תגובה לארז ולצחי על כל השירשור
ישבתי וקראתי את כל השירשור הארוך הזה (הבוס שלי עוד יכעס עלי ...
. רק לשם הגילוי הנאות - אני לא מורה לאמנויות לחימה, וגם לא מתכנן להיות, יש לי מקצוע ותודה לאל אני מתפרנס ממנו יפה. אני לומד אמנויות לחימה רק מעט יותר מעשור, ולומד בשני מקומות שונים (והלוואי שהייתי יכול ללמוד מאוד מורים) וגם מתאמן לבד עם כמה חברים מאחד המועדונים, על חלק מהחומר שנלמד שם. אני אזכיר שכתבתי כבר למעלה שאכן
יכול כל אדם ללמוד אמנות לחימה וגם כלים בכוחות עצמו, אלא שזה
לא מומלץ ואף הסברתי למה ונתתי דוגמא למתי ואיך כן, על סמך נסיוני האישי. אני אנסה להתייחס לכל הנקודות שלכם: א. מקור אמנויות הלחימה. אני מאמין (מודע לא ישבתי וחקרתי זאת מספיק לעומק) שכל או לפחות כמעט כל אמנויות הלחימה נוצרו מאנשים שלמדו את שעשו קודמיהם. אם נסתכל על אמנויות הלחימה היפניות - הג´ו-ג´יטסו / יווארה / קוריו, אותן אני מעט מכיר, אז נוכל לראות שבתי-ספר מסודרים לאמנויות לחימה נוצרו רק לאחר כמה מאות שנים של לחימה (אמנם לא חסרים סגנונות שטוענים להסטוריה של אלפי שנים, אך לפי ההסטוריה המתועדת למעט הסומו ששימש כהאבקות טקסית, כל יתר בתי"ס היפניים ללחימה נוצרו רק בערך מהמאה ה-15 (ואולי אני טועה אך בלא יותר ממאתיים שנה). אותם אנשים שפיתחו את האמנויות ביפן לא ניסו לפתח אותן מאפס, אלה היו הלוחמים שהגיעו לותק אצל הדמיו (אציל) והתחילו להעביר את הידע לדור הצעיר. כך נוצרו בתי"ס לאמנויות לחימה ביפן. אותם שפיתחו אמנות ששרדה כמה דורות היו כנראה מספיק מורים ותלמידים של ניסיון חייהם מוצלחים מספיק, כדי להבין עקרונות מעמיקים. בנוסף היו להם תלמידים מוצלחים שהוסיפו ובנו נדבך נוסף על הנדבך שהם בנו. אמנויות הלחימה היפניות כפי שאנו רואים אותן היום הן בד"כ בניין של הרבה נדבכים של המון דורות. חלק מאותם דורות הוסיפו ידע / יעילות ופתרונות וחלקם טשטשו / עמעמו את הידע. יש חוק מדעי שנקרא "חוק עיבוד המידע" ולפיו כל מי שמקבל מידע ומבצע עליו עיבוד יכול רק לאבד מידע, אלא שאותם המורים שהעבירו את הידע בדורותיהם השונים בד"כ לא הסתפקו במקור אחד - והוסיפו לפחות את ניסיונם האישי. ב. מקומו של ה"אני" בלימוד, כן זה נכון,
לכל אדם אמנות לחימה שונה אמרו את זה רבים, כל אחד בדרכו (בין אלה שעולים לי לראש כרגע גם מייסד השיטה שלי - מינורו היראי וגם ברוס לי המפורסם). נכון גם כי אמנויות שונות ו/או טכניקות שונות בתוך האמנויות השונות יתאימו לאנשים שונים לפי מבנם הפיזי, אופיים וכישוריהם. אמנים גדולים וגם ספורטאים מובילים בענפים של אמנויות לחימה (כמו ג´ודו) הצטיינו בד"כ במספר מצומצם של טכניקות - שתיים או שלוש. על הג´ודו נעשתה סטטיסטיקה והתברר שרוב המקומות המובילים באוליפיאדה השיגו אחוז ניכר מהנקודות שלהם על בסיס טכניקה אחת עד שתיים, בדיקה נוספת העלתה שאותן הטכניקות תורגלו בד"כ למעלה מרבע מיליון פעמים
אבל, יש גם שלבים של לימוד ויש ערך גם לבסיס רחב, גם אם טכניקה מסוימת תבוצע על ידיך באופן מאוד בינוני, יתכן שתגיע לך הזדמנות מושלמת לבצעה... טכניקות מסוימות תורמות בעיקר ללימוד של עקרונות / שפת גוף / צורות להפעלת גוף, גם אם הן פחות יעילות לשימוש מעשי. טכניקות אחרות ילמדו תיזמון או מיקום או הוצאה משיווי משקל, כולם עקרונות רבי ערך שראויים להופיע בכל ביצוע, אך הם מודגשים יותר באותה טכניקה ספציפית גם אם אופן תרגולה לא מעשי. אופן הלימוד שאני מבין שאמנויות הלחימה היפניות שואפות אליו מתחלק לשלושה שלבים (יש לזה 3 מילים יפניות, לצערי, היפנית שלי לא טובה מספיק כדי שאזכור אותן): חיקוי הבנה והפנמה ביטוי עצמי בשלב הראשון של הלימוד אנחנו רק מחקים את התנועות של המורה, בלי להבין מה באמת עומד מאחוריהן. אנו שומעים את ההסבר, אולי מצליחים לחשוב שהבנו אך הגוף עוד לא מצליח להפנים. השלב השני מיועד להביא אותך לרמה בה אתה מבצע ופועל כמו שצריך בפנים, אתה מבין את התנועה מהגוף ולא רק במחשבה אנליטית מודעת. השלב השלישי הוא השלב בו אתה מתחיל לבצע את הבחירות והשינויים האישיים שלך, אתה מבטא את עצמך דרך הטכניקות. בשלב הזה עליך לתת משקל לאופי, לאישיות ולגוף שלך ולהתאים את הטכניקה אליו. כמובן שהסתכלות על השלבים באופן מופרד לחלוטין איננה אמיתית. הסתכלות אמיתית תגיד שהכל מבוצע בחלוקה בין השלבים האלה. כשמשקלם של השלבים המאוחרים יותר גדל ככל שעולה הרמה. ג. מחירים הצבתם אתגר של מורה שעלות השעה אצלו לתלמיד היא פחות מ- 20 ש"ח. אני יכול להגיד לך שאם תגיע לכל השיעורים אצל המורה שלי, תשלם רק מעט יותר מ- 10 ש"ח לשעה: 3 שיעורים של שעתיים בשבוע, כלומר יותר מ- 24 שעות בחודש, והמחיר הוא 270 או 280 ש"ח בשעה. בחשבון פשוט, אולי 12 ש"ח לשעה ויש גם הנחות למי שלא יכול לשלם - חיילים / סטודנטים, כמה אחים וכו´ - מופתע
אני מדבר על מורה שמתפרנס מללמד אמנויות לחימה, זו עבודתו, ומומחיותו והוא עוסק בכך עשרות שנים. לצפות ממנו לעבוד בחינם זו התממות, גם לילדים שלו מגיע לאכול. ד. ללמוד מספרים / קלטות - לדעתי דוקא ספרים וקלטות הם לעיתים קרובות הדרך הכי קלה למסחר אמנות לחימה ולהרוויח כסף כשנותנים מינימום של ידע. ספר אף פעם לא יתקן אותך. אתה לא מי באמת הסופר / מדגים וידועים ברחבי הרשת לא מעט "מאסטרים" שהמציאו את עצמם וכתבו ספרים, בלי שהידע שלהם יתבסס על משהו נוסף. לא הייתי פוסל למידה מספרים/ קלטות, אך לא הייתי מסתמך עליה. וכבר הסברתי בהודעה הקודמת מתי ואיך הייתי משתמש בהם. ארז, צחי, ההרגשה שלי היא שנפלתם ללמוד ממורה שלא התאים לכם (ואני אפילו לא יודע אם הא היה מורה טוב או לא). ואתם משליכים מכך על כל אמנויות הלחימה ודרכי הלימוד שלהן. אני בספק אם אתם מסוגלים בכוחות עצמכם לפתח אמנות לחימה של ממש ולו אישית, אולי לתרגל מעט תרגילים ולשפר את עצמכם. אך מעצם שיטת הלימוד המוגבלת אתם עוצרים את עצמכם. זו דעתי אשמח לקרוא נימוקים שמסבירים למה אני טועה. אמיר