שאלה

yanbrmic

New member
שאלה

האם מישהו יכול ללמוד כלי נשק מסורתי לבד בבית ואיך

לא מומלץ.

בדיוק כמו שלא "בריא" ללמוד אומנות לחימה מתוך ספר או קלטת, או סתם בלי מורה שיבקר, יתקן ובעיקר ילמד - כך גם לא כדאי ללמוד קובודו בצורה עצמאית. חוץ מזה, יאן - זמנך עוד יגיע

אפשר אבל...

קח כמה שיעורים בסיסיים בכלים ואת השאר תלמד לבד בבית ההצלחה שלך תלויה בכמות הידע שיש לך באומנות הלחימה וזה החיסרון כשאתה מיתאמן בלי מורה וד"א זה לא כמו לחימה רגילה שאתה צריך מורה לכל דבר אלא אתה משלב את הכלי והידע ככה שאת הלימוד הבסיסי של הכלי אצל מורה והשאר לבד בהצלחה

האם היתה לך איזשהי נגיעה בכלי נשק?

אם יש לך את מי לשאול בתדירות של פעם בשבוע-שבועיים, אז לדעתי אין בעיה לתרגל את ההתקפות הבסיסיות לבד בבית. נגיד כל יום 100 שומן אוצ´י, 100 יוקומן אוצ´י ו-100 צוקי. אבל אתה חייב להראות למורה מדי פעם שלא תתרגל לעשות לא נכון, ואז תצטרך לעבוד כפול בשביל להפטר מההרגל.

amir_aikido

New member
לא ללמוד לבד ללא כל ניסיון

האם מישהו יכול
כן, יש מי שיכול. האם מומלץ
לא, לא מומלץ. מה יכול לעשות כלמעט כל אחד
כל מי שיש לו ידע בסיסי יכול לתרגל ולחזור על אותם תרגילים בבית. מה החריגים
בהחלט יתכנו אנשים עם הרבה ותק וניסיון שיוכלו ללמוד מספר / קלטת וידיאו וכו´ וגם יצליחו. אבל, זו לא הנורמה, אלא אנשים שכבר יש להם ידע לא בסיסי באמנויות לחימה בכלל כולל כלים, מכירים את העקרונות ועכשיו משלבים ידע נוסף. אני יודע שאני משחזר קאטות באופן כזה, במועדון, תחת השגחת המורה ועם שותף לקאטה: כשהגיע לארץ השיהאן היפני הוא לימד אותנו מספיק קאטות בכלי נשק לכמה עשורים. אני ליויתי אותו רבות במהלך הביקור, ואחת הצורות הכי חביבות עליו להעביר את הביקור היתה לשבתאיתי על המרפסת, ללמד אותי קאטת כלים ולראות שאני רושם את הקאטה. הוא היה משחזר את הקאטות מהרישומים שלו, מסביר לי באגלית ומדגים לי. ואני רשמתי, כולל הערות, ואח"כ הקלדתי למחשב את הקאטות. מתוך ידיעה שהוא לא יוכל הגיע הרבה שנים, הוא לימד אותנו כך הרבה קאטות (מעל 5). בנוסף, הוא לימד קאטות נוספות במהלך השיעורים אותן הקלטנו. כמובן שרק מעט מהחומר שהוא העביר נשאר לנו בזיכרון, וכך היום כמעט שנתיים אחרי הביקור האחרון, אני מוצא את עצמי מתחיל ללמוד קאטה "חדשה" מתוך הרישומים. אבל, שים לב : * עשתי כבר את הקאטה הזו בעבר (גם אם רק במשך יומיים). * אני לא בדיוק מתחיל ביומי הראשון (לא הייתי מחשיב את עצמי כמומחה - רחוק מזה, אבל זה לא השיעור הראשון). * אני לומד במסגרת המועדון כלים / קאטות שיש להם קשר לחומר שכבר למדתי. אני מוצא קשר בין העבודה בכל כלי בנפרד לבין העבודה ידיים ריקות ובחזרה לעבודה עם כלים אחרים, כפי שאמר מייסד השיטה - מינורו היראי : "כשאתה מתאמן / נלחם בידיים ריקות תנהג כאילו יש לך כלי נשק ביד, וכשאתה מתאמן / נלחם עם כלי נשק תנהג כאילו אתה בידיים ריקות". יש רעיונות בסיסיים שאני יכול להעביר מתחום לתחום. * הקאטות האלה הן קאטות לשניים (אחד תוקף / שני מגן ותוקף נגד ...) כך שאני יכול להתייעץ גם בשותפי ללימוד שמשחק את התפקיד השני איך זה נראה מהצד שלו (וגם לו ותק וניסיון דומים לשלי), ויש לנו מורה לשאול אותו כשצריך (במקרה הנדון גם הוא לא מכיר את הקאטות בד"כ ואנחנו מנסים וחוקרים ביחד). * דבר אחרון, בטווח הארוך, מישהו יגיע ליפן / נביא שוב מורה מתאים מיפן(לכל מורה ידע אחר), ונוכל לשאול ולשפר עוד יותר. אנחנו לא משלים את עצמנו שבאמת נלמד את "הכל" רק מהמחברת / וידיאו. בקיצור - אפשר ויתכן, אבל לא למתחילים אמיר נ.ב. התפיסה שלנו את האמנות שלנו - קורינדו אייקידו, לפחות במועדון בארץ ואני יודע שגם בחלק מהמועדונים בחו"ל אך לא בכולם, אומרת שאין לנו בעיה להתאים כל קאטה (של ג´ו-ג´יטסו) לאמנות שלנו - קורינדו אייקידו. אך קודם אנו מנסים ללמוד אותה באופן המקורי, להבין מה עומד מאחורי כל תנועה ומה הרעיונות, ורק אז אנו משלבים לתוכה את הרעיונות של קורינדו אייקידו ומשנים מעט את הקאטה בהתאם (או שלפעמים - משאירים אותה בדיוק כפי שהיא ורק יודעים מה ניתן לשנות).

yanbrmic

New member
נסיון

אני מתאמן כבר שבע שנים וזה סתם הייתה שאלה רטורית

amir_aikido

New member
איך רושמים קאטות ../images/Emo35.gif

הפתרון שלי יעודי לסוג הקאטות אותו אני לומד: קאטות של כלי נשק עם שני משתתפים - אחד תוקף, שני מתגונן ומחזיר וכו´ אני החלטתי לעשות את הצורה הכי פשוטה שיכולתי לחשוב עליה, אני פשוט מכין טבלה בה אני רושם בעברית תוך שימוש במונחים מקצועייים ומוסיף עמודת תרגום והערות. לדוגמא: מבצע פעולה הערות ------- ------------- ----------- (שידאצ´י עומד בקמאה ... קמאה = עמידת מוצא או אוקדצ´י) חותך שומן קירי שומן קירי - חיתוך לראש בצעד עם רגל ימין הצעד נועד בעצם ל... לאחור בינתיים זה הפתרון הכי טוב שמצאתי, בד"כ אני מצליח להכניס 5 עד 8 פעולות בעמוד. לא מכיר דרך יעילה יותר שלא תהיה מקודד כך שיהיה מאוד קשה לקרוא אותה. אמיר

קוזושי

New member
זהירות ../images/Emo70.gif

אני מכיר את זה, גם אני עשיתי בעבר קאטה מתוך ספר, הספר היה ברור מאד וכולל תמונות, ובכל זאת כאשר עשינו את הקאטה (גם אצלינו הקאטות הם בזוגות) לפני מישהו שידע אותה היו לו המון תיקונים לתקן אותנו. פשוט לדעתי לא שייך ללמוד קאטה מספר בלי מורה שיוכל להדריך אותך בדיוק מה ואיך צריך לעשות. כאשר אתה כותב את הקאטה לעולם לא תוכל לדעת באילו קשיים תיתקל כשתרצה ליישם את הכתוב, וייתכן שתפרש את הכתוב בצורה לא נכונה בשל כך. אם אין לך מי שיודע את הקאטה ויכול ליפתור לך את הבעיות שתתקל בהם לא כדאי לך לעשת את זה. דבר נוסף, לכל קאטה אמורה להיות מגמה מסויימת שאתה אמור לשים עליה את הדגש, יש כאלו שעושים קאטה שלמה בלי אף טעות, אך מפספסים את העיקר כיון שאין להם מורה ש מבין את הרעיון של הקאטה ויוכל לכוון אותם אליו, כאשר אתה עושה קאטה מספר כמעט לא שייך להגיע לזה. הבעיה הזאת קיימת אפילו אצל כאלו שיש להם מורה רק שלפעמים הוא בעצמו לא כל כך מבין את העיקרון, ולא יודע לכוון אותם לזה. אני מדבר מנסיון, זה קרה לי לאחר אימון של חודשים, והיו לנו את הספרים הטובים ביותר, רק לא היה לנו מורה שיודע את הקאטה הזאת. אני לא אומר שכל העניין היה לחינם, זה כן נתן לנו את המבנה הכללי והחיצוני של הקאטה בצורה שיטחית, אך זה היה רחוק מלהקרא שאנחנו יודעים לעשות את הקאטה.

amir_aikido

New member
אני באמת נזהר

אני אסביר שוב, המדובר ברישום שאני מבצע, כאשר אני לומד את הקאטה עם מורה ומשתמש בו אח"כ כדי להזכיר לי את הקאטה. הצורך ברישום עלה כתוצאה מהגעתו של שיהאן מיפן בשלוש השנים האחרונות. השיהאן הזה מומחה בכלי נשק מסורתיים יפניים ומאוד רצה ללמד אותנו כמה שיותר. בנוסף, הוא ידע שמצבו הבריאותי לא טוב ולא סביר שהוא ירבה לבקר (ואכן הוא כבר לא יגיע השנה
) ולכן העביר לנו מאסה עצומה של חומר בכל ביקור: מסדר הגודל של 5 קאטות בביקור כשבכל קאטה כזו שני תפקידים ולכל תנועה יש פרשנויות שונות שאת חלקן הוא הסביר. אם נניח שלימוד רציני של כל אחת מהקאטות ידרוש לפחות שנה, אני חושב שברור למה טרחתי ורשמתי את הקאטות ככל שיכולתי. כפי שכתבתי, אותו שיהאן עשה ככל יכולתו כדי לעזור לי בכך ואף ישב איתי באופן אישי כדי לעזור לי לרשום חומר. ואגב, גם הוא לא תמיד זכר את כל הקאטה ולא פעם הוא נעזר ברשימות שלו
תופתע אבל סעיף ההערות לא פעם מלא בהסברים על המשמעות של התנועה, למה היא באמת מכוונת (מסתבר שבקאטות כלים מאוד נפוץ להחביא מידע לעיני כל). יש לי מורה, וכשאני מנסה לשחזר את הקאטות אני עושה את זה במסגרת של מועדון, עם מורה ועם מתאמנים ותיקים אחרים שעוזרים לי ככל יכולתם. כשהמורה לפחות נעזר גם ברישומים שהוא עשה בעצמו. לסיכום - רישום קאטה לא בא במקום מורה, הוא בא כדי לעזור לך לזכור קאטה שלמדת כבר, עם מורה ושאתה כבר מכיר את העקרונות שמונחים מאחוריה. אמיר

אפשר ללמוד נהיגה לבד? האמת שכן...

אבל את המפתחות לאוטו שלי - לא תקבל...

zedprime

New member
אתם טועים בגישה שלכם

לימודים עצמיים גם לפי סגנונות מסורתיים אפשריים בהחלט - התוצאה הסופית תהייה שונה אמנם. (יש לציין שבשימוש בנשקים מסויימים זה יכול להיות אף מסוכן ). זה לא נכון שאי אפשר ללמוד מספרים , הם יכולים להעשיר את סגנון הלחימה של לוחם אשר לא נמצא בהכרח בלימודי אומנויות לחימה "מסודרים". דוד , הדוגמא של הנהיגה היא ממש לא נכונה מכיוון שנהיגה צריכה להיות זהה לפי חוקים מוסכמים ואילו לוחמה לא חייבת להיות זהה אצל כל לוחם (אפילו רצוי שלא) . שיטות הלחימה המסורתיות הן גם לא תורה משמיים.

Zhou Nam

New member
לטפס על הר האוורסט....

האם אתה יכול ללמוד טיפוס הרים מספרים?????? איני מבין גדול, אבל נראה לי שבכל אומנות לחימה יש 3 אלמנטים לפחות: *האלמנט הגופני (יכולת תנועה, כושר גפני, גמישות וכו´) *האלמנט הטכני (טאי סבקי, ריתוקים, הטלות וכו´) *האלמנט הנפשי (ריכוז, גמישות, וויתור על האגו) אז נניח שאתה צודק ונתן ללמוד מספרים תרגילי גמישות וחיזוק ואפילו תלמד טכניקות לשימוש בכלי נשק. האים אתה יכול ללמוד עקרונות שמאחורי הטכניקה? כלומר להבין וליסם אותם? התלמד מדיטציה מספרים? מה זה לוותר על האגו? איך לומדים את זה מספרים? במילים אחרת: לדעתי נתו ללמוד אומנות לחימה מספרים עד גבול מסויים. לכן חשוב לזכור שהידע הנירכש הינו מוגבל

zedprime

New member
אין אמת בדבריך

הידע שניתן לך מספרים או ממורים לא שווה כלום במידה ואתה לא יכול להפנים אותו . אנשים בעלי תפיסה מהירה , מוח פתוח ורצון ללמוד יכולים ללמוד מספרים , ממורים ומעצמם. האדם דיבר על לחימה בנשקים ולא דווקא על אומנות מסורתית. לכן לדעתי אין חובת לימוד מסודר ממורה לאומנויות לחימה. מישהו היה בתחתית השרשרת הזו של המורים .. ואותו אדם לא למד ממורה.. כאשר מדובר על לחימה , ולא על סגנון ספציפי יש בהחלט מקום לתוספת אישית או אף בסיס אישי. ההשוואה לטיפוס הרים אינה הוגנת כי שם יש שיטה מקובלת אחת ויחידה שכל ניסיון ללכת בכיוון אחר תוביל למוות בטוח. בלחימה יש תמיד מקום לשינוי , מקוריות והתחדשות - לכן ישנם אין ספור סגנונות וכל מורה מלמד אחרת . המורה במקרים רבים אף חשוב מהשיטה.

Zhou Nam

New member
../images/Emo16.gif../images/Emo26.gif../images/Emo16.gif

"נר אל נר", חווית פעם חוויה כזו????

למעלה