שאלה

eloshi

New member
שאלה

האם אצל נשאים של cf מתבטא משהו שונה מבחינה בריאותית? והאם המחלה עצמה יכולה להתגלות גם בגילאים מתקדמים כמו בין גיל 15-20? תודה:)

ראשגדול

New member
לא וכן .

אצל נשא לא מרגישים את המחלה , שהרי הוא לא חולה וכן ,, אפשר לגלות את המחלה בגיל מאוחר יותר , וזה מטבע הדברים אומר שהיא קלה יותר (שאחרת היו מגלים אותה בגיל צעיר )

sporTV

New member
לא וכן 2

נשא לא מרגיש ולא ירגיש דבר מגן הסיסטיק פיברוזיס המחלה לא מתפרצת מהגן! לגבי גילוי מאוחר - אני מכיר כמה חולים שגילו להם בגיל מאוחר, אפילו מאוחר מאוד (גיל 40 +-) כי תמיד אמרו להם שיש להם דלקות ריאה חוזרות ונישנות ואיכות החיים שלהם נפגע מאוד כי לא קיבלו הטיפול הראוי.

ממש לא בהכרח קלה יותר

מכירה אדם בן חמישים פלוס שבגיל חמישים עם תפקודי ריאות של בערך 40% אובחן סוף כל סוף ב- CF הוא אמר שזה הדבר הטוב ביותר שקרה לו סוף סוף יש לו שם למצבו העגום וגם מרפאה שתתמוך בו ותגיד לו מה לעשות ואיך לטפל בעצמו. הוא באמת השתפר אחרי האבחון כשהחל לקבל טיפול נכון.

orii

New member
הוא לא היה מגיע לגיל 50 עם מחלה קשה ללא טיפול

הוא קיבל טיפול

כלשהו, לא כזה שמתאים ל- CF אולי יורת בכיוון של אסטמה והיתה לו מחלה קשה אני מכירה אותו לדעתי התפקודים שלו היו בין ה- 30 ל- 40 מספיק קשה? ומה זה בכלל קשה? אני חולה קשה? לא יודעת? כנראה שלא ממש... אבל אני עובדת פאקינג קשה מאוד לשמור על המצב (לא ממש בהצלחה מרובה לאחרונה)

orii

New member
כמו שראש גדול כתב

בגדול אצל נשאים אין ביטוי של המחלה. [ לגבי גילוי של המחלה בגיל מבוגר מגלים אותה גם בגילאים הרבה יותר מבוגרים כגון 30, 40 ואפילו 50. למחלת ה CF יש מנעד רחב מאוד של מופעים. לכן בהחלט קורה שמגלים מופעים קלים של המופעים בגילאים מבוגרים. המנעד של המופעים הוא לא רק בחומרה אלה בסוג הבעיות. גורם זה מעלה עוד יותר את הפיספוסים (יש חלוקה לCF אופיני ולא אופיני - קבוצה שזורקים אליה את כל היוצאי דופן - שהם לא כל כך מעטים). יש עוד גורם שמעלה את תדירות הגילויים המאוחרים וזו הגנטיקה. בעזרתה ניתן לקבל איבחון CF גם למקרים קלים ולא אויניים. אלו מקרים שפעם לא היו מסווגים כ CF וכיום בגלל שעושים את הבדיקה הגנטית מגלים שהם עקב מוטציה בגן ה CF ה CFTR.

שאלה של עובדת סוציאלית ../images/Emo13.gif

מדוע אתה שואל? האם אתה תלמיד שמתעניין בנושא מסיבות לימודיות או שאתה מתעניין בנושא באופן אישי?

eloshi

New member
תשובה לעובדת סוציאלית

אני אכן תלמיד תיכון בן 17 אבל לא בגלל זה אני שואל. יש לי במשך החצי שנה האחרונה קוצר נשימה קל. הרופא משפחה שלי הפנה אותי לבדיקת זיעה שמשהו בא יצא לא בסדר ועכשיו הוא הפנה אותי לבדיקת זיעה כמותית ובדיקת דם גנטית. בדף הפנייה הוא ציין שהוא רוצה לשלול או לאושש cf. שאלתי כאן את השאלה מכיוון שרציתי רק להירגע. ד"א, האם הבדיקת דם הגנטית היא מחוץ לסל כפי שנאמר לי?

orii

New member
הבדיקה הגנטית ל CF נכנסה לאחרונה לסל

עד לא מזמן היה צריך לשלם עבורה - אם כי לרוב הביטוח המשלים היה מכסה חלק ניכר מהעלות. בכל אופן אם רופא הפנה אותך אז כנראה שאתה לא אמור לשלם עליה. באופן כללי ניתן להגיד שאם רק בחצי השנה הארונה יש לך קוצר נשימה (ואין לך בעיות בעיכול, אובעיות רפואיות אחרות) אז אם יש לך CF הוא מאוד, מאוד, מאוד קל. אולי הקוצר נשימה נובע מלחץ?

eloshi

New member
אני בטוח שהקוצר נשימה הוא פסיכולוגי בלבד

אבל הרופא, מחובתו, מפנה לאן שצריך.

מסכימה איתך

שהרופא בחר בצדק לבדוק את כל האפשרויות, גם כאשר הסיכוי שאתה חולה ב- CF הוא קטן. לגבי הבדיקות הגנטיות- התשובה של אורי מתייחסת לבדיקות גנטיות טרום לידה- ז"א לזוגות שרוצים להרות ורוצים לדעת מראש סיכונים של לידה של ילד עם CF. אבל עד כמה שאני יודעת - ולדעתי אתם יכולים להתעקש על כך בקופ"ח - גם טרם האישור של הבדיקות טרום הלידה, כאשר יש חשש מ- CF והבדיקה היא לצורך אבחון היא ללא תשלום. אני מקווה שאני לא מטעה אותך, אבל זה מה שאני זוכרת ממצבים קודמים. במידה ויש לך בעייה התקשר נא אלי (אפשר במסר אישי, כדי שנחליף מספרי טלפונים) ואבדוק לעומק.

orii

New member
יש עוד אפשרות - נשא לכאורה - למעשה חולה

ציפור קטנה לחשה לי על אפשרות נוספת שעלולה להיות רלוונטית. הנשא הוא למעשה חולה - יש לו שתי מוטצית בגן של ה CF כמו לכל חולה CF אחר, אבל רק אחת מהמוטציות מאובחנת לכן הרופאים קבעו שהוא נשא ולא חולה. למצב כזה יכולים להגיע תחת שני תנאים: אם יש CF לא אופיני (דבר שאינו נדיר). ושהמוטציה השנייה לא נבדקה -גם אפשרות זו אינה נדירה במיוחד אם המוצא אינו אשכנזי מלא. יש כ 1500 מוטציות ידועות לCF ובאופן סטנדרטי בארץ בודקים רק כ 14.

למעלה