שאלה

Blackpanter1י

New member
שאלה

בברכת המזון כתוב: "וְנָא אַל תַּצְרִיכֵנוּ ה' אֱלֹקינוּ לִידֵי מַתְּנוֹת בָּשָׂר וָדָם. וְלֹא לִידֵי הַלְוָאָתָם. אֶלָּא לְיָדְךָ הַמְּלֵאָה וְהָרְחָבָה. הָעֲשִׁירָה וְהַפְּתוּחָה" וזה בכלל לא מובן לי, כי אם השם רוצה לתת לך כסף פרנסה וכו' אז זה ברור שזה על ידי מישהו לא? היד של ה' זה דרך האנשים, ולא דרך קסמים...

אופירA

New member
מנהל
דרך אנשים

אבל לא דרך מתנות והלוואות! אלא דרך כבוד! מתנות בשר ודם והלוואתם בזיונם מרובה. ככל שהאדם השליח הוא פחות כלי מעורב, כך הכבוד של המקבל יותר גדול. אדם הוא שליח לתת לי את המשכורת. אבל ככל שהשליח הזה זקוק יותר לעבודתי, וככל שעבודתי "שווה" יותר כסף (במושגי חשיבה אנושיים) - כך כבודי גדול יותר, ומעורבותו של השליח יותר טכנית ופחות נתינתית. משל לפקיד בנק המעביר לי את כספי הזכייה בפיס, או לדוור המכניס לי את הצ'ק לתיבת הדואר. האם הפקיד או הדוור הם אלו שנתנו לי? הם היו רק מעבירים טכניים. אין במעורבותם שום ביזיון. לעומת זאת, המלווה מהגמ"ח משביע את הלווה מרורים של ביזיון (יותר טוב לא לנסות...), נותן המתנות עושה לך אינסוף חשבונות עד שיוצאת לך הנשמה יחד עם המתנה הזו, ואילו הבוס ש"עושה לך טובה בחיים" ממרר את חייך עם המשכורת. לעומת זאת, הבוס שצריך אותך ו"אתה הוא זה שעושה לו את הטובה" - מזכה אותך במשכורת בדין ולא בחסד, וכבודך גדל. אם הוא יהיה אידיוט ויוותר עליך, אחרים יזכו בך. כלומר הפרנסה שלך היא בזכות הכשרונות שהקב"ה נתן לך (ובזכות המציאות הכלכלית שהקב"ה עשה עבורך, שצריכים את הכשרונות שלך ומתגמלים היטב עליהם), ולא "בזכות הטובה של הבוס שמחזיק אותך במשרד שלו". רק שיעשה לך טובה ויפטר אותך - אחרים יקחו אותך על יותר כסף!

אופירA

New member
מנהל
גמ"ח

גמ"ח זה לא הגדרה של "ידך המלאה והרחבה, העשירה והפתוחה". זו יותר הגדרה של יד שנותנת מכה... אתה מבין היטב, שיש הבדל עצום בין להשיג 60,000 דולר מגמ"חים, לבין להוציא אותם ברווח מהחסכונות הפרטיים מאוד שלך. ה"מתנה" באמצעות הגמ"ח הביאה הרבה אנשים לבית הקברות בגיל הרבה יותר צעיר מהמתוכנן... דירה בשכירות ודירה קנויה - שתיהן בית שהקב"ה נתן. אבל ההבדל ברור לך... ילד נכה (ל"ע) וילד בריא שניהם מתנות שהקב"ה נותן, לטובה גמורה. אבל מה אתה מבקש ומאחל לעצמך? כמובן שגם המכות של הקב"ה הם לטובה, אבל אנחנו מבקשים שהדברים יבואו בטובות לכתחילה, ולא במכות שהן למוטב בדיעבד...

gdisrael

New member
הר' אופירה שתחי'ה הסבירה את ההבדל בין

בס"ד שכר שמקבלים ממעביד, לבין "מתנות בשר ודם", שהכוונה ל"הצטרכות הבריות" (גמ"ח, קיבוץ-נדבות וכיוצ"ב). ישנם מאמרים קשים בתלמוד על הצטרכות לבריות למיטב זכרוני, ויחיכמו אותנו החכמים !

אמרו רז"ל

יענה אדם נפשו ואל יזדקק לבריות עוד אמרו רז"ל דכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון סוד הדברים הוא שצריך אדם לעבוד וכל אותם שלא עובדים וכן כל אותם הרבנים שמורים לא לעבוד דמם בראשם

אופירA

New member
מנהל
תשובה ממצה וחותכת

לדיון בנושא בלתי מורכב כלל, שאינו כולל המוני פרטים, שאמור להיחתך בפורום אינטרנט ע"י כל בעל דעה. דיון שגדולי תורה כלל לא התייחסו אליו בבתי המדרש במשך דורות ארוכים, וכלל לא קבעו כללים בנידון בכל מקרה ומקרה, ואי לכך כל בעל דעה יכול לחתוך את דינו (ואת דינם...) באינטרנט, וחסל.

אמרו רז"ל דדרך החכמים לקצר במילים

כדוגמת המשנה שכל הגמרא וכל הקבלה נמצאת בתוכה כידוע לבעלי הנפש אני לא אגיד על עצמי ח"ו שאני חכם - אבל אני משתדל ..

gdisrael

New member
באמת " נו, נו... באמת ....." - לחי בסרטים

בס"ד "יענה אדם נפשו ואל יזדקק לבריות" מכאן, שלא צריך להזדקק לבריות. "עוד אמרו רז"ל דכל תורה שאין עמה מלאכה סופה בטלה וגוררת עוון" אתה מעורר מחלוקת בישראל, אתה מביא לכאן את דעותיך המזרחוקניות שלענ"ד ולדעת דעת רבותינו הגדולים - היא עקומה, על אף שרובנו ככולנו אוחזים בדעות חרדיות. בכל מקרה, דבריך חסרי היגיון בעליל, ניסית להביא ראיה מכאן שאל אדם יזדקק לבריות, אמנם ראיה זו תתקים, רק במציאות בה האלטרנטיבה למלאכה תהיה הזדקקות לבריות - אמנם לא כך המציאות, היום אפשר ללמוד בכולל, לקבל משכורת, ולא על לימוד התורה, מבלי להצטרך כלל וכלל לבריות. ובנוגע למשנה שהבאת - הדיון מפורסם, ואנו הקטנים לא נביע את דעתנו בין גדולים. רבותינו, בין אלו שבחיים שליט"א, ובין אלו שנפטרו זיע"א, דנו בנושא והגיעו למסקנות ברורות, ומכאן ואילך תפקידנו להישמע להוראות חכמים, כנאמר "ככל אשר יורוך".

gdisrael הרבה זמן לא נכנסת בי

"מכאן, שלא צריך להזדקק לבריות." לא זו היתה כוונתי כידוע לבעלי הנפש אלא , אמרו רז"ל "יענה אדם נפשו ואל יזדקק לבריות" הדבר הוא פשוט (להבנה כמו שציינתי במקום אחר - למטה ד"ה "היחיד שלא" ע"ש) שאדם שחי על חשבון הזולת במיא עצמו לידי עבירה כמו שאמר כבר שלמה המלך החכם מכל אדם פן אהיה רש וגנבתי ואין בכוחו של אף רב בישראל להורות לאדם שלא לעבוד / להתבטל שידוע ש"הבטלה מביאה לידי זימה" כדברי רז"ל והדבר פשוט שאין אני מביע את דעתי אלא את דברי רז"ל הקדמונים והאמיתיים. רק רגע, האם אתה תומך בדעה של - לא לעבוד? לא מצאנו בשום מקום שדרכה של תורה לחיות חיי עוני וצער ומה שכתוב באבות "פת במלח תאכל" וכו כבר כתבו המפרשים ע"ה שרק אם אין לאדם אפשרות לקיים אותה בצורה נורמלית יקיים אותה בעוני עיין בדבריהם ע"ש שבת שלום

gdisrael

New member
אתה יורד לפסים אישיים

בס"ד "gdisrael הרבה זמן לא נכנסת בי" אני לא זוכר שמעולם נכנסתי בך. "שאדם שחי על חשבון הזולת במיא עצמו לידי עבירה כמו שאמר כבר שלמה המלך החכם מכל אדם פן אהיה רש וגנבתי" מה זה "חי על חשבון הזולת" ? האם כשאדם מקבל משכורת מהמעביד שלו, הוא חי על חשבון המעביד שלו ? ההבדל הוא, האם זו מתנת-חינם, הוא פרנסה שמקבלים ע"י משהו שאדם עושה. איני יודע אם המשכורת שאברך מקבל היא מתנת-חינם, ויש הבדל עצום. "ואין בכוחו של אף רב בישראל להורות לאדם שלא לעבוד / להתבטל שידוע ש"הבטלה מביאה לידי זימה" כדברי רז"ל" אתה מניח את המבוקש, לא לעבוד = להתבטל, ואחר כך מגיע למסקנות שגויות. "רק רגע, האם אתה תומך בדעה של - לא לעבוד?" אני תומך בדעה של גדולי הדור, והיא למיטב ידיעתי. שחלק מהאנשים - כן, ילמדו בכולל ולא יעבדו. חלק אחר - יעבדו. בעלי תשובה - יעבדו כולם, כמובן, כל מקרה לגופו - ויש מקרים יוצאים מן הכלל. "כבר כתבו המפרשים ע"ה שרק אם אין לאדם אפשרות לקיים אותה בצורה נורמלית יקיים אותה בעוני עיין בדבריהם ע"ש" יש הרבה פירושים למשנה זו, ואף הביאו דרש יפה מאחד האדמו"רים כמדומני שאינו זוכר את שמו, שאמר "זו דרכה של תורה ?!" בתמיהה. אמנם, לא עייני בדברי המפרשים ע"ה, אבל איך תסביר את המושג "זו דרכה של תורה" ? אם זה רק במצב של "בדיעבד" ? בעוד אני שואל שאלה זו, עולה לי תירוץ. "זו דרכה של תורה, (שבעוד שאדם) פת במלח תאכל, מים מהמשורה תשתה וגו' (עדיין) בתורה אתה עמל". ולענ"ד כיוונתי לפירושו של ה"תפארת-ישראל" ע"ה זיע"א. אמנם זה לא נוגע לדיוננו כלל. שבת שלום ומבורך.

רמי92

New member
תשובה לפנתר השחור

הכוונה בזה שלא אצטרך להנות מאנשים מכסף חינם שלא עמלתי עליו ע"י צדקה ושירחמו עליי לכן יתרמו או שאצטרך לאסוף זה נקרא לחם בושה ונאמר גדול הנהנה מיגיע כפו יותר מירא שמים לכן שהאדם עמל על משהו וקיבל אותו לא במתנה אלא שהיה מגיע לי אז אני נהנה מכסף כזה אם יש לי זכויות ממצוות ועל זה הקב"ה מביא לי זה נקרא אל תצריכנו לידי מתנות בשר ודם או הלואה.

למעלה