שאלה

שאלה../images/Emo53.gif

כדור (עם מסה נתונה) נורה בצורה מאוזנת לשני בלוקים במנוחה על משטח חסר חיכוך. הכדור עובר דרך המסה הראשונה (נתונה), ועוצרת בתוך הבלוק השני (מסתו נתונה גם היא). נתונות המהירויות V1 , V2 שמופעלות על הבלוקים. נניח שהמסה שירדה מבלוק 1 זניחה, מה המהירות של הכדור מיד אחרי שיוצא מהבלוק הראשון? ומה המהירות ההתחלתית של הכדור? אוקיי, אז אני יודעת שיש שימור אנרגיה. ניסיתי לחלק את mv1 במסה של בלוק1+הכדור, אבל יוצאת תשובה לא נכונה.
אשמח מאוד לעזרה/הכוונה/זריקת עידוד/שיחת מוטיבציה...

john schmidt

New member
מתקיים שימור תנע - לא שימור אנרגיה

לפחות לא באופן מוצהר. ולא כל כך הבנתי את המשפט "נתונות המהירויות V1 , V2 שמופעלות על הבלוקים" - הכוונה למהירויות הסופיות של הבלוקים?

john schmidt

New member
נניח שאלו מהירויות הבלוקים הסופיות

התנע ההתחלתי של המערכת מופיע בקליע בלבד, כלומר: P0 = mV0 התנע הסופי מופיע בכל המסות, כאשר מהירות המסה השניה היא כולל הקליע, כלומר: P2 = M1V1 + (M2 + m)V2 מחוק שימור התנע נשווה את P0 ל-P2 ונחלץ את המהירות ההתחלתית: V0 = [M1V1 + (M2 + m)V2] / m כעת ידועה לנו V0 ונגדיר משוואת תנע חדשה, כאשר הקליע נמצא בין שני הבלוקים: P1 = M1V1 + mV פעם נוספת נשווה לP0 ונחלץ את מהירות הביניים: V = (mV0 - M1V1) / m ונותר רק להציב את V0 שמצאנו מקודם.

עוד שאלה, בבקשה..../images/Emo26.gif

כדור (מסתו נתונה) עם מהירות (שגם היא נתונה) פוגע בקיר בזוית 20 מעלות, ואז חוזר באותה מהירות ובאותה זוית. הוא נוגע בקיר למשך 0.036 שניה. מה הגודל של המתקף הקשור לכוח ההתנגשות? אני לא מבינה איך ניגשים לזה.. אם המהירות לפני ההתנגשות והמהירות אחרי ההתנגשות שוות, המתקף לא אמור להיות אפס? |:

john schmidt

New member
להיפך, חייב לפעול מתקף

אחרת המהירות לא הייתה משנה כיוון. תנסי לפרק את המהירות לפני ואחרי לרכיבים על X ו-Y, ולבדוק מה השינוי בתנע על כל ציר.

../images/Emo4.gif

משום מה זה לא הולך.. פירקתי בציר X ל- M*(Vsin(-a)-Vsina) ובציר Y לאותו דבר עם קוסינוס. מה אני לא עושה בסדר?

מי אמר שאת עושה משהו לא בסדר?...

בציר y (המקביל לקיר) נשמר התנע. בציר x תקבלי ש: ΔmV=mΔV=-2mVosinθ. ומה אנחנו יודעים? אנחנו יודעם שהמתקף לאורך זמן שווה לשינוי התנע באותו פרק הזמן, כלומר: J=FΔt=ΔmV ומכאן נקבל: J=ΔmV=-2mVosinθ (הסימן השלילי של המתקף והכוח משמעותו שהכוח פעול על הכדור בכיוון השלילי של ציר ה-x, כצפוי).

../images/Emo53.gif../images/Emo92.gif

הגרף מראה את עבודת הכוח עם הזמן על חפץ במשקל 1.3 ק"ג. מצאתי שהמתקף הוא 8 N*S, ושואלים מה המהירות הסופית של החפץ אם המהירות ההתחלתית לאורך ציר X היא (-1.5) מטר לשניה? איך אני אמורה למצוא את המהירות על ציר Y? תודה לעוזרים..

כנראה שמדובר על תנועה במימד אחד

שימי לב שכל הנתונים מתייחסים רק לציר ה-x, כך שמבחינתך ב2 המימדים הנוספים הגוף במנוחה, היינו- מדובר על תנועה במימד אחד- על ציר x. את המהירות הסופית (בציר x) בטוחני כי תדעי למצוא, שהרי J=FΔt=ΔmV=mΔ.

תודה סבא'לה..

מדהים כמה שאני מאותגרת לפעמים.. ניסיתי את זה, אבל בטעות לקחתי את המהירות ההתחלתית בפלוס ולא במינוס. המון המון תודה

שאלונת לגבי מרכז מסה

סלע מתפוצץ ל-3 רסיסים. שני רסיסים נופלים בזוית של 75 מעלות אחד לשני (המסה והמהירות של כל אחד מהם ידועות). מה המהירות של הרסיס השלישי (אם מסתו נתונה)? עשיתי את המשוואה של Vcm הנעלם שלי הוא V3, אבל אני לא יודעת איך להשתמש בנתון של הזוית.. הוא אמור לעזור לי כנראה. אשמח להכוונה

יש לך גם שימור תנע, למשל.. :]

את יכולה לפתור עם שימור תנע, בנוסף. בהתחלה התנע של הערכת היה MVo (מסת כל הסלע במהירותו ההתחלתית. לפי הניסוח שלך הבנתי כאילו הוא היה במנוחה, אך אני לא בטוח, יכול להיות שפשוט נתונה לך מהירות ) :] הוא שווה לתנע שלאחר הפיצוץ. קחי מערכת צירים כלשהי (יכול להיות נוח למשל שזו תהיה מערכת שבה אחד הצירים מתלכד עם כיוון המהירות של אחד משני הרסיסים שאנו יודעים את מהירויותיהם). תפרקי לכל חלקיק את התנע לצירים, תעשי תנע שקול, ותפעלי ע"פ שימור התנע. (במע' הצירים שחשבתי עליה, למשל הזווית של חלקיק א' היא כמובן 0, ושל חלקיק ב' היא 75.. לחלקיק ג' את נותנת זווית אלפא כלשהי, ומהמשוואות תמצאי אותה, שכן יש לך נעלם אחד).

למעלה