שאלה

greys

New member
שאלה ../images/Emo13.gif

שלום אני סטודנטית ונמצאת בשלב הסופי של הלימודים כרגע אני בתקופה של חצי שנה של לימוד עצמי, בבית לבד למבחנים ארציים בסה"כ 3 מבחנים (אשר כל אחד מחולק לשני חלקים שנעשים בסמיכות זה לזה ) המצב הנוכחי הוא שאני יושבת בבית, יש לי את כל האמצעים שאני זקוקה להם כדי ללמוד- את הספרים, השולחן המתאים המזגן האוכל והנוחיות שלי בדירה שלי. עד כאן - הכל נשמע בסדר. הבעיה היא שלמרות שכביכול ארגנתי לי את הכל שיהיה לי נוח, אני מתקשה "לשבת על הטוסיק" וללמוד. בהתחלה היה לי קל יותר. היום, אחרי חודש וחצי של לימודים , אני ממש מתקשה לשבת וללמוד. ישנם לפעמים אפילו ימים שלמים שאני מעבירה בלי שלמדתי אפילו רגע אחד. אני תמיד מוצאת דברים אחרים לעשות (דברים שבפועל - אין שום דחיפות לעשות אותם והלימודים אמורים להעשות קודם להם) אני מבזבזת המון זמן בלעשות דברים של פנאי כמו לשוטט באינטרנט או לצפות בטלויזיה, לדבר בטלפון עם חברות וכו' מבחינה הגיונית - אני יודעת שאני חייבת להתיישב ללמוד, שככל שאלמד עכשיו יותר - זה יהיה רק לטובתי, ויוריד ממני בעצם את עומס החומר שעוד עומד לפני ושעוד צריך ללמוד. עם כל ההגיון הזה, עדיין - אני ממש מתקשה לשבת ופשוט ללמוד. נשמע פשוט, אבל משום מה מסובך .... ניסיתי לחשוב עם עצמי - מדוע אני לא מתיישבת ולומדת ? ממה אני בורחת? חלק מהתשובות שהצלחתי להעלות הן שהחומר שעלי ללמוד הוא פשוט כה רב , ארוך ולעיתים מסובך - שזה פשוט מייאש אותי מראש עוד לפני שהתחלתי לקרוא את הפרק. מתוך הייאוש הזה אני חוששת להתחיל ולגלות שאולי אני לא אצליח ללמוד את החומר ? איזה עצות מעשיות אתה יכול לתת לי שיוכלו לעזור לי פשוט להתיישב וללמוד ? תודה מראש

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
סטודנטית יקרה,

אני מעבירה את השאלה שלך לכלל המאמנים בפורום. נושא האירוח הוא בנושא ניהול ולא בכל נושא בעולם כפי שיצאה ההודעה הלא מדוייקת בגורפת. נשמח לענות ולעזור לך.

bridges

New member
Too much to do

היי גרייס (כתיב נכון בעברית?) עשית עבודה יפה מאוד בשאלות ששאלת את עצמך. ברשותך אני אסכם את מה שאמרת: יש לך חומר רב שעלייך ללמוד למבחנים ארציים (שהם מן הסתם הכי חשובים עבורך) וזה מייאש ואולי מפחיד. ויש לי הצעה נוספת לסיבה (אבל את לא חייבת לקחת אותה): זה תירוץ הרבה יותר קל להגיד שנכשלנו משום שלא התכוננו מאשר להתכונן ואז להיכשל לא? אני גם מכיר את התחושה הזאת אישית לפני כל פרויקט גדול שאני עומד להתחיל (וכרגע אני בדיוק בתחילת פרויקט כזה). מה היית מציעה לי לעשות כאשר יש לפני פרויקט ענקי שרק המחשבה עליו (והסיכוי לכישלון) משתקת אותי?

greys

New member
ממ.....

אז השיטה היא לענות לעצמי ? אני מודה מראש שזה קצת מעורר אצלי התנגדות (כי הרי אני פה עם עצמי כל הזמן ולא מוצאת פתרון....) אבל אני רוצה לנסות אז מה הייתי ממליצה לך ? לשבת מול דף נייר ריק ועט לכתוב את הנקודות הגדולות והעיקריות שצריך לעשות, מעיין דף משימות הערכה גסה של כמה זמן יקח לעשות כל אחת מהן ולהתחיל עם הראשונה העניין הוא שיש לי רשימה כזו. אבל זו רשימה שמישהו אחר עשה. זה מעיין לו"ז לימודים שמחולק לפי פרקים בספר. ואני חייבת להודות שכבר מההתחלה , לא הצלחתי לעמוד בלו"ז הזה. הוא עמוס מדי עבורי. אני לא מספיקה לקרוא כל כך מהר ותוך כדי גם להפנים את מה שאני קוראת. זה פשוט קצב למידה מהיר מדי עבורי. ויתכן שזה מה שייאש אותי.... אולי אני צריכה לבנות לעצמי לו"ז שיתאים לי ? אני פשוט מרגישה קצת מיואשת עכשיו. אני לומדת כבר כחודש וחצי למבחן הזה, ונשארו לי עוד חודש וקצת עד הבחינה הראשונה. והמחשבה על לשנות את שיטת הלימוד עכשיו קצת מייאשת אותי בפני עצמה. זה פשוט מעציב. אני יודעת שזה כנראה יהיה הדבר הנכון לעשות - להכין לו"ז משל עצמי שיתאים לקצב שלי וללכת לפיו, ושיש עוד חודש וקצת עד לבחינה ושזה נראה מהצד כמו הרבה זמן. אבל מצד שני זה יהיה כמו להודות שכבר חודש וחצי אני לומדת בצורה לא נכונה, ושבזבזתי את הזמן שלי, שיכולתי לנצל אותו טוב יותר. הלוואי והיו לי את התובנות שיש לי היום לפני חודש וחצי. הלוואי שלפני חודש וחצי הייתי יודעת מראש שאני לא אעמוד בלו"ז הזה שמישהו אחר בנה, והייתי בונה בעצמי לו"ז שיתאים יותר לי ושפחות ייאש אותי. כי כרגע אני פשוט במצב מדוכא מכל הלמידה הזו וזה סתם משתק אותי ועוד יותר פוגע בלמידה שלי.

ענבל כהן חמו

מנהל
זה נקרא לזרוק כסף טוב אחרי כסף רע

אם עשית השקעה לא טובה - האם תמשיכי להשקיע ולשכנע את עצמך שהיא טובה, או שתנסי להשקיע את הכסף הבא במקום אחר? הזוית של חצי הכוס הריקה היא שחודש וחצי לא למדת באופן אפקטיבי ושייאש אותך. הזוית של חצי הכוס המלאה היא שיש לך עוד חודש וחצי לתכנן את הלמידה כפי שאת רוצה, ולהפוך את הלימוד לאפקטיבי ואולי אפילו מספק. יש גם עוד זוית - של הכוס הריקה לגמרי - אין לי כוח ולא אצליח ואני משותקת ועייפה. באיזו זוית תבחרי? גם אם זה לא פשוט, זו עדיין הבחירה שלך.

shosh arie

New member
מי לא לומדת?

ראי כמה למדת: למדת ש - עד כה למדת בצורה שאינה נכונה עבורך למדת ש - יש לך היום תובנות שלא היו לך עד לפני חודש וחצי למדת ש - נכון עבורך לבנות בעצמך את הלו"ז המתאים לך הרי ברור שהיכולת קיימת, ולעיתים - הקושי הוא בביצוע. בהמשך לתגובתה של ענבל: הבחירה שלך היא זו שתעשה את הבדל עבורך. אגב, מסקרן אותי לדעת - האם זו הי פעם ראשונה שאת מתמודדת עם קושי מסוג זה - או זהו דפוס שמלווה אותך לאורך השנים?

greys

New member
תשובתי

קודם כל תודה על ההתייחסות לגבי הדפוס- זוהי הפעם הראשונה שאני מתמודדת עם תקופה כל כך ארוכה של למידה עצמאית. עד כה - רוב המבחנים דרשות למידה של כ4-5 ימים. ולא היה שם את הדפוס הזה. היה לי מבחן אחד בעבר שהייתי צריכה ללמוד אליו 3 שבועות ואכן למדתי 3 שבועות, כאשר הלמידה בתחילת התקופה היתה פחות אפקטיבית ממה שהיתה בשבוע האחרון ללמידה.

bridges

New member
עוד משהו שלמדת

שאת התשובות את יכולה למצוא בעצמך. או אפילו יותר גרוע: שעצות של אחרים לא תמיד נכונות עבורך (וזו הסיבה ששאלתי שאלה ולא יעצתי). אני הולך להקשות עלייך: אוקי. יצרת תוכנית שמתאימה לך, לפי הנקודות שלך ולפי הלו"ז. מה יגרום לך לבצע אותה בלי להתייאש? רונן

greys

New member
בניתי לו"ז - מה יגרום לי לבצע?

אוקי, אולי פרסים ? כלומר תגמול על כך שעמדתי בלו"ז של אותו יום. אולי הבנה שכל מה שאני לומדת הוא רווח שלי בלבד! אולי המחשבה על הטיול שאוכל לעשות אם אכן אעבור את כל מועדי א? שתי הנקודות האחרונות נראות לי פחות טובות לעומת הנקודה הראשונה, משום שהן - רחוקות. כלליות מדי. אז אולי הן לא מתאימות. נראה לי שאני מעדיפה ליצור לי איזה שהוא פרס יותר מיידי, קרוב, ממשי . משהו שאפשר להרגיש ביד. אני פשוט צריכה לעלות על העניין שיוכל להיות אותו הפרס.

leviherz2

New member
לימוד עצמי

שלום! לימוד עצמי מצריך הרבה מאוד משמעת עצמית, במיוחד כשמדובר בלימוד לתקופה ארוכה כל כך. קשה עוד יותר כאשר העיסוק שאנו מבקשים איננו מושך או מעניין אותנו.גם כאשר אנחנו מתעניינים, ישנם עיסוקים שמעייפים אותנו במהירות. ישנן מיומנויות רבות, מלבד לתהליך פנימי שצריך לעבור, על מנת לשפר את המשמעת העצמית שלך בכל הנוגע ללמידה. כדאי לך לבנות לעצמך תוכנית עבודה מפורטת כל שבוע. תפרטי בתוכנית את השעות בכל יום בהן את מתכוונת ללמוד ואת החומר שאת מבקשת לכסות בשעות האלו. בחרי בשעות הכי נוחות לך תוך כדי התייחסות לעיסוקים נוספים שיש לך במהלך השבוע. בחרי בשעות שבהן את הכי עירנית, מרוכזת ויעילה. חשבי על כל הדברים שמפריעים לך ללמוד ונסי ליצור תנאים אופטימליים כמה שיותר ללמידה. אינני מתכוונת רק למזגן ולשולחן. דאגי לישון את כמות השעות הנכונה עבורך על מנת להישאר מרוכזת, לאכול אוכל מאוזן ומתאים (אפשר להתייעץ בנושא) ולזהות את הדברים שמסיטים אותך מתהליך הלמידה (טלפון, אינטרנט, טלוויזיה וכו'). חשבי עם עצמך כיצד את יכולה לנטרל את הגירויים הללו בזמן הלמידה (כמו ליצור סביבת למידה ללא הגירויים). כדאי לך למלא טבלה מקבילה לתוכנית העבודה שלך ובה רשמי את השעות שבהן אכן למדת ואת החומר שהספקת. כך בסוף כל יום או שבוע תוכלי לראות את מצבך האמיתי, כמה התקדמת והאם את צריכה להשלים משימות. והכי חשוב - הוסיפי לתוכנית העבודה שלך את העיסוקים האחרים שגורמים לך הנאה או התרעננות. חשקי את עצמך - בכל פעם שאת עומדת לסיים משימה, בחרי פעילות אחרת שתעשי כדי "לפצות" את עצמך. כך גם את תבקשי להפסיק באמצע הלמידה תוכלי למשוך את עצמך ללמידה , בידיעה שבקרוב תוכלי להתרענן במשהו מפנק, מעניין, מרגיע, סתמי וכו'. זה נשמע מאוד מכני ולא גמיש, אבל אם תתמידי בזה לאורך זמן, תגלי שאת יכולה לאמץ לעצמך את ההרגלים האלו ולנהוג כך בגמישות וזרימה. בהצלחה בבחינות ושנה טובה, רחל לוי הרץ אימון אישי (Life Coaching)

מבקש שתבדקי משהו...

עולה לי מחשבה שאני מבקש שתבדקי עם עצמך: 1) אנסח את השאלה בכוונה כך - "מה את מרויחה כשאת לא עושה את מה שהתחייבת מול עצמך ?" 2) מה הם המחירים שאת כבר משלמת, כשאת נמצאת במצב זה ? 3) האם את יכולה לראות עצמך ביום שאחרי סוף הבחינות ? מה את עושה ? במה את מתעסקת ? איזו עבודה מצאת... 4) כשאת שמה יד על הלב..., האם יתכן ואת מזהה פחד ? האם הפחד הוא מהכשלון או אולי דווקא מההצלחה שתהיה לך ? 5) מה את מוכנה לעשות, על מה את מוכנה לוותר בכדי להשלים את הלימודים ? (לוותר על העצלנות ? לוותר על החולשה ?) 6) האם את מוכנה לוותר על התירוצים והסיבות שמצאת והן שמפריעות לך לאסוף את עצמך ? אם ענית בכנות על כל השאלות, (גם של המאמנים האחרים) - את יכולה עכשיו לקחת עצמך בידים, להתישב ולסיים את מה שהתחלת, ובהצלחה. אם עדיין חסרה לך העוצמה הפנימית, תעזרי במאמנים שסביבך

greys

New member
אנסה לענות על שאלותיך

1) אנסח את השאלה בכוונה כך - "מה את מרויחה כשאת לא עושה את מה שהתחייבת מול עצמך ?" מה אני מרוויחה? במבט ראשון התשובה שלי היתה : כלום. אני רק מפסידה. אבל מצד שני יש אולי משהו שאני כן מרוויחה. אני מרוויחה את זה שאני לא צריכה להתמודד מול חומר הלימוד ומול האפשרות שיתכן שלא אספיק לקרוא/ללמוד את מה שחשבתי מראש שאני אהיה מסוגלת לקרוא באותו פרק זמן. אולי אני צריכה להבין שזה בסדר לא להספיק ? העיקר שמנסים ? 2) מה הם המחירים שאת כבר משלמת, כשאת נמצאת במצב זה ? המחיר הוא שבגלל שאני לא לומדת מספיק, אני מרגישה שאני בפיגור לעומת המצב שהייתי רוצה להיות בו. זה גורם לי לרגשות אשמה ולוותר על עיסוקים אחרים עוד יותר ממה שאני כבר מוותרת. ואז נוצר מצב שכמעט 100% מהזמן שלי מוקדש ללימודים, ולא לעיסוקים מהנים. זה המחיר שאני משלמת - וויתור על הנאות, על עיסוקים אחרים חוץ מלימודים. חוץ מזה- המחיר הנוסף הוא הלחץ שנבנה אצלי עקב הפיגור בתוכנית הלימודים, והחששות שמתפחים. ההרגשה הרעה. 3) האם את יכולה לראות עצמך ביום שאחרי סוף הבחינות ? מה את עושה ? במה את מתעסקת ? איזו עבודה מצאת... כן, ביום שאחרי הבחינות קודם כל אני מתכננת לקחת חופש מלימודים ועבודה. זה כבר מתוכנן ואפשרי טכנית. אחרי זה - יש לי כבר עבודה שנקבעה כבר מלפני כמה חודשים שאותה אתחיל לאחר שאהיה כמה חודשים בחופש. אני אתעסק בתחום שאני לומדת. 4) כשאת שמה יד על הלב..., האם יתכן ואת מזהה פחד ? האם הפחד הוא מהכשלון או אולי דווקא מההצלחה שתהיה לך ? עם יד על הלב, כן יתכן שישנו איזה פחד. האמת שהפחד הוא פשוט לא לעמוד בציפיות של עצמי ושל אנשים שסביבי שמכירים אותי. ההצלחה לא מפחידה אותי. הכשלון כן. יתכן שגם ההצלחה טיפה מפחידה כי היא תייצר ציפיות עוד יותר גדולות ממני בעתיד. אבל זה כבר נראה לי פחות מטריד אותי עכשיו..... (או שאני צריכה לחשוב על זה עוד קצת) 5) מה את מוכנה לעשות, על מה את מוכנה לוותר בכדי להשלים את הלימודים ? (לוותר על העצלנות ? לוותר על החולשה ?) כן, אני מוכנה לוותר על העצלנות והחולשה, אבל אני מודה שזה קשה לוותר על זה. מין הסתם , במקום שבו אני נמצאת כרגע - נראה יותר קשה להיות לא עצלנית לעומת להיות עצלנית. יתכן שבפועל התרוממות הרוח לאחר שאוותר על העצלנות תהפוך את שגרת היום שלי להרבה יותר קלה עבורי (נפשית לפחות). אני זוכרת ממבחנים קודמים את תחושת הסיפוק בסוף יום אחרי שאני מרגישה שלמדתי טוב באותו יום. זה זכור לי כהרגשה הרבה יותר טובה ממה שאני מרגישה עכשיו בסוף היום. 6) האם את מוכנה לוותר על התירוצים והסיבות שמצאת והן שמפריעות לך לאסוף את עצמך ? מוכנה לוותר. זה אומר בעיקר לוותר על טלויזיה, ואינטרנט. הינה אני פה, כותבת דרך המחשב כמובן אבל בקרוב אוותר גם על זה.....

האלי

New member
קחי לך מאמן אישי (בחינם)

קיבלת פה תשובות טובות שיכולות היו להספיק לך כדי לשבת ללמוד, אבל זה לא קורה. - תקני אותי אם אני טועה, כי אם אני טועה אין צורך להמשיך לקרוא. המאמן האישי שלך הציע לך לחלק את המטלה הענקית למשימות קטנות שאותן יש לבצע בעקביות, אחת אחרי השניה. "אולי אני צריכה לבנות לעצמי לו"ז שיתאים לי ?" את זה את כתבת. יש לי רעיון להציע לך. צרי לך דמות דמיונית של מאמן אישי שאת מחוייבת לו... דברי איתו... הוא יבקש ממך דו"ח על כל דקה מזמנך. מתחיל מרגע זה. הוא שואל אותך: "לפי הרשימה שלנו, מה את אמורה לעשות עכשיו? זה מה שאת עושה?" אם את לא עושה מה שכתוב ברשימה המאמן שלך נותן לך הוראה ברורה וחד משמעית לעזוב כל דבר אחר ומזכיר לך שאת מחוייבת קודם כל ללימודים. אפשרות אחרת היא לקחת מאמן אישי בשר ודם שיקדיש את כל כולו לתמוך בך בתהליך הלמידה במשך החודש וחצי שנותרו. אבל אני חושש שאולי זה קצת מעבר לתקציב שלך? כל טוב ובהצלחה.

greys

New member
../images/Emo13.gif

תודה רבה התחלתי עם זה כבר היום. יש לי לו"ז של דברים שאני אמורה להספיק היום. ואני נותנת דו"ח לעצמי.

אנחנו מבקשים דיווח יומיומי בבקשה

האם תוכלי לתת לנו דיווח קבוע על ההתקדמות שלך ? האם את מוכנה להתחייב מול עצמך ולדווח לנו גם על המקומות בהן את לא מצליחה לעמוד במילה שלך ? האם את יכולה לראות את החשיבות בביצוע המשימה הזאת, עבור עצמך ? האם תסכימי לשמש "סמן ימיני" ודוגמא אישית עבור אלו שאינם מצליחים לעמוד בהתחיבויות שלקחו על עצמם ? אם התשובות שלך הם: "כן !! מוכנה אני" - הרי זה אומר שאת יוצאת מהמשבר ועולה על דרך המלך קדימה, תרגשי אותנו

remember1

New member
אמממ...

אז יהיה לי קהל להתקדמות ? מצד אחד - זה מעלה לי עוד קושי, עוד משימה בלו"ז - להכנס לפה ולעדכן מצד שני - זה מאלץ אותי להתמודד עם האמת ישר לפנים אז ננסה להתחיל: אתמול - עמדתי ב 75% בערך מהחומר שהקצבתי לי ללמוד לאותו יום. קמתי בבוקר ולמדתי, וחוץ מלהכנס לפורום הזה לפני ארוחת הצהריים - דבר שהיווה חריגה מהלו"ז כי זה לקח לי יותר זמן משחשבתי, למדתי בזמן שהוקצב מראש ללימודים. בערב - הלכתי לחדר כושר. בקיצור- היום נוהל לפי התכנון המקורי אך עם חריגות. לפי התכנון: למדתי בזמן שהתכוונתי ללמוד בו, הלכתי לחדר כושר, נכנסתי לפורום להגיב. מה שלא היה לפי התכנון המקורי: השהות שלי בפורום היתה ארוכה מהמתוכנן. לא הספקתי את החומר שהקצבתי לי ללמוד לאותו יום. ככל הנראה הקצבתי יותר מדי ליום אחד. דיווח על היום - ינתן מחר! (טיזר - זה שאני פה בשעה כזו- זה כבר לא סימן טוב. אני כבר בחריגה מהלו"ז. מסיימת פה והולכת ללמוד) שנה טובה לכולם וגמר חתימה טובה

greys

New member
התגובה למעלה - זו אני רק בכינוי אחר....

כמה אנשים משתמשים פה באותו מחשב, ושכחתי להחליף כינוי.

ענבל כהן חמו

מנהל
טיפ - כדי לשלוט בזמן

אם יש משהו שאת רוצה להקציב לו זמן מסויים, ויש נטיה להסחף עם אותה פעילות (למשל - ביקור בפורום) אחת הדרכים להתמודד עם זה היא לשים לך טיימר שיצפצף כעבור כמה דקות שאת מקציבה לעצמך. זה מחזיר אותך לפוקוס ומזכיר לך שעבר הזמן.

כל הכבוד לך !!

מותר לא להצליח, מותר לטעות, את "מנקה" את השטח וממשיכה הלאה, כל הכבוד לך !! תמשיכי לעדכן אותנו איך את מתקדמת, גם החולשות הן חלק מהתהליך - זה בסדר גמור.

greys

New member
עידכון על היום

החלטתי כן לעדכן היום, על מה שהיה היום שמחה לשמוע שלא אכפת לכם לשמוע גם על חוסר הצלחה קצת חששתי לעדכן על היום, משום שהוא היה פחות טוב מאתמול אז ככה מה היה טוב היום: למדתי. הספקתי בין 40 ל 50% מהחומר שתכננתי מה היה לא טוב: שלא הספקתי כמה שרציתי להספיק. שוב, כמו שאמרתי הבוקר, יתכן שאני מכוונת גבוה מדי עם הציפיות לכמה שאני אספיק. אולי זה טוב? דוחף אותי קדימה ? אולי זה רע כי זה אומר שאין הרבה סיכוי שאני אעמוד ברף שאני מציבה לעצמי כל יום? בכל מקרה , נראה לי שהייתי מסוגלת להספיק יותר, אפילו אם לא את כל מה שחשבתי שאספיק היום. מה עוד לא טוב - היו לי בריחות גדולות לאינטרנט. בבוקר - שעתיים. בצהריים עוד כמה שעות טובות. זה ממש לא טוב. זו נקודה שאני ממש צריכה לעבוד עליה. אולי אני צריכה לקבוע לעצמי X זמן ביום שבו אני יכולה להשתמש באינטרנט ולעמוד בזמן המוקצב הזה. כמו שכתבו לי פה, אני התחלתי להשתמש בטיימר כשאני עושה דברים אחרים מלימודים. תודה על ההקשבה. זה שאני כותבת , זה גורם לי להתעמת עם מה שקורה, עם המציאות. מקווה, או יותר נכון - מחליטה ! שמחר יהיה יותר טוב! הנקודות לשיפור למחר: להיות פחות זמן באינטרנט. נקבע מראש- גג שעה וחצי טוטאל לכל היום. בכל מקרה - לא לפתוח את המחשב לפני הצהריים. שיהיה לילה טוב ויום טוב ומוצלח לכולם!

למעלה