שאלה תנכית

גרי רשף

New member
שאלה תנכית

זה אמנם אינו פורום תנך, אך בהיעדרו של פורום מתאים - אשאל כאן..
בראשית ג' 1: הַנָּחָשׁ, הָיָה עָרוּם, מִכֹּל חַיַּת הַשָּׂדֶה, אֲשֶׁר עָשָׂה יְהוָה אֱלֹהִים; וַיֹּאמֶר, אֶל-הָאִשָּׁה, אַף כִּי-אָמַר אֱלֹהִים, לֹא תֹאכְלוּ מִכֹּל עֵץ הַגָּן.
משהו חסר כאן: אנחנו מחכים להמשך דבריו של הנחש. למרות שאלוהים אמר לא לאכול.., אז מה?
אולי למילה "אף" יש משמעות אחרת מאשר "למרות"?
בכלל: כל העריכה של הפסוקים נראית משובשת. נראה היה יותר הגיוני להתחיל את הפרק עם פסוקים 2-3 ( וַתֹּאמֶר הָאִשָּׁה, אֶל-הַנָּחָשׁ: מִפְּרִי עֵץ-הַגָּן, נֹאכֵל. וּמִפְּרִי הָעֵץ, אֲשֶׁר בְּתוֹךְ-הַגָּן--אָמַר אֱלֹהִים לֹא תֹאכְלוּ מִמֶּנּוּ, וְלֹא תִגְּעוּ בּוֹ: פֶּן-תְּמֻתוּן.), ורק אז לשלב את 1 ב-4 ולקבל משהו כזה: וְהַנָּחָשׁ, הָיָה עָרוּם, מִכֹּל חַיַּת הַשָּׂדֶה, אֲשֶׁר עָשָׂה יְהוָה אֱלֹהִים; וַיֹּאמֶר, אֶל-הָאִשָּׁה, אַף כִּי-אָמַר אֱלֹהִים, "לֹא תֹאכְלוּ מִכֹּל עֵץ הַגָּן", לֹא-מוֹת, תְּמֻתוּן.

אמירמל

New member
שתי אפשרויות

המבוססות על חומר לימוד של האוניברסיטה הפתוחה לגבי ספר בראשית.
הראשונה, למילים אף כי יש כאן תפקיד של "אכן" כמו בכמה מקומות אחרים במקרא.
השניה, אכן יש כאן קטיעה, אבל לא שיבוש. האישה קוטעת את דברי הנחש ומתקנת אותו (לא מכל עץ הגן אלא רק מהעץ המסוים), ואז נמשכים דבריו.

גרי רשף

New member
תודה ושאלת המשך

לא סתם תודה, אלא ששמחתי לגלות שלא רק אני לא הבנתי..
&nbsp
אם כבר תפסתי אותך (או כל מאן דבעי): מה הפירוש של ערום (לגבי הנחש)?
אפשר לפרש את זה כאינו לבוש (ואז לא ברור למה טרחו לציין זאת - הלוא כל החיות עירומות באותה מידה, כולל אדם וחווה בשלב הזה), ואפשר לפרש כמניפולטור מתוחכם (שזה כן מסתדר עם ההמשך). אלו הם פני הדברים או שיש עוד אספקטים שיש לקחת בחשבון?

trilliane

Well-known member
מנהל
ערמה (ערום ללא בגדים בחולם – ערום או עירום, בקמץ או בצירי)

חפש במילון ספיר, כל האפשרויות כבר שם. קישור למילון נמצא קבוע בראש הפורום (מתנצלת שאני לא מקשרת ישירות, זה בעייתי בתפוז).

גרי רשף

New member
תודה רבה, נחה דעתי, הגם שרש"י כנראה חושב אחרת

https://he.wikisource.org/wiki/ביאור:רש"י_בראשית_ג
לא בטוח שירדתי לסוף דעתו..

trilliane

Well-known member
מנהל
האפשרות השנייה נראית לי הגיונית יותר, גם בהקשר

למעלה