שאלה שמעניינת אותי....

DirtyGirl

New member
שאלה שמעניינת אותי....

בספר בראשית פרק א' פסוק כו' : " ויאמר אלהים נעשה אדם בצלמנו כדמותנו וירדו בדגת הים....." אל מי ה' דיבר? , מאחר והוא לא ברא כלום (טוב, לא כלום אבל לא מישהו שעונה על השאלה...) אל מי הוא דיבר? - השאלה הופנתה לרב והוא ענה שה' דיבר אל היועצים והשרים שלו, אך איך זה ייתכן כי יועצים/שרים נהיים כך לאחר שמישהו מת ? או שלא ככה? , הרב בכל מקרה צריך לחזור עם תשובה אך אינני מכירה את הבנאדם ששאל שאלה זו , לכן אני באה ושואלת אתכם... מה אתם חושבים?-

פלגיה

New member
למה צריך לחכות לפסוק כ"ו?

יש עוד קודם "ויאמר אלוהים יהי אור ויהי אור". כל הבריאה היא בעזרת "ויאמר", ועל כך גם אמרו חכמים "בעשרה מאמרות נברא העולם". למה הוא אמר? למי הוא אמר? לא נראית לי שאלה רלוונטית. בעיני "אמירה" זה ביטוי שמביע הוצאה מהכוח (=מחשבה) אל הפועל (=מה שנברא)

יוסי ר1

Active member
השאלה במקומה עומדת. הבעייה אינה

במילה ויאמר, שאכן אפשר להגיד גם כשאין נוכחים ששומעים. השאלה היא על "נעשה", שהיא לשון רבים. מי אילו ה"נעשה" הזה?! חז"ל אכן אומרים שנועץ בפמליה, מלאכים וכו'. אבל אם לא כך (וכי מלאכים באמת בראו) - מה באמת משמעות הדיבור ברבים?

פלגיה

New member
אז זאת שאלה אחרת

ואכן בתרגום השבעים "עקפו" אותה ותרגמו "אעשה"

Im already here

New member
כמה אפשרויות

ב"ה באמת שאלה מעניינת! לפי ספר ההכנה לבגרות (בתנ"ך כמובן) של יואל גבע, יש עוד פתרונות: 1. ריבוי של כבוד- לשון רבים נהוגה ע"י מלכים, וה' הוא מלך המלכים. 2. לעתים מופיע במקרא דיבור של יחיד (בדר"כ ה') בלשון רבים (למשל בישעיהו ו' פס' ח', ה' אומר: "את מי אשלח ומי ילך לנו"), וכנראה הייתה אפשרות כזאת בשפה העברית. ובנוסף : 3. סיבה חינוכית, כדברי רש"י: "הכתוב מלמד דרך ארץ ומידת ענווה, שהוא הגדול נמלך ונוטל רשות מן הקטן". ה' מדבר בלשון רבים כיוון שהתייעץ עם המלאכים. ההתייעצות עם המלאכים באה לחנך את האדם להתייעץ , גם כאשר הוא סבור שהוא יודע הכל. מלאכים - "אלים" נחותים מהקב"ה, לא בהכרח אדם שנפטר.

יוסי ר1

Active member
שתי הערות לדבריך:

דיבור יחיד בלשון רבים- לענ"ד הדוגמא מישעיהו אינה מדוייקת - במעמד ההוא השתתפו הקב"ה, שרפים, וישעיהו, כשברקע העם. הקב"ה יכול לפנות אל כל המכלול הזה, מי יהיה השליח של הקבוצה, ולאו דווקא שליח שלו בלבד. לגבי טיבם של מלאכים - הם אינם אלים נחותית, לפחות לא בתפיסת היהדות - א-ל יש רק אחד, פמליה יש ויש. ואכן, יש הרבה שיטות מהם מלאכים, ובאמת רק חלק קטן הוא נשמות נפטרים. שאר המלאכים הם ישויות בזכות עצמן.

Im already here

New member
../images/Emo51.gif

ב"ה כמובן ה"אלים הנוספים" מתייחס לפירוש ביקורתי- מחקרי

notimportant

New member
שאלה נוספת על הפסוק הזה

יותר נכון כז' " זכר ונקבה ברא אותם" כך כתוב ומצוות פרו ורבו ניתנת בפסוק כח פרק א, אך אלוהים בורא את האישה רק בפרק ב פסוק כא' ..... לא מצליחה להבין את ההגיון ... שאלה נוספת שמעניינת אותי בספר בראשית: אדם וחוה היו האנשים הראשונים בעולם: בניהם קין והבל : הם ידעו נשותיהם ולהם גם כן בנים ובנות, אך אם הם היו המשפחה הראשונה בעולם מאיפה צצו הנשים שלהם????????????? האם מדובר על אחיותיהן צאצאי אדם וחוה גם כן שלא הוזכרו?

Marinette

New member
לגבי השאלה הראשונה

ישנה מסורת שמתבססת על מדרשים של חז"ל שמסבירים את הדבר: הם מספרים על כך שבתחילה אלוהים ברא אישה ביחד עם אדם כפי שמתואר בפרק א', אך אדם לא היה מסוגל להימשך אליה כי ראה אותה בזמן בריאתה, כשכולה "רירין ודם", כלומר המסתורין שבגוף האישה אבד לו כשראה את כל הקישקע. מכיוון שכך, נבראה לו אישה שניה - והיא חווה, אם כל חי. את חווה אלוהים כבר ברא בזמן שהפיל על אדם תרדמה, כדי שיהיה סמוך ובטוח שאדם לא יראה את מעשה הבריאה. האישה הראשונה, שנפגעה מכיוון שנזנחה והושלכה הצידה בצורה שכזאת, הפכה ל"לילית" - והיא נוקמת. עד כאן המדרשים. בנוסף לכל זה, אני רואה דרך נוספת שבה אפשר ליישב בעזרתה את הסתירה-כביכול: יכול להיות גם שבפרק א' מתואר מעשה הבריאה כולו בסדר כרונולוגי ובתמציתיות, ובריאת האדם מוזכרת בו מאוד בקצרה, ופרק ב' כולל הרחבה ופירוט של סיפור בריאת האישה - איך הדבר נעשה.

notimportant

New member
האמת, מבלי

לפגוע באף אחד , תשובות ממש לא מספקות..... ה' התרגש????? באמת.... (שלא ישתמע מדבריי שאני מזלזלת בתשובתו של אף אחד, פשוט נשמע קצת לא הגיוני ביחס לסיפורים ודילמות נוספות בתנ"ך) ומה באשר לשאלתי השניה? האם יש סיכוי שכולנו צאצאים של גילוי עריות? מהיכן הגיעו נשותיהם של בני אדם וחוה? תודה לעונים ושבוע טוב

הללוס

New member
הנשים של קין והבל

זה מסתדר לי עם עניין אחר- הרי היום ידוע שהעולם לא נברא לפני 5000 שנה אלא מיליארדי שנים, ולפני האדם היו פה חיות שונות ומשונות כמו דינוזאורים. ההסבר ששמעתי מתלמיד ישיבת בני דוד הוא שהאדם הראשון הוא למעשה האדם הראשון המאמין. ואם מקבלים את הגישה הזו, אז גם מובן מאיפה הופיעו הנשים של קין והבל. בכל מקרה התנ"ך אינו ספר היסטוריה או מדע, כמו שאמר ליבוביץ' ז"ל - זהו ספר אמונה בלבד, וכל מבט אחר הוא בגדר "לא לשמה".

פלגיה

New member
וזה מפריע?

(אם כולנו צאצאי גילוי עריות?) אם אומרים שכל בני האדם מאותה "משפחה" זה ברור שההתחלה היא מה שאחר כך נאסר כגילוי עריות (אלא אם היה זיווג בין מינים שונים)

ורד79

New member
שני הסברים

1. ה' התייעץ עם מלאכי השרת שלו. 2. ה' היה כה נלהב ונרגש לקראת בריאת האדם ולכן דיבר בלשון רבים כמזרז עצמו לביצוע הפעולה. מקוה שעזרתי ורד

הללוס

New member
פרשנות רש"י-

"אף על פי שלא סייעוהו ביצירתו, ויש מקום לאפיקורסים לרדות, לא נמנע הכתוב מללמד דרך ארץ ומידת ענווה.... " זאת אומרת אלוהים מקשיב לעצת פמליתו למרות שהוא בורא לבד, מתוך ענווה. אני רוצה להציע (בזהירות הראויה) הסבר נוסף- אלוהים אינו גוף ולא ישיגוהו משיגי גוף. אם אלוהים היה מופיע בתורה רק כ'הוא' או 'אתה' או כ'מדבר', היינו עלולים להתרגל לכך שאלוהים הוא ישות נפרדת ומוגדרת. ואם נוסיף לו תכונות אנושיות נתחיל לדמיין אותו כסבא שיושב בשמיים. אבל אלוהים הוא בלתי מושג, בלתי נתפס, מעבר לידוע. הוא לא גוף נפרד בעל צורה ותכונות מוגדרים, וכל התאורים שבהם הוא מוצג ככזה מביאים פן אחד שלו, ומטרתם לעזור לנו להתקרב אליו. לכן המופע ברבים- "נעשה" בא להזכיר לנו שלא מדובר בסבא נחמד ולשבור את אופן החשיבה הזה שעלול להיווצר כאשר המופע בלשון 'מדבר', או ,'הוא', חוזר על עצמו. ועובדה שזה אכן מעורר שאלות ומחשבות.

למעלה