שאלה שמטרידה אותי...

the predator

New member
שאלה שמטרידה אותי...

האם יש הגדרה לe? המורה שלי מסכימה רק להגיד שזה מספר אי רציונלי בין 2 ל3 אבל כמו שידוע שפיי הוא היחס בין ההיקף לקוטר (או משהו כזה, אני לא בטוח כל כך), אז אולי יש לe גם הגדרה...

1ca1

New member
לe יש הגדרה

הוא מוגדר ככה
e=lim(1+1/n)^n כאשר n->אינסוף​

Fingertip

New member
יש עוד כמה!

למשל:
f(1)​
כאשר f מקיימת:
f´=f f(0)=1​
או למשל,
exp(1)​
כאשר exp היא הפונקציה ההפוכה ל-ln. אהד.

אורן שץ

New member
הממ... הרשה לי לחלוק על דברך

גם
f(x) = a*(e^x) (a != 0)​
מקיימת את התנאים שציינת, אך הערך המתקבל ע"י הצבת 1 אינו e אלא a*e. אני חושב שההגדרה ההפוכה ל-ln היא היחידה המוצלחת. כל השאר שראיתי עד עכשיו מוכחות למעשה בעזרתה.

אורן שץ

New member
תתעלם מההודעה למעלה, כמובן שטעיתי

אבל אני עדיין עומד מאחורי המשפט השני-שלישי.

Fingertip

New member
הסיבה שבחרו דווקא בהגדרות הללו היא

שהן דו כיווניות. כלומר, אפשר להוכיח ש: הפונקציה ההפוכה ל-ln היא exp => exp היא הפונקציה היחידה שמקיימת:
f´=f f(0)=1​
=> לכל x ממשי הטור
1+x+x^2/2! + x^3/3! +...​
מתכנס וסכומו הוא exp => exp היא הפונקציה הרציפה היחידה שמקיימת exp(x) = e^x כאשר:
e=lim (1+1/n)^n​
כאשר n שואף לאינסוף. => הפונקציה ההפוכה ל-ln היא exp כלומר, כל ההגדרות הנ"ל שקולות וניתן להגדיר את exp איך שרוצים ולהוכיח מההגדרה הזו את שאר ההגדרות... אהד.

אורן שץ

New member
תוכיח ש...

הגבול בהגדרה האחרונה שלך ל-e קיים, תגדיר (היטב, עדיף בלי התכנסויות של טורים, כי אני אכעס) e^x לכל x ממשי, ותראה למה הנגזרת של הפונקציה ההפוכה לפונקציה (מותר להגדיר התכנסות של טור בתור פונקציה?) exp שהגדרת היא 1 חלקי x, ואז אני אוריד את הכובע.

Fingertip

New member
יש לך Word XP?

כי אחרת הקובץ נהיה גדול מדי... :( בכל מקרה, ההוכחה קצת ארוכה, אבל הנה התקציר: קודם מגדירים את exp. מראים שהיא הפונקציה ההפוכה לאסכמת הלא מסויימת מ-1 עד x של אחד חלקי x. מ.ש.ל.
(לא מצאתי כובע) אהד.

Fingertip

New member
תיקון קטן להוכחה...

המשפט שהוכחנו, מצביע רק על יחידות הפונקציה, אבל הוא לא מוכיח את קיומה. מצד שני, אפשר להגדיר:
fn(x)=(1+x/n)^n​
ולהוכיח שזו פונקציה רציפה (באמצעות משפט דיני). אהד.

למעלה