שאלה של מתחילים....

JustMaths

New member
שאלה של מתחילים....

שאלה קטנה.... בהתייחס לגרף המצורף - באיזה שלב של התנועה הכוח השקול פועל בכיוון נגדי לכיוון תנועת הגוף? (א / ב / ג / ד) לדעתי: בחלק א - תנועה בתאוצה קבועה עם כיוון התנועה בחלק ב - תנועה בתאוטה (אמרו לנו בקורס שאין דבר כזה תאוטה אלא תאוצה שלילית - וזה מה שמבלבל אותי....) - למרות שזו תאוצה שלילית, מדובר בתנועה בכיוון התנועה - פשוט עד לעצירה בחלק ג - תאוצה בכיוון הנגדי לכיוון התנועה - וזה בעצם הקטע שבו מתחילה התנועה נגד כיוון התנועה בחלק ד - תנועה במהירות קבועה נגד כיוון התנועה האם אני צודקת או שכבר בחלק ב הכוח הפועל הוא נגד כיוון התנועה או שאכן כמו שאני טוענת רק בחלק ג? אודה לחוות דעת בנושא! :)

yoni162

New member
תשובה

באופן כללי, תמיד אפשר לומר שהתאוצה היא נגזרת של המהירות (כמו שהמהירות היא נגזרת של ההעתק). זאת אומרת שניתן לדעת מהי התאוצה בכל שלב לפי שיפוע גרף המהירות, ולפי הסימן שלה, את כיוון הכוח השקול, בגלל הקשר f=ma (המסה תמיד חיובית, כך שאם התאוצה שלילית, כך גם כיוון הכוח השקול). א: השיפוע חיובי-->התאוצה חיובית (בכיוון המהירות)-->הכוח השקול פועל בכיוון מהירות הגוף. ב: שיפוע שלילי-->תאוצה שלילית (בכיוון מנוגד למהירות, מה שגורם לה לקטון=האטה)-->הכוח השקול פועל בכיוון ההפוך למהירות הגוף ג: שיפוע שלילי-->תאוצה שלילית, אבל הפעם גם המהירות שלילית. מכאן שהכוח השקול פועל דווקא בכיוון תנועת הגוף. ד: שיפוע הוא 0-->תאוצה היא 0-->כוח שקול הוא 0 חשוב לזכור שגוף תמיד נע בכיוון מהירותו, אבל לא תמיד בכיוון תאוצתו (כמו במקטע ב'). קצת בלבלת עם המונח "תנועה" בהודעה שלך.

JustMaths

New member
תודה על התגובה אבל....

השאלה הייתה: "באיזה שלב של התנועה הכוח השקול פועל בכיוון נגדי לכיוון תנועת הגוף?" הכוח השקול - הכוונה היא ל- F=am - אם זה ככה אז אכן הכוח פועל בכיוון נגדי שכן כייון התאוצה הוא ככיוון הכוח והיות ובחלק ב/ התאוצה היא שלילית אזי גם הכוח הוא שלילי ולכן נגד כיוון התנועה..... מה שאמרתי קודפ נכון לגבי כיוון התנועה ולא הכוח....נכון? כלומר בחלק ב' הגוף נע נגד כיוון התנועה, כאילו חוזר על עקבותיו אבל במקרה הזה מדובר על הכוח השקול ולכן אם התאוצה שלילית אז גם הכוח בכיוון השלילי? האם אני צודקת? המון תודה!

yoni162

New member
רגע

"הכוח פועל בכיוון נגדי שכן כייון התאוצה הוא ככיוון הכוח והיות ובחלק ב/ התאוצה היא שלילית אזי גם הכוח הוא שלילי ולכן נגד כיוון התנועה....." - נכון. "בחלק ב' הגוף נע נגד כיוון התנועה, כאילו חוזר על עקבותיו אבל במקרה הזה מדובר על הכוח השקול ולכן אם התאוצה שלילית אז גם הכוח בכיוון השלילי?" - מה זה "נע נגד כיוון התנועה"? שימי לב שבחלק ב' השיפוע אולי שלילי, אבל המהירות עדיין חיובית (מעל ציר ה-X). בחלק ב' הוא עדיין נע באותו כיוון כמו בחלק א. רק בחלק ג' הוא נע בכיוון ההפוך, ואז המהירות שלו שלילית (מתחת לציר ה-X). הכל כמובן ביחס למערכת הצירים שלך. אבל בכל מקרה, אם התאוצה שלילית אז גם הכוח בכיוון התאוצה. בכלל, המשוואה f=ma היא משוואה וקטורית, ואפשר לומר שתמיד כיוון התאוצה היא ככיוון הכוח השקול.

למעלה