שאלה שאלתית

• פותח הנושא zogu
  • פורסם בתאריך

talia olav

New member
תודה רוני על ההבהרה -

אני מסכימה אתך לגבי הגישה של הפניה לעץ אחר. אבל נראה שאני יותר מחמירה, לפחות בתאוריה, לגבי הטמעת מחקר של מישהו אחר בעץ שלי. אני חושבת שאנחנו "חתומים" על העץ שלנו, ולכן כל מה שנכנס צריך לעבור בקרה כפי שהיינו נוהגים במחקר עצמאי. אם הקרוב מספק את חומר הגלם - שפר מזלנו. ואם לא - לדעתי צריך לטרוח ולהשיג אותו ולבחון אותו. בנוסף כפי שכתבו חלק מהחברים, אני לא רואה טעם בניפוח העץ רק כדי שנוכל להגיד שיש לנו 3,000 / 30,000 אנשים בעץ. בעיני הטעם העיקרי למחקר הוא לנסות ולצייר את דמותם של חלק מאמותנו / אבותנו, ולרכוש הבנה לגבי אורחות חייהם של ענפים שונים במשפחתנו. העתקה מסיבית של עצים אינה מאפשרת בדרך כלל הבנה, ולטעמי האישי,אין לה ערך מעבר לרשימת שמות. אפילו אם נרצה להבין את המהלכים העיקריים של ענפים שונים, כגון נדודים ממערב למזרח אירופה - העתקת עץ לא מאפשרת הכרות אינטימית דיה עם מסלולי החיים. כפי שכבר כתבתי בעבר, הייתי שמחה לו הפורום היה עוסק יותר בשאלות של ערכים ואתיקה במחקר. בהקשר הנוכחי, הדבר נוגע למשמעות גודל העץ לעומת הערכים האיכותיים שבו. ודגמא קטנה לסיום: החודש איתרתי בן-דוד מדרגה שביעית בערך, שהוסיף לי ארבעה דורות לאחור לאחד מאבותי - שנפטר ב-1800 (איציק מרגלית מליסה). כלומר, האב הראשון שמופיע הוא יליד 1600 בערך. בן-הדוד סיפר באופן כללי מהם המקורות עליהם הסתמך, אך לא העביר לי כל מידע קונקרטי. לכן אעמוד בפיתוי ולא אוסיף דורות אלה לעץ, אלא לאחר שאמצע מידע עליהם בעצמי.

חוה3

Member
מסכימה לעניין האתיקה אבל

מה שאני מוסיפה לאילן שלי, אני תמיד בודקת מקורות בעצמי. אני לא מקבלת כמובן מאליו את השמות שנמצאים באילנות של אחרים. התוספת, אם בכלל היא בעיקר לשמות של נספים שהם הורי נשים שמחוברות אלי לעץ ונספו. גם אותי לא מעניין ל"נפח" את העץ בשמות ואני לא רואה בזה בכלל תכלית אם זה לא מוסיף לי מידע על המשפחות שאותן אני חוקרת.

שרי סילבר

Active member
תלוי מה המטרה אם המדובר בחיבור לעץ משפחה שהוא בפני עצמו מעניין ומרתק, יכולה להיות חשיבות להצגת העץ הכפול (לדוגמא: אני "ניפחתי" מעט את העץ לעבר עצים אליהם אנו קשורים בקשרי נישואין כשרציתי להראות לאחיין שלי, בשנה בה עסק בשורשים. מכיון שקשרי הנישואין הובילו למשפחות הקשורות בתולדות הישוב, היה חשוב לי להראות ולנצל את זה לפתח שיחה אודות הדמויות המשמעותיות. בתקופה האחרונה התחלתי לצלול מעט אל נבכי הגנאלוגיה הרבנית. אני מאמינה שגם כאן, מתוקף הנסיבות, יהיו חיבורים בין משפחות רבניות שונות, כך שבהחלט יתכן ש-"אפלוש" מעט לעצים של בני-הזוג.). כעת יש לי לא מעט עדכונים להכניס לעץ שלי, שהוזנח זמן רב, ואני מתכננת לבנות הכל מחדש, בצורה של עצים קטנים. לא אמחק את העצים הקודמים, אבל אני מתכוונת להצטמצם אל קשר הנישואין עצמו + ההורים, ולכל היותר משהו מצומצם, כדי לא "לנפח" יתר על המידה את העץ ולהשאיר את הפוקוס יותר על המשפחה הישירה. לטובת מפגש משפחתי, אם יהיה, נראה לי שלא כדאי לנפח יתר על המידה את העץ, אם רוצים שאנשים יגשו אל העץ, ינסו לאתר את המוכרים להם וללמוד שמות חדשים. לסיכום: הכל תלוי במטרה, למי מעוניינים להציג את העץ, והיתרון הגדול של המחשב: ניתן לשמור וריאציות שונות של עצים, מלאים יותר ומלאים פחות.

eyholla

Member
הכללים שלי לבניית העץ

דעתי בנושא דומה מאד לדעתו של ארנון. א- כל אחד קובע את החוקים לעצמו. ב- לעצמי אני בונה את עץ האבות של ילדי ומכל זוג אבות/אמהות את עץ צאצאיהם. אני משתדל גם להוסיף את הורי בני/בנות הזוג לצורך זיהוי ודאי. אינני מרחיב את העץ לעץ אבות של בני הזוג, למרות שלעיתים הדבר מדגדג (עקב עץ "מעניין" או זמין). לגבי חיבור עצים, אם העץ אמין ומתאים להגדרה לעיל הרי שכן, וכבר הוספתי עצים כאלו. במידה ומתאים חלקית הרי ניתן לחבר רק את הקטע הרלוונטי. את השאר ניתן לשמור במחשב ואולי נתחבר אי שם בעתיד. ויש לי עץ כזה, ממקור אמין, שחלקו מתאים להגדרה וחלקו "חשוד" בקשר בדור קודם. בדומה לכך, שלחתי את העץ שלי, או את חלקו, לחוקרים אחרים שהם ישתמשו בו לצרכיהם. לצרכים שלי, יש לי את העץ הכולל וממנו אני גוזם ענפים לעניין זה או אחר ושומר אותם בנפרד. איל

sharonpines

New member
החלוקה אצלי

אכן דיון מעניין, ואני מסכימה עם דעת הרב - איש את חוקיו יקבע... אצלי, מסיבות היסטוריות, יש עץ למשפחה של אמא, ועץ נפרד למשפחה של אבא. דווקא חשבתי פעם לחבר אותם, אבל היות שיש רשומות כפולות, זה די התבלגן, ואני שומרת את המשימה הזו לעתיד. בנוסף, יש לי עץ נפרד שהוא עץ האבות שלי - עץ מצומצם שנועד לרכז את אבותי בדורות לאחור, ללא פירוט הצאצאים (זוכרים את שאלת ה- 16, 32, 64 של ארנון?). שבוע טוב שרון

סליחה על השאלה הטפשית, אבל...

מה זאת אומרת "יש לי עץ נפרד שהוא עץ האבות שלי"
גם bilen סיפרה כך מוקדם יותר בשרשור זה, ואני ממש לא מבין זאת... הרי אם העץ מוזן לתוכנה גנאלוגית כלשהי, אין טעם בהחזקת "עץ אבות" בקובץ נפרד. האם עליי להבין מכך שעץ המשפחה שלכם אינו מוזן למחשב
ארנון

bilen

New member
ארנון, ההפרדה היא לא לצרכים שלי

אצלי הכל ממוחשב, אין לי חומרים שלא עברו למחשב בדרך זו או אחרת. שנים די רבות חיפשתי תוכנה מתאימה בגלל האחרים ולא בגללי. ההפרדה היא יותר לצרכים של הצגה, בעיקר לארועים או אנשים שהם פחות מורגלים לראות תמונה רחבה. למשל, יש כאלה שמאוד חשוב להם לספור דורות, אבל הם לא מסוגלים להבין את התוצרים שמופקים ע"י התוכנות. כך שההפרדה היא מאוד ייעודית ומשתנה לפי קהל היעד ולפי הצורך. מקווה שעכשיו זה ברור יותר.

ענתר

New member
אני חוזרת על השאלה של ארנון

לא ברור לי עץ האבות שאני עומדת על עצמי בפמלי טרי, ומבקשת את אבותי, אני מקבלת עץ אבות ללא כל הצאצאים המיותרים. לכן אם בן דוד דרגה שלישית רוצא את עץ אבותיו, אני עושה אותו דבר עליו, לכן אני לא מבינה מה זה עץ אבות? כאשר רוצים להציג למשפחה הרחבה? באמת מבקשת הבהרה יותר ברורה, כנראה אני מחמיצה משהו

bilen

New member
הבנת נכון. פשוט מצרכי נוחות אני

מחזיקה קבועים כאלה בקבצים נפרדים. אין להם שום שימוש מלבד הצגה. מבחינתי, יכולתי להסתדר לתמיד עם עץ אחד שמכיל הכל! כי לי הדברים ברורים בגלל תהליך הבניה. זה לא ככה עם אחרים.

sharonpines

New member
אין שאלות טפשיות....

הי, כאמור - מסיבות היסטוריות, יש לי שני עצים: עץ של אבא ועץ של אמא. לפיכך, אני לא יכולה להפיק לעצמי עץ אבות שלם, עד שלא אאחד את שני הקבצים. התחלתי בקובץ WORD פשוט בפורמט של טבלה בעמוד אחד, לסכם לעצמי את אבותי. במסגרת הביטא של MyHeritage אני מעלה את העץ הזה לתוכנה. שבוע טוב, שרון

gcarmi

New member
שאלה שאלתית

השיקול שלי בבנית עץ המשפחה היה קודם כל ליידע את משפחתי הקרובה, אלו מהם שבארץ ואילו מהם שבתפוצות, שנית ואולי ראשית בעצם ליידע את ילדי (במקרה זה ילדותי) אודות המוצא שלהן ושלישית לשמר את הידע הזה לעתיד למען הדורות הבאים, שלא יישכחו אלו שבזכותם אנחנו פה. העץ שלי נבנה בצורת שעון חול שלי ושל זוגתי והוכנס לשם כל מי שיש לו קשר דם אלינו, כלומר הלכתי אחורה ככל שיכולתי, והוספתי גם את כל צאצאיהם של האבות (והאמהות) הקדומים שמצאתי, כאשר ההסתמכות היא אך ורק על ראיונות אישיים עם בני משפחה שחיים בארץ או בחו"ל ועל מסמכים שאני מצאתי, שקרובי משפחה מצאו ושחוקרים מהימנים עלי מצאו. אחרי 12 שנות מחקר הצטברו אצלי אלפי מסמכים שנוגעים ישירות למשפחתי ומשפחת זוגתי ורוב המחקר מבוסס כאמור עליהם. לגבי נישואים אני הכנסתי לעץ רק את בני הזוג, ואת משפחתם מהדרגה הראשונה וגם זאת בעיקר לגבי משפחות שניספו בשואה ו/או משפחות שיש לנו קשר הדוק עימם גם היום. גדעון.

למעלה