שאלה שאלתית

• פותח הנושא zogu
  • פורסם בתאריך

zogu

New member
שאלה שאלתית ../images/Emo132.gif

במסגרת "הכה את המומחה"- שאלה מאוד עניינית,מהותית, עקרונית- לכל אחד שחוקר, ונמצא "עמוק בעסק"... כיצד את/ה היית מתייחס/ת, לגבי צרוף עצים (ע"י נישואין , למשל?...)של חוקרים אחרים. האם את/ה, היית מחבר עץ (מעתיק) מחוקר אחר- ו"מנפח" בכך את העץ שלך? פרט הסבר ונמק. דוגמא: ל"יוחנן קרפל מופיע בעץ: שאלתיאל קרפל-נולד ב-1803 , באיי הזהב. שנשוי לברברה קולג'-שנולדה ב- 1807 באיי הברונזה. יוחנן מבחינתו חוקר את הקרפלים ואת איי הזהב. והנה להפתעתו הגדולה, פגש בחוקר אחר שחוקר את הקולג'ים מאיי הברונזה. נקודת החיבור ביניהם בדיוק נמרץ: שאלתיאל קרפל (1803 -איי הזהב) שנשוי לברברה קולג' (1807 -איי הברונזה) תודה, לכל המשתתפים בדיון

ronrabin

New member
תשובתי - למה מיועד המידע ?

לדעתי, אם נמידע מיועד לחוקר עצמו על מנת שישתמש בו להצגת העץ והמידע במסגרת משפחתו - אבי אין מניע "לנפח" את העץ וזאת משום שכך הוא יוכל להציג את מרכולתו ולהגיע באמצעותה לדורות קודמים . אולם, כאשר אנו עוסקים בהצגת הנושאים בפורומים השונים ניתן לשמור , כל חוקר לעצמו, על העץ הג'נרי שלו. אולם, במקרה זה נקבל הרבה עצים "קומפקטיים" שאינם משולבים זה בזה . נסיון כלשהו לפתור זאת הוצג כאן במסגרת "יער הפורום" ומשפחות בפורום אשר ניסו להציג יחדיו את הנתונים . עולה כאן השאלה - האם לייצר "מגה-עץ-שורשים" אשר יכלול את כל הידוע למירב החוקרים (כאשר יבוצע היפר-קישור בין העצים השונים בעץ ?). האם כלל החוקרים מוכנים לרכז את נתוניהם במקום אחד, בצורת הצגה אחת ובאחריות אדם אחר על מנת לאחד את כלל הנתונים ? רוני ושאלה נוספת - מה קורה כאשר אנשים חיים המופיעים בעץ מסוים אינם מעוניינים להתפרסם במסגרת אחרת ?

כיצד אני נוהג...

רוני, אני קולט לתוך העץ שלי רק אם העץ כולל בני משפחה מידיים. אם העץ כולל מידע רב על משפחה שאיתה יש קשר נישואין, אז בכרטיס של האיש המחבר אל העץ שלי אני רושם הערה שיש לי את העץ של משפחתו והיכן שמרתי. את העץ שקיבלתי, אני שומר בנפרד ולא משלב אותו. רוני

ornan

New member
אני נוהגת כמו רוני

קולטת לעץ בני משפחה מידיים ושומרת בנפרד הסתעפויות מקשרי נישואין. הנושא מזכיר לי, שבכנס בירושלים לפני שנה, ישבתי ליד אמריקאית חביבה ששאלה מיד כמה אנשים יש לי בעץ. לתשובתי שאני עובדת על 4 עצים בנפרד ובכל אחד מהם יש לי כמה מאות (מי יותר ומי פחות), ענתה בהתלהבות שלה יש עץ אחד של 8000 איש והיא אוספת כל שם אפשרי המתחבר לעץ שלה גם אם יש לו קשר עקיף ביותר.

ליהיא51

New member
מסכימה איתך , הרי אין סוף

להסתעפויות על ידי קישרי נישואין. אני אוספת לעץ רק אנשים שיש קשר דם עימם. כל הנספחים כאמור לעייל - לרשום בהערות. הגברת האמריקאית תגיע בדרך שלה לכלל עם ישראל.

נאוהג

New member
לי אמנם יש מעט בעץ ../images/Emo10.gif

אבל אני בדעה של הרוב כאן, מי שיש לו קשר דם באותו העץ ומי שלא בעץ נפרד. תמיד אפשר אחר כך להדפיס לכל מיני מטרות ביחד. אני התלבטתי בנושא כאשר עיינתי בדפי עד ביד ושם וגילית שבת דודה ראשונה של אימי ( שהייתה לי כמו סבתא ) מילאה דפי עד על כל משפחת בעלה הראשון שנשמדה לחלוטין ( הורים, הבעל ו-5 אחיו) ובעלה השני מילא על משפחתו הראשונה ( אשה ושני ילדים ) מאחר שלבת הדודה ובעליה לא היו ילדים , אם לא אציין את המשפחות בעץ הם לא יופיעו בשום עץ . מצד שני, הם לא קשורים למשפחה שאני חוקרת ( משפחת אבי אימי במקרה זה GESMAI ) שהם מסובכים בפני עצמם .... בסוף לא כללתי אותם בכלל ( ז"א הבעלים רשומים ) אבל כל המידע האחר יש לי בדפים בתיק שלי וזהו. וברור לי שאף אדם חוץ ממני לא ידע מי האנשים הללו. ( אולי פעם כשיהיה לי מספיק מידע ואכתוב ספר .. אציין אותם )

yofi nechama

New member
אני לא סופרת

אני לא סופרת כמה אנשים יש לי בעץ - זו לא המטרה. יותר מענין לדעתי, כמה דורות אחורה הצלחתי להגיע באיזה ענף. חשבתי להחזיק עצים נפרדים למשפחת אבי ולמשפחת אימי. זה יוצר בעיה לשייך אליהם אותי ואת בנותי ללא כפילויות וטעויות שיכולות לנבוע מהן. הוא הדין בעץ נפרד למשפחתי ולמשפחת בעלי. לשם קלות התחזוקה ונוחות בעבודה, אני מחזיקה מאגר נתונים אחד משותף לכל מי שמתחבר למשפחה. יש בו גם כאלה שאולי יתחברו בעתיד. לכל צורך (מפגש עם בני ענף משפחתי, עץ אבות של הבנות וכו') אני מפיקה מהמאגר חתך אחר של הנתונים. שבת שלום, נחמה.

zogu

New member
דרגת קרבה משפחתי

וזה מביא אותי להתפלספות קלה....ולעוד שאלות , ואני באמת תוהה: 1) האם יש "חוקים" (כללים ברורים) למחקר גנאולוגי? (מה מקובל אצל חוקרים וותיקים, נניח- 10-20 שנה, שחוקרים....). 2) האם עלינו לחבר משפחות עד דרגת "דודית" מסוימת? (עד איזו רמת קרבה משפחתית, ראשונה, שנייה שלישית.....עשירית?) 3) האם למען הדורות הבאים של המשפחה, (ילדים, נכדים נינים....) שהרי גם הם (לפעמים כמונו...)לא הכירו את האנשים ובמה מדובר. 4) ומתוך הנחה,(אצלי על כל פנים זה כך) שאת העץ של אישי אני כן מצרפת לעץ (ברור לא?... למען ילדיי! עבורם -זה העץ!) אז מה ההבדל עם נניח בדור 3 ממני-אחורנית, (כלפי מעלה)אני מתחברת לעץ מבוסס, מטופח, גזום מאורגן,מושקע לא פחות,מאותו הכפר ? (עם תעודות- תרתי משמע) עד כאן בנתיים...(בטח יתעוררו אצלי עוד תהיות)

shaham01

New member
לתשובה יש לדעתי שלושה היבטים לפחות:

1. החלטה של החוקר על "גבולות גזרה", דהיינו מה הוא/היא החליט/ה להקיף במחקרו/ה כי הרי אין סוף להסתעפויות. אם את מצרפת את העץ של החוקר החוקר את משפחת בת הזוג של בן משפחתך (או בן הזוג של בת משפחתך), הרי מטבע הדברים אותו עץ כולל שמות של בני זוג של אחים. בני דודים וכו' של אותו איש קשר (ע"י נישואין) בין עציכם ואז ביום מן הימים תתקלי בעץ של אותם בני זוג (כבר "יד שניה") ותזדקקי שוב להחליט לכלול או לא לכלול וחוזר חלילה. לכן אני החלטתי בראשית מחקרי שאני מכניס לעץ רק את בני הזוג עצמם של אנשים שביניהם וביני יש קשר דם (כי לצאצאיהם כן יש קשר דם אלי). אינני כולל את אחיהם ומשפחות אותם אחים ואפילו את הוריהם איני כולל בעץ אלא בהערות המתלוות לאיש (זאת אך ורק ע"מ שישמשו כעזר לזיהוי האיש עצמו בתעודות וחומר גיניאלוגי אחר שנחשף לגביו). היות ואני החלטתי שאני חוקר גם את משפחת רעייתי אני נוהג לגביה באותן מגבלות, דהיינו קשר דם אליה ובני/בנות זוגם המיידי בלבד. כמובן שאת יכולה להחליט על "גבולות גזרה" אחרים, אך בכל מקרה הייתי מייעץ לקבוע כאלה ולהצמד אליהם. בנוסף, אינני יודע אם גם לכך כוונה שאלתך אבל יש שני היבטים נוספים: 2. ההיבט ה"מדעי" - באיזו מידה של דיוק מדעי (הוכחות, תעודות, אסמכתאות אחרות ודרכי מחקר וכו') נבנה העץ ומה אמינותו? האם יש זהות בין אמות המידה על פיהן נוצר העץ שלו לאמות המידה שאת קובעת לגבי מחקרך? 3. ההיבט ה"אתי" - באיזו מידה את מעוניינת לעשות שימוש במידע ש: א. אינך יודעת באילו דרכים נרכש ומן הסתם נרכש בדרכים התואמות את אמות המידה של אותו חוקר, שהן לא בהכרח זהות לשלך. ב. הוא פרי עמלו של אדם אחר ועליך להחליט אם ובאלה תנאים את נהנית מפרי עמלו ומנכסת אותו לעצמך על ידי צירוף לעץ "שלך". ובסיכום: רק את היא זו שקובעת את הכללים על פיהם את מנהלת את מחקרך. בהצלחה, רוני

zogu

New member
גבוש דעה, כללים, עקרונות

עד היום, לא נזקקתי לכללים, מכמה סיבות: האחת, שהייתי מרוכזת בעצמי, בחיפושיי, בשאלותיי, ובתשובות שזימנתי לעצמי. השנייה, לא תכננתי ולרגע לא חשבתי (או האמנתי)שאגיע עד הלום. והנה, אני מוצאת את עצמי כרגע- על פרשת דרכים: ביננו, אני יודעת ממש מקרוב, מה זה אומר לגדל עץ! (בתור גננית וותיקה אני מגדלת עצים וצמחייה כל חיי....
) ובמציאות המחקרית, האם קיים הבדל מהותי בין הצד של אישי שמתחבר לשלי ,(שבניתי, מצאתי, הוכחתי...) לבין עץ מצד דודה ברמה טובה לא פחות מזו?

shaham01

New member
כפי שאמרתי, רק את הקובעת וכל אחד

לעצמו. אני תרמתי את הדרך בה אני נוהג ואת השאלות שאני שאלתי את עצמי. את זו שתחליטי מה ובאיזו מידה מתאים לך. ועוד הגיג: מכיוון שלכל אחד כללים משלו שגם משפיעים על "גודל" העץ. אין שום טעם להשוות גודל (ובכלל כבר נאמר, אם כי בהקשרים שונים, שלא הגודל קובע
) שוב בהצלחה, רוני

ענתר

New member
מכל המטפורות כבר התבלבלתי

אני לא אוהבת חוקים ותקנות בחיים האישיים, (כלומר בהובי, על הכביש זה משהו אחר) כאשר אצלי בעץ יש קרובה מדרגה רביעית, סבה וסבתה נרצחו בשואה, מצד אמה נרצחו בשואה, אין לי קרבת דם לאמה, אני עדיין מכניסה אותם לעץ, ולו רק בגלל שנרצחו בשואה. כרגע מסתמנת אפשרות שיש ביננו קשר נשואין גם מהצד הזה לא הייתי יודעת על כך ללא הנתונים בעץ בקיצור, בגלל שהתחתנו לפעמים "בתוך המשפחה" כדאי לצרף קשרים נוספים, שיובילו אותנו לקשרים נוספים

עץ משפחה וקשרי משפחה

עץ המשפחה שלנו מצוי באתר המשפחתי שאחת ממטרותיו הוא לחזק את קשרי המשפחה, ביחוד בדורות הצעירים יותר. משום כך אנחנו טורחים אחרי כל מפגש עם בני המשפחה הרחוקים והקרובים לעדכן את הענפים של אלה שפגשנו בהם. וכאן אין כל הבדל אם לצורך הקישור צריכים לחזור דורות אחדים אחורה. נדמה לי שספרנו כאן, שבת של בן דוד שני שלנו (גם שלי וגם של בעלה המנוח של חנה) קבלה מלגת לימודים בארה"ב. שם פגשה בת של בת דודה שניה אחרת שאבד לנו הקשר אתה לגמרי (סיפור ארוך). היא הראתה להם את האתר ואת עץ המשפחה. בעקבות זה חודש הקשר (בינתים רק באימייל) והוספנו לעץ ענפים שקבלנו עליהם עדכון מבת דודה זו. בין השאר - בעלה של בת הדוד, שהייתי מיודד מאד אתו בביקורי שם ב 1955, שהיה איש תרבות חשוב בתנועת זכויות האדם בזמנים ההם, ונוסף לנו מידע חשוב אודותיו.

shara1

New member
עץ משפחה? או תחליף ,תיק, תיק

שבת שלום לכולם, הרבה אני לא משתתפת בפורום, למרות שאני צופה בו מידי יום ביומו לפחות פעם אחת. ובכן אין אני קוראת לעצמי חוקרת, כיוון שמיד בתחילת חיפושי אחר סבי הבנתי שעבודת המחקר היא מקצוע. ולא למדתי אותו בצורה מסודרת, למרות שבמשך שנתיים רצופות אני לומדת לבד אבל מאד יתכן שלא בצורה נכונה. לכן כבר בהתחלה לא יכולתי לבנות עץ משפחתי פשוא לא הסתדר לי מבחינת הראיה , {יתכן וזה פגם אישי שלי} גם כיום קשה לי לערוך את מה שמצאתי ומצאתי המון, בצורת עץ. אני ערכתי את החומר שמצאתי בצורה הכי קרובה לי ממקור עבודתי במשך 30 שנה, כל עיירה, עיר, או מקום ישוב אחר קיבל אצלי תיק,מחולק כמו "טי" {מושג בהנהלת חשבונות} אב + אם האב ,תמיד בשם משפחת סבי שרפהרץ, ולאם הוספתי במידה ויש את שם הוריה ומקום הולדתה. ומתחתם רשמתי את שמות ילדיהם. כאשר אני מחפשת רק את הבנים. לבנות נתתי שוב את תאריכי הלידה ואת שם בעליהן במידה ויש, עם חיצים ירדתי לדור השלישי ,עם שמות ועם פרטים שישם. טלפונים כתובות וכ"ו. כך שישלי תמונה ברורה יותר ,מרוכזת יותר מבחינתי, אני לא מחפשת אחר הבנות כיוון שאני מחפשת את סבי, אבל יש לי פרטים על הבנות ואחרי שאמצא אותו, ואני עקשנית אוכל להשלים את הפרטים על הבנות וקישרי נישואיהן. בכל אופן היגעתי מבחינת עץ למשפחה ענקית עם חלק מהדור הישן יצרתי קשר טלפוני, מפגשים ובו" זה מרגש, במיוחד שכולנו יודעים את הסיסמא שהסתובבה בכל בית שרפהרץ כנראה, "כל מי שהוא שרפהרץ, הוא משפחה" אם בני דודים דרגה שניה, שלישית והלאה מזה. אני חושבת שקישרי נישואין הם אמנם לא קשרים ראשוניים ,אך הם עדין משפחה, ולי שאני בת של דור יוצאי שואה ,כל "רחוק" כזה ,אף הוא משפחה ואני מוכנה לחבק אותו-תה בחוזקה אלי .תנו לי כמה שיותר כאלה. שתהיה לנו שבת שלום שרה

דעתי בנושא (קצת חוזרת על מה שנאמר

כבר, אך בכל זאת...). הנחת המוצא הבסיסית שלי, היא זו: למחקר הגנאלוגי האישי אין חוקים כתובים ומוגדרים, ועל כן, כל אחד מנסח לעצמו את המסגרת בה הוא חוקר (וזה כבר נושא לדיון אחר). הנחת המוצא שלי, בבניית העץ היא זו: לעץ המשפחה שלי נכנסים כל האנשים שהינם אבותיו הקדמונים (ואמותיו הקדמוניות) של ה -
, כל צאצאיהם וכל בני הזוג
. מבחינתי, זוהי הגדרה ברורה, אשר מאפשרת לי לחיות בשקט בתוך מסגרת מחקרית מקיפה למדי... ברור לגמרי שיש בכך הגבלה שעשויה להוות בעיה במחקר המשפחתי, כיוון שבמקרים רבים, אנו מאתרים מידע על משפחותיו ממשפחות הקשורות אלינו דרך נישואין, ולשם כך יוצרים קשר עם בני-דודים של בני-דודים, שלא יופיעו בעץ שנבנה על פי ההגדרה שהבאתי. אני מודע למגבלה זו, ולכן שומר מידע על כאלו, אבל בצד, בארכיון המשפחתי, אליו נכנס מידע על אנשים הקשורים למשפחותיי, כמעט ללא הגבלה, ועל פי הצורך. ארנון

bilen

New member
כמו חלק מקודמיי.... מחזיקה כמה עצים

עץ אחד עם הכל ! אח"כ ישנו עץ שהוא של אבות קדמונים בלבד. עץ נפרד של צד האב שהוא צנוע יחסית בגלל בעיות במחקר ובמידע (בלארוס). קיבלתי כמה עצים שאינם מתחברים בינתיים ומוחזקים בנפרד. עץ נפרד של צד האם שהוא מפורט מאוד ומתרחק מאוד מהשורשים במכוון, כי מדובר בצד שעבר את השואה. לכן, בצד הזה יש לנו הרבה "קרובי משפחה" רחוקים מאוד, חלקם בקשרי נישואין בלבד, אבל במציאות ים עם הענפים האלה קשרים חזקים יותר מאשר עם בני-משפחה קרובים. אחרי המלחמה הם נותרו מעטים ומאוד מאוחדים, קשרים שנמשכו גם בין בני הדור השני וכים גם בשלישי. לכן, חשוב מאוד שהצעירים יבינו היכן היתה הקרבה המשפחתית, אי-שם בדורות הקודמים. הפרדת העצים נוחה מאוד כאשר מציגים לפלג מסויים במשפחה או לאנשים שמתקשים לקלוט תמונה רחבה מאוד.

talia olav

New member
חידוד השאלה - ואתיקה במחקר?

דומני שרק שחם הרחיב בנושא העתקת עץ של חוקר אחר ומיזוגו לעץ שלנו. נניח שהעץ של החוקר האחר עומד בקריטריון הגבולות שהגדרתם - האם תעתיקו ממנו את העץ?

שילוב עץ שנוצר על ידי חוקר אחר

talia olav, בהנחה שהעץ של החוקר האחר עומד בקריטריון הגבולות שהגדרתי, כי אז: 1. אם נחה דעתי שהמחקר שלו מהימן + ביקשתי + קיבלתי את הסכמתו לשילוב העץ שלו - כי אז אמזג את העץ שלו עם העץ שלי (ונניח כרגע לבעיות הטכניות); 2. אם המחקר שלו אינו מהימן עלי, כי אז אניח את העץ בצד ואשמור אותו בנפרד, תוך ציון בכרטיס של "איש הקשר" שיש לי עץ לכיוון הזה השמור במקום כך וכך; -- לפני מספר שנים קיבלתי עץ מפורט למדי מאת מישהו שחקר את משפחתו של דודי (בקשרי נישואין עם משפחתנו). העץ כולל כ- 1000 שמות וכולל פרוט מדויק של מקורות המידע (תעודות לידה, ראיונות אישיים ועוד). המחקר נראה מהימן ביותר, ובכל זאת לא צרפתי אותו לעץ שלי, למרות שזה מרתק ולמרות שזה מענין. אני שומר אותו בנפרד, וכל אימת שאני רוצה לעיין בו, אין לי מניעה לגשת ולהציץ. רוני

למעלה