שאלה רצינית

קרמפה

New member
שאלה רצינית

יש לי שאלה פשוטה אך קשה. אני ממש לא מבין הרבה דברים שנראים ממש טריויאלים לאנשים דתיים או מסורתיים. לדוגמה, מה הקטע של מעלית שבת? אני מבין את העניין העקרוני, שאסור להפעיל שום דבר או משהו כזה. אבל אם מסתכלים על זה בהגיון, מה הקטע? הרי זה ברור שעובדים פה על מישהו. הרי עולים במעלית, הלחיצה על הכפתור זה מה שמשנה? אנחנו מנסים לעבוד על אלוהים או על עצמנו?

אופירA

New member
מנהל
לא כל דבר אסור להפעיל ולהשתמש

צריך להבין מה אסור להפעיל ומדוע אסור להפעיל, וכן במה אסור להשתמש ובמה מותר להשתמש. ומכאן אפשר להסיק מה מותר להפעיל בשבת ומה אסור, וממה מותר ליהנות אם הופעל מערב שבת, וממה אסור ליהנות גם אם הופעל מערב שבת. לדוגמה - מותר ליהנות בשבת מאש ומחשמל אם הוצתו לפני כניסת השבת. רק אסור להציתם בשבת. לכן אם מפעילים את גנרטור החשמל לפני כניסת השבת, ומכוונים את התאורה עפ"י שעון שבת שמכבה ומדליק מאליו במהלך השבת, ללא התערבות יד אדם - מותר ליהנות הן מהכיבוי והן מההדלקה. זה הרעיון שעומד בבסיס העקרוני של מעלית השבת. לכאורה, הרי המעלית עולה ויורדת מאליה, ואני רק תופס טרמפ עליה, ולא מפעיל או מכבה את המעגל החשמלי הנותן לה הוראות (כי השעון האוטומטי נותן לה הוראות להיפתח ולהיסגר בכל קומה, לא היד של הבן אדם שעולה ויורד). כך שליהנות מפעולה חשמלית הנעשית מאליה - מותר. אבל זה רק לכאורה. כי בעצם, אמנם היד לא מפעילה מעגל חשמלי, אבל משקל הגוף של העולה כן משפיע על פעולת המעלית ועל התנהלותה החשמלית (בדרך שלא למדתי אותה ולא התעמקתי בה). ולכן אסרו הפוסקים להשתמש בפועל במעלית השבת לאנשים בריאים. זה מיועד לאנשים חולים ובבתי חולים - בכל מקום שיש פיקוח נפש. אמנם, במקרה של פיקוח נפש מותר לעשות חילול שבת בידיים, ואין צורך להזדקק למעלית שבת בכלל, אבל כיוון שיש מקרים בפיקוח נפש שאם אפשר לעשות כל מה שצריך ללא חילול שבת, או ככל שאפשר להמעיט בחילול השבת - זה עדיף, אז מעלית השבת ממעיטה מחילול השבת, ולכן רצויה בבתי חולים ולמקרים של פיקוח נפש שבהם לא עקרונית המהירות של הגשת העזרה. לגבי הבריא שמחליט על דעת עצמו להתעלם מהפוסקים ולסמוך על מעלית שבת - הוא קצת עובד על עצמו, אמנם. אבל מצד שני צריך לזכור שגם מיעוט בחילול שבת זה ערך חשוב מאוד. ולכן אנו מוזהרים כאשר אנו עוברים בכביש לעבור רק כשאין מכוניות כלל, כדי שלא נגרום לנהג לבלום ולהאיט בגללנו, ובכך להוסיף חילול שבת על החילול שבלאו הכי עושה בנהיגתו. ולכן אם האיש הזה היה עולה במעלית רגילה בשבת - אז כבר עדיף שיעלה במעלית שבת וימעיט בחילול שבת.

קרמפה

New member
תודה רבה אבל

תודה רבה על התשובה המפורטת, אבל השאלה שלי היא יותר פילוסופית. למה? כל הנימוקים הטכניים פחות מעניינים אותי. השאלה היא למה? והיא נוגעת גם למעלית וגם לשעון שבת. למה? זה נראה לי סתמי לחלוטין. איזה מין אל יש לנו שמתיר לנו לעלות במעלית, ולהשתמש בכל נפלאות החשמל, אבל אוסר עלינו ללחוץ על חתיכת הפלסטיק שמפעילה אותם. ומכריח אותנו למצוא כל מיני שטיקים כדי כן להנות מאותם דברים בשבת. זה לא נראה לך מגוחך באיזשהו מקום?

אופירA

New member
מנהל
לא מגוחך

מה שמיוחד בדת היהודית זה הפרטים. כל פרט ופרט יש לו משמעות רוחנית. כל חתיכה זעירה של חומר וכל פעולה זעירה יש לה תפקיד רוחני עצום בבניית העולמות הרוחניים ובתיקון העולם כולו. אתה מסתכל על הקטע מנקודת מבט של ההתנהגות החיצונית - לחיצה על פלסטיק ותו לא. אז מה זה חשוב כן פלסטיק לא פלסטיק, אם יש פה דבר נפלא ועצום וגדול כמו שימוש בחשמל וכו'. ונקודת ההסתכלות הנכונה היא תפקידו של הפלסטיק ומשמעותו. מה המשמעות שמאחורי הפלסטיק. ואם הפלסטיק סוגר מעגל חשמלי, הרי זה עניין גדול מאוד, ולכן הלחיצה על הפלסטיק היא כמו לחיצה על לחצן שמפעיל פצצת אטום, שאתה מבין בעצמך שזה מאד משנה אם לוחצים או לא לוחצים כאן על הפלסטיק.... כי התוצאה מאד משמעותית!!! משל למה הדבר דומה - לנקודה הקטנה שבין שם הקובץ לבין הסיומת שלו (doc, jpg, prn וכו'). לכאורה אנו אומרים - מה זה משנה נקודה קטנה וחסרת משמעות. אבל באמת, לנקודה הזו יש המון משמעות, שהופך את האותיות doc מסתם אותיות בשם הקובץ לאותיות של הסיומת של הקובץ, שזה בעצם פורמט הקובץ, שזה בעצם מה שמאפשר לנו לראות את הקובץ בתוכנת word המהוללת... ובלי הנקודה - אין קובץ, אין תוכנה, אין word ואין כלום. כך שאם מסתכלים על הדבר, ולא על המשמעות שמאחוריו - זו הגישה המגוחכת והילדותית, ולא החשיבות שמייחסת היהדות למשמעות שמאחורי כל פלסטיק ופלסטיק. בעיניו של הילד הקטן אמא שאוסרת עליו לקנות ממתק היא סתם אשה קטנונית, קמצנית מטופשת, שאינה מבינה לנפש הילד שמאוד בא לו ממתק. אבל באמת, האמא אינה קמצנית וקטנונית, אלא אשה מאוד מחושבת, ששומרת על בני משפחתה מלהיכנס לחובות (שמשמעותם קשה מאוד מבחינת הילד - שמים את אבא בבית הסוהר!), וכן אשה שחושבת על בריאות שיני הילד, וקוצבת את כמות הממתקים שהוא יכול לצרוך (והמשמעות עקרונית מאוד מבחינת הילד - כאבי שיניים!), והחשוב מכל - היא אשה שחושבת על חינוכו של הילד ולימודו שלא למלא את כל תאוותיו בלי סדר ומידה (נראה אותו מחר מסתדר באיזה מקום עבודה בלי שחינכו אותו לגבולות ולסדר!!!).

קרמפה

New member
שוב תודה

אבל תסלח לי בבקשה אם איני רואה את היתרון הזה שבירידה לפרטים. מה הרעיון הרוחני הגדול שעומד מאחורי סגירת המעגל החשמלי? למה זה אסור שתפעיל לרגע מעגל חשמלי בשבת אבל מותר שהוא יפעל ללא שימוש כל השבת רק בשביל שתשתמש בו דקה מתוכה? מה גם שלא היה שום מעגל חשמלי כשניתן/נכתב הספר הגדול! מה הטעם במשחק החתול ועכבר הזה שבין האיסורים והשטיקים של איך לעקוף אותם?

morbesso

New member
מה טעם?

יש איסור, ולא רוצים לעבור עליו, אז רוצים לאכול/לעבור ממקום למקום לפי ההלכה. מה הבעיה בזה? אין איסור לעלות במעלית, יש איסור להנות מחילול שבת, כלומר ישראל שפתח לך מעלית כשסגר מעגל חשמלי, אסור לך להנות מכך.

אני צודק?

לשם כך ניתנה התורה שבעל פה שמספרת לנו על המלאכות האסורות בשבת- שמהוות מלאכת יצירה מחדש אחד מהם זה: מבעיר אסור ליצור אש בשבת, בין אם זה כרוך בקצת טירחה, או בין אם זה כרוך בהרבה טירחה עצם זה שיוצרים מחדש אש זה אסור בשבת אני צודק?

אופירA

New member
מנהל
צודק

הרעיון הרוחני הגדול שמאחורי סגירת המעגל החשמלי צריך לימוד. לא תלמד - לא תוכל להבין מהאוויר. הקב"ה הסביר איך מקדשים את השבת, ומדוע הימנעות מכל 39 אבות המלאכה ותולדותיהם - זה לקדש את השבת. התושבע"פ מלמדת מהן ה-39, מהן התולדות, וכיצד לומדים מהם את ההשלכות לגבי כל חידוש טכנולוגי שלא היה קיים בימי התנ"ך. זה נושא מאד רחב ומקיף. עד שלא לומדים אותו על בוריו, לא יכולים להבין דבר וחצי דבר מההיגיון של הנהגות הדתיים. אין משחק של חתול ועכבר בין האיסורים לבין הפעולות המותרות, והפעולות המותרות אינן שטיקים של איך לעקוף איסורים, אלא הן פעולות מותרות. ההסתכלות הזו היא אינטרפטציה אישית שלך, ותמיד אתה יכול לשנות אינטרפטציה אישית, אם אתה רוצה.

קרמפה

New member
הממ..

טוב, בכל זאת הייתי שמח אם מישהו היה מסביר לי את הרעיון מאחורי המעגל החשמלי. אני יודע שאני תמיד יכול לשנות את השקפתי, בגלל זה נכנסתי, כדי לנסות לפתור את הבעיה שלי עם מצוות שנראות לי לא הגיוניות. לי זה עדיין נראה כמו חתול ועכבר, הרי אסור היה לעלות במעלית בשבת, אז המציאו מעלית שבת. לפי איך שאני מסתכל על הדברים, אם אין לי מעלית שבת בבניין מה יהיה דומה יותר לעבודה? לעלות את כל המדרגות ברגל, או ללחוץ על כפתור קטן? אני מקווה שהרב יגיע ויעזור לשפוך אור על הדברים.

אופירA

New member
מנהל
מותר לעבוד בשבת

מותר לעבוד, בבחינת לעמול. מה שאסור זה לעשות מלאכה. כתוב: לא תעשה כל מלאכה. אז צריך לדעת מה זאת מלאכה. מותר בשבת לעשות הובלות - לסחוב כסאות ושולחנות מהמחסן הביתה (לצורך האורחים, למשל), מותר לטפס 20 פעם את המדרגות מהקרקע לקומה 5 (כדי להעלות ולהוריד אוכל לסוכה, לדוגמא), מותר לסחוב סירים כבדים מלאים אוכל (עבור עשרות סועדים). מותר להחליף טיטולים ל-20 תינוקות ואפילו ל-30 אוטיסטים מבוגרים במוסד (כלומר מותר לעבוד במשמרת שבת במוסד לאוטיסטים, במחלקה סגורה בבי"ח, במחלקה גריאטרית וכו', לסחוב אדם מוגבל מהמיטה לכסא הגלגלים וכו' - שזה עבודות מאד מאד קשות). מה שאסור זה מלאכות שמבטאות יצירה, משום שקדושת השבת מבטאת שביתה מיצירה. המעגל החשמלי אסור בגלל מלאכת בונה ובגלל מלאכת מבעיר. סגירה של מעגל חשמלי היא בנייה, וזו יצירה של פעולה מוגמרת. וכן הבערת אש היא יצירה (בזמן סגירת מעגל חשמלי נוצר ניצוץ אש). לעומת זאת, מעגל חשמלי שסגור מלפני כניסת השבת אינו גורם ליצירה בשבת. גם אוטומט שתכנת את המעגל לפני כניסת השבת להיפתח ולהיסגר בשבת בזמנים שהוגדרו מראש, ללא התערבות מגע יד אדם - אינו גורם ליצירה בשבת. גם הניצוץ החשמלי הסוגר את המעגל לא נגרם ע"י תנועת יד אדם, ולכן כאשר הוא נגרם מאליו, ע"י התכנות מלפני השבת - הוא מותר. כי ליהנות בהחלט מותר בשבת. רק לגרום יצירה ביד - אסור. מלאכה שנגרמת מאליה אינה יצירה בשבת, ולכן מותרת. קשה מאד ללמוד עניין אחד בתורה, בניתוק מוחלט משאר העניינים. זה כמו ללמוד נוסחה טריגונומטרית מסוימת, בלי להבין קודם את יסודות הגיאומטריה, את האקסיומות ההנדסיות הבסיסיות ואלגברה בסיסית. כך שייתכן ונושא החשמל כבר ברור לך יותר כרגע, וייתכן שעדיין לא תוכל להבינו לעומק, בלי שתלמד את כל 39 אבות המלאכה ותולדותיהם, את היסוד של ציווי קידוש השבת, ואת העקרונות של המידות שבהן נדרשת התורה. כך שעדיין הדברים עלולים להיראות לך כמו בע"ח מסוימים (חתול, עכבר וכו'...
). ועם זאת, אתה מבין בהחלט שהגיוני יותר שהדבר נובע מפני שחסר לך ידע, מאשר שבמשך 3,000 שנה, כל היהודים שומרי המצוות הם ציבור של אנשים חסרי היגיון ותמהוניים גמורים, שעושים דברים שאי אפשר להבין בהיגיון...

קרמפה

New member
תודה רבה!

בהחלט עזרת לי להבין. וקיבלתי עוד שתי תשובות מעולות בפורום דתיים. זה בהחלט מניח את דעתי לעת אתה. מה שכן, כבר שאלתי את השאלה הזאת מספר אנשים שמצייתים למצוות אלו באדיקות, ואחרי הסברים טכניים מייגעים כשחזרתי ושאלתי "אבל למה?" , קיבלתי לא אחת תשובה של "כי אלוהים אמר." או משהו בסגנון, וזוג עיני עגל ננעצות בי. ככה שללא ספק יש רבים שמצייתים מבלי ממש לדעת למה. אך כמובן שעלי לדרוש יותר בנושא. בינתיים הנחת את דעתי, בודאי אחזור עם תהיות נוספות. התשובות בפורום דתיים: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=163&msgid=91534476 ושוב תודה

אופירA

New member
מנהל
קיבלת תשובה מעולה

הסיבה היחידה לציית למצוות באדיקות, היא כי בורא העולם ציווה, וברואיו חייבים לציית. זה גם הגיוני שהברוא יציית לבורא. זה טפשי שהוא ימרוד בו... אין שום צורך לכל אחד להבין את הסיבה העמוקה. רק אלו שמתעסקים בבניית ההלכות - פוסקי ההלכה - חייבים להבין לעומק את שרשי ההלכות. (שאלת פוסק הלכה? כנראה שלא. לסוג הזה של האנשים אין עיני עגל!
). אלא מה, יש אנשים שלא מבינים למה טפשי למרוד בבורא, והאנשים הללו הם אחים שלנו, ואנו אוהבים אותם ורוצים את טובתם, וגם אנו נמצאים באותה סירה ויש לכל עם ישראל אחריות הדדית אחד על השני - ולכן צריכים להסביר למי שלא מבין עד כמה ששכלנו מגיע, באופן שהוא יצליח להבין עד כמה ששכלו מגיע. זה שלא לכל האנשים יש הרבה שכל, זה לא גנותם. זו מעלה גדולה לעבוד את ה' בתמימות וללא חקירה. לא כל אחד זוכה למעלה הזו. אני לא זכיתי, אבל זכיתי לעבוד את ה' מתוך חקירה ומתוך הרבה שכל (ר"ל). אמנם אני זוכה להערכה ממי שמעריך שכל, אבל תדע שהמידה המעולה יותר בעבודת ה' היא תמימות, ולאו דווקא שכל וחקרנות. שתצליח מאד בחקירה שלך, לפחות כמוני...

קרמפה

New member
תרשה לי לענות ל בציטוט:

"ומה אם בחרנו בדת הלא נכונה? בכל יום שעובר אנחנו רק מכעיסים את אלוהים יותר ויותר..." הומר סימפסון אתה אמרת: הסיבה היחידה לציית למצוות באדיקות, היא כי בורא העולם ציווה, וברואיו חייבים לציית. זה גם הגיוני שהברוא יציית לבורא. זה טפשי שהוא ימרוד בו... לפי השקפה זו מה עם שאר חמשת המליארדים של אנשים בעולם? הרי יש אני לא יודע כה דתות בעולם, חלקן לא פחות עתיקות מהיהדות, וכולם בטוחים שאלוהיהם הוא הוא האלוהים. איך אדם אמור לדעת איזה אל הוא הנכון?

אופירA

New member
מנהל
תרשה לי לענות לך ממקורותינו:

אבל קודם כל - בקשה קטנה: אם אתה מכניס בפורום זה הודעה בשבת קודש, זה גורם צער רב למשתתפים, ובפרט לי, שלהודעתי הגבת. מסתמא לא קראת לפני כן את הודעת מנהל הפורום המבקשת מהמשתתפים לכבד את קדושת השבת ולא להיכנס לפורום בשבת קודש, ולכן אבקש ממך זאת בהודעתי - אנא, בלי הודעות בשבת. ובכן, הציטוט ממקורותינו: "אין הקב"ה בא בטרוניא עם בריותיו" (ע"ז ג' א). כשהקב"ה מצווה על הברוא לבחור נכונה, הוא נותן לו את הנתונים לבחור נכון. ריבונו של עולם לא זרק את ברואיו לעולם הזה, על מנת שישוטטו בו כסומים מבוהלים בארובה, כשהוא יושב רגל על רגל ובא בטענות: למה אינך עושה את רצוני? חצוף! זו תפיסת העולם החילונית שלנו. אבל מדרכי האמונה, וגם מדרכי ההיגיון הפשוט, אנו מבינים ש"בדרך שאדם רוצה לילך בה מוליכין אותו". רבש"ע משגיח כל רגע ורגע על ברואיו, ומכוון אותם לראות עפ"י הבחירה העמוקה שבתוך עמקי ליבם. כי הבחירה של האדם היא ברגע נתון, ולא אבסולוטית. כלומר, במקרה שלך, אין לך כרגע בחירה לשמור שבת על כל פרטיה ודקדוקיה, מאחר שאינך יודע בכלל את הלכות השבת ואינך מבין מדוע צריך לקיימן. אבל יש לך הבחירה כרגע, אם לברר על נכונותה הדת היהודית או להתעלם ולא לברר לגביה, באשר ההיגיון הפשוט אמר לך - מה לי לחפש בבודהיזם, קודם שביררתי מה אומרת הדת שאני שייך אליה בתעודת הזהות. כלומר, כלי ההיגיון עזר לך לראות את הבחירה הנכונה, ואכן יכולת לבחור נכון! לכל יהודי יש הבחירה הפשוטה וההגיונית שהיתה לפניך: לברר על הדת שנולד לתוכה, קודם שהוא מתעניין בדתות אחרות. אמנם, לפעמים קשה לו מאוד לבחור בכך, משום שהוא חונך באווירה שמלמדת אותו בהוכחות מהוכחות שונות, שדת זו פרימיטיבית, חשוכה ומפגרת, ושנואה מאוד על כל האנשים. אך בכל זאת יהיו לו הזדמנויות בחיים, בהן הוא ייווכח שהמציאות אינה בדיוק כמו שלימדו אותו, ואז ידרשו ממנו הגיונו ומידת הצדק הבסיסי הנטוע בכל אדם - לבחון את ה"הוכחות" שניתנו לו בעבר לגבי טמטומה של היהדות. ולגבי הגויים - הם אינם נדרשים כלל לבחור ביהדות. כל הדתות המונותאיסטיות מאמינות באותו אלוקים אחד, וכל מה שהגוי נדרש, הוא לבחור בין אמונה בבורא העולם או בין כפירה בו. וכן עליו לחיות חיים מוסריים ברמה בסיסית. התבוננות בטבע + המידות הטבועות בבסיס האדם והחברה האנושית + ההיגיון הפשוט - יכולים לכוון כל גוי להיות אדם מוסרי באופן בסיסי ומאמין באלוקים. אם הגוי הוא אדם עם רצון טוב במיוחד, וחיפוש אמת ברמה העמוקה - הוא יגיע לגלות את 7 מצוות בני נוח, ולקיימן בהידור, מה שיעניק לו הזכות להיקרא חסיד אומות העולם. כלומר, אם אדם בעומק ליבו באמת לא רוצה להכעיס את אלוקים - הוא לא יצליח לעשות זאת באקראי! כי רחמנא ליבא בעי (הקב"ה מבקש את הרצון הפנימי שבעומק הלב).

קרמפה

New member
לא בשבת

עוד לא היה לי זמן לקרוא הכל רק רציתי לציין שאני לא בארץ כרגע וההודעה נכתבה לפני כניסת השבת פה.

~~פרק שלישי - הבערה ללא טרחה ~~~../images/Emo41.gif

מתוך אתר הידברות: http://www.hidabroot.org/Site/ARDetile.asp?id=7353&Catogory=18&SubID=7428
הבערה ללא טרחה
שאלה: מדוע אסור גם בזמנינו להבעיר אש בשבת? הרי ההבערה/ההצתה נעשית כיום בקלות באמצעות גפרור או מצת, לחיצה על מתג או סיבוב מפתח הרכב וכדו', ללא טרחה (כהקשת אבנים זה בזה וכדו') כבזמנם. תשובה: ראשית, אילו היה נאמר בתורה: ''לא תטרחו ביום השבת'', או ''לא תבצעו פעולה מעייפת ביום השבת'', השאלה אכן היתה במקומה. ועם זאת, היה חל איסור על כל פעולה מעייפת כגון העברת כסאות רבים או/ו כבדים מחדר לחדר עבור האורחים, נשיאת סירים ומגשים גדולים העמוסים במטעמי השבת כגון בשבת-חתן או שבת-ברית, אם הם מעייפים את נושאיהם, ואפילו ללכת בעיר הליכה מעייפת של קילומטרים אחדים לביקור קרובים וידידים היה אולי אסור, שהרי בכל אלה כרוכה טרחה. אולם התורה לא אסרה טרחה בשבת, ובלבד שתהא לצורך השבת. מדוע אם כן הבערת אש בשבת אסורה? משום שנאמר בתורה: ''לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת'' (שמות לה, ג) מבלי לחלק בין הבערה שיש עמה טירחה להבערה שאין עמה טירחה. וההסבר פשוט. כאמור בתורה, אנו מצווים לשבות ממלאכה ביום השבת כדי להעיד על הכרתנו ואמונתנו בעובדה שהאלוקים ברא ויצר במשך ששת ימי המעשה את הבריאה על כל פרטיה, ושבת ממלאכה ביום השביעי. לא שביתה מטרחה, אלא ממלאכה. כלומר, מיצירה. הבערת אש היא מלאכת יצירה של אש שלא היתה כאן קודם, ואין שום הבדל אם המלאכה נעשית מתוך טרחה או בקלות רבה. ייקל עלינו להבין זאת כאשר נתבונן בעובדה שהאלוקים לא טרח ו''התעייף'' בששת ימי המעשה, אלא ''בדבר (=בדיבור) ה' שמים נעשו, וברוח פיו כל צבאם'' (תהילים לג, ו). ''כי הוא אמר ויהי הוא ציווה ויעמוד'' (שם, ט). וכמו שנאמר בתורה בפרשת הבריאה: ''ויאמר אלקים יהי... ויהי...''. ברור אפוא שהתורה מגדירה את הבריאה בשם מלאכה על שם התוצאה שענינה יצירה וחידוש, ולא משום עייפות וטרחה. האלקים ברא ויצר מלאכה, ''ויכולו השמים וכו' ויכל אלוקים ביום השביעי מלאכתו אשר עשה'' (בראשית ב, א-ב). ועל אותו משקל נאמר: ''לא תעשה כל מלאכה'' (שמות יט, י) ואין זה משנה כלל אם כרוכה טרחה בעשיית המלאכה או לאו. וכיצד נדע איזו פעולה מוגדרת כמלאכה היוצרת ומחדשת ואיזה אינה נחשבת כזו? (למשל, אריגה. האם היא נחשבת מלאכה לענין שבת? הרי חוטי הצמר היו כבר בעולם אבל הרי מצד שני חיבורם על ידי האריגה יצר וחידש בגד שלא היה? אותה שאלה ניתן להציב לגבי תפירה, בישול, בניה, וכו'). לשם כך ניתנה התורה שבעל-פה5. בתורה שבעל פה קיבלנו כי בהגדרת מלאכה לענין שבת, נכללות שלושים ותשע פעולות. משום כך הן על כל סניפיהן (ובלשון ההלכתית: המלאכות נקראות ''אבות מלאכה'', וסניפיהן ''תולדות''). אסורות בשבת. הנה למשל אחדות מהן: הזורע (אפילו תחב זרע אחד לאדמה. אין כאן טרחה, אבל יש כאן פעולת מלאכה. שהרי זרע זה יתחיל לנבוט!) הקוצר (אפילו קצר שיבולת אחת או קטף פרי אחד. אין כאן טרחה, אבל יש כאן מלאכה. ניתוק הנקטף ממקום גידולו) המבעיר (אפילו הדליק גפרור או מצת או יצר ניצוץ באמצעות הנעת הרכב או לחיצה על מתג החשמל בשבת. אין כאן טרחה, אבל יש כאן פעולת מלאכה. שהרי יצר וחידש אש) המבשל (אפילו השליך גרגר אפונה אחד אל הסיר הרותח. אין כאן טרחה אבל יש כאן מלאכת מישול), הלש (כנ''ל) וכו'. נבין מעתה את הנאמר בתורה לענין מלאכת הבערה: ''לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת'' (שמות לה, ג) מבלי לחלק בין הבערה שיש עמה טרחה להבערה שאין עמה טרחה. בכל מצב, עצם ההבערה מלאכה היא, ואסורה בשבת. 6 ___________________ 6) על הסיבה שפסוק מיוחד נאמר לגבי מלאכת הבערה ראה בתלמוד מסכת שבת (ע, א). וראה עוד ביאורים נפלאים ברובד הדרש שבפרד''ס התורה, בספר הנודע ''מעיינה של תורה'' ספר שמות פרשת ויקהל.
קריאה נעימה~~
ומקווה שעזרתי :)

morbesso

New member
הבנתי את השאלה

קודם כל זה לא נראה מגוחך, אלא ההפך, אם ההלכות היו כמו שאת/ה אומר/ת, זה היה כ"כ משעמם! במיוחד לימוד ההלכות! כשזה כל כך מתוק ככה! עכשיו למה, נחכה לאדם שיוכל לענות על כך בעז"ה

למעלה