שאלה קצת פילוסופית

fogelit83

New member
שאלה קצת פילוסופית

אני מנסה להבין, התנ"ך מתחיל בבריאה, רשום שאלוהים ברא את השמיים והארץ- כלומר מכאן מסיקים שלפני כן לא היה כלום- אבל כיום יודעים שהתנ"ך מתאר ארועים שהלו לפני כ 5000 שנה (נכון?) , אז איך מסבירים את עידן הקרח לדוג' שמוכח מדעית שהתרחש לפני כ 40,000,000 שנה, את הדינוזאורים וכל בע"ח שהיו קיימים עוד לפני תקופת התנ"ך. כלומר מבחינת אלוהים, אם הוא ברא את העולם לפני כמה אלפי שנים מה היה לפני מליוני שנים ? איך מסבירים את הסתירה הזו? מבלי לשלול הוכחות מדעיות לארועים ובע"ח שהיו חלק מהעולם שלנו (אני לא מדברת על החלל) ומבלי לערער בקיומו של אלוהים. אני רוצה להבהיר ששאלתי היא לא על מנת לעורר ויכוח ופולמוס וכדי לעצבן אלא באמת כי זה מעניין אותי תודה לעונים

פלגיה

New member
נראה לי שלא עונים לך

כי השאלה הזאת, בניסוחים שונים, נידונה כבר כמה וכמה פעמים בפורום. יש כאלה שטוענים שהתנ"ך אוסף מיתוסים, ולא מביע אמת יש כאלה שטוענים שהתנ"ך אמיתי, והם כופרים בממצאים מדעיים שסותרים את התנ"ך, ופוטרים הכל בתור כפירה. יש אנשים שמנסים ליישב את הסתירות בדרכים שונות. למשל אחד הטיעונים הוא שעידן הקרח משוייך לאחד מימי הבריאה. כל עוד לא נברא אדם אין מי שימדוד את הזמן ולכן "יום" יכול להגדיר כל משך זמו שהוא, והוא יכול להיות עידן שלם. באותו אופן יש כאלה שקוראים על "התנינים הגדולים" המוזכרים בספר בראשית ומקשרים אותם לדינוזאורים. יש תשובות אחרות שמנסות להסביר את הסתירה בדרך אחרת, למשל על פי המדרש שאלוהים "בנה עולמות והחריבם" עוד לפני בריאת העולם.

eyalnadav

New member
תשובה לתשובות האילו

1. לטענת הכופרים - אין רלבנטיות כאן כי השאלה היא כלפי הדתיים ולא כלפי הכופרים שכופרים בתנ"ך - לדעתם אין שום דבר אמיתי בתנ"ך ואי אפשר גם להוכיח שהוא נכון. (הם לא מקבלים את הראיות של הדתיים מצרות אופקים שלהם) 2. המיתוס שהיש סתירה בין המדע לתורה -הוא לא נכון , הוא התחיל בסתירה בין הנצרות למדע לענין האם הכדה"א סובב סביב השמש או להפך (ראו גלילאו וקופרניקוס ) אין לזה שום קשר עם היהדות , יתר על כן בתלמוד כתובים חידושי מדע שיודעים עליהם בראיות מדעיות רק בעשרות שנים האחרונות בלבד. (יש הרבה דוגמאות) 3. הדעה הנכונה והעיקרית היא שכל יום מימי הבריאה היה יום אחד של 24 שעות כמו היום. השאלה העולה לטעון שכנגד הרי כל מעשה הבריאה היה ע"י דיבור של ה' בלבד - למה צריכים כ"כ הרבה שנים ? זה אפשרי בשניה של זמן.ענין זמן היום במעשה בראשית היה לומר את הזמן שהוא יום של 24 שעות. 4.התנינים הגדולים הם לא דינזאורים ודומיהם - הם דגים ולא חיים על הארץ , והם חיים עד היום. מה שקרוי בלשון חז"ל לויתן שממנו יאכלו הצדיקים לעתיד לבא. 5. לענין בונה עולמות ומחריבם - אין לזה קשר אל עולמנו כלל ועיקר, וחז"ל הורונו שלא לדרוש מה היה קודם ואח"כ אלא על מה שעכשיו. אם יש עוד הצעות או השבות לענין בלבד - אין לי כח להשמצות ולאנשים שחושבים שיודעים משהו בענין.

יממת הבריאה = 24 שעות.

שהלא הרוצה לעמוד על מיקום המאורות, מחוייב להתחיל את חשבונו מבהר``ד =2 יממות ו 5 שעות ו 204/1080 חלקי שעה. שקדמו המאורות ליצירת אדם הראשון. ובהכרח שמדובר ביממה בת 24 שעות.

או שמתייחסים לזה כסימן בלבד

ולכל הדיונים בגמרא (ניסן-תשרי) כדיונים המדרשיים הרגילים, כדרכו של הרמב"ם בדברים אלו.

דוקא הרמבם

הוא שהעמיד את תחילת החשבון ממולד בהר``ד. ואין לך דרך לנטות מחשבונו ימין ושמאל לפרשו בצורה אלגורית. והראשון שניסה לפקפק בחשבון זה ``עזריה מן האדומים`` כמעט והוחרם בידי חכמי דורו.

האם גם התאריך הנוכחי -סימן בעלמא ?

ולפלא שכתב ``והמולד הראשון שממנו תתחיל`` ואף כי לא התכוון ברצינות אלא לסימנא בעלמא כדרכו של הרמבם, עכ``ז מעשה ניסים שהיריח מופיע בדיוק על פי חשבונו.

eyalnadav

New member
תשובה חדשה לגמרי

התשובה הפשוטה שהעולם נולד מבוגר ולא צעיר. אם היה העולם נברא צעיר -אז אנשי המדע היו צודקים -תהליכים אילו היו נמשכים הרבה מאד זמן מאשר פחות מ-6000 שנה שהעולם קים. זה התשובה המוסמכת היחידית שהיא ללא חולק. שאר הטיעונים שהביאה פלגיה חלקו לא נכון מבחינת דת וחלקו עדין עם מחלוקת.

masorti

New member
ולמה שהעולם ייווצר מבוגר?

כדי ליצור לדתיים בעיה אמונית ולחזק את טענות הכופרים? לא יותר הגיוני שהעולם ייווצר צעיר ויתפתח כסדרו?

eyalnadav

New member
אתה קובע לה' איזה עולם הוא ברא?!

טוב שהוא לא שאל אותך, ועל זה נאמר כאן כבר מספר פעמים בשם המדרש. התורה כותבת הכול עם הסברים נכונים וכל הרוצה לטעות יבוא ויטעה כמו המינים והאפיקורסים במהלך הדורות , ראה רמב"ן שמות לענין 10 המכות לענין האלהות - האם הוא קים האם הוא אחד והאם הוא משגיח בתחתונים - מ-10 המכות יש ראיה לכך.

פלגיה

New member
לא, הוא לא קובע

ה' בעצמו קובע. עולם שמתנהג על פי חוקי טבע כך שאדם יכול להבין אותם. יצירת עולם "מבוגר" שבו שתולות שאריות של דינוזאורים ומי יודע מה עוד, מתאים יותר לליצן שעושה בדיחות על חשבון ברואיו, לא לאל שקובע חוקי טבע.

סוריאל

New member
לשם שינוי אני מסכים עם אייל

על הטענה שהעולם נברא מבוגר (עם עצמות דינוזארוים ושרידי מטאורים בילט-אין בקליפה) באמת אין חולק. ממה נפשך: אלה שמקבלים אותה - הם בודאי לא חולקים עליה. ואלה שלא - לא יטרחו לחלוק עליה. יש דברים רציניים יותר להתווכח עליהם. העם ההולכים בחושך ראו אור גדול? אין ספק שישעיה היה אופטימי מדי.

eyalnadav

New member
תקרא את התשובה הקודמת של פלגיה

הממה נפשך לא כ"כ מדיוק , יש דעות אחרות לא נכונות

בטח שהעולם נברא מבוגר עם בניינים ואדריכלות

האלהים ברא את העולם עם עצמות דינוזאורים שמתו לפני מליוני שנים. (לוגיקה מעניינת), עם מאובנים בסלעים שברור היה שלא ימצאו אותם לפני האלף השישי לבריאה, עם ציורי קיר של האדם הקדמון ולצידם כלי תשמישו, שלא זכה להשתמש, כי הרי הוא לא היה קיים, אלו היו רק המשחקים של המלאכים שלא סידרו אחריהם, וכמובן גם עם שרידי מבנים מפוארים בהרי האנדים. האטרקציות שהמדענים מגלים בימינו אלו רק קצה הקרחון לגאוניותו של האלהים, שברא לפני 5767 גילויים שידע שימצאו אותם בימינו. מי יודע אלו עוד פעלולים מחכים לתקופה שלפנינו ששם יהיו כלים אחרים וחדשניים לגמרי, שממצאים כמו עצמות דינוזאורים יוכלו למצוא גם גמולי מחלב ותינוקות של בית רבן ואלו שברחו מבית ספרם. ואולי העולם לא נברא אלא לפני שלשים ושמונה שנים, בדיוק לפני שאימי התעברה? די משעשע לחשוב על העולם הצעיר שנברא עם כל הבניינים העתיקים ועם הסרטים התיעודיים שזייפו אותם להפליא, עם מישהי שטוענת שהיא סבתא שלי ורק נראית זקנה למרות שהיא נבראה סה"כ חודש לפניי. מה שהכי מפליא אותי הוא הקונספירציה והתיאום של כל המערכת הזו של העולם הצעיר. לא מצאתי ולו אחד שישבור את קשר השתיקה ויסגיר את הסוד האמיתי. (ואפילו לא SHUSHU) וכעת ברצינות תיאור בריאת העולם נמצא במישור אחר לחלוטין עם המציאות. תיאור בריאת העולם כפי שמובא בתנ"ך לא בא לספר לנו סיפורים על איך נברא העולם. די לקרוא את הרש"י הראשון על התורה בשביל לקבל תשובה אחת מני רבות למה מובא התיאור של בריאת העולם ולמה התורה לא מתחילה ישר במצות קידוש החודש. הקבלת המושגים של ימינו כמו למשל "יום אחד" לתיאור בריאת העולם מעוותת לחלוטין. שהרי באותו "יום אחד" בטח היה זמן הנץ החמה (שנבראה שלשה ימים אח"כ), סוף זמן תפילה לרבינו תם (שנולד כמעם 5000 שנה מאוחר יותר) וצאת הכוכבים לפי שעון קיץ (ש"ס לא היו בקואליציה) על העניין של הקבלת מושגים כבר כתבתי בעבר בפורום את דעתי על כך. (עיין ערך מסחר בימי קדם) המדרש כפשוטו על שני מאורות גדולים והתמעטות אור הלבנה, מציאותי בדיוק כמו האפשרות שדוד הוא שמואל.

למעלה