שאלה קצת מוזרה-

יניב ריז

New member
שאלה קצת מוזרה-

אם אני לוקח קפיץ רפוי ו"דוחס" אותו,האם המסה שלו תגדל? כמובן שמדובר בקפיץ בעל קיבולת אנרגיה גבוהה...

אחמס1

New member
מעניין

לפי ההגיון כן, אבל לעולם לא נוכל למדוד את השינויי במסה. גם אם קבוע הקפיץ הוא 10,000 ניוטון למטר, ודוחסים אותו כך שגודלו יהיה קטן בשני מטר מאורכו המקורי - האנרגיה האצורה היא 20,000 ג'אול - השינויי במסה הוא 13-^10*2.22 ק"ג...

Rtitan

New member
לא... כי אין שימור אנרגיה...

אתה דחסת את הקפיץ, מקור האנרגיה חיצוני - הוא לא על חשבון מסת הקפיץ. למרות, שיש דרכים פראיות שזה כן יהיה על חשבון המסה
, כל זמן שאתה דחסת - הקפיץ רק יהיה מאד מכווץ - אבל עם אותה מסה...

יניב ריז

New member
אבל האנרגיה האגורה בקפיץ לא

תורמת למסתו? הכוונה היא לקפיץ שדחסתי ובעזרת מנגנון אני מונע ממנו להפרס שוב.

אחמס1

New member
אם לוקחים שני נוקלאונים בגרעין

(נניח פרוטון ונויטרון כדי שלא נסתבך עם הדחייה) ורוצים להפריד אותם. צריך להשקיע אנרגיה, וגם סכום המסות אחרי ההפרדה יותר גדול מאשר מסת המערכת לפני ההפרדה. אז זה לא אותו דבר? השקענו אנרגיה בתהליך מסויים, וכתוצאה מסת המערכת גדלה. אז אם השקענו אנרגיה בדחיסת הקפיץ, אז המסה שלו לא אמורה לגדול לפי אותו עיקרון?

mandela22

New member
נסיון לענות

בסופו של דבר אפשר לתרגם את אנרגיית הקפיץ לאנרגייה פוטנציאלית של דחייה בין מולקולות הקפיץ. לכן אפשר באופן אנלוגי לחלוטין לשאול האם מסת אטום מימן משתנה כאשר מרחק האלקטרון מהפרוטון משתנה. לדעתי לא. הקשרE=mc² מדבר על מסת מנוחה, ולא על אנרגיה קינטית או פוטנציאלית. שים לב גם שאנרגיית המנוחה תמיד חיובית, ואילו אנרגיה פוט' יכולה להיות שלילית, תלוי בבחירת האפס של האנרגיה.

יניב ריז

New member
משום מה תמיד היה נדמה לי

ש-E=MC^2 קבוע בכל מצב נתון שהוא... ולגבי האלקטרון,הרי כשהוא במצב מעורער יש לו אנרגיה פוטנציאלית,אותה הוא משחרר כפוטון בזמן החזרה לאורביטל המינימלי עבור הקונפיגורציה שלו. כך שאנרגיית הפוטון היתה אצורה היכן שהוא באותו אטום? ולדבריך אני מבין שלא ניתן לחשב אנרגיה זו כמסה? וכאשר גוף נע הוא בעל אנרגיה קינטית שהי,והרי לפי תורת היחסות ככל שתהיה לו יותר אנרגיה קינטית,כך הוא "יוכבד" יותר ביחס למערכת נחה,האם גם כאן העליה במסה אינה פונקציה של האנרגיה הקינטית אלא רק של מערכות יחוס?

mandela22

New member
הביטוי לאנרגיה של גוף

בתורת היחסות לא כולל אנרגיה פוטנציאלית, והוא: E=gamma*m*c² כאשר גאמה הוא אותו פקטור שהוזכר בהודעות קודמות: ________ gamma^-1 = \/1+(v/c)² כאשר מפתחים את גאמה לטור חזקות, שני האברים הראשונים הם: E = mc²+ m*v²/2+...other terms עד כאן המתמטיקה. וכעת הפירוש: האיבר הראשון אינו תלוי במהירות של הגוף,ולכן מזוהה כאנרגיית המנוחה, כלומר האנרגיה במערכת הייחוס בה הגוף במנוחה. (במערכת ייחוס זו מהירות הגוף היא אפס וכל שאר אברי הטור מתאפסים). האיבר השני מזוהה כאנרגיה הקינטית הניוטונית, ועבור מהירויות נמוכות אפשר להזניח את שאר אברי הטור (שתלויים בחזקות גבוהות יותר של v/c). כלומר עבור מהירויות נמוכות, האנרגיה של גוף היא בקירוב טוב האנרגיה הקינטית ה'רגילה' ועוד אנרגיית המנוחה. מקווה שזה הבהיר את הנקודה.

mandela22

New member
רק רגע... כלומר..

יש כאן נקודה נכונה. לאטום קשור יש מסה נמוכה יותר מסכום המסות של מרכיביו וההפרש באנרגיית המנוחה הוא בדיוק אנרגיית הקשר. אבל עד כמה שאני יודע זה לא נמצא במשוואות של היחסות הפרטית. כנראה בתורת הקוונטים יש תשובה. אני אחפש...

למעלה