שאלה קצת טיפשית..

שאלה קצת טיפשית..

קרונית מאיצה בכיוון ימין, ובקרונית תלוייה על חוט משקולת. בזמן התאוצה, המשקולת סוטה שמאלה מהאנך. השאלה שלי - למה שמאלה? הקרונית וכמו כן המשקולת מאיצות ימינה, איזה כוח "דוחף" אותה שמאלה?

הטרחן

New member
זה קשור בחוק השלישי של ניוטון

שטוען שלכל כוח ביקום יש כוח מקביל הפועל אליו בכיוון הפוך. כאשר אתה מושך חבל - החבל גם מושך אותך. כאשר אתה נמשך אל כדור הארץ - אתה מושך גם כדור הארץ. לדבר הזה קוראים "אינטראקציה (יחסי גומלין)". אין לזה סיבה הגיונית, וזה מבוסס על מחקרים, בעיקר. כלומר מדובר במדע אמפירי (ניסויי). לצורת החשיבה שלך קוראים חשיבה אריסטוטאלית והיא שלטה שנים רבות עד שהוכיחו בעזרת ניסויים את החוק השלישי של ניוטון. ברור?

the YOOK

New member
לא פועל כוח "אמיתי".

אם אתה נמצא בקרונית אז אתה במערכת מואצת, כלומר לא אינרציאלית, בה חוקי ניוטון אינם נכונים, וכדי לאזן את המשוואות אתה צריך להוסיף לחישובים "כוח מדומה" אותו את מודד במערכת. אם תסתכל מחוץ לקרון תראה שבעצם לא פועל כוח על המשקולת, אלא היא פשוט ממשיכה לנוע בקו ישר במהירות קבועה (וזהו החוק הראשון של ניוטון). להבנה יותר מעמיקה של הנושא תקרא כאן: קישור לשרשור בנושא הכוח הצרנטיפוגלי, שגם הוא כוח מדומה (הנמדד במערכת מסתובבת): http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=592&msgid=76723877 והנה שרשור בנוגע לתורת היחסות הכללית של אינשטיין. זה באמת יעזור לך להבין את הנושא: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=592&msgid=77886900 אגב, בנוגע לקישור האחרון, פרסמתי פה פעם חידה נחמדה עם פתרון פשוט. (אני חושב שהכותרת הייתה: "חידה פיזיקלית נחמדה, אבל אני לא בטוח). כדאי לך לחפש את זה אחרי שקראת. מקווה ששפכתי קצת אור על הנושא, ועניתי על השאלות שלך...

the YOOK

New member
*אני חושב שהכותרת הייתה:

"חידה פיזיקלית נחמדה". בלי ה- "אבל אני לא בטוח".

פיסיקאי

New member
שאלה דווקא במקום

התשובה נעוצה דווקא במושג האינרציה כלומר המשקולת "מעדיפה" להשאר במקומה ולא להאיץ (חוק ראשון של ניוטון). אם למשל היא הייתה מונחת על מדף, היא הייתה מתגלגלת שמאלה (ונשארת במנוחה יחסית למערכת המעבדה) בעוד הקרונית מאיצה ימינה. אם כך השאלה היא לא מה מושך אותה שמאלה אלא מה מונע ממנה להמשיך להתגלגל שמאלה וכאן נכנסהחוט שדווקא מושך את המשקולת ימינה כדי שתאיץ באותה מידה כמו כל הקרונית.

amir_aikido

New member
להיפך - פועל עליה כוח ימינה

בהסתכלות מתוך מערכת שאיננה מאיצה, ואם נסתכל רק על המשקולת, נראה כי המשקולת עצמה מאיצה ימינה, לשם כך, צריך לפעול עליה כוח כלשהו. מקור הכוח הזה הוא בחוט המחבר את המשקולת אל הקרונית, ועל מנת שהחוט יוכל להעביר את הכוח כמתיחות, הוא לא יכול להיות אנך ויהיה מימין למשקולת. ובהתאם המשקולת נראית בסטיה שמאלה מהאנך. אמיר

פיסיקאי

New member
זה בדיוק מה שאמרתי

אם תקרא את מה שכתבתי אז תראה שאמרתי שחוט מפעיל כוח על המשקולת לכוון ימין.

amir_aikido

New member
כמובן

אם תסתכל על זמני מתן התשובות שלנו, תוכל להבין שכתבנו ביחד...
אמיר

למעלה