שאלה קטנה ....

vizini

New member
אני התכוונתי לזרם שנוצר מתנועה

של חלקיק טעון בודד, כגון אלקטרון. אגב, זמן מחצית החיים של אלקטרון הוא אינסוף, ואינסוף איננו משתנה.

Palindrom

New member
אמל חלקיק בודד זה אחרת

תעבור למערכת מנוחה ותחשב שדה חשמלי- משם תעשה לו טרנס' למערכת מנוחה של החלקיק עליו אתה מודד את הכוח- ומשם טרנס' לכוח שמדדת חזרה למערכת מעבדה. עכשיו תבדוק שדה מגנטי של חלקיק בודד (אגב פעם הוכחתי לי נוסחה כללית אבל זה לא ממש שווה את המאמץ לזכור- אז אני פשוט עושה את כל התהליך כל פעם). תבדוק את הכוח ה"מגנטי" על החלקיק ותוסיף לו את הכוח החשמלי- יצא לך אותו דבר.

vizini

New member
אני יודע את כל זה.

אבל זה לא קשור לנושא של "התארכות" או "התקצרות".

Palindrom

New member
אה ברור

במקרה של חלקיק אחד זה אחרת. אבל במקרה של זרם וצפיפות מטען זה כן. אגב תיארתי לעצמי שאתה יודע את זה.

vizini

New member
לא, זה לא.

תחשוב על תייל אינסופי. מה בדיוק יכול להתקצר שם?

Palindrom

New member
המרחק בין אלקטרון לאלקטרון

למעשה ה"דילמה" היא כזאת: במקרה של חלקיק בודד נע אינטואיטיבי להבין שעל חלקיק אחר שנע או נח יפעל כוח. אבל אם יש לי תיל (אינסופי אם תרצה) שדרכו זורם זרם, אבל בצורה כזאת שהמטען נשאר נייטרלי (כלומר זרם סטציונרי עם תנאי התחלה של צפיפות מטען 0), לא כל כך אינטואיטיבי להבין שיפעל כוח על מטען קרוב. אם הוא נח, אז לא יפעל עליו כוח- אז מה פתאום כן יפעל אם הוא נע? התשובה לכך פשוטה: במערכת העצמית שלו, התיל אינו נייטרלי ולכן פועל עליו כוח.

vizini

New member
לא יתכן.

אם התיל אינסופי והמרחק בין אלקטרון לאלקטרון מתקצר, צריכים להופיע איסוף אלקטרונים עודפים. זה לא המצב.

Palindrom

New member
מה?

במקרה של תיל סופי אורך התיל משתנה ואז אין בעיה של אלקטרונים עודפים. תיקח את זה לאינסוף. מלכתחילה היו לך "אינסוף" אלקטרונים. האינסופיות של התיל היא רק קירוב כדי להזניח אפקטי קצוות. אל תחפש שם צרות...

vizini

New member
לא נכון.

האלקטרונים הנוספים הם עודפים. חוץ מזה שהם אמורים ליצור צפיפות מטען (מה שלא קורה), אין שום מנגנון בטבע שיכול ליצור אלקטרונים עודפים, כלומר ליצור מטען. המטען נשמר בכל האינטראקציות הקיימות.

Palindrom

New member
כן נכון

על איזה אלקטרונים נוספים אתה מדבר? אתה המצאת אותם... אין שום אלקטרונים נוספים. להגיד שיש לך תיל אינסופי זה כביכול כבר סתירה לחוק שימור המטען (כי אז אם הצפיפות סופית יש לך אינסוף אלקטרונים- מצב שאינו נכון כמובן). אבל למה אתה מתעקש על האינסוף? קח תיל "נורא ארוך". בסדר?

vizini

New member
בסדר. תיל נורא ארוך.

אם אמנם המרחק בין האלקטרונים "מתקצר" אז או שיווצר ריכוז של אלקטרונים במרכז וחוסר של אלקטרונים בקצוות, או שייווצרו אלקטרונים עודפים. שני המצבים אינם פיסיקליים. זה לא מה שקורה.

mandela22

New member
מה לא הגיוני פה?

לך יש תיל באורך מטר, ובו 2 אלקטרונים. לכן אתה תמדוד צפיפות מטען של 2 אלקטרונים למטר. אני מעופף לידך מאוד מהר, כך שאני רואה תיל שאורכו רק חצי מטר. לכן אני מודד צפיפות של 4 אלקטרונים למטר. הקירוב של תיל ארוך הוא נוח רק כי הביטוי לשדה של תיל אינסופי הוא פשוט. אני לכן אראה שדה חשמלי חזק יותר ממה שאתה תראה, אבל השדה המגנטי שיווצר במערכת הייחוס שלי יסדר את הדברים כמו שצריך.

vizini

New member
אתה שוכח את הפרוטונים.

אם המרחק בין האלקטרונים מתקצר, כך גם המרחק בין הפרוטונים. אם אתה נע מאוד מהר, אתה אמנם תראה תיל קצר יותר, אך צפיפות המטען בו עדיין תהיה אפס. הסיבה שתראה שדה חשמלי שונה.

mandela22

New member
אוקיי. גם בתיל ניטרלי נושא זרם

אתה תראה שדה חשמלי נוסף בגלל מה שנאמר על צפיפות המטען. מסתבר שצפיפויות המטען של האלקטרונים ושל הפרוטונים משתנות באופן אחר מה שנותן נטו שינוי בצפיפות המטען הכוללת. הוכחה יפה לזה יש בספר של berkely בכרך על אלקטרומגנטיות.

Palindrom

New member
אבל זה כל העניין! שיש לך זרם!

ואז המהירויות של האלקטרון ושל הפרוטון יחסית למטען שזז ליד התיל שונות, ואז יש לך הבדל בצפיפות המטען הכללית, ולכן יש כוח.

vizini

New member
המהירויות אמנם שונות, אך אין הבדל

בצפיפות מטען וגם אין כוח - הזרמים בכיוונים מנוגדים והכוחות מתבטלים.

Palindrom

New member
לא, פה אתה טועה

אם הסכמת שיש הבדל במהירויות- תם ונשלם הדיון. למה? כי במערכת מעבדה הצפיפות החיובית שווה לשלילית. לכן לא יתכן שהן תהיינה שוות במערכת שבה המהירויות שונות. מכאן שהצפיפות הכללית לא 0. ואיזה זרמים בכיוונים מנוגדים? יש זרם בתיל. לא זרמים (ברבים).

למעלה