שאלה קטנה ....

Jakson

New member
שאלה קטנה ....

לפי תורת היחסות הזמן והאורך של מערכת נעה מתקצרים כפי שנצפה ממערכת נייחת לעבר המערכת הנעה..... מישהו יכול להסביר את זה במילים יותר פשוטות, אני מבין תיאורטית מה זה אומר אבל מבחינה הגיונית זה לא מסתדר לי. תודה רבה.

כבר הבנת.

ונכון, זה לא מסתדר אם ה"היגיון הרגיל". מה שזה אומר זה שאם חבר שלך, עונד שעון שקנית לו, שזה מדוייק מאוד מאו מאוד, בדיוק כמו שיש לך, והוא חולף לידך ברכבת במהירות קרובה למהירות האור,(כשהוא עונד את השעון) אתה תרגיש רע עם עצמך, כי אתה תגלה שהשעון שלו איטי...הוא מתקדם בשניה בזמן שאצלך בשעון התקדמו (למשל) 5 שניות. אבל אז תזכר בשיחה הזאת, ותבין שהשעון שלו תקין, זה הזמן ש"זז יותר לאט" והשעון רק משקף את זה. באופן דומה, אורך הרכבת שהוא, נניח, 100 מטר בחנייה, יהיה רק 10 מטר כשהיא תחלוף לידך. החבר שלך, שנמצא ברכבת, לא יחוש בהתקצרות. הגיוני? לא. עובד? כן.

Jakson

New member
תודה...

זה מה שחשבתי, שזה עובד אבל לא הכי הגיוני. שיהיה.....

ailag

New member
תחשוב על זה כמו על אמת סובייקטיבית

אין מדידה אמיתית, על כל שאלה ששואלים אותך ("מה המרחק בין ת"א לירושלים?") אתה *חייב* לשאול "באיזו מערכת?" זה מודד כך, ההוא מודד אחרת. מה המדידה האמיתית? --> "באיזו מערכת?" הרי לא מפריע לך לקבוע שכולם צודקים. אם אתה מדדת שאורך חללית הוא 10 מטר ואני מדדתי שהוא 5, אין שום בעיה בפיזיקה ששנינו פשוט לא נסכים. הבעיה מגיעה כשהמדידה אמורה לשנות "את ההסטוריה". נגיד שיורים על החללית מהצד שני טילים שרחוקים זה מזה 6 מטר, יש מצב שהיא תהיה בדיוק ביניהם ולא תפגע? אתה אומר שלא, אני אומרת שכן, עקרונית. אבל.. שכחת לשאול "רחוקים זה מזה 6 מטר באיזו מערכת?" מי שצודק בתשובה לשאלה הוא מי שקבע שהם נורו 6 מטר זה מזה.

טעות

עיקרון הסיבתיות לא נפגע בתורת היחסות. סיבה ותוצאה במערכת אחת, נשארים סיבה ותוצאה בכל מערכת

diskmen1

New member
לא ברור לי........

ומה רואה חבר שלי ברכבת כשהו חולף על פני? הרי בשבילו אני זז והוא עומד במקום (סוביקטיבית). אז בישבילו השעון שלי מפגר ב 5 שניות. זה יוצר מין לולאה מטומטמת לא?

טל ר

New member
לא, זה סימטרי לחלוטין

זכור שגם בו-זמניות אינה משתמרת בין מערכות ייחוס שונות. אם משפט סתום זה אינו מספיק, אנסה לחשוב על דוגמה שתבהיר את זה טוב יותר. טל.

אורן51234

New member
הוא יראה את השעון שלך

נע פי 5 מהמהירות הרגילה ואתך רחב במיוחד. (התקצרות הרכבת בהפוכה)

diskmen1

New member
האמת שתי התשובות.......

האמת שתי התשובות גם של אורן וגם של מנדלה לא נישמעות הגיוניות(למרות שהן הפוכות). אני לא מסכים עם אורן כי אם אני נוסע ברכבת אז אז כל מה שמסביב כולל חבר שלי שמחכה בתחנה זז ואני עומד במקום ולא תשכנעו אותי אחרת. זאת המשמעות של היחסות לא? לכן לדעתי התשובה של אורן לא מדוייקת כי היא מסתמכת רק על העובדה שהרכבת זזה לעומת העומד בתחנה אז איפה היחסות פה?.. אבל אם להקשיב למנדלה (שאמר את ההפך) אז יוצא שגם השעון שלי ברכבת וגם השעון של חבר שלי בתחנה מפגר(או ממהר ) באותה מידה אז כל השינויים (בזמן ובאורך הרכבת) מבטלים אחד את השני? יש פה "ריח"
של סתירה לוגית. קיצור עדיין לא הבנתי מה באמת נכון
ובמיוחד למה.

Palindrom

New member
קודם כל מנדלה צודק

אתה תראה את חבר שלך כמו שהוא רואה אותך. יש פה ריח של תסירה לוגית? נכון. האם יש סתירה? לא. התשובה טמונה בתורת היחסות הכללית ובתאוצה. עדיף לא להכנס לזה. (אני בעצמי לא יודע כלום ביחסות כללית).

יחסות ביום יום- דוגמא

כמו שאתה (אולי ) יודע, פעם חשבו שיש כוח מגנטי, ויש כח חשמלי, אבל לא ידעו "לחבר" אותם, כלומר להסביר אותם ע"י חוק משותף. תורת היחסות איחדה את הכוחות. דוגמא לכך היא כזאת: נניח שיש לך תייל אינסופי, תייל רגיל, חוט נחושת. מפני שהוא לא טעון, ושום קטע בו לא טעון, אנחנו יכולים להניח שצפיפות המטען החיובי וצפיפות המטען השלילי שבו- זהות. עכשיו נפעיל מתח על התייל וניצור זרם. האלקטרונים עכשיו זים כולם ביחד, ולכן, במערכת שלהם- הצפיפות שלהם (כלומר המרחק בינהם) לא השתנה. אבל בשביל הצופה מבחוץ המרחק בינהם "התכווץ" ולכן עכשיו הצפיפות השתנתה. מסקנה ..יפעל כוח על מטען שימצא ליד תייל שבו זורם זרם, למרות שהתייל לא טעון

to shorty

New member
אתה יכול אולי להדגים איך זה קורה ב.

..גלידת וניל עפ פצפוצי שוקולד?

חלקיק בודד

כשחלקיק בודד נע במהירות, זמן מחצית החיים שלו משתנה בעיני הצופים במערכת המעבדה. נניח שהוא עובר X מטרים ב-T שניות ויש הסתברות כזו וכזו שהוא יתפרק לפני שיסיים את כל הדרך - אז בעיניו זה לא ככה, ובאמת אפשר למדוד הבדלים בזמן מחצית החיים של חלקיקים בתנועה. הם שורדים יותר זמן מחלקיקים זהים נייחים.

למעלה