שאלה קטנה...

Dynamo1929

New member
שאלה קטנה...

יש תאוריה שהיקום מורכב ברובו מחומר ואנרגיה אפלים, מישהו יכול לפרט לי קצת על זה? בתודה מראש.

Rtitan

New member
על פי המחקרים העדכניים...

מתצפיות שנערכו על ידי WMAP ו-2MASS, מסתבר כי היקום מורכב כולו מכ-4% חומר אטומי, 23% מסה אפלה, שרוב העוסקים בתחום מאמינים שהמדובר בנויטרינו - חלקיק כמעט חסר מסה אך קיים ביקום בכמויות אדירות, ו-73% אנרגיה אפלה שלא רבים מוכנים להמר באשר לטיבה...

mandela22

New member
חומר אפל

כשמסתכלים על גלקסיות רחוקות, ניתן למדוד את מהירות הכוכבים בגלקסיה כתלות במרחקם מהמרכז. במקום לקבל את התלות הצפויה מחוקי הגרביטציה, מקבלים משהו אחר. יש 2 אפשרויות: 1. חוקי הגרביטציה אינם נכונים בסקאלות אורך גדולות. יש מספר פיזיקאים שתומכים בזה, אך הם מיעוט. 2. יש חומר שלא רואים, והוא אחראי לתלות הניצפית. זו הסברה המקובלת על הרוב. יש כמה השערות באשר למהות החומר האפל, אך למיטב ידיעתי אף אחת מהן לא הוכחה. ובקשר לאנרגיה אפלה - זה משהו אחר לגמרי. (אין לי מידע לגבי זה).

אחמס1

New member
זה גם מה שאני שמעתי

אם חומר אפל ומסה אפלה קיימים, אז הם נדחים על יחיד מסה "רגילה". כלומר, כוח הכובד דוחה אותם במקום למשוך אותם, כמו כל מסה אחרת ביקום.

אחמס1

New member
על יחיד = על ידי

לפי מה שהבנתי הגיעו למסקנה הזאת מפני שהצליחו לגלות שהיקום מאיץ את התפשטותו. גילו את זה ע"י תצפית כלשהי בסופרנובות, לא ידוע לי אם מדובר גם בבדיקה של מהירותם של כוכבים בתוך גלקסיות רחוקות.

כשמדברים על חומר אפל

הכוונה לחומר, במובן הפשוט של המילה ?משהוא עם מסה ? כי אם כן, למה שלא שנשלח חללית (לווין) שיסתובב סביב כדוה"א עם שקית פתוחה, ושיאסוף את החומר ... למה זה בלתי אפשרי ? אם השקית תיהיא ריקה לגמריי, אז זה יוכיח שאין שום חומר כזה .. מה רע בזה ?

גיא רון

New member
חומר אפל

יש שתי תיאוריות "חזקות" לנושא החומר האפל: א. WIMP (Weakly Interacting Massive Particles - לפי גישה זו, החומר האפל הוא חלקיקים בעלי מסה שקיימת ביניהם ובין חומר אחר אינטראקציה חלשה מאוד, לדוגמא ניוטרינו בעל מסה (במודל הסטנדרטי חלקיקים אלו הם נטולי מסה), ולכן כמובן לא ניתן לאסוף אותם בשקית כי הם לא יבצעו איתה אינטראקציה (כמות אדירה של ניוטרינו עוברי דרך כל ס"מ רבוע של גופך כל שניה והם לא מבצעים איתו כמעט אינטראקציה, לדוגמא). ב. MACHO - Massive Compact Halo Objects - גישה זו טוענת לחומר אפל כריכוז של חומר רגיל באובייקטים מסיביים אך שקשה מאוד לראות אותם מכיוון שהם אינם קורנים ("ננסים חומים", לדוגמא), גם מודל זה הוא בלתי אפשרי להוכיח בעזרת "שקית", כי אובייקטים אלו רחוקים מאוד מאיתנו. גישה זו כמעט נשללה לגמרי בתצפיות חדשות המבוססות על "עידוש כבידתי" שאובייקטים אלו היו אמורים לגרום לו.

תודה על ההסבר. אבל

לא הבנתי כלום..
אני מתקשה להבין כל דבר בפיסיקה שהוא לא קשור לפיסיקה קלאסית. כי זה פשוט לא הגיוני, זה יותר מדיי תיאורתי, ובכלל לא מעשי. אתה יכול להסביר לי מה זה ניוטרינו, זה גם בנויי מאטומים ? או שזה בנוי ממשהוא אחר ?

גיא רון

New member
ניוטרינו

ניוטרינו הוא חלקיק תת אטומי (אחד מהאוסף השלם של החלקיקים). הסבר טוב על המודל הסטנדרטי וסוגי החלקיקים ניתן למצוא באתר בשם: The Particle Adventure (תחפש בגוגל).

למעלה