שאלה קטנה

ben060

New member
שאלה קטנה

אם לדעתי חבר כנסת עבר על החוק, האם ואיפה אני יכול להתלונן?

ben060

New member
אבל עד כמה חסין??

ואם אני חושד שהוא הרג את השכן שלו וקבר אותו בחצר אז הוא גם חסין??

זה לא המקרה אבל זה לא הגיוני שאי אפשר לעשות כלום.

חסינות דיונית וחסינות מהותית

לחבר הכנסת ישנה חסינות מהותית, ועל כן אם ביצע עבירה (פלילית או אזרחית) הקשורה במילוי תפקידו - הוא חסין. באשר לחסינות הדיונית - זו שאיננה קשורה במילוי תפקידו ושלא מוקנית לו באופן אוטומטי אלא עליו לבקשה מוועדת הכנסת - אפשר שזאת לא תאושר באם חבר הכנסת לא יוכיח שמדובר בהתנכלות שבאה להפריע לעבודתו התקינה, לדוגמה.

בקיצור, אם תפסת אותו עובר באור אדום או בונה פרגולה בלי אישורים מהעירייה, שכח מזה. הוא יבקש ויקבל חסינות דיונית. "הרג את שכנו וקבר אותו בחצר"? נראה לי שיהיה לו קשה לקבל חסינות דיונית...

ben060

New member
ולמשל

חוק יסוד הכנסת, סעיף 7 א: "רשימת מועמדים לא תשתתף בבחירות לכנסת ולא יהיה אדם מועמד בבחירות לכנסת, אם יש במטרותיה או במעשיה של הרשימה או במעשיו של האדם, לפי הענין, במפורש או במשתמע, אחד מאלה:

(1) שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית;"

הינה ראיה אחת, יש עוד ראיות רבות, ראיות הכי ברורות שיכולות להיות. האם אזרח יכול לעשות משהו? למי אפשר להתלונן?

פרשנות

ביהמ"ש מפרש את החוקים בלהטוטנות מרשימה שלא היתה מביישת את קרקס מדראנו. "שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית" הוא משפט שניתן ליצוק לתוכו משמעויות שונות ומגוונות.
בכל אופן, לא הבנתי מה הקשר בין שאלתך לעניין חסינות ובין סעיף 7(א) לחוק-יסוד: הכנסת שמתאר חלק מהפרוצדורה שנדרשת להרצת מפלגה לכנסת.

ממליץ לך לקרוא פסיקה בנושא:

11225/03 בשארה נ' היועץ המשפטי לממשלה;
1/65 ירדור נ' יו"ר ועדת הבחירות המרכזית;
669/85 כהנא נ' יו"ר הכנסת;
11280/02 ועדת הבחירות המרכזית נ' ח"כ טיבי.

שלך,
מרדכי החיפאי.

אולי הבנתי מה שלא הבנתי קודם

אולי התכוונת לשאול איך באה לידי ביטוי החסינות המוקנית לחברי הכנסת אחת שאלה עוברים על חוק-יסוד: הכנסת.
במקרה הספציפי שהצגת, נניח שחבר הכנסת טיבי עובר על החוק (ולהבנתי, הוא ממש לא), אפשר להוכיח בקלות יתרה רלוונטיות למילוי התפקיד, ולכן יהנה ח"כ טיבי מחסינות מהותית.
הוזכרו בפסיקה רציונלים ברורים למתן האפשרות לחברי הכנסת לעבור על החוק אחת שהתבטאויותיהם/מעשיהם קשורים למילון תפקידם. ראה מבחן הסיכון הטבעי, מבחן האינטגראליות וכו' בפסיקה:

11298/03 התנועה למען איכות השלטון נגד ועדת הכנסת;
5151/95 כהן נ' היועמ"ש;
11225/03 בשארה נ' היועץ המשפטי לממשלה.

למעלה