התשובות מהמבחן
1. העיכוב בפעולה של המשאבה גורמת לחילוף עפ"י מפל ריכוזים. "ה"משחלף" מכניס לתא יוני נתרן ומוציא ממנו יוני סידן (ראה באיור1). ככל שמפל הריכוזים של יוני הנתרן בין חוץ התא לבין פנים התא גדל, כך מוציא המשחלף יותר יוני סידן אל מחוץ לתא." כלומר המשחלף לא מוציא את יוני הסידן. על 2 אני שמה לך את התשובה כמו שכתבתי במבחן (קיבלה ניקוד מלא) אז אני מתנצלת אם יש זיוני שכל. 2. משחלף הנתרן-סידן מבטיח ריכוז סידן נמוך בתוך התא בהשוואה לסביבה שמחוצה לו, בעוד שמשאבת הנתרן-אשלגן מבטיחה איזון של כמות הנתרן שנכנס בעזרת המשחלף ובעזרת מפל ריכוזים כך שריכוזו ישאר נמוך בתוך התא ביחס לסביבה שמחוץ לתא, ומנגד על ריכוז אשלגן גבוה, שוב בניגוד למפל הריכוזים. לו יכניסו את התא לסביבה דלה בנתרן, בה ריכוז הסידן נמוך מריכוזו בתוך התא, תפחית משאבת נתרן-אשלגן את פעילותה מכיוון שפחות נתרן יכנס לתא, וזאת במטרה לשמור על ריכוז תקין של נתרן. פעולת תיקון זו של סטייה היא דוגמה לשמירה על הומאוסטזיס בתא. 3. נראה לי שהבנתי מה לא ברור לך. שאלו אותך על תהליך הפקת ATP ויתכן שאתה מבלבל בין זה לבין פירוק ATP. הפקת ATP = הפקת אנרגיה פירוק ATP = צריכת אנרגיה בנשימה תאית מופקת אנרגיה ואותה נושאת מולקולת ATP לאיזורים בתא שבהם מתקיימים תהליכים שצורכים אנרגיה (דוגמה לתהליך כזה היא העברת חומרים דרך קרום התא בניגוד למפל ריכוזים). שם ATP מתפרקת (ל-ADP+Pi) והפירוק מלווה בשחרור אנרגיה. האנרגיה הזאת משמשת את המשאבה לפעולתה. אז לא, לא שיקרו לך.