שאלה-קבל לוחות

maor650

New member
שאלה-קבל לוחות

שלום, אשמח לקבל עזרה בשאלה הבאה:
קבל לוחות בעל שטח A ומרווח d, נטען לפוטנציאל V0 ומנותק מהמקור. אח"כ מרחיקים את הלוחות למרחק 2d זה מזה. צריך לחשב את העבודה הדרושה להרחקת הלוחות.
לא מובן לי כיצד לחשב את העבודה הנ"ל. אשמח לקבל הסבר.
תודה לעוזרים.

maor650

New member
שאלה נוספת-גליל אינסופי טעון והארקה

שלום, אני מצרף כאן שאלה שלא מובן לי כיצד לגשת אליה. אשמח לקבל עזרה (צירפתי בנוסף את הפתרון של השאלה-אולם הפתרון אינו מובן לי). כנראה שעניין ההארקה וזה שרשום לי כמות מטען ליחידת אורך מבלבלים אותי...
תודה לעוזרים.

הסבר

לגבי ההארקה, כיוון שהקליפה החיצונית מוארקת מטען נמשך אליה דרך ההארקה עקב המטען הנמצא על שני הגלילים הפנימיים. סה"כ המטען על שני הגלילים הפנימיים הוא 2Q, ולכן על הקליפה יצטבר מטען של 2Q- שיתקבל מן ההארקה (המדובר ליחידת אורך - פילוג מטען אורכי אחיד). לכן השדה מחוץ לקליפה החיצונית יתאפס.
לגבי מטען ליחידת אורך: מה שרצו להראות זה שיש אחידות בפיזור (כלומר שצריך להתעלם מאפקטי קצה). אפשר לפתור את השאלה עבור גליל פנימי שטעון במטען Q- וגליל חלול שטעון ב - 3Q.
אם מאריקים את הגליל הפנימי הפוטנציאל עליו יהיה אפס (זוהי המשמעות של הארקת גוף - המתח עליו אפס). לכן משווים את המתח שלו לאפס בסעיף ה'.

הדרכה

כיוון שהקבל נותק מן המקור, המטען עליו נשאר קבוע. אם מרחיקים את הלוחות זה מזה, הגיאומטריה משתנה ולכן גם הקיבול משתנה - מה שיביא בהכרח לשינוי המתח והאנרגיה האגורה בו. מחשבים הפרש בין אנרגיה התחלתית לסופית, וזוהי העבודה הנדרשת:
zz E = ½*Q²/C zz
zz W = E2 - E1 = ½*Q²*(1/C2-1/C1) zz
zz C1 = εo*A/d; C2= εo*A/2d zz

maor650

New member
שאלה לגבי הגליל האינסופי...

לגבי הגליל שנמצא ברדיוס בין 2R ל-3R וכנ"ל לגבי הגליל ברדיוס R -האם המטענים עצמם לא יימצאו על השפה בשניהם(כלומר על 3R ועל R)?
איך בדיוק יוצא שהמטען יוצא 2Q על שני הגלילים הפנימיים? כי אני חושב בצורה שהמטען של ה-3Q יצטבר על פני ה-3R ואז רק יישאר Q- על שני הגלילים הפנימיים.
שאלה נוספת: לא הבנתי למה הם רשמו בסעיף א' של הפתרון צפיפויות מטען משטחיות ולא צפיפויות מטען אורכיות, ובנוסף לא מובן לי מדוע צפיפות המטען השטחית שווה ל-Q(האם הכוונה לאיזשהו 'Q כלשהו) חלקי pi*R*L.(מהו אותו pi*R*L ?).איך הם הגיעו למה שהגיעו בסעיף א'? אשמח לקבל הסבר.
תודה לעוזרים.

maor650

New member
בתוספת לשאלה על הגליל האינסופי....

הנחתי שיש מטענים על כל אחת מהשפות:q1,q2,q3,q4 (כאשר q1 על השפה הפנימית יותר של הגליל ברדיוס R ו-q4 על השפה החיצונית של הגליל ברדיוס 4R).הנחתי שהמטען q1 שווה ל-Q-, כיוון שהמטען על פני המוליך הפנימי מתרכז רק על השפה של הגליל עם רדיוס R.בנוסף הנחתי ש-q2+q3=3Q. בנוסף, עשיתי מעטפת גאוס בין 2R ל-3R והנחתי כי q1+q2-Q=0 כיוון שאין שדה במוליך והשטף דרכו הוא 0. מכאן הסקתי כי q2=2Q ו-q3=Q. השיקולים שלי עד כאן נכונים?

כמעט נכון

במשפט האחרון צריך להיות:
zz q2 = Q, q3 = 2Q zz
ראה תשובתי הקודמת לגבי ההסבר לזה.

maor650

New member
אז אתה בעצם אומר

שלפי המעטפת גאוס צריכים לרשום ש-q1+q2=0? ומכאן נקבל ש-q2=Q? מדוע אני לא מחשיב גם את Q- בחישוב? כיוון שאיננו מטען נקודתי?

הסבר

אם תעביר את משטח גאוס בתוך הגליל האמצעי, בתוכו ימצאו המטענים של הגליל הפנימי (= Q-) ושל השפה הפנימית של האמצעי. כיוון שמשטח זה עובר בתוך מוליך, השדה דרכו יהיה אפס ולכן צריך להתקיים q1+q2=0.

maor650

New member
ועוד שאלת תוספת לגבי מטען q4...

הנחתי כי (עבור הפוטנציאל על פני השפה של הגליל בעל הרדיוס 4R):
k*q1)/(r)+ (k*q2)/(r) + (k*q3)/(r) + (k*q4)/(4R) = 0) , כיוון שהפוטנציאל על פני הגליל בעל רדיוס 4R שווה ל-0. מכאן הסקתי כי(בהתאם לתוצאות שכתבתי בתגובה הקודמת לגבי המטענים q1,q2,q3) ש-(q4= ((-8)*Q*R)/(r. האם זה נכון או שהיה צריך הצבות אחרות?

התוצאה נכונה

את המטען על פני הקליפה החיצונית חישבתי לפי זה שהיא מוארקת ולכן המטען עליה יהיה שווה לסה"כ המטען הנמצא בנפח הפנימי שלה (כדי להביא לאיפוס הפוטנציאל מחוץ לה).
מה שרשמת זה בעצם אותו דבר לפי פוטנציאלים.

תשובה

המטענים אכן ימצאו על השפה החיצונית בשני הגלילים.
צפיפות המטען המוגדרת לגליל הפנימי היא Q- ליחידת אורך L, ולגליל האמצעי 3Q לאותה יחידת אורך: לכן אפשר לפתור את השאלה כאילו מדובר בשני גלילים שאורכם הוא L ומטעניהם כנ"ל.
אם נחבר את מטעני שני הגלילים נקבל סה"כ 2Q (שוב, ליחידת אורך L - כלומר לשני גלילים שאורכם L). יותר בפרוט, על הקליפה החיצונית של הגליל שרדיוסו R יצטבר המטען של Q-. על השפה הפנימית של הגליל האמצעי יצטבר מטען בשיעור Q, ועל השפה החיצונית של הגליל האמצעי יצטבר מטען בשיעור 2Q.
צפיפויות המטען מחושבות לפי גלילים שאורכם L (ניתן לפתור את השאלה כאמור כאילו מדובר בגליל סופי, שאורכו L ואז מחשבים את צפיפות המטען המשטחית לפי חלוקת סה"כ המטען בשטחי המעטפת המתאימה - אורך הגליל כפול ההיקף המתאים - זהו המקור ל - π*R*L).
עבור הגליל הפנימי (שפה חיצונית):
zz Sigma = -Q/(2π*R*L) zz
גליל אמצעי (שפה פנימית):
zz Sigma = Q/(2π*2R*L) = Q/(4π*R*L) zz
גליל אמצעי (שפה חיצונית):
zz Sigma = 2Q/(2π*3R*L) = Q/(3π*R*L) zz
מעטפת חיצונית:
zz Sigma = -2Q/(2π*4R*L) = -Q/(4π*R*L) zz

maor650

New member
אבל לא מובן לי לגבי צפיפות המטען המשטחית...

למה החלוקה של Q היא ב-pi*R*L ולא ב-2pi*R*L(שזהו שטח המעטפת של גליל-כלומר למה פי 2 יותר)? אפשר לקבל הסבר לכך?

maor650

New member
לגבי צפיפות המטען המשטחית-עכשיו נפל לי

האסימון שלגבי סעיף א' בפתרון מדובר בכפל בין השברים ל-(Q/(pi*R*L...

maor650

New member
לא מובן לי לגבי צפיפות המטען המשטחית...

למה החלוקה של Q היא ב-pi*R*L ולא ב-2pi*R*L(שזהו שטח המעטפת של גליל-כלומר למה זה פי 2 יותר)? אפשר לקבל הסבר לכך?

maor650

New member
שאלה לגבי סעיף ב' ובכלליות...

מדוע איני יכול להשתמש בתרגיל זה -לגבי סעיף ב'- בעיקרון הסופרפוזיציה? יש לי סימטריה גלילית בתרגיל. מהי הסיבה שלא?(יכול להיות שזה בגלל שלא מדובר בקליפות כדוריות, אלא בקליפות גליליות?)

נראה לי שאפשר

מחשבים פוטנציאל שיוצרת כל שפה טעונה לחוד, ואז מסכמים אותם. למעשה עושים אינטגרציה על השדה כמו שהם עשו על המרחק בין השפות.

למעלה