תיאור מאוד בלתי ממצה
ראשית, לא ברור לי למה הסיפור הזה אגדי יותר מהסיפורים בספר דניאל, למשל. כשמלאך יורד להציל שלושה נערים מכבשן האש, או לסגור את פי האריה בגוב, או כשנבונאיד, סליחה, נבוכדנצר הופך לאריה, מדובר בסיפור מתקבל על הדעת, אבל ריפוי עיניים וגירוש שדים הוא 'אגדה'? מוזר מאוד. 'קטעים מקראיים' וכו': הסיפור אמנם מושפע מכמה עלילות מקראיות, אך אלה מהוות לכל היותר רקע לעלילה. זו כשלעצמה בעלת סדר ומבנה הגיוניים מאוד. אגב, אילו דמויות 'שוחזרו' בספר הזה? הוא אינו מתייחס לשום דמות מקראית חשובה. 'עיסוק יתר בחמריות': אני מסכים עקרונית, אם כי אינני חושב שזה 'עיסוק יתר'. כסף זה לא הכל בחיים, אבל הוא בהחלט חלק חשוב מהם. מכל מקום, לא חסרות בספר תפילות והודאות והתייחסות לגורל העם כולו ולגאולתו העתידה - אם כי כל אלה נמצאים בעיקר בפריפריה של הספר. נכון שמדובר במעין רומן משפחתי ולא בסיפור בעל חשיבות לאומית. מצד שני, מה החשיבות הלאומית/רעיונית של שיר השירים (לפני פירושו של ר' עקיבא)? 'הקטע עם המלאך רפאל' וכו': לא אמין?! לכל אורך ספר בראשית מלאכים עולים ויורדים בין הארץ לשמים (רשימה חלקית: המלאך בפתח גן עדן, המלאכים שבשרו את אברהם ושרה ולוט, מלאך שהציל את יצחק, המלאכים שנגלו ליעקב, ועוד), והם ממשיכים ללות את העם עד לאחרון ספרי התנ"ך (דניאל, כבר הזכרתי?). האם הסיפורים האלה 'בלתי אמינים'? אני חושש שזו מעידה פרוידיאנית מצידך. הערת אגב: את טועה. אלישע בהחלט ריפא את הצרעת. אולי בהשראה אלהית, אולי בעזר האל, ועדיין - הוא פועל כאן כמרפא עממי לכל דבר ועניין. אם כבר, דוקא ספר טוביה מציג גישה מתחסדת יותר: התרופה (הטבעית, למען האמת) מתגלה ע"י מלאך, לא ע"י אדם.