שאלה: פשט ודרש

Perrymedic

New member
שאלה: פשט ודרש

ברצוני לדעת האם ההבחנה שלי לגקבי פשט ודרש נכונה. הכי קל יהיה לי להבין זאת בעזרת דוגמא. אני רק מבקש שתגידו אם הדוגמא שהבאתי נכונה. "ללמד את בני יהודה קשת" פשט: לימד אותם לירות בחץ וקשת דרש: לימד אותם מלחמה... האם זזהו ההבדל בין פשט לדרש שאני מנסה להבין כבר כמה זמן?

פלגיה

New member
שני הפירושים שהבאת הם פשט

כי גם להבין "ללמד קשת" בתור ללמד להשתמש בכל נשק, כלומר להילחם, זה פשט. דרש של הפסוק יהיה פירוש שמוציא את המילה "קשת" מאסוציאציה מלחמתית בכלל, ומפרש אותה בכיוון אחר (כמו לימוד תורה, או חינוך ילדים או כל דבר שהוא)

אלי ו.

New member
דרש בשליפה על הפסוק

(מבוסס קצת על הגמרא בע"ז) מדוע כתבו דוקא "קשת", מה מיוחד בקשת? הקשת, להבדיל מהחנית או מהחרב מכוונת כנגד האויבים שאין רואים אותם ואינם עומדים מולנו ישירות. אלה האויבים שעלולים להזיק לנו גם בלי שנרגיש. כשמלמדים את בני יהודה קשת מלמדים אותם דם להיות מודעים למגננה בפני הקשת הקטלנית שלא תמיד רואים אותה. מכאן אנו לומדים שעלינו ללמד עצמנו לחדד את חושינו ולהזהר מלהכשל לא רק בעבירות שברורות לנו אלא גם לא להכשל בדברים המביאים אותנו לדבר עבירה שנזקם יכול להיות גדול כמו נזקי הקשת. ..כאן נכנס הקישור לעניני דיומא, אפשר להסב את הדיון על עבירות בין אדם לחברו, "לשון הרע"/על גזל ואבק גזל/על נוראות הטעלביזיע והאינטערנעט, מסירת חלקי א"י וכו'.

מוגג

New member
דרש נוסף ../images/Emo34.gif

הקשת מסמלת את גאוות הגאים. דוד ויהונתן נפלאתה אהבתם מאהבת נשים. "ללמד בני יהודה קשת" - לעודד אותם לצאת מהארון.

masorti

New member
אני אתן לך דרשנות מודרנית לפסוק...

"ללמד בני יהודה קשת"... "קשת" הוא נוטריקון של "קריאה, שירה, תפילה") אלו שלושת הדברים שעושים בבית הכנסת בשבת: 1) קריאה בתורה ובהפטרה 2) קטעי פיוט ושירה (למשל שיר הכבוד) 3) התפילות עצמן רוצה לומר: "ללמד בני יהודה קשת" משמעו ללמד אותם את מנהגי תפילת השבת בבית הכנסת.

Perrymedic

New member
אז בעצם...

כשרבנים בדר"כ מביאים פרשנות לפרשת השבוע לדוגמא, כמו הרב מרדכי אלון שמפרש בנסיון לתת פרספקטיבה אקטואלית, בעצם נותן פרשנות של דרש? סתם דוגמא שלקחתי בנסיון להבין יותר טוב...

פלגיה

New member
דרשות על פרשת שבוע

הן כמעט תמיד כוללות דרש. אם נביא את הרב אלון כדוגמה. הוא לא בא ללמוד את הפסוקים. הוא עושה את זה. אבל עיקר המטרה שלו היא להביא רעיון, ולקשר להשקפת עולמו. לשם כך הוא מביא דרשות מתקופות עברו (מדרשים, גמרא, ועוד) וגם קצת מעצמו.

למעלה