אני תמיד תוהה אם זה באמת נכון או רומנטיזצייה
שלנו של הדברים - וחשוב לי לציים כבר בהתחלה שאין לי תשובה טובה בינתיים...
אבל - בעוד כל מה שכתבת נכון - הרי זה לא כאילו שבמערב אין אף אחד שמתאמן (באגרוף, סייף או האבקות לצורך העניין), או עוסק ברצינות בתחביביו (נניח קאליגרפיה מערבית, גינון, בישול בירה או הכנת יין וגננות) כדרך לריפוי, טיפול ושיפור עצמי..?
זה נכון שאנחנו מגדירים את זה לפעמים במונחים קצת אחרים ומשתמשים בשמות פחות מפוצצים - אבל הורים, מורים, יועצים ופסיכולוגים בהחלט מפנים ילדים ובוגרים להתאמן בספורט זה או אחר מסיבות דומות למדי לאלו שהזכרת למעלה.
בנוגע לתחביבים המצב גם דומה, ואפילו אלו שיגידו בפשטות כי הם עוסקים בתחביב מסויים כי "זה מרגיע אותם", "נותן להם טעם לחיים" או "זמן איכות לעצמם" או משהו דומה - בעצם מעידים על עצמם שהם עוסקים במה שהגדרת כ" דרכי טיפול וריפוי בעצמי, בד בבד עם עיסוק כלשהו"
אני לא בטוח שהדברים כל כך שונים או שהשוני כל-כך משמעותי.
נראה לי שהתהליך שייתר את הצורך בלחימה הוא המשמעותי כאן - ואני חושב שההיסטוריה די מראה שבכל מקום בו זה קרה, מגוון עצום של אמנויות לחימה הצטמצם במהירות ובצורה דרסטית והשאיר קומץ קטן שהצליח לשרוד מסיבות שונות (השתמרו בעיקר אלו שהצליחו להפוך עצמן לספורט, לעבור מאב לבן במשפחות שהתנאים אפשרו לעשות זאת וכאלו שהצליחו לנכס לעצמן איזשהו 'ערך מוסף' - אמיתי או מדומיין)
נראה לי שבמקומות בהן שיטות לחימה השתמרו יפה, זה הרבה מאד בזכות/בגלל גאווה לאומית יותר מכל דבר אחר - חלק עצום מהתמיכה הממלכתית בג'ודו וקנדו ביפן, בארניס בפיליפינים (שני האחרונים הוכנסו לא מזמן כמקצועות חובה במערכת-החינוך), טאקוונדו בקוריאה ונדמה לי שגם בסין (אתה בטח מכיר טוב בהרבה ממני) - הוא בגלל שאלו הוכרזו/הוכרו כ"ספורט לאומי" או סמל תרבותי מאיזשהו סוג.
נראה לי אישית גם שיתכן ומשנה לשנה - הקצוות מתקרבים: החבר'ה במזרח עוסקים ב'אמנויות שלהם' יותר ויותר לשם 'תחביב', ואלו שבמערב יוצקים יותר 'תוכן רוחני' לעיסוקים שלהם.