שאלה על צורת て + もら&#123

GnomeBubble

New member
אוקיי

זה קצת עניין של הגדרה דקדוקית - אבל מבחינתי פשוט אין לפועל miseru נושא. במקרה הזה הוא אולי בא בתור משהו שמקביל ל-infinitive בשפות הודו-אירופיות. בתרגום לאנגלית לפחות, אף אחד כמעט לא יתווכח:
Keren got John to show her the pictures​
ג'ון הוא לא הנושא של הפועל to show. לדעתי נכון לנתח את זה ככה גם ביפנית: הפועל העיקרי במשפט הוא morau, itadaku, ageru, kudasaru או kureru, ולפועל שבא בצורת te אין בעצם נושא.

jonbaum

New member
בלי קשר למונחים הדקדוקיים

במקרה של morau מי שעושה את הפעולה של הפועל הראשון ומי שעושה את ה-morau הם שני אנשים שונים, לעומת kureru שבו מי שעושה את הפעולה של הפועל הראשון ומי שעושה את ה-kureru הוא אותו האדם. אגב, אפשר להגיד kite moratte arigatou במקרים מסויימים, אם הדובר מרגיש בבטחון שהוא שווה בדרגה או מעל זה ששומע, או לחילופין מאוד קרוב אליו. (הרי העניין הזה ש-keigo מיועד להבחנה בין מי שגבוה בהיררכיה ומי שנמוך הוא קצת מיתוס. יש ל-keigo שני תפקידים לדעתי - לשמש תפקיד של "אני" "אתה" ו"הוא" שבדרך כלל לא נאמרים ביפנית, ומצד שני להדגיש מרחק בין אנשים. לפי התיאוריה של ההיררכיה, אם פרופסור באוניברסיטה ידבר עם מנקה רחובות, הוא אמור לדבר איתו בשפה מאוד גסה כדי להראות שהוא גבוה והמנקה נמוך. אבל הוא ידבר בשפה מנומסת כדי להראות שיש ביניהם מרחק). בכל אופן, אני פעם הכרתי אשה שממש היתה משוכנעת שכל העולם סובב סביבה ורק סביבה, ולכן היא חיברה את הפועל morau לכל מקום אפשרי. למשל, היתה תקופה שעשיתי בשבילה מיני עבודות מזדמנות, ואמרתי לה שיום אחד אני לא פנוי כי אני צריך ללכת לאנשהו. אז היא אמרה לי itte morattemo ii כאילו שאני הולך לשם בשבילה.

GnomeBubble

New member
../images/Emo6.gif

גם משעשע וגם מעניין. גם אני חושב ש-keigo נותן איזשוהי סוג של הבחנה בין גופים שלא קיימת (באופן מובנה לפחות) בדקדוק היפני. יש מקרים, למשל, שאפשר ממש לתרגם ישירות את הקידומת o ל"שלך". בכל מקרה הרושם שלי (שאולי הוא מוטעה), היא שאם הדובר מרגיש שהנמען הוא בדרגה שלך/נמוך/קרוב אליך, הוא יעדיף להשתמש ב-kite kurete arigatou - כלומר להעביר את נקודת המבט אל נותן הטובה. מצד שני כשהוא רוצה להעניק לנמען יורת כבוד, מקובל להשתמש גם ב-kite kudasatte arigatou וגם ב-kite itadaite arigatou. עשיתי גם בדיקת גוגל קצרה, ויוצא שאכן כל הביטויים הללו נפוצים, מלבד kite moratte arigatou.

למעלה