שאלה על פרעה

Thanos

New member
שאלה על פרעה

הפרעה שבתו מושה את משה הוא אותו פרעה שאח"כ לא נותן לבני ישראל לצאת ממצרים? כי בסרטים והצגות למניהם בנו של פרעה הראשון הוא זה שלא נותן לבני ישראל לצאת ממצרים.. כמו כן רציתי לדעת לגבי משה, קראתי איפשהו שהוא היה בן 80 כשהוא ראה את הסנה, האם זה נכון? ואם כן, אז מה הוא עשה כ"כ הרבה זמן? (ואם זה נכון אז הפרעה חייב להיות פרעה אחר, לא?)

סוריאל

New member
משה שב למצרים כשהאנשים שבקשו את נפשו מתו

סביר להניח שפרעה היה ביניהם, אבל הדבר לא מפורש. נאמר גם שמשה היה בן שמונים כשה' דיבר אליו, כך שזה 'נכון' לפי הסיפור המקראי; מה שבאמת קרה לעולם לא נוכל לדעת, מן הסתם.

masorti

New member
דווקא כן נאמר שפרעה מת...

"וַיְהִי בַיָּמִים הָרַבִּים הָהֵם, וַיָּמָת מֶלֶךְ מִצְרַיִם, וַיֵּאָנְחוּ בְנֵי-יִשְׂרָאֵל מִן-הָעֲבֹדָה, וַיִּזְעָקוּ; וַתַּעַל שַׁוְעָתָם אֶל-הָאֱלֹהִים, מִן-הָעֲבֹדָה." (שמות ב', כ"ג) רק אחר כך מופיע מעשה הסנה וחזרת משה למצרים.

סוריאל

New member
../images/Emo45.gif

זה מה שקורה כשעונים מהזיכרון. ואני פונה בתחינה קדושה לכל המעתיקים פסוקים מקראיים מאת של מכון ממרא: אנא, חברים יקרים, העתיקו אך ורק במצב 'תצוגה פשוטה'. תעתיק טעמי המקרא הזה מכאיב לעינים ומעקם לי את השכל.

אלי ו.

New member
../images/Emo32.gif מסורתי, אם כבר עוסקים בפרעונים

מה הסיכוי שהפרעה של יוסף היה בעצם מההיקסוס? אם זה היה המצב, אפשר להבין למה הפרעה החדש, שהיה מצרי, לא הכיר או לפחות לא היתה לו מחויבות למשפחת הפקידות הבכירה לשעבר של ההיקסוס.

masorti

New member
זו תיאוריה ידועה...

זה אפילו מתאים בקוים כלליים לשהות של 400 שנה במצרים (ההיקסוס גורשו ב- 1580 לפנה"ס בערך). אבל יש עם זה כמה בעיות, ואני לא מאמין בתיאוריה הזו. בוא ונתחיל מזה שהמקרא עצמו מעיד שיוסף דיבר מצרית עם פקידיו, ואחיו נאלצו לדבר איתו דרך מתורגמן. מה פתאום ששליטי ההיקסוס ידברו עם רועים כנעניים במצרית? שנית, שים לב שמסע ההלוויה של יעקב עבר דרך עבר הירדן לפני שהגיע לחברון. זה מרמז על עוינות בין דרום א"י לבין מצרים באותה תקופה, וזה לא מתאים לתקופת ההיקסוס. שלישית, חשבון הדורות מראה שבפועל בני ישראל היו במצרים 200-250 שנה. אם מניחים שיצאו בימי רעמסס השני, מאוד לא סביר שנכנסו בימי ההיקסוס. (המלכים הראשונים הלא-היקסוסים היו כאמור 300 שנה לפני רעמסס השני). אם מצד שני נקדים את צאתם של בני ישראל למאה ה- 16 או ה-15 לפנה"ס, נשאלת השאלה איך זה שהמקרא "עוור" לגמרי לתקופת אל-עמארנה בא"י וגם מכתבי אל-עמארנה לא מדברים כלל על בני ישראל (לכל היותר מדברים על עפירו כלליים שזיהוים האתני אינו ברור). ההשערה שלי היא שפרעה שלא ידע את יוסף היה חורמחב. פורמלית הוא היה האחרון בשושלת ה-18, אבל זה רק מיון לצורך הנוחות. למעשה הוא היה גנרל בצבאו של פרעה שקדם לו, ועלה לשלטון כשפרעה מת ללא יורשים. חורמחב עלה לשלטון כ- 20 שנה אחרי מות אחנאתון, וידוע שהיו לו שני עיסוקים עיקריים: לבנות מקדשים ומבני ציבור, ולרדוף עד חורמה את שרידי הדת של אחנאתון ולהשמיד את מורשתם. אני מניח שבימי אחנאתון בני ישראל נחשבו מקורבים למלכות מעצם היותם מונותיאיסטים (שים לב שעוד מימי יוסף יש קישרי נישואין בין כוהני העיר און לבין בכירי בני ישראל. און היתה מרכז הפולחן של אל השמש אתן - האל הראשי/היחיד של אחנאתן). כשמת אחנתון והדת שלו בוטלה, סר חינם של בני ישראל בהדרגה. חורמחב היה הראשון שלא היה קשור ביולוגית לשושלת של אחנתון, ולא היתה לו שום חובה שבטית להבטיח את בטחונם של בני ישראל. תוסיף לזה את הלהט האנטי-מונותיאיסטי שלו, ותקבל את הפיכת בני ישראל לקבוצה נחותה ומדוכאת במצרים. אחרי חורמחב עלה רעמסס הראשון (סבא של רעמסס השני) שנחשב למייסד השושלת ה-19 ושלט תקופה קצרה בלבד, ואחריו בנו סתי הראשון. סתי המשיך במדיניות של חורמחב, וזה מן הסתם הקרין על מעמדם של בני ישראל. חוץ מזה, הוא היה צריך פועלים כדי לבנות את העיר רעמסס. אז זהו... לי אישית לא נראה סביר שיוסף הגיע למצרים בתקופת ההיקסוס. אני הולך מאמצע המאה ה-13 מאתיים או מאתיים וחמישים שנה אחורה, ושם את יוסף בתקופה הזו. העבדות התחילה בימי חורמחב (1320 לפנה"ס בערך) ולתפישתי יציאת מצרים היא באמצע המאה ה-13. זה מתאים (במקרה או שלא במקרה) בקוים כלליים למסורת התלמודית של 70 שנות עבדות מתוך כלל 210 שנות השהייה במצרים.

eyalnadav

New member
היו 2 פרעה ,זה לא אותו פרעה

ויהי בימים הרבים ההם, וימת מלך מצרים, ויאנחו בני-ישראל מן-העבדה, ויזעקו אחרי שמשה ברח למדין ואח"כ נצטווה מפי ה' לחזור למצרים ולגאול את ישראל , נאמר לו לך שוב מצריים כי-מתו, כל-האנשים, המבקשים, את-נפשך ואחד מהם הוא פרעה שרצה להורגו

למעלה