שאלה על סליל.

vadik1212

New member
שאלה על סליל.

נניח שיש לנו מקור מתח ואיליו מחובר סליל דרך מפסק. ברגע שמפעילים את המעגל הזרם דרך הסליל מתחיל לעלות לזרם גבוה כי ההתנגדות של הסליל יורדת.. עכשיו פותחים את המפסק. יש כאן משהו לא ברור לי: אם זה היה קבל אז הוא היה שומר את המתח שהוא נטען אליו, אבל מה קורה עם הסליל מתנתק? הזרימה הרי עוצרת לא? ועוד משהו ( ויכול להיות שזה שטות משאני אומר עכשיו) ברגע שאני מכבה מעגל ( לא משנה איזה ) הזרם שאמור להפסיק מייד לא יפסיק ב0 זמן נכון? הרי ייקח זמן כלשהו לזרימה לעצור לא? תודה מראש.

johngalt2

New member
הכוונה

יש שני דברים שאם תקח אותם בחשבון זה יענה לך על כל השאלות: 1. קודם כל אתה צריך לזכור שאף פעם אי אפשר לחבר קבל או סליל למקור מתח בלי שיהיה מחובר ביניהם נגד בטור. (במציאות בכל מקרה לכל מקור מתח יש התנגדות פנימית כלשהי, וגם לכל סליל, ובתיאוריה חיבור של מקור מתח בטור לסליל או לקבל בלי התנגדות שקול לקצר). 2. על קבל אין קפיצות מתח, ועל סליל אין קפיצות זרם. כלומר, אם סוגרים או פותחים איפשהו מפסק במעגל, מיד לאחר השינוי המתח על הקבלים והזרם על הסלילים לא ישתנה בכלל. על נגדים אין בעיות שיהיו קפיצות, כי הם לא אוגרים אנרגיה. לכן כל הקפיצות ב- t=0+ ZZ יהיו על הנגדים.

vadik1212

New member
תודה.... שאלה אחת..

אם מנתקים את המפסק הזרם על הנגד הטורי יורד ל0 אבל בסליל עדיין יש זרימה והיא יורדת בהדרגה ל0?

johngalt2

New member
אתה מתכוון למקרה

שבו יש נגד וסליל בטור מחוברים למקור מתח ואז מיד מנתקים אותו? אם לזה אתה מתכוון, אז התשובה היא לא - ברגע שפותחים את המעגל לא יזרום יותר זרם. אבל בגלל שאמרנו שלא יכולות להיות קפיצות זרם על סליל, זה אומר שתהיה קפיצת מתח מאוד גבוהה על הסליל שתוריד את הזרם שלו מיד לאפס (מתמטית זה מיוצג ע"י פ' דלתא, אם אתה מכיר). אותו דבר יקרה אם תחבר קבל במקביל לנגד ובמקביל למקור זרם, ואז פתאום תקצר את הקבל - תהיה מכה של זרם כי המתח על הקבל יאולץ לקפוץ לאפס. (הדברים האלו דואליים.)

vadik1212

New member
סלח לי על הבורות...

עם הקבל הבנתי כי הקבל שנטען יוצאי זרם גבוה בפריקה מהירה מאוד ואז תהיה קפיצת זרם גבוהה. אבל עם הסליל קשה לי לדמיין את זה. כלומר לא ממש הבנתי למה המתח חייב לקפוץ ? תודה.

vadik1212

New member
.....

אני אף פעם לא למדתי את הדברים האלה אז אני מצטער שקצת קשה לי להתרגל.. אני יודע שהמתח המושרה שווה להשראות עצמית כפול הנגזרת של הזרם בזמן. אז אם הבנתי נכון, ברגע פתיחת המפסק הזמן הוא 0 אבל הזרם הוא לא 0 ואז המתח המושרה הוא כאילו אינסוף ..??? תודה רבה.

vadik1212

New member
תודה לשניכם..

ברור שזה לא אין סוף אבל רק ניסיתי להבין את הרעיון. תודה רבה!!!!!

הערות

בתדר 0 מקור מתח מחובר לקבל בלבד לא יגרום לקצר בתדר שואף לאיןסוף מקור מתח מחובר לסליל לא יגרום לקצר (אם כי יצתרכו לעבוד אם משואות השדה ולא עם LI) בתדר סופי שלוב של קבל וסליל נותן התנגדות שקולה (ירידה במתח) גם בלי נגד.

vadik1212

New member
אפשר שאלה קטנה?

זרם מוגדר כתנועה של מטען חשמלי. אם אני יוצר הפרש פוטנציאלים ומתחילה זרימה ואז אני עוצר את הזרימה, המטען יעזור באותו רגע? או שהתנועה תימשך זמן קטן מאוד? תודה.

כאשר אתה עוצר את הזרימה אתה "כאילו"

מוסיף אלמנט קיבול (לפי רוב עם קיבול קטן מאד). הזרם ימשך עד ש"אלמנט הקיבול" יטען (כפי שאתה יודע ירידת הזרם היא אקפוזנצילית במקרה הזה). לפחות זה מה שאני מאמין שקורה, כיון שאם ימדדו את זה כניראה שיראו כאילו שהזרם נפסק באופן מידי. עבור מעגל "אידאלי" הזרם יפסק מיד.

johngalt2

New member
זה נכון,

אבל אתה מדבר על ניתוח במצב יציב של מעגלים. ז"א, אתה מניח שמקור המתח הוא מקור בתדירות יחידה שפועל מזמן מינוס אינסוף עד אינסוף. אז אין בעיה לחבר קבל במקביל למקור מתח וכו'. אבל בכל ניתוח של תופעות מעבר צריך לעבוד תמיד עם נגדים, כי אחרת תקבל זמני מיתוג שהם אפס. וזה לא שאי אפשר להסתדר עם זה, אבל זה רק קירוב, ובכל מקרה זה לא עונה לו על השאלה.

למעלה