שאלה על סולמות

Niv RHCP

New member
שאלה על סולמות

אני יודע שלכל שיר צריך להיות סולם מסויים ולכל סולם יש את האקורדים המתאימים לו. השאלה שלי היא האם השיר עצמו צריך להתחיל באקורד שהסולם בנוי עליו או שפשוט חובה שכל האקורדים יהיו בסולם. כלומר, אם הסולם הוא C מז'ור, אז אני יכול להתחיל את השיר עם Em לדוגמה נכון? הוא לא חייב להתחיל באקורד C?

horsie

New member
זה קצת יותר מורכב מזה

עם האקורד הכי שולט ביצירה זה C אז כן זה C מזור (יוני) אם האקורד הכי שולט ביצירה זה EM אז זה מודוס פריג'י וזה לא חד משמעי ברוב סגנונות המוזיקה האקורד של הסולם יסיים את היצירה סגנונות יותר מורכבים הכל יכול לקרות אל תתייחס לזה כרגע תנגן מה שנשמע לך טוב עד שתלמד את התאוריה זה סתם יציק לך ויבלבל אותך

Niv RHCP

New member
אוקיי תודה

RoieL

New member
ושיקח בחשבון מודולציות ,

ושירים של יוני רכטר

ilanmar

New member
תשובה קצרה על סולמות

ראשית, כמו שנאמר, אם אתה רוצה להיכנס לזה - לך ותלמד תאוריה. זה ייתן לך הבנה עמוקה של מה שאתה מנגן. מעבר לזה, תבין את הדברים באופן מלא יותר. למשל, לשאלה ששאלת אפשר לענות בפשטות, אבל אז נכנסים למהותם של סולמות, ולכללים שקיימים כדי שיפרו אותם ולכללים שמדגישים בעיקר את היוצא מן הכלל וכו'. בקיצור - יש הרבה דקויות, ואם זה מעניין אותך אני ממליץ ללמוד את זה. לגבי השאלה: לפני שניגש לענין, יש את משפטו האלמותי של אלדד זיו (לא יודע אם זה שלו או לקוח ממישהו אחר) שאמר - באמנות, אין דבר כזה שאין דבר כזה. אז ישנם סוגים מסוימים של מוסיקה שבהם משתדלים לכתוב לפי כללים קצת יותר נוקשים, אבל אין דבר כזה שקטע מוסיקלי "צריך" להתחיל כך או אחרת או להתבסס על אקורדים שלקוחים אך ורק מתוך סט נתון של אקורדים, נניח - אקורדים ששייכים לסולם מסוים. אז התשובה הקצרה לשאלתך היא לא
שיר יכול להכיל קטעים במספר סולמות והוא יכול להכיל גם מהלכים שאינם ממש קשורים לסולם כלשהו או בוא נאמר - אינם נובעים מתוך סולם כלשהו. בהיבט אחר, זה יחסית קל ונוח להשתמש באקורדים ששייכים לסולם אחד ויש גם כלים שמאפשרים לך לבנות מהלכי אקורדים שישמעו "טוב" לאוזן מערבית. אבל, בהחלט שאין חובה לכתוב כך ולפעמים זה אפילו מגביל. מעשית, רבים מאד משירי הרוק והפופ "חיים" בתוך אותו סולם לכל משכם וזה סבבה לגמרי. מבחינת הכתיבה, יש כל מיני דרכים לכתוב. לכתוב אקורדים זו דרך אחת. דרך אחרת היא לכתוב מנגינה (מה שקרוי מלודיה) ואחרי שיש מנגינה (בשיר, למשל, המנגינה היא הצלילים של השירה) - להוסיף את הליווי (מה שנקרא הרמוניה). כשאתה מתחיל בכתיבת מנגינה, לפי האוזן שלך, בוודאי שאין הכרח שתשאיר את עצמך בתוך אותו סולם ואז מן הסתם גם האקורדים שתחבר לליווי יהיה כאלו. לסיכום, אם שאלת מתוך מחשבה איך לכתוב שירים, אז תזרום עם האוזן שלך. כל מה שישמע לך טוב ומתאים לרוחו של השיר (שזה כבר תחום קצת יותר מורכב - של איך להתאים מוסיקה למילים נתונות) הוא לגיטימי לחלוטין.

RoieL

New member
אני אחזק שוב עם יוני רכטר כדוגמא

נתקלתי פעם באקורדים ל"גן סגור" שהיו בסגנון C G C G F G C מה שאני מנסה לומר הוא שאם אתה כותב אקורדים לפי מלודיה יכולים להיות המון דרכים לכתוב את האקורדים הללו. להדגיש וריאציות מינוריות, מז'וריות, משחקי בסים או עליות כרומטיות ועוד אינסוף רעיונות שיעבירו אווירה יחודית לאותו מהלך אקורדים עוד דוגמא (שנעשתה ע"י מישהו שגולש פה בפורום ואני מאוד מאוד אוהב את העבודה שלו): http://www.youtube.com/watch?v=JInsWHhwHXs שים לב ב- 2:23 לאיך שהבית נשמע. נשמע דרמטי, קצת עצוב, נכון ? יש אופי מינורי מאוד פשוט לשתי השורות שמתחילות ב- 2:23 עכשיו תקשיב פה: http://www.youtube.com/watch?v=NHozn0YXAeE&ob=av3e ל- 1:13 בדיוק אותה מלודיה - הסולן שר בדיוק את אותו דבר - אבל פה מתקבלת הרגשה מינורית, שמחה זה קשור כמובן גם לעיבוד , אבל שים לב שאפשר להרכיב כמה צירופי אקורדים על אותו משפט מלודי - וכמה הבדל זה עושה

deathOrat

New member
ממש לא חייב להתחיל מC

וממש לא חייב שכל האקורדים יהיו דיאטונים(שייכים לסולם) אם תחשוב טוב על כל השירים שאתה מכיר אתה תגלה שיש מספיק דוג' לכך.. אם כל השירים היו טונאלים היינו משתעממים בד"כ אם תשים לב זה קורה בברידג' ברוב השירים ואני לא מדבר על ג'אז,פיוז'ן או פרוגרסיב רוק\מטאל אלא שירי פופ לכל דבר ועניין

deathOrat

New member
ולגבי ההתחלה באותו אקורד יש מקרים ויש מקרים

יותר נוח להתחיל מהדרגה הראשונה(דו בדו מג'ור לדוג') כי זה בונה לנו באוזן את הטונאליות יותר בקלות להורסי, לא ממש לא , אם אתה מתחיל בEm -הm הקטנה חשובה פה אגב, אתה לא בהכרח מנגן מי פריגי אתה יכול לנגן פריגי על האקורד אבל השאלה היא כמה זמן שומעים את Em ואיזה אקורדים באים אחרי זה ובאיזה אקורד מסיימים.

למעלה