שאלה על מהירות האור

חייםאבג

New member
שאלה על מהירות האור

הייתה נדמה לי הוכחה (מיכלסון?) על האבסולוטיות של מהירות האור, או שמא נאמר הפרדוקס של מהירות האור: 1) האם הבנתי נכון: שתי קרני אור שנעות אחת כנגד השנייה מהירותן היחסית היא ... מהירות האור ולא כפליים? 2) מישהו יכול להמציא לי קישור לתיאור הניסוי הנ"ל וגם אולי לתת לי הסברים ופירושים? תודה

חייםאבג

New member
ובכל זאת שאלה, ברשותכם:

במקרה דנן של שתי קרני אור הנעות אחת לקראת השנייה: אם הזמן היחסי שלי (אני הרוכב על קרן אחת) עצר בגלל "שאני אונס את החלל זמן" ומעוות אותו, אותו כנ"ל קורה גם לקרן השנייה, הלא כן? האם בנקודת המפגש לא התעוות המרחב-זמן גם לקרן הנגדית? גם הזמן של השני עצר, לא? הרי המפגש לא יקרה אף פעם לפי ההגיון הזה.

prefect

New member
יחסות

קודם כל לרכב על קרן אור זה ניסוי _מאוד_ דמיוני, כי באופן עקרוני לא יכול להיות צופה שרוכב על קרן אור. אבל בכל זאת, הדבר החשוב הוא שכל השינויים של מה שצופה נע רואה ביחס לצופה נח נובעים מכך שהוא נמצא במערכת נעה, ולא מכך שעצם התנועה שלו עושה למשהו למרחב בשביל צופה אחר כלשהו. קרן אור, לא משנה עד כמה "מעוות" נראה המרחב בשביל מישהו שרוכב עליה לא משפיעה על צופה שעומד בצד או צופה שרוכב על קרן אחרת.

חייםאבג

New member
את זה הבנתי. תודה

אבל: כל הדיבור הזה על עיוות של המרחב והזמן - אני מוכן לקבל את מושג הזמן כאינדיבידואלי למערכת הספציפית שנעה במהירות האור או בקירוב וכו', כלומר שהשעון של המערכת מאט מהלכו. אבל מה עיוות המרחב? שתי הקרניים הנ"ל לא חולקות את אותו המרחב? האם אם כך אין פה "סתם" הפרעה חשמלית, כלומר, שינוי במבנה האטום שעושה אותו גדול יותר ומן הסתם הפעולות החשמליות הקוצבות את השעון(!) {להבדיל מה"זמן"} נעשות ארוכות יותר?

prefect

New member
לפעמים

דבר ראשון, נבהיר דבר אחד: למה אתה מתכוון שאתה אומר עיוות? ביחסות פרטית, לצורך העניין הדבר היחיד שאתה יכול לקרוא לו עיוות הוא: אם יש שני צופים שאחד מהם נע ביחס לשני ואחד מהם מודד את הגדלים X,Y,Z, השני ימדוד את הגדלים X',Y',Z' שניתן לחשב לפי העתקות פשוטות והן מוגדרות חד ערכית על ידי המהירות. אין שום קשר בין קיום צופה שנע באופן כלשהו על תוצאות המדידה של צופה אחר כלשהו - באופן עקרוני. שימוש במילים מרחב ועיוות ללא הגדרה מדויקת של הכוונה רק מסבך.

arifell

New member
מהירות האור והתכווצות המרחב

ככל שנעים קרוב למהירות האור ביחס למערכת המעבדה, המרחב במעבדה מתכווץ ביחס לגוף הנע. אם אותו הגוף נע ממש במהירות האור, מרחב המעבדה יתכווץ לאפס, לא? כלומר שמבחינה הקרן, היא תופסת את כל נפח המעבדה? הבנתי את זה נכון?

למעלה