אוי שרון,
אני חושבת שלא 'שמעת' את מה שכתבתי, בטון שלי, כשקראת את המילים. והבנת אותן אחרת מכפי שכיוונתי. בכל אופן, ממש חבל לי שפגעתי בך, או בכן, קשה כל כך. אני לא חושבת שהבנת ממש את כוונתי. כבר קרה לי בעבר שלתחושתי, לא הבינו את שהתכוונתי, ולא תמיד אני מתקנת. אבל הפעם, אני אנסה. את המשפט שבארץ זה כבר משהו אחר, קראת אחרת לחלוטין ממה שהתכוונתי. כתבתי: "אבל מובן שבארץ, אני פחות בטוחה שיתנו כח אדם בהתאם. וזה כבר עניין אחר.". התכוונתי שלצערי הגדול, בארץ משקיעים הרבה פחות כח אדם בתמיכה, קידום, עזרה לילדים שפגועים בריאותית. בדיוק כפי שפה בארץ משקיעים פחות בעבירות לנכים. המשפט שכתבתי היה משפט תלונה על המצב בארץ. והמשכו ("וזה כבר עניין אחר"), פשוט אומר, שזה כבר פותח נושא חדש וגדול, ולא אתחיל לפתח כרגע את כל נושא סדר העדיפויות הקלוקל וההשקעה הכספית ההולכת ומדרדרת באוכלוסיה הענקית, ולעיתים החלשה, שזקוקה לה. זאת בשונה לחלוטין מכפי שאת הבנת. את הבנת את המשפט כאילו היחס שלי לילד חריג בגן של יניב בארץ, שונה מהיחס שהיה מבחו"ל. כאילו 'עניין אחר' הוא מסקנתי לגבי שילוב ילדים חריגים בגן של יניבי. ואני התכוונתי, שלצערי בארץ לא משקיעים אותה אנרגיה בשילוב וקידום ילדים עם קשיים, כמו שלמדתי בחו"ל שאפשר. לגבי החלק השני, אני דווקא עומדת מאחורי מה שכתבתי. כתבתי מאוד בקצרה על משהו, שתכף אפרט. יכול להיות שאת תרגישי עדיין שזה 'תרוץ'. כל הורה, ומחשבותיו. אבל אני ממש לא בטוחה שלו היינו "הפוכות" בילדינו, היית מפעילה שיקולים אחרים ממני. כשחיפשתי גן ליניב, בתחילת השנה, מצאתי כמה גנים בסביבה. מסיבות שונות, נראה היה לי שלא מתאים לו גן ממלכתי, והוא זקוק ליחס יותר אישי. אז הסתובבתי בגנים פרטיים. בחלק מהם, היה אכן יותר יחס אישי, אבל הילדים היו קטנים ממנו. אני ראיתי איך הוא בדיוק נכנס לתקופה בה הוא מתחיל לשחק 'עם ילדים', ולא רק משחק מקביל, מדבר אליהם, וכד'. ונראה לי שאם אכניס אותו לגן עם צעירים ממנו, הוא יחשף בעיקר לילדים שאינם ממש מדברים, שמשחקים משחק מקביל, וכד', ולא תנתן לו ההזדמנות לפתח את מה שהתחיל להיות בדיוק מרכז חייו: משחקים עם ילדים אחרים, אינטראקציה של משחקי דמיון, שיחות, וכיוב'. בגן אחר שביקרתי, הייתה קבוצה גדולה של ילדים קטנים, וקבוצה קטנה מאוד של ילדים בני גילו. חשבתי לעצמי שמספיק קבוצה כלשהי של בני גילו, וניסיתי להבין כמה זה קטנה. עד היום לא לגמרי ברור לי, כי מסיבות השמורות עימה, הגננת לא רצתה לתת לי לשבת בחברת הקבוצה הזו יותר מדקה. משיחה עם אמא אחרת, היא סיפרה שהיא חושבת להוציא את הילדה מהגן, וייעצה שלא אצטרף. למה? בקבוצת הגיל הזו, הייתה רק עוד ילדה (בת) אחת, והיא עדיין לא דיברה. עכשיו, תחשבי על האמא הזו. בעיני האם, חברות עם בנים, שונה מחברות עם בנות. היא רצתה שלביתה תהיה אופציה לפחות לחברה אחת, למשחק מהסוג שהילדה זה עתה התחילה להיות מסוגלת אליו. האם היית את מכניסה את ביתך לגן כזה? אולי כן, ואולי לא. אבל השיקול אינו 'הילדה השונה', לכשעצמו. אלא, העדר חברות אופציונאליות נוספות, שמדברות. לזה התכוונתי שאם ישנה קבוצה מספיק גדולה, של ילדים שמסוגלים לאינטראקציה, אז אם לחלק מהילדים קושי ביצירת קשר, זה לא מפריע. בעוד, שאם ישנם מעט מאוד ילדים, ולחלקם קושי ביצירת קשר, במשחק משותף, וכיוב', אז זה בפרוש מפריע. לך זה נראה קושי בקבלת השונה? בגלל 'תירוצים'? אז אולי זה נראה לך כך. אבל לי זה נראה שיקול מאוד סביר בחיפוש גן. בדיוק כפי שבגיל שלוש, גן של 3-6 ילדים לא נראה לי מתאים. אין לזה קשר לשונה, דומה, נורמטיבי, אחר. יש פה עניין אחר. זהו גיל בו הילדים מתחילים לפתח מיומנויות של אינטראקציה קבוצתית. משתמשים בזה שיש ילדים שונים בקבוצה גדולה, ולומדים עם מי ניתן לשחק איך. וכאשר אין 'קבוצה גדולה', אז בעיני, נמנעת מהם סוג של התנסות. כל ילד, גם בלי 'צרכים מיוחדים', זקוק לסביבה מתאימה להתפתחות. ותפקידי כהורה לחפש לו כזאת, ולספק לו אותה. זה הכל. מצטערת אם, תוך ניסוח מחשבותי, גרמתי לכזו סערת רגשות.