מוויקאננדה !
בבקשה. אי קבלת כל מתנה שהיא ממישהוא, אפילו אם אדם שרוי בסבל נורא, היא מה שנקרא "אפאריגראה". הרעיון הוא, שכשאדם מקבל "מתנה" ממישהוא, ליבו הופך בלתי טהור, הוא הופך שפוף, הוא מאבד את עצמאותו, הוא הופך כבול וצמוד… סוואמי וויקאננדה על ה"ניאמה" "אפאריגארה" המפורשת לעיתים כ –"אי-חמדנות". מתוך סיפרו "ראג´ה יוגה". ודוגמאות מהחיים לא חסר, גם מהצד הרוחני וגם מהצד החומרי. ראה את טקטיקת הזרמים הדתיים בכל העולם. אתה מקבל חינוך מוזל (או חינם), הטבות ו"מתנות" אחרות ומה קורה לך ? אתה הופך אסיר תודה…(עכשיו כשאני משתמש במונח אני שם לב למשמעותו…) ובעצם כשמישהוא עושה לי טובה, או נותן לי מתנה (חומרית או רוחנית) אני אסיר תודה, אני הופך "קשור" לנותן. בדרך כלל כשאנחנו מקבלים משהוא חינם אנחנו נשארים עם הרגשה של "אני חייב משהו"…מה גם שלא מין הסתם, הדברים ה"יקרים" כמו "הארה" מעלות רוחניות, אינם ניתנים ב"חינם" אלא דורשים עבודה קשה, הקרבה, ויש שיאמרו "תשלום" מחיר כבד. לכן גם אם מניעיו של נותן המתנה טהורים עדין ישנה השפעה שלילית על המקבל. וישנו צד נוסף. בכל אינטראקציה ישנם חילופי דברים, גם ברמה המוחשית וגם ברמה המעודנת. אם מישהוא נותן לי משהוא ואינו מקבל "תמורה" או "השתתפות" מסוימת מהצד המקבל, נשאר כאן חוב קרמתי. אם המתנה היא רוחנית, כמו למשל "קיצור דרך", הבעיה היא בזה שאני לוקח על עצמי את חובו של אותו אדם, או שולל ממנו את זכותו מלידה, להיות אחראי לתוצאות מעשיו, ובזה שוב שולל ממנו את עצמאותו. לסיכום: מפגשים רוחניים, "סאצאנגים", תמיכה, ודברים דומים אינם דורשים תשלום, ולהפך, נחשבים כזכות (בעיני כמובן). הכוונה ב"שיטות החינם" הייתה למה שנאמר, בין אם זה לגבי המניעים, ובין אם מדובר במעשה תמים מתוך טוב לב ורצון לעזור. ואני מבחינה אישית איני נחשב בין היקרנים, אלא מהמחיר הממוצע ומטה… ערב נפלא וחלומות פז. דרך אגב, לא הבנתי למה את חושב שזה לא פורום מדיטציה. אבי.