שאלה ממבחן

שאלה ממבחן

אני מעלה שאלה מתוך מבחן.

בסעיף הראשון הבנתי שאני צריכה לספור פחמנים, חמצנים, מימנים וחנקנים ואם המספר מתאים אז אני עונה ש"כן" (אם לא אז למה לא?)

בשאלה אם הוא נוזל או מוצק אין לי מושג איך לענות, מה קובע לי אם הוא נוזל או מוצק? חשבתי שרק על פי ניסוי אמפירי ניתן לדעת.
אשמח אם מישהו יעזור לי בזה.

ובשאלה האחרונה -
האם ההנחה שלי נכונה - במים לא מתמוסס כי חייב מס' קשרי מימן מספיקים, בבנזן יכול ואציטון ממיס גם חומר הידרופילי וגם הידרופובי אז לדעתי יתמוסס באצטון.

תודה למי שיגיב! ועל כמה שיותר סעיפים גם תודה.

g1u2y32

New member
תשובה

סעיף א' - דבר ראשון נתונים לך כאן אחוזים של כל יסוד באחוזים. מן הנתונים הללו צריכים לראות האם הנוסחה האמפירית של החומר שעליו יש נתונים מתאימים לנוסחה האמפירית של החומר PCP. איך מוצאים נוסחה אמפירית: ניקח 100 גרם של החומר שעליו יש לנו אחוזים משקליים - כלומר 83.81 גרם פחמן, 10.42 גרם מימן ו 5.77 גרם חנקן. עכשיו נבדוק כמה מולים יש בכל כמות של יסוד: משקל (מסה) מולרי של פחמן הוא 12 גרם למול - משמע בדגימה הנ"ל יש לנו 6.98 מול של פחמן או בעיגול נוכל לומר שיש לנו 7 מול של פחמן. מסה מולרית של מימן היא 1 גרם למול - משמע בדגימה יש 10.42 מול של מימן. מסה מולרית של חנקן היא 14 גרם למול משמע שבדגימה יש 0.412 מול של חנקן. עכשיו נבדוק מהם היחסים הקטנים ביותר בין המולים של היסודות:
יש לנו 0.412 מול נקן, 10.42 מול מימן ו 7 מול פחמן. נחלק את כל המולים במספר הקטן ביותר (0.412) ונקבל שעל כל מול של חנקן יש לנו 17 מול של פחמן ו25 מול של מימן. כלומר הנוסחה האמפירית של החומר שעליו יש לנו אחוזים משקליים הינו: C17H25N הנוסחה האמפירית תואמת לנוסחה הנתונה בתחילת השאלה ומכאן שהחומר שעליו יש לנו אחוזים משקליים הוא אכן PCP.

סעיף ב' - לגבי הסעיף הזה אני ממש לא בטוח מה לענות. חומר מוצק הוא חומר שבין מולקולות החומר שלו יש קשרים חזקים מאוד ומרווחים קטנים מאוד. חומר נוזלי הוא חומר שיש מרווח מעט יותר גדול בין המולקולות שלו. הייתי הולך על כך שהחומר בטמפרטורת החדר הוא נוזלי - כלומר יכול להיות שיהיו קשרי ואן דר ולס חזקים מאוד בין מולקולות החומר עצמו - אבל יכול להיות שענן אלקטרונים גדול מאוד של המולקולה יגרום לדחייה בין שתי מולקולות שונות וכך המרחק בין כל מולקולה למולקולה לא יהיה מינימאלי. ממליץ לקבל עוד חוות דעת על הסעיף הזה.

סעיף ג' - ניתן לראות שהחומר PCP הוא ברובו פחמנים ומימנים. כלומר החומר לא מסיס במים כלל (לא יכול ליצור איתם קשרי מימן). הייתי בהחלט אומר שהוא יכול להיות מסיס באצטון. אומנם אצטון יכול ליצור קשרי מימן דרך החמצן שלו, אך משום שגם לאצטון יש שלד פחמימני לא זניח הייתי אומר שהוא יכול ליצור על PCP קשרי ואן דר ולס ולהתמוסס בו.
על אחת כמה וכמה, PCP יתמוסס במסס אורגני כמו בנזן - משום שהוא ייצור איתם קשרי ואן דר ולס. בנזן בנוי רק מפחמנים ומימנים כך שיוכל ליצור קשרי ואן דר ולס חזקים עם PCP.

תודה רבה!

אכן בסעיף הראשון לא הבנתי נכון את השאלה. אילו הייתי מוצאת נוסחה אמפירית בשיטה הרגילה הייתי מקבלת את הנוסחה של PCP.

סעיף ג' גם עניתי כמוך,
ובסעיף ב' - שנינו תוהים למה התכוון המשורר....

כנראה שהתשובה צריכה להיות בדיוק ההתלבטות הזו.

למעלה