שאלה: מהי טיפשות?

ל נ צ ח

New member
שאלה טובה,והתשובה היא בהחלט לא !

בקשר לאחת האמת האוניברסלית אמת האלוהים אותה אני חי, חידת-החיים והמוות שעליה אני משמיע ב"פרלמנט של לנצח" וגם דרך מאמריי שכתבתי בפורומים שבאינטרנט כמו בזה הפורום לדוגמא, שבזכותם האנשים החכמים שבהם נמנים במאים ועורכי-דין אנשי משפט וכו' שלא רק באינטרנט מרבים ובגדול אותי לשבח.

kk221

New member
חשבתי כך

אגב, אני מכיר במאים טיפשים ועורכי דין מרושעים. כל אחד בוחר את מליצי היושר שלו...

lmatan1

New member
שוב אתה ממהר לערער על אחרים

אנחנו רוצים להאמין שהדרך שבחרנו בה היא טובה ואתה מתעקש להביא לנו דוגמאות לדרך רעה הסיכוי שתשיג לעצמך דרך נכונה חיבת להסתמך על ההכרה בכך שאתה צודק כדי שלא תיפול כל הזמן במלכודת של הספק שלא מאפשרת לך להתקדם בהבנה ככה הוא חושב וככה הוא בונה את עצמו איך אתה בונה את עצמך אם אתה משתנה כל הזמן ומתפקד בין טוב לרע.

kk221

New member
מלכודת ההבנה

ואני חושב שללא הספק לעולם לא נתקדם. הרי אם תגיע לנקודה שבה אתה בטוח במאת האחוזים, מה ידרבן אותך להמשיך לחקור? אולי תמצא את מבוקשך בפורום "אנשים שיודעים הכל ורק רוצים להישמע"?

lmatan1

New member
מלכודת לאידיוטים יש סרט כזה.

אתה מרשה לעצמך לדבר אם עצמך ןלענות לעצמך אף אחד לא טען שהוא יודע הכל והמטרה לא מקדשת את כל האמצעים כל אחד בוחר מטרות אבל המטרה כשלעצמה היא לא העיקר העיקר הוא הדרך שבה מגיעים למטרה הדרך היחידה שיש לך היא לכתוב בשם עצמך הלבד ולא לשפוט אחרים.

kk221

New member
למה זה קשור?

מצחיק, דווקא לי נראה שאתה זה שמדבר עם עצמו. טוב, הכל יחסי. לבריאות ויום טוב.

אז אתה מאמין באמיתות סובייקטיביות?

מאוד מעניין אותי לדעת למה... אני פשוט לא מסוגלת להאמין בכך כיון שהרעיון שכל אדם נמצא בעולם סובייקטיבי משלו מוציא משימוש את החשיבה הפילוסופית. הרי פילוסופיה היא תהליך של קילוף שכבות מורעלות-ואם גרעינו של כל אדם שונה אז כל העניין די דבילי,לא? הרי הפואנטה היא הגשמה מוחלטת, והייקום בנוי כרשת סבוכה של פעולות ותוצאות מה שמוכיח שוב ושוב שאמיתות והגשמות סובייקטיביות אינן אפשריות. כמו למשל הדוגמא שניתנה כאן בשרשור-על בעלי ההון... בתיאוריה שלך האמת הסובייקטיבית שלהם היא כוח, אלימות ושליטה. הם מגשימים אותה על חשבון אחרים, ומונעים ממליונים להגשים את האמיתות הסובייקטיביות שלהם... כלומר פעולה של אדם אחד להגשמה סובייקטיבית תוצאתה הרעלת הגשמתו של אדם אחר. הדרך היחידה בה תהיה הגשמה קולקטיבית, היא אם תהיה אמת אבסולוטית ומשותפת. אלא אם כן אתה טוען שלא כולם רשאים להגשמה?

kk221

New member
הגשמה וסוביקטיביות

כולם רשאים להגשמה באותה מידה כמובן, למרות שלא ברור לי ממי מקבלים הרשאה כזאת. מעצם היותינו יצורים חיים זכויותינו שוות. אדם וחיה כאחד. אני מבין את הרתיעה מהאמת הסוביקיטיבית, כי באמת זה משאיר את כל אחד מאיתנו די לבד כאן בעולם, אבל זה המצב... הרי אנחנו עדים לאמיתות סוביקטיביות כל הזמן - אדם נוצרי מאמין שישו הוא שליחו של האלוהים, ואדם מוסלמי מאמין במוחמד. מי מהם טועה? הרי שניהם מאמינים במאת האחוזים בדרכם, ולכן שניהם צודקים. צודקים סוביקטיבית. אנחנו גם רואים זאת בחיי היום יום שלנו - אתמול ישבתי עם אשתי בסלון, היא התלוננה על החום הנורא, ואני הלכתי לשים חולצה כי היה לי קריר. אז מה היה שם, חם או קר? אם תפרטי קצת מה הכוונה בהגשמה, אולי אוכל להגיב טוב יותר על נושא זה.

lmatan1

New member
ברשותך לעניות דעתי אתה תופס את

המציאות בדרך מאוד מיוחדת שדורשת הסבר ולכן אתה לדעתי לא מבחין בדקויות של ההבדלים בין התפיסות גם ביהדות יש מספר גדול של זרמים בתפיסה הכוללת אבל זה עדיין לא מבטל את העיקר שמתכוון לאותו הדבר עצמו אולי תחשוב רגע כאילו שכל אחד מאיתנו כרגע יושב וכותב במחשב הפרטי הפרטי שלו ויש מחשב על או מערכת שמשותפת לכל הכותבים שמסוגלת לעבד את כל הנתונים לתפיסה אחת שכוללת את כולם.

כנסו בבקשההה...

אני מתנצלת מראש שלא ציינתי שאני לא מעוניינת להכנס לדיון על האם האמת האבסולוטית קיימת. פשוט תאמינו או לא מעולם לא חשבתי על האפשרות הזו וכשנתקלתי בה כאן רציתי לדעת אם "אזכר" בה... אבל אחרי מפגש קצר האופציה הזו זרה לי לחלוטין. ובאמת סליחה מכל הלב... כי אני מבינה שזה פורום שמטרתו לחלוק דעות ורעיונות ולתרום לדיונים, אבל אני לא רוצה להכנס לדיונים על נושאים שאין לי ספק בהם ולנסות לגרום לאנשים להבין אותי, כיון שזה בערך מה שעשיתי כל החיים המזורגגים שלי וזה שחק אותי... לא נכנסתי לכאן כדי לנהל דיון לשם דיון,נכנסתי בגלל משבר ולכן אני אודה מאוד אם מי שכן מאמין באמת אבסולוטית (גם אם היא שונה משלי,זה לא רלוונטי כרגע. העיקר שהוא מאמין שזו אמת קולקטיבית שנמצאת בגרעינו של כל אדם) להתייחס להודעה שפתחה את השרשור אם הוא מעוניין כמובן. תודה רבה רבה.

Grimsom

New member
על חשיבותה של טיפשות

אני לא חושב שיש מישהו שרואה משהו שונה מהאמת: האמת, כביטוי המושלם של המציאות, היא הדבר היחיד שנמצא שם בחוץ. כך שטיפש לא יכול להיות מישהו שרואה שקר - שהרי השקר לא קיים ממש. באותו אופן, לא ייתכן שיש מישהו שחי במציאות ולא רואה דבר. ההבדל בין טיפש לחכם לא יכול להיות בעצם ראייה חלקית של האמת - שכן כולנו, בחוסר שלמותנו, לא רואים את האמת בכללותה. טיפש, אם כן, בהקשר של ראיית האמת, עשוי להיות מישהו שרואה רק חלק מן האמת ומחליף אותה באמת השלמה (וזהו בעצם השקר). מה שמבדיל חכם מטיפש היא המודעות לכך שהאמת הנראית על ידו היא חלקית. אפשרות נוספת היא להתייחס לחכמה וטיפשות כדברים יחסיים, ואז טיפש הוא מי שרואה פחות אמת ביחס לחכם. עשית הבחנה יפה בין ראיה להבנה - בין הפאסיבי, שהאמת נראית לעיניו, לאקטיבי, שמבין את האמת עקב התבוננות בה. הבחנה זו טובה אולי להבדיל בין שתי גישות אפיסטמולוגיות: האחת תטען שאנחנו פאסיבייית בקליטת מידע מן החוץ, והשניה - אקטיביים. אולם לעניין ההבדל בין חכם לטיפש אני לא בטוח שהאופן בו האדם קולט את המידע רלוונטית. יפה עמדת על כך שהמושגים חכם וטיפש נקשרים גם למעשה ולא רק למשמעות של ידיעה. ידיעה ללא ביטוי כלשהו היא חסרת משמעות, ולמעשה אינה קיימת. כל ידיעה יש לה ביטוי - ולו במחשבתו של היודע בלבד. אולם, נראה שכוונתך היתה נרחבת יותר, אדם שיודע צריך לפעול בהתאם לידע הזה. יוצא מכאן, שהאמת, לשיטתך, בכוחה לחייב אנשים לפעולה - לכל הפחות מבחינה לוגית. כלומר, שביכולתו של החכם להסיק מכך שמצב העניינים הוא כזה וכזה, שצודק לנהוג כך וכך. אני, לעומת זאת, לא סבור שתובנה באשר למה שראוי ולא ראוי מוצעת לנו ע"י האמת. השיקול במקרה זה דורש משהו נוסף. מתי, אם כן, נאמר על מישהו שהוא חכם בחיי המעשה, ומתי - טיפש? האם הצדק מנותק מן המציאות לחלוטין, בהיותו משהו שונה מן האמת? אני סבור שלא. לדעת מה עליך לעשות, משמעו להיות מסוגל לבחור בין פעולות המציאות הנתונה מציבה בפנינו. לתפוש את עצמך כצודק פירושו לתפוש את הבחירה הזו כהכרחית. הצודק, אם כן, תופש את המציאות כטובה, דהיינו כמחייבת אותו לפעול על פי הבחירה שבחר בעצמו. בהנחה שהוא באמת צודק, הרי שבחירתו הכרחית ומתחייבת מטובה של המציאות. אם נעשה אנלוגיה של חכם וטיפש בהקשר של ראיית האמת על עניין זה, הרי שחכם בהקשר של מעשה הוא זה המודע לכך שאינו עושה את הטוב בשלמותו, או זה העושה יותר מן הטוב שבמציאות. הטיפש הוא זה הסבור כי הוא עושה את הטוב המושלם, או העושה פחות מן הטוב שבמציאות. מכאן אפשר להגיע לתשובה לשאלתך האחרונה - למה העולם מחורבן כל כך? אם העולם אכן מחורבן כל כך, אחת מן השתיים - או שרוב האנשים טיפשים בחיי המעשה, או שהמציאות אינה טובה. היות ונראה שפסלת מראש את הסברה שהמציאות אינה טובה, הרי שנותרת עם הסברה שרוב האנשים טיפשים.

למעלה