שמעון, אני אנסה להשיב לך
שייקה לפעמים קצת חריף בנסוחיו ולא הכי טאקטי אבל לגופו של ענין נראה לי שהצדק עמו וצריך להפריד בין 2 ענינים. נראה לי שאין וויכוח שהאיש יצחק ניר השקיע המון בעבודתו וספריו, שקד וערך ברצינות ובאופן הכי מקצועי מנקודת מבטו, ועל כך ניתן לברך אותו ולומר מלה טובה. ומצד שני, חייבת להישאל השאלה האם האנרגיה העצומה הזו הושקעה באופן נכון, בנושאים חיוניים שגם עולים בקנה אחד עם מגמות ההתפתחות של הגרפולוגיה, ונדמה לי שהתשובה לכך היא לא. לא ניתן לקבע אלפי צורות של אותיות שבפועל, בכתבי היד, הם תוצר של שילובי תנועה, לחץ, עיצוב, מנגנונים ושינויים 'חיים' - לתוך מסגרות קפואות משורטטות ואין בכך גם שמוש פרקטי כלשהו, ולמה: נניח שאני מזהה בכתב יד מסוים צורה שמזכירה לי את אחת ממאות/אלפי הצורות המשורטטות שבספר, מתוך חדוות הגילוי אני ממהר לפתוח באות ח' ונתקל בצורה דומה. כאן, עוד לפני שאני קורא על האפשרויות אני צריך ראשית לקבוע אם זה דומה/לא דומה. נניח שקבעתי, וזו קביעה וויזואלית, מה עלי לעשות ? לרשום בצד את האפשרויות המפורטות ? ואם זה דומה חלקית מה לרשום ? ואם במקומות אחרים בכתב זה שונה מה לכתוב ? ואיך לבחור בין האפשרויות בשטת "ההימור הבטוח" ? כל השטה הזו מעקרת את ההסתכלות על הכתב כמיקשה אחת, כשלם, הכרת הדינמיקה ויחסי הכוחות. ההוכחה הטובה ביותר שאין כאן כלי שיכול לשמש זה שהן המתחיל בתחילת דרכו והן המקצוען במדה שינסו להגיע לפרשנות אך ורק על פי הספר סכוייהם להצליח/לשגות שווים, כי מדובר בניחוש. שבת שלום לך ולכולם. לנילי שפגעה בי, בינתיים לא.