שאלה למתמצאים בדת

s u p e r mind

New member
שאלה למתמצאים בדת

הטרידה אותי שאלה אשר עלתה לי מהרהורים זמן שיעמום. מכיוון שיש אנשים מגזעים שונים, בעלי צבע עור שונה, תרבויות שונות, מבנה גוף שונה, מיומנויות שכליות ותפקודיות שונות, בעלי תרבויות ושפות שונות: איך כל האנשים הללו התפתחו משני אנשים בלבד (אדם וחוה) ונפרשו על כל קצוות תבל?

s u p e r mind

New member
אתזה שאלתי כבר ולא הייתה להם תשובה

אבל שאלתי הפעם: כיצד סוג אדם אחד התפתח במשך זמן קצר לסוגים רבים ומגוונים בכל רחבי העולם?

dafnaleh

New member
המ

למיטב ידיעתי, הטענה בנוגע לקין היא שהוא התחתן עם אחד מהשדוניות שהיו שם. תמוה במקצת. בנוגע אליך, ברגע שמכניסים את אלוהים למשוואה, היא תמיד מתאזנת. הכל אפשרי, אין משהו בלתי מוסבר. הכל ברור. מה זאת אומרת איך? אלוהים עשה. אי אפשר להסתכל כאן על הבעיה בצורה הגיונית. אלוהים ידע שיש צורך ביותר מלנין באנשים שחיים באפריקה, למשל, אז הוא עשה להם עור כהה.

s u p e r mind

New member
נחמד...

הרשי לי לתקן אותך: "אלוהים ידע שיש צורך בפחות מלנין..." אני מתבייש להיות בן אדם עכשיו... יש אנשים שחיים בהשקפת עולם בורה ופרימיטיבית מאוד, הם עונים לעצמם על שאלות, כאשר הם עצמם ממציאים את התשובות, איום ונורא... אבל בכל זאת אחכה, אולי לאיזה דתי יש הסבר הגיוני יותר...

dafnaleh

New member
למה בפחות?

להפך- המלנין הוא חומר שמגן על העור מפני קרני השמש האולטרה-סגולות המזיקות. השיזוף הוא תגובה הגנתית של הגוף, כשהגוף מוסיף מלנין לעור. תאלץ לחכות עד מחר בערב בשביל תשובה של אדם דתי. :)

s u p e r mind

New member
בעעעעע צודקת...

היום אני קצת מטושטש
אכן מלנין הוא פיגמנט שחור אדום אשר אחראי על מניעת פגיעה של קרינת השמש. ולאנשים באפריקה יש אותו בכמויות גדולות יותר מאשר אנשים באירופה למשל... עימך הסליחה התבלבלתי.

s u p e r mind

New member
רנה הסבר נא לי

במה צריך להתבייש??? במחקר אינטנסיבי לחקירת עולמנו ויקומנו ולגילוי האמת לא ע"י דמיוננו, או... בהמצאות שאין להם שום בסיס, ראיות/הוכחות שכתובים בספר אחד שהורחב ע"י אנשים בכדי להאדיר את הרעיון המובע בו ולהוסיף הגיגים פרימטיביים נוספים, מה היא לדעתך השקפה פרימיטיבית?

אני אסביר...

צריך להתבייש, כהגדרתך, ב'המצאות שאין להם שום בסיס' ו'להוסיף הגיגים פרימיטיביים נוספים'. דהיינו, ההשקפה החילונית המודרנית וליתר דיוק- ההשקפה הפוסט מודרניסטית וההשקפה המאדירה את המדע ככלי יחיד ועיקרי עד כדי שימוש בו באותה צורה פרימיטיבית שבו השתמשו בימי הביניים (ואל תנפנף לי ב'טכנולוגיה' כיוון שאינני מדבר מזווית טכנית אלא פילוסופית, מה גם שאותם הישגים נשענים באופן בלעדי על אותה תקופה קצרה של חקירה מדעית אמיתית שהייתה בין ימי הביניים לימינו). אל תדאג, עוד מעט אני אסביר זאת בהרחבה.

s u p e r mind

New member
באמת אשמח אם תפרט ותרחיב

ההסבר יצא לך הזוי ולא חד משמעי, אך אני חושב שאתה עושה הקשר שגוי למדי בין התקופה בימה"ב לתקופה של היום, תתעשת ולמד קצת על תקופת ימי הביניים השחורה.

אני אפרט (סליחה על האיחור)

המדע לכשלעצמו, ללא הנחות פילוסופיות קודמות לו (וליתר דיוק, כפי שיוסבר בהמשך, קיומו של בורא), לא יכול לספק הסברים לשום דבר כיוון שאם קיום הטבע אינו מושתת על סיבה שכלית שיצרה אותו ואת הסדר והארגון שבתוכו, הרי בסופו של דבר ליקום אין כל הסבר ומכאן מוכרחים לומר ש'העולם קיים כי הוא קיים' או למעשה, למה? ככה! (כך, רבים הגיעו לאמירות 'אינטיליגנטיות' כמו "העולם נוצר בהתאמה מדוייקת לצרכי הקיום האנושי, כי אם לא היה נוצר כך, לא היינו יכולים לשאול את השאלה"). כמובן, אם אין הסבר לעולם ככלל, אזי אין הסבר גם לכל חלק נפרד שלו ועל כן לכל שאלת למה, המדען האתאיסט ימשוך בכתפיו. המדע האתאיסטי, של ימי הביניים או המאה ה-21, עונה אם כן, על שאלות המה ואיך בלבד. מדובר במדע של איסוף אינפורמציה בלבד לצרכים טכנולוגיים או לשם האיסוף בלבד אך ללא הסבר וללא טעם אינטלקטואלי. את חוסר ההסבריות מעלימים, בימינו כמו בימי הביניים, על ידי 'כאילו הסברים' מורכבים ומתוחכמים ביותר משני סוגים עיקריים. הראשון הוא 'שוליית הקוסם'- בטכניקה זו פותרים בעיה על ידי פיצולה למספר בעיות קטנות. לדוגמא, מסבירים תכונות של חומר ברמות המקרו על ידי חלקיקים בתחום המיקרו אולם תכונותיהם של החלקיקים כמו האלקטרון, הפרוטון והניוטרון לא מוסברות באותה מידה ועל כן מגיעים לקווארקים שמרכיבים לכאורה את החומר על ידי עשרות סוגיהם, אולם לא התקדמנו כלל בהסבר, ואפילו התרחקנו, כיוון שכרגע יש לנו הרבה יותר תופעות בלתי מוסברות מאשר אלו שהתחלנו איתן. השני הוא 'צבים כל הדרך למטה'- בימי הביניים השתמשו בטיעון זה של רגרסיה אין סופית כדי להסביר כיצד העולם אינו נופל כיוון שהוא על צב העומד על צב אחר וכן הלאה עד למטה. אולם התיאור המודרני של המפץ הגדול, הטוען לאינסוף התפשטויות והתכווצויות של יקומים, איננו מדעי יותר מהתיאור הזה שהרי מה בין צבים כל הדרך למטה ובין יקומים כל הדרך למטה? בדברי על ההשקפות המוטעות התייחסתי להשקפה הפוסט- מודרניסטית השוללת כל ועל כן שוללת באופן קטיגורי כל פיתוח והתקדמות. השקפה כזו נוגדת את כל ההתקדמות האנושית ופועלת בניגוד אליה ועל כן היא ריקה מתוכן וממשמעות ונסתרת מכל חיינו בעולם. השקפה מוטעית אחרת היא ההשקפה המאדירה את המדע וקובעת ש'המדע הוא עדיין ברירת המחדל. רק במקומות בהן המדע בעקרון אינו מסוגל לתת תשובות יש לחפש אלטרנטיבות פילוסופיות'. לפי מה שאמרנו כאן מתברר מדוע למדע אין עליונות על המחשבה הפילוסופית והוא אינו יכול להתייחס כלל לשאלות העולות ממחשבה זו. אולם נראה כאילו המדע יכול להשפיע קצת על המחשבה הפילוסופית. אולם אין זה נכון. ראשית, כיוון ששאלות היסוד של הפילוסופיה, ואפילו שאלות היסוד של המדע אינן יכולות להתברר במסגרת המדע מעצם הגדרתו. המדע יכול להתעסק עם תכונות החומר, מהו צבעו, נפחו, צורתו וכדומה, אך במהותו אינו יכול לדון. ללימוד המדעי- אמפירי בתכונות יש תועלת רבה לצרכים טכנולוגיים אך אין זה עונה על שאלות היסוד. שנית, לא ניתן להשפיע על המסקנות הפילוסופיות מעצם היותן בלתי תלויות בניסיון אלא רק בהגיון, בדומה למתמטיקה. נדמה לעתים כאילו תורת המפץ הגדול עשויה להסביר את ראשית היקום אולם זוהי אך אשליה. ככל המדע היא עונה על שאלות האינפורמציה- מתי, היכן, באיזו עוצמה וכו' אך לא בשאלות העקרוניות כמו 'האם יש סיבה ראשונית?', 'האם העולם נוצר בנקודה כלשהי בזמן?' 'האם העולם נוצר בהכרח?' וכדומה. כאשר שואלים לגבי הסיבה הראשונית, ולצורך הדיון מה גרם לחומר להתכנס באותה 'נקודה סינגולרית'- למדע אין תשובה. כמובן, יכול המדען להעלות הסברים פיזיקליים למצב שלפני המפץ, כגון להניח שהיה 'ריסוק גדול' שבו החומר של יקום שלם התכנס באותה נקודה (ולפני כן, היה כמובן עוד מפץ גדול) אך בזה הוא לא ענה כלל על השאלה אלא רק העביר אותה שלב אחד אחורה. למעשה, המדע כלל לא יכול לענות על השאלה, כיוון שהוא עוסק בתחום הפיזי, וכיוון שזה כפוף לחוקי השימור והסיבתיות, כל סיבה פיזית שתטען תגרום רק לרגרסיות אין סופיות בנוסח הצבים של ימי הביניים.

תיקון

"השקפה המאדירה את המדע ככלי יחיד ועיקרי" איננה מאפיינת את הפוסטמודרניזם אלא את המודרניזם. הפוסטמודרניזם דווקא הביא עמו את אופנת הניו-אייג' - גישה בלתי מדעית שלא לומר אנטי מדעית. אגב, אני מסכים שההסתמכות על המדע ככלי המחשבתי היחיד היא מוטעית. אבל זה לא אומר שעכשיו צריך לאמץ כל הבל מיסטי. המדע הוא עדיין ברירת המחדל. רק במקומות בהן המדע בעקרון אינו מסוגל לתת תשובות יש לחפש אלטרנטיבות פילוסופיות, וגם עליהן מוטלת חובת הרציונליות.

בהחלט

בפירוש דיברתי על 2 השקפות שונות ואף מנוגדות (אע"פ שאחת היא התפתחות טבעית של השנייה). אינני מסכים שהמדע הוא ברירת המחדל, כיוון שהוא אינו מסוגל לספק תשובות לשום דבר. ועל כן נותרה רק הפילוסופיה וגם בה יש לסייג ולברר.

המדע בהחלט יכול לספק כל תשובה

לגבי כל תופעה בעולם, בתנאי שקיימת בכלל תשובה כזו. הוא איננו יכול לספק תשובות לשאלות חסרות משמעות או שלאלה שאין להן באופן עקרוני תשובה. הוא גם לא מסוגל לדעתי (לפחות בגישה הנוכחית) לספק הסבר לכל מה שמתרחש בתודעתנו, למרות שאפילו פה הוא יכול להוסיף תובנות רבות.

שטויות!

הוא לא יכול לספק הסבר בגלל שהוא כפוף לחוקי הסיבתיות. ועקב כך על כל דבר שיאמר ניתן לשאול 'ומה גרם לזה'? 'למה זה כך'? ואין לזה סוף. בדיוק כמו התשובה של ימי הביניים: "צבים כל הדרך למטה".

"הסבר" מהסוג שאתה מבקש

הוא מושג חסר משמעות. הסבר הוא העמדת תופעה מורכבת על עיקרון פשוט. צב גדול העומד על צב קטן. אלו ההסברים שנותן המדע. אין בכלל הסברים מסוג אחר, גם לא הסברים פילוסופיים או דתיים.

L7

New member
הדת מספקת יותר חידות מתשובות.

ואלוהים הוא החידה הגדולה מכולן. לכן הנוטש את אלוהים- עולמו יהייה ברור יותר.

למעלה