שאלה למטפלים

שאלה למטפלים

איך מטפל מתמודד עם בן אדם שאין לו אמון בו...נגיד הוא רוצה להיפטר מפוביה מסויימת לדוגמא, או מטראומה, או ממחשבות מעוותות (ואני מדברת ברמה הקונקרטית-לפתח דפוסי חשיבה מסתגלים) אבל הוא לא סומך על המטפל, לא רוצה לגלות לו מה זה. יש אפשרות כזאת?

גרא.

New member
נסחפת עם הגלים,שלילי,אין אפשרות שטיפול יצליח

אם המטופל אינו סומך ואינו מאמין למטפל.

אז מה מטפל עושה

כשמגיע אליו בן אדם שאין לו אמון בפסיכולוגים מסיבות שונות, אבל מצד שני כן רוצה להנות מהיתרונות של טיפול?

גרא.

New member
נסחפת עם הגלים,מבקש באדיבות את התשלום עבור

הפגישה העקרה שהיתה,ונפרד מהמטופל לשלום.אין מקום לנסות להתחיל לשכנע את
המטופל בכל זאת לנסות עוד קצת.

הבנתי.

ואם הוא רוצה נגיד להמשיך, אבל הוא לא נותן אמון בגלל שהיה לו ניסיון רע עם פסיכולוגים. נגיד שהוא היה באיזה מקום ועשו ממנו בעל כורחו בלי לשאול אותו אפילו כל מיני התלמדויות של כל מיני מתמחים שבאו, חפרו לו קצת בקישקע, ואז נעלמו לאחר שסיימו את העבודה שלהם או ההתנסות שלהם. אז פסיכולוג גם מוותר במצב כזה או מטפל בזה?

katzeran

New member
אין תשובה מובהקת

ברור שזה תלוי מאוד במטפל... אני דווקא חושב שרוב הפסיכולוגים לא יוותרו כל כך מהר אלא ינסו לבחון מה עומד מאחורי הקושי ביצירת האמון והקשר ולעבוד עם זה ועל זה, לפני שיוותרו על אפשרות העבודה עם המטופל.

גרא.

New member
נסחפת עם הגלים,זוכרת את המקרה של הנס הקטן

שפרויד דיבר עליו,זה אותו המקרה.

ommerl

New member
במקרה זה

אם הוא רוצה ליהנות מהיתרונות של טיפול אבל היה לו ניסיון רע עם פסיכולוגים ייתכן שייקח לו מעט יותר זמן עד שייתן אמון במטפל. אבל אם יתמיד ייתכן שזה יצליח.

וייתכן שיתמיד ולא יצליח לתת בו אמון ואז יחפש אחר, ובסוף ימצא מטפל שירגיש לו נכון ואמתי.

אדם שלמרות דעותיו העויינות כבר הגיע לטיפול,

כנראה בליבו כן רוצה להאמין במטפל (שזה עתה בעצמו בחר) רק שהדבר קשה לו, ומעוניין לבחון את המטפל.
והמטפל צריך לשים לב לכך, לתת למקום הזה לבהתבטא בטיפול ולעזור למטופל לשקם את האמון במי שמושיט לו עזרה. זה במצב האידיאלי.

כמעט עם כל הפרנואידים זה ככה

הם חשדנים, רואים צל הרים כהרים, ובגלל אותה חשדנות לא נוטלים את הטיפול שאמור לעזור להם.

מה עושים? לא הרבה. מנסים לשדלם. אי אפשר להכריח. מותר לבנאדם להיות חשדן ולא להפיק מטיפול.

אני פשוט לא רוצה להיקשר

לא רוצה להיקשר לפסיכולוג שמעמיד פנים שאכפת לו ממני בגלל כסף, לתת לו להיכנס לנבכי נפשי העמוקים ביותר כדי שיום אחר שאני אצטרך אותו הוא יגיד שהוא עסוק או זו לא השעה המתאימה. או שאני אספר על משהוא אישי מאוד ואז "הופ נגמר לנו הזמן שלום". זה קשר מזויף, יש בו משהו לא אמיתי וקשה לי עם זה. אז אני צריכה את הגבולות לשמור על עצמי.

גרא.

New member
נסחפת עם הגלים,הוא לא מעמיד פנים בהכרח כי

חשוב לו הכסף,יתכן דווקא שאת חשובה לו,גם לא תמיד קל לפסיכולוג,לצאת סתם ככה מהתמונה...

ommerl

New member
טיפול זו הפרנסה של המטפל

זה שהוא גובה כסף עבור הטיפול זה לא אומר שלא אכפת לו מהאנשים... זה אומר שהוא רוצה לטפל full time. ואם זה מה שהוא עושה רוב הזמן, הוא חייב להרוויח מזה כסף כדי להתקיים...

כמו כן, כסף זו לא סיבה טובה להיות מטפל.. קשה מאוד להתפרנס רק מזה.

אם הקשר עם המטפל מזוייף- הוא לא קשר טוב. אם הוא עוצר אותך בשנייה שנגמר הזמן, זה קצת מוזר. מצד שני- לטיפול חייבים להיות גבולות זמן. אני מאפשר גלישה של רבע שעה לפה ולשם וקובע פגישות בהתאם. אבל אי אפשר לגלוש יותר מידיי על חשבון זמנו של המטופל הבא. עוד לא קרה לי, אבל אם צריך אז אפשר לקבוע פגישה כפולה מראש.

ommerl

New member
סוגיה מעניינת

קודם כל, ב- NLP אפשר לבצע secret therapy משמע- להעביר את התהליך בלי לדעת מה התוכן שלו.
הטיפול ממוקד במבנה של החוויה ולא בחוויה עצמה. דהיינו- המטופל יכול לשמור בסוד את הגורם לפוביה ואני יכול להסתפק בלקבל ממנו מידע על המבנה של החוויה שלו בזמן הפוביה: האם החוויה היא סרט נע או תמונה עומדת? מה הקצב של התנועה אם זה סרט? מה נקודת המבט? האם יש צבע שולט?

דברים כאלה... (זו רק דוגמה.. עובדים גם עם חוש השמיעה והתחושה)

ישנו תהליך שמקצין את זה עוד יותר שבו יוצרים קשר עם חלקים בתת המודע על ידי סימנים של "כן" וסימנים של "לא". מבקשים מהם כל מיני דברים (למשל ליצור התנהגות חדשה) ומחכים לסימן. בסוף התהליך כל מה שהמטפל והמטופל מודעים לו זה שהתקבלו סימנים המצביעים על כך שנוצר שינוי. אבל לא ידוע מה השינוי עצמו והמטופל יכל לשמור בסוד את הנושא הספציפי שבו הוא רוצה לשנות.

בכל מקרה, מומלץ שיהיה אמון במטפל בזמן הטיפול ועדיף שיהיה קצת תוכן כיוון שלעיתים יש הפרדות דקות בין דברים שהמטפל יודע להבחין בינם ומטופל שלא למד NLP לא יודע להבחין. כמו כן, אני באופן אישי אוהב להיכנס לנעליים של המטופל ולהיות איתו ולעבור איתו את התהליך, ולפעמים זה קשה בלי תוכן.

שנית, חוסר אמון מעיד על בעיה בכימיה וברפאור עם המטופל. אפילו אם יש לו סכיזופרניה פרנואידית אפשר ליצור איתו כימיה, אמון וביטחון. צריך לדעת איך. זה משהו שאפשר ללמוד בצורה טכנית ואחרי ביצוע רב להפוך את זה לטבע שני, אינטואיטיבי.
אם זה קורה לי, אני מטיל על עצמי את האחריות ומנסה לבדוק מה לא בסדר. אם אין מספיק כימיה כנראה שאני לא קורא נכון את הבן אדם ולא מגיב נכון למידע שמגיע אליי מהתקשורת הסמויה שלו (שפת הגוף, נטייה להשתמש במילים מסוימות וכו...).

אני קודם כל מנסה לברר מה חסר בהתנהגות שלי כדי שהוא ירגיש שהוא יכל לבטוח בי באמת (לא כי אני נוכל אלא כי אני מאמין שניתן באמת לבטוח בי) ובו זמנית אני מכיר בעובדה שבכל רגע נתון יש גבול מסוים ליכולת שלי. גבול שאני מנסה למתוח אבל גבול. יהיו מטופלים שלא אצליח לטפל בהם בגלל שלא אצליח לתת להם תחושת אמון וביטחון בי אבל ככל שאמשיך לטפל ולשפר את היכולות שלי אוכל להתאים את עצמי ליותר סוגים של אנשים.

אספר על זה סיפור אמתי: היה בבית חולים פסיכיאטרי מטופל אחד שלא היה מדבר עם אף אחד. היה לובש את המעיל שלו, ופשוט לא מדבר עם אף אחד על הבעיות שלו. אני לא זוכר איזו הפרעה אובחנה אצלו אבל מה שאני זוכר זה שמטפל מבריק אחד בשם מילטון אריקסון ניגש אליו, הוריד לו את המעיל, הפך אותו מבפנים החוצה והלביש. אחר כך הוא הוריד את המעיל של עצמו, הפך ולבש. ואז הוא אמר לו- "זה בסדר. עכשיו אפשר לדבר".

המטפל הזה הצטרף לתוך העולם של המטופל. הוא הפך לא את המעיל כמטפורה לזה שהפנים יוצא החוצה והפך גם את שלו כדי לשדר לו- "אנחנו ביחד" "גם הפנים שלי יוצא החוצה". המטופל נפתח אליו לראשונה והייתה לו פריצת דרך בטיפול. אם אני זוכר נכון הוא גם בשלב מסוים השתחרר מבית החולים בעקבות הפגישות שלו עם אריקסון.

אפשרי בהחלט

רוב ההנחיה שאני מבצע אינה כוללת שיתוף בתוכן בכלל. אין לי מושג מה הטראומות שעליהן אני עובד.
מבחינתי, הלקוח מכיר את הסיפור שלו היטב. לעתים הוא סיפר אותו כבר למספר תרפיסטים לפני.
מה שמעניין אותי זה הרגש שעולה מהזיכרון, מהסיפור. העבודה היא על הרגש, אותו אנחנו רוצים לשנות.
את הסיפור אני לא יכול לשנות.

למעלה