שאלה למומחי. הנהלים...

יאללה מתאים לך להשאר גולנצ'יק. עזוב אותך מתעופה.

גדול עליך.....

mike300L

New member
יש לא מעט מצבים בהם המדריך אינו טייס מפקד ולכן אינו מחויב

בתעודה רפואית. למשל טייס פרטי שעובר אימון לטייס מסחרי, משמש כטייס מפקד לאורך כל הטיסה, והמדריך שלידו לא מחויב בתעודה רפואית. גם ב biennial flight review כל עוד הטיס כשיר עם תעודה רפואית, ומשמש כטיס מפקד אין המדריך נדרש לתעודה רפואית באמתחתו.

טל ר

New member

כמובן שהמדריך צריך להיות בעל תעודה רפואית גם במצבים בהם הוא אינו PIC אבל הוא משמש Safety Pilot.
&nbsp
ובנוסף - כפי שנכתב ע"י שלמה מעלה - בארה"ב, אין שום בעיה שטייס פרטי ללא תעודה רפואית יטוס עם מדריך (כאשר המדריך הוא ה-PIC) אבל הטייס הפרטי ירשום שעות מפקד (מאחר והוא sole manipulator of the controls במטוס עליו הוא rated). גם המדריך ירשום כמובן שעות מפקד בעבור אותה טיסה.

ranrang, ראית מה כותבים כאן אנשים, כולל mike300L שהוא מדריך?

מה זה אומר?

שגם הם טועים? שכל החומר המשפטי שנתתי לך הוא לא נכון?
מה, הם לפתע השתכנעו ממה שכתבתי ואז הם כותבים? או שזו המציאות למי שבאמת מבין את התקנות והקונספציה האמריקאית?

ביררת ב- FSDO אצל מפקח אמריקאי?

בקיצור, ranrang, כמו שכתבתי קודם, אתה יודע יותר מאחרים אבל כמו הרבה מדריכים אמריקאים או מפקחים אמריקאים,
שלא לומר ישראלים, אין לך תמונה רחבה, מקיפה, של חוקי התעופה והקונספציה.

אם לך אין, אז ברור שלישראלים, כולל רת"א, אין מושג ירוק.

אז הנה אני כותב, מסביר, מראה את החוקים ומסביר את הקונספציה.

מה שאתה וכל אחד שקורא לעצמו טייס צריכים לעשות זה לעצור, להגיד אני לא יודע, בוא נילמד ונברר ונבין על מה באמת מדובר....
בגלל שזה לא קורה התעופה הישראלית מפגרת שנות דור מהעולם ובמיוחד מאמריקה, שהיא המובילה בעולם.
כל עוד זה לא ישתנה ואנשים לא ילמדו לא יתקדם דבר.

הצעתי לך לתת מספרי טלפון כדי שאסביר לך.
בבקשה, שלח.

שלמה זלקין

jsurie

New member
שלויימה, מכיר את הקשר הגורדי ? ישראל זה לא ארה"ב.

עירא10

New member
מייק צודק.

בשנת 1983 לקחתי קורס באווירובטיקה ב-Pompano Air Center בפלורידה. המדריך היה Clint McHenry ואיתו טסתי כ-15 שעות שלא ישכחו לעולם. לפני הטיסה הראשונה שאל אותי קלינט ובקש לראות את רשיון הטייס שלי. הראיתי לו גם את הישראלי וגם את האמריקאי לשביעות רצונו. לאחר הגיחה הראשונה ועל כוס קוקה-קולה שאלתי בנימוס מה איכפת לו אם יש לי רשיון טייס או לא, הוא ענה שמאד איכפת לו מאחר ולו אין! לא יכולתי להאמין. טייס ומדריך בכיר ב- Eastern Airlines עם 30000 שעות פלוס אלוף העולם באוירובטיקה וכ'ו וכ'ו . מסתבר שהוא היה בעיצומו של מאבק עם ה FAA ששלל את רשיונו מסיבות רפואיות. כשביקשתי שיחתום לי גם על הסבה ל PITTS שבו טסנו סרב. לטענתו הדבר יהפוך אותו ל -required pilot. שנתיים יותר מאוחר כשרשיונו הוחזר לו ביקרתי אותו, טסנו טיסה קצרה והוא לאחר כבוד חתם לי. יחי הסדר הטוב!!!

רמי בר1

New member
עירא פתח את הפוסט במילים "מייק צודק",

ובכך פטר עצמו מכל בעיה של איזשהו אי דיוק בדבריו...

ranrang

New member
רבותי - איפה אתם ואיפה אותו טייס בישראל, ללא תעודה רפואית

חברים יקרים, אם נוח לכם שאפשרי באמריקה הנאורה מצב שבו מדריך טיסה חרש, עיוור, סתום, דימנסי ידריך אתכם - תהיו בריאים. נכון שיש מקצוענים אמיתיים, שמתפקדים כמדריכי טיס קרקעיים, תיאורטיים, ולהם ניסיון לא יסולא בפז, שרצוי מאוד ללמוד מהם (גם באויר, לצידכם), אך לכאלה אסור להם להיות בסטטוס של טייס נדרש, או אפילו לקחת כאשר צריך (כי אז בהגדרה זה הופך מדריך כזה לטייס מפקד). מאלה אפשר ללמוד המון - אך לא זה המקרה שאנחנו דנים בו - הרשות להטיס מטוס ללא אישור רפואי בישראל.

שלוימלה, אתה לוקח את הדיון כולו לפינה איזוטרית, רלוונטית לתקנה אמריקאית שאינה תקפה בארץ, ושמסוייגת כל כך - רק למדריכי טיסה (אפילו לא לבוחנים כפי שכתבת), והופך זאת לקונספציה שלמה, שראוי להחילה בארץ, ועוד מציע לטייס ללא כושר רפואי לעלות כחניך, או כטייס שמשלים משהו (בטח לא דרישה רפואית), או מי יודע מה, וזה כבר נראה לי בעייתי, ולכן כתבתי תגובה להצעתך.

כפי שאמרת אני מבין מספיק בחוקים ובתקנות, אולי לא כמוך - וזה לא פרוייקט חיים שלי. אני מעריך מאוד את העובדה שאתה כן עשית זאת. אני, כמו כל טייס ישראלי או אמריקאי סביר, קורא את התקנות הישראליות/אמריקאיות וטס לפיהן, בלי להתחכם, ובלי לאתגר את המערכת היכן שלא נדרש. אפשר באמריקה הנאורה, זו עם הקונספט, גם להפוך למדריך טיסה על הליקופטרים בלי להטיס הליקופטר, למשל. אז בגלל שזה אמריקה - נאמץ זאת כאן? ומה עם נושאים יותר בוערים, כמו פרק 12, טיסות רמה דו-שנתיות על ההגדר והסוג הגבוהים ביותר, הגדרת מטוס ספורט קל בחוק הישראלי, מתן האפשרות להטיס אולטרלייט (כהגדרתו באמריקה) ללא רישיון, ובמקום תעודה רפואית להסתפק ברישיון נהיגה, ועוד ועוד נושאים שהחוק האמריקאי שונה מהישראלי. כל אלה שינויים שכן כדאי לעסוק בהם.
אבל אם רוצים רק לאמץ קונספציה, אפשר בהזדמנות זו גם לבטל CVFR שלא קיים באמריקה (למעט סוג של ב-SFRS מסוימים), להגדיר סוגי מרחבי טיסה E, D וכללי טיסה מתאימים, ובכלל - להגדיל את השטח במדינה לטיסות, להקטין בעיות בטחון, להוריד מיסים על מטוסים, ועוד. כמו שיוסי כותב - לצערנו - הרוב לא אפשרי. אנחנו בישראל, עם קונספציה אחרת, וחייבת להיות אחרת. אני לא קונה כל מה שאמריקה מציעה.

לסיכום, לטייס ללא כושר רפואי אין לדעתי יכולת לשמש טייס בישראל כדין, ולא הייתי מנסה להמליץ לו לטוס - ואח"כ להיות פרקליטו בשימוע, תחת הגנת קונספציה של דין מוטעה. אני בעד לחשוב כיצד ניתן לסייע לטייס כזה לטוס - במסגרת הדין הישראלי. אשמח לשמוע וללמוד ממך הצעה כזו.

ranrang, לטייס ללא כושר רפואי אסור לשמש טייס בישראל כדין.

זה ברור.

אני דיברתי לא על טייס שמשתמש בזכויות שלו, אלא טייס שאין לו זכויות.
אפילו התקנה הישראלית מראה שיש מצב כזה ואומרת שהטייס יטוס כטייס מתלמד.

זאת אומרת שיש התייחסות לבעיה גם בישראל.

כמו ששמעת מעירא, היה לו מקרה מסויים של מדריך ללא רשיון טייס בתוקף.

לגבי שאר הבעיות שהעלית, כמו פרק 12, טיסות רמה דו-שנתיות על ההגדר והסוג הגבוהים ביותר, וכולי,
אני כתבתי פה בימים האחרונים שאגודת התעופה, אגודת האזמים, אגודת הדאיה ועוד קבוצות ואגודות היו בכנסת וברת"א בזמן האחרון
ודנו בושאים האילו ובעוד נושאים.

אני אישית הייתי שם, ככל שיכולתי, וגם אחרים, וניסינו להשפיע על הוועדה לא לקבל את הצעות התקנות שרת"א הביאה כמות שהן,
אלא לדון בכל סעיף וסעיף ולשנות, לקבל דיעה אחרת וכולי. הוועדה אכן נתנה לכל אחד להביע את דעתו, וגם שלחה את רת"א לעשות
שיעורי בית, להפגש שוב עם הציבור כדי לגבש הסכמות ולחזור לכנסת. האנשים שתיארתי קודם עשו זאת, ואני בינהם, ואכן הצלחנו במקצת
לשנות את רוע הגזירות. לא הכל, אבל חלק.

לגבי פרק 12 שכידוע אני טוען שני רבות שבישראל הוא עקום, יש בידי מכתב שקיבלתי מעו"ד רננה היועצת המשפטית של רת"א
לאחר שהתכתבתי עם גיורא רום בנושא והוא ביקש ממנה לענות לי, ושם כתוב כי בשנתיים הקרובות עד 2016 בערך יש כוונה
ברת"א לטפל בשינוי התקנות הללו, ובעיקר להוסיף נושא שניקרא עבודה באויר, Aerial work, כדי שזה יבדיל בין המשימות
של פרק 12 לבין פעילות אוירית אחרת שהיא מסחרית, בשכר או בתמורה.

בין היתר יצא מכרז רת"א לתפקיד של מפקח שבמסגרת עיסוקו הוא יטפל בנוא השינוי הזה.

אני הגשתי מועמדות לתפקיד ואני בתהליך המיון. ישנם אנשים נוספים בתהליך, אנשים טובים מאוד ולכן אני לא יודע אם אני אקבל את
התפקיד. אני גם לא בטוח שרת"א ירצו לראות אותי בתפקיד אפילו אם ברור לכל שאני בעל ידע רב בנושא הספציפי הזה,
ויש בידי את כל הרשיונות והנסיון והכישורים הדרושים.
אם אתקבל לתפקיד הזה או לאחר, אנסה להמשיך ולהשפיע על הדברים.

אם לא אמשיך מבחוץ כמו שאני עושה עד עכשיו.....
כולל בכנסת, ברת"א וכולי.

שלמה זלקין

ranrang

New member
תודה על ההסכמה. עכשיו - גם למתלמד אסור לטוס ללא תעודה רפואית

אמנם כל נושא התעודה הרפואית נמצא כעת בשינוי, חלקו מבורך ובהתאמה לכללי ICAO (למשל הארכת תוקף התעודה ל-5 שנים לצעירים), אבל לא יהיה שינוי בעובדה שהדין בישראל אוסר גם על מתלמד לטוס ללא תעודה רפואית (ומדריך טיסה לא יוכל להתעלם מכך).

ראה תקנה 72, תת סעיף (3), בחלק ב (רשיונות לטייסים) פרק ראשון (רישיון טייס מתלמד): "אדם יהא כשיר לקבל רשיון טייס מתלמד אם נתמלאו בו כל אלה:... הוא מחזיק בתעודה רפואית מתאימה תקפה;" ותקנה 19(ג): "תקופת תוקפו של רשיון טייס מתלמד שניתן לפי תקנות אלה שלא בוטל או לא הותלה על ידי רשות הרישוי, או לא הוחזר לרשות הרישוי כאמור בתקנת משנה (ד), תהא כתקופת תוקפה של התעודה הרפואית שהוצאה לו".
אם מותר למתלמד לטוס ללא רישיון מתלמד בישראל - אז באמת לא צריך תעודה רפואית. לא נראה לי שזה המצב.

ובהצלחה במיונים לרת"א - אכן נדרש שם שינוי, רק אל תקדש את התקנות האמריקאיות, בוודאי לא אלה שלא ישימות/רלוונטיות לישראל, וגם לא את הקונספט כולו - שמתחיל בעובדה הפשוטה שהקונספט המשפטי שונה בין שתי המדינות, ופרט לנושאים טכניים, יש שוני קונספטואלי בכל האמור לגבי זכויות אדם - כולל טייסים, ככל שהם בני אדם - לפעמים לצערינו. בין היתר, באמריקה יש חירות אישית גדולה יותר, המלווה גם באחריות אישית גדולה יותר בצידה.

כאן המקרה שונה. מדובר בטייס, שאין לו דברים הנידרשים כרגיל.

תקנות הטיס שמדברות על זכויות הטייס הפרטי מדברות על מצב שבו הטייס לא עומד בדרישות הרגילות, ולכן מאפשרים לו
להשלים את הדרישות בתנאים הדומים לתנאים של טייס מתלמד. אם זה המצב אז הטייס עדין טייס מצד אחד, אבל לא יכול
לפעול כטייס ולממש את הזכויות. אפשר אולי להסיק מכך שכל עוד הוא לא טייס מלא הוא לא צריך לעמוד בכל הדרישות של טייס.
הטייס גם לא צריך לעמוד בתנאים של טייס מתלמד, אלא רק להשתמש בזכויות מסויימות של טייס מתלמד על מנת להשלים את
החסר ואז להפוך שוב לטייס פרטי מלא.

כמובן שכך זה באמריקה, וכמובן שבישראל זה נתון לפרשנות.

בוועדת ערר שאני השתתפתי בה נאמר על ידי חברי הוועדה כי כך הוא המצב.

לא בטוח אם היה צורך לישם את זה וזה גם לא נכתב במפורש בסיכום של הוועדה, להבדיל מהמצב היום של דיוני הוועדה שכל
הפרוטוקול נישלח אליך גם מוקלט וגם בכתב על סמך הדיון המוקלט.

לגבי רת"א, והשינויים הבאים עלינו, אתה כתבת:

יש שוני קונספטואלי בכל האמור לגבי זכויות אדם - כולל טייסים, ככל שהם בני אדם - לפעמים לצערינו. בין היתר, באמריקה יש חירות אישית גדולה יותר, המלווה גם באחריות אישית גדולה יותר בצידה.

בדברי גיורא רום בכמה אירועים שאני הייתי בהם בשנה האחרונה, הוא אמר כי רת"א רוצה לתת אחריות לטייס, ולא להיות מעורבת
בחיי היום יום של הטייס והטיסות שלו.

כך נאמר בכנס האזמים השנתי למשל, וכך נאמר והוקלט בדיונים בכנסת שאני השתתפתי בהם. הדיונים נימצאים בקישורים
שנתתי בדיון אחר כאן בימים האחרונים, ואפשר לעבור עליהם ולראות ולשמוע את גיורא אומר את הדברים. בכתב ובווידאו.

לאור זאת, ולאור מה שגיורא אמר שהוא הנחה את רת"א גם לחוקק וגם לפעול כך, ולאור מה שהוא הצהיר בכנסת בוועדה
בנושא הזה, שהוא ממש רוצה לעשות זאת וזו ההנחיה שהוא נתן לאנשי רת"א, אני שואב הרבה עידוד מכך.

במסגרת שאיבת העידוד הזו אני מנסה לומר שהרוח שגיורא ניסה להכניס לרת"א משקפת את הלכי הרוח שאני תמיד תמכתי בהם
וזה תואם יותר ויותר את האוח האמרקאית, את הבנת התקנות והפרשנות שלהן וכולי, ולכן אני חושב שזה מתאים לטענות שטענתי
לגבי הטייס שלנו.

שלמה זלקין

רמי בר1

New member
גיורא הולך הבייתה יותר מהר מאשר הדברים זזים שם.

הכל יהיה תלוי במחליפו.

ranrang

New member
כדאי לחשוב איך פותרים את העניין באופן מעשי כעת, וכדין

אני מסכים עם כל שאמרת. העתיד יגיד. כעת, כדאי לחשוב על דרך מעשית שהבחור יטוס. למשל, לבקש תעודה רפואית לתקופה קצרה ולפי תקנה 68(א), תוך הגבלת רישיון הטיסה של הטייס וציון העובדה שהוא לא רשאי להפעיל את זכויות הטיס שלו, אלא אם ישנו טייס מאבטח או מדריך טיסה לצידו. אפשר לפנות לרופא הרשות ולבדוק אפשרות כזו. כמובן שזה תלוי במצב הבריאותי, רצון טוב ועוד.

סתם רעיון.

אילו רעיונות טובים מאוד שכדאי לנסות.

אני יודע על כמה טייסים אפילו מסחריים שקיבלו תעודה רפואית שכזו, שמותנת בטייס נוסף וכולי.
אז בהחלט זה רעיון טוב לבקש תעודה רפואית מוגבלת לטיסה עם טייס נוסף או מדריך.

לרת"א גם יש אפשרות לתת פטור מדרישות תקנות, ואז פשוט לקבל פטור לטיסה עם מדריך,
או כמובן לחילופין לחילופין לקבל הנחיה המקבלת את כל מה שאמרתי ואז לא צריך לא פטור ולא תעודה מיוחדת
ואפשר לטוס כדי להשלים דרישות וכולי ללא תעודה רפואית.

התעודה המוגבלת יכולה להיות טובה לשלב בו הטייס עשה את הכל, כולל מבחן רמה, אבל כדי לטוס הוא יצטרך
לטוס עם טייס נוסף או מדריך כפי שיקבע.

שלמה זלקין

ZeevRozenek

New member
התעסקות בשטויות. מה זה פה, JET BLUE ?

המטוס נמצא בצלילה לתוך ה-EVERGLADES ושני הטייסים מתעסקים באיזה נורה אדומה שנדלקה !
כל כך הרבה קישקושים על מקרה גבולי שבגבולי . אז בעקבות פועלו של שלמה יוכל טייס לטוס בלי תעודה רפואית אם יושב לידו אחד עם תעודה בתוקף . זה כמובן אם יהיה לו מאין להמריא ואיפה לנחות.

זה לא התעסקות בשטויות אלא ניסיון לעזור לטייס עם בעיה כרגע.

בנוסף אילו שאלות עקרוניות שעלו גם בוועדות ערר וגם בחיי יום יום.
גם לי קרה מקרה שקשור לתעודה רפואית והתוצאה של הבעיה הכללית חשובה אפילו לי אישית במקרה ספציפי.
אני יודע על אנשים אחרים שיש להם בעיות או סיטואציות מסויימות שדורשות פתרון.

אז טייס שאל, אני ואחרים מנסים לענות כדי לעזור לו אישית ולכולם באופן כללי....
לכן בעיני זה לא שטויות.

שלמה זלקין

למעלה