שאלה למומחי. הנהלים...

HP1610

New member
שאלה למומחי. הנהלים...

שלום,
אני טייס חובב אשר מושבת מטיסה כבר ארבע שנים עקב מחלה והטיפולים/אישפוזים נלווים.
כרגע מצבי הבריאותי טוב מאוד אבל כנראה שלא אוכל לרכוש שוב את התעודה הרפואית.
שאלתי -ברצוני לעלות מדי פעם לטיסה "למען הנפש". האם אפשרי לעשות זאת עם מדריך טיסה כאשר אני בכסא שמאל אך לא במעמד תלמיד ( אין לי תעודה רפואית בתוקף)?

תודה,
שי

jsurie

New member
אין כל בעיה.

תתקשר לאחד מבתי הספר ותזמין מטוס עם מדריך לכמה זמן שאתה רוצה. אם מספיק לך רק חצי שעה הזמן "טייס ליום אחד", זה במחיר מוזל. בתי הספר הם: פ.נ.א., סקאי ומונאייר, תמצה את הטלפונים שלהם בגוגל. העיקר שתהיה בריא.

talben

New member
לא בטוח

יוסי, אני ממש לא בטוח. לפי הנחיות רת"א, טייס ליום אחד מוגבל לפעם אחת. אם אותו אדם רוצה לבצע שוב ושוב טיסה בסגנון טייס ליום אחד, הוא עלול להיות בבעיה. יכול להיות שהוא יכול לטוס עם מדריך גם ללא תעודה רפואית, רק שאז הוא לא יכול לרשום את השעות לזכותו.
לדעתי, הטוב ביותר הוא קודם כל להתייעץ עם רופא תעופתי, ואח"כ עם אחד מבתי הספר. אתה ואני יכולים להגיד מה שאנחנו רוצים, בסופו של דבר הסע"מ של בית הספר הוא זה שיקבע אם יתנו לו לטוס או לא.
בהצלחה

talben

New member
לאבי - כן. חשבתי. אשמח לשמוע מדוע אתה חושב שלא.

והנה כאן למטה בשרשור כותב המומחה בה הידיעה , עם ציטוטים

והסברים את מה שאני כתבתי מהבטן,
לא סתם אני אוהב אותך שלמה

talben

New member
מאיפה אתה יודע מה עשיתי בצבא...?

אבי, אין כאן עניין של שאלות קיטבג. למדיתיח טיסה בסקאי, עבדתי שנתיים וחצי במונאייר ומזה שלושה שבועות אני עובד ב-FNA, ככה שאני מכיר את שלושתם די טוב. באף אחד מבתי הספר לא ישכירו לך מטוס לפני שיקבלו צילום של הרישיון שלך + ברור של מתי היה מבחן הרמה האחרון שלך + צילום של התעודה הרפואית. נראה לך שמי משלושתם ישכיר לו מטוס ללא תעודה רפואית בתוקף? יותר מזה, ישנם כמה וכמה מדריכים (וותיקים ובכירים) שלא יסכימו לטוס איתך ללא שראו במו עיניהם את התעודות הנ"ל, לאור מקרה שקרה למדריך אחד. אני יכול להגיד לך שביצעתי צ/ק חברה עם משה אורבך, ולמרות שהוא מכיר אותי כמעט שלוש שנים על בסיס יומי, הוא דרש לראות את התעודות שלי והלוגבוק שלי בטרם יצאנו לטיסה.
בקיצור, בשורה התחתונה - אין כאן שאלת קיטבג. זה לא שהוא יכול להחריש את נושא התעודה הרפואית ולצאת לטוס כי ברת"א לא ידעו על כך. ה"התמודדות" הראשונית שלו היא מול בתי הספר, והם ידרשו את זה בכל מקרה ללוא תלות בשאלות קיטבג שלי

טל , אתה חמוד לאללה. אם אתה אישית תירצה לטוס

וכל בעיתך תהיה כמו של הבחור, פנה אלי בפרטי, יש לי קשרים במונאייר

ובעניין מה שעשית בצבא , אני מוכן לשים את כל הוני , שגולנצ'יק לא היית.
ואם במקרה היית שם אז בטח לא רובאי וכו... ואם כן היית ברובאית, אז בטח אכלת
כאפות ושמיכות בלי סוף......

HP1610

New member
טיסה מצד שמאל

תודה על התשובות.
התייעצתי בעבר עם רופא תעופתי וכרגע לא נראה שאוכל להשיג מחדש את התעודה הרפואית וזה גם לא מפריע לי כל כך, כנ"ל לגבי רישום שעות.
אני רק רוצה לטוס קצת... זה הכל..
אז הם ניתן לעשות זאת ולא במוד של "טייס ליום אחד", פשוט לשבת בצד שמאל ולהטיס כמו פעם כשהמדריך מימיני?

היו דיונים והחלטות בוועדות ערר בנושא. זכור שאתה עדיין טייס.

יש לזכור שאתה טייס, וכל עוד רשיונך בידך אתה יכול להשתמש בו בצורות מסויימות, ובצורות אחרות אתה לא יכול להשתמש בו.
אתה כמובן לא יכול להשתמש ברשיון כטייס מפקד, משנה, או כאיש צוות נידרש במטוס.
אתה יכול להשתמש ברשיון כדי לצבור נסיון שחסר לך וכולי. למשל, כאשר אין לך את השעות הנידרשות לחדש זכויות או להפעיל אותן
אתה יכול להשתמש בזכויות של טייס מתלמד בעזרת מדריך למשל.

105.
שמירת זכויותיו של טייס פרטי
(תיקונים:
התשמ"ג, התשמ"ח)
(א) טייס פרטי יהא זכאי להפעיל את הזכויות המפורטות בתקנה 103, אם מילא אחר כל אלה:
(1) עמד בתנאי הכשירויות לקבלת רשיון טייס פרטי כמפורט בפרק זה;
(2) עמד בדרישות המפורטות בתקנה 22 הישימות לאותה טיסה;
(3) עמד במיבחן רמה שנערך על ידי בוחן או מדריך מוסמך כמפורט בתקנות 36(ד) ו-37 ובתקנה 218ח אם הוא בעל הגדר לטיסות מרחב בלילה בתנאי כטר"מ;
(4) צבר נסיון של עשר שעות טיסה, עשרים זינוקים או שעתיים ריחוף, הכל בהתאם לכלי הטיס שלגביו נקבע ההגדר שברשיונו, בעשרים וארבעת החודשים שקדמו לאותה טיסה ומהן לפחות שש שעות טיסה, ששה זינוקים או שעת ריחוף כטייס מפקד. לא צבר נסיון כאמור יהא רשאי להשלים את הנסיון בהתאם לזכויותיו של טייס מתלמד.מלאו למבקש ארבעים שנה בעת ביצוע הטיסה - יוכיח כי צבר חמישים אחוזים מהנסיון המפורט בפסקה זו, בשנים עשר החודשים שקדמו לאותה טיסה.
(ב) על אף האמור בתקנת משנה (א) זכאי בעל רשיון טייס פרטי ובו הגדר אוירון זעיר, להפעיל את הזכויות המפורטות בתקנה 103(ג), אם מילא את כל אלה:
(1) עמד בתנאי הכשירות הישימים לקבלת רשיון טייס פרטי כמפורט בפרק זה;
(2) ביצע שלוש המראות ושלוש נחיתות באוירון זעיר מאותו דגם בתשעים הימים שקדמו לאותה טיסה;
(3) עמד במבחן רמה שערך בוחן או מדריך מוסמך כמפורט בתקנות 36(ד) ו-37;
(4) צבר נסיון של עשר שעות טיסה בעשרים וארבעת החדשים שקדמו לאותה טיסה, ומהן שש שעות טיסה לפחות כטייס מפקד; לא צבר נסיון כאמור, יהא רשאי להשלים את הנסיון בהתאם לזכויותיו של טייס מתלמד;מלאו למבקש ארבעים שנים בעת ביצוע הטיסה - יוכיח כי צבר חמישים אחוזים מהנסיון המפורט בפסקה זו, בשניס עשר החדשים שקדמו לאותה טיסה.

בכמה מקרים כאן ובתקנות נוספות המחוקק מאפשר לטייס שלא עומד בדרישות הרגילות להשלים אותן בהתאם לזכויותיו של טייס מתלמד.

הפרשנות שאני הייתי נותן לפיסקאות הללו היא שאתה טייס, ורשאי להשלים דברים שחסרים לך עד שתשלים את כל הנידרש, וכדי לבצע
את ההשלמות עליך לטוס למשל עם מדריך. אתה גם יכול לרשום ביומן טיסות את השעות הללו -גם- כמתלמד כי קיבלת הדרכה -וגם- כמפקד
כי לפי תקנת רישום ביומן אתה בעל רשיון עם הגדר על מטוס מסויים, ומלוא השליטה על כלי הטיס הרשום בהגדרך היתה בידך......

39.
רישום ביומן
(א) לא יוכר זמן טיסה כנסיון בטיסה לצרכי תקנות אלה, אלא אם זמן הטיסה נרשם ביומן טיסות אישי (להלן - היומן), כמפורט בתקנה זו.

(2) זמן טיסת טייס מפקד:
א. טייס פרטי או טייס מסחרי רשאי לרשום ביומן בזמן טיסת מפקד רק אותו זמן בו מלוא השליטה על כלי הטיס הרשום בהגדרו היתה בידיו, או הזמן בו היה הטייס היחיד בכלי הטיס, או הזמן בו היה הטייס המפקד של כלי טיס שהצוות המיזערי הדרוש להפעלתו לפי תעודת הסוג של כלי הטיס או לפי התקנות הישימות הוא שני טייסים או יותר;

זו דעתי.

דעתי לא ניתנת סתם באויר כי בא לי, אלא דעה זו מפורשת על ידי מי שכתב את התקנות הללו ונתן פירוש רש"י למה שהוא כתב.
אני מדבר על מי שכתב את המקור עצמו, ושממנו תירגמו לעברית ופרסמו.... מדובר כמובן על ה- FAA.

אם הרשויות בישראל מתנגדות לפרשנות הזו זה בסדר, יש וועדת ערר ובתי משפט.....

לגופו של ענין, מצא מדריך שהתקנות הללו ברורות לו ומקובלות עליו וטוס במושב ימין....

שלמה זלקין

jsurie

New member
שלויימה אתה טועה !!!

האיש לא כשיר מבחינה בריאותית, כך שכל מה שכתבת בטל בשישים. שנית שים לב: האיש רוצה לטוס במושב שמאל ולא כמו שכתבת בסיפא של דבריך.

יוסי ידידי, תעודת רפואית לא רלוונטית. המושב- שמאל.

נתחיל במושב. התכוונתי למושב שמאל. טעות כתיב.
גם כך אין כל תקנה האוסרת מושב ימין או שמאל.
ישנן תקנות המחייבות טייס לשבת בכיסא הטייס הנוסף, קרי כיסא ימין, גם אם אינו מדריך.

תקנה 19 בתקנות ההפעלה.

לגבי תעודה רפואית, הטייס לא צריך להיות כשיר מבחינה בריאותית כדי לטוס ולרשום ביומן הטיסות את הטיסה בדיוק כפי שהסברתי.
הואיל ויש לו רשיון טיס, התקנות מאפשרות לו לעשות זאת.

אני כתבתי בהתחלה שהטייס לא יכול לממש זכויות מסויימות, וכן יכול לממש זכויות אחרות.

הסברתי שהטייס לא יכול להיות טייס מפקד, אבל כן יכול לרשום מפקד.

הסברתי שהטייס לא יכול להיות איש צוות נידרש במטוס, אבל יכול להטיס את המטוס ולרשום ביומן טיסות.

את כל זה כתבתי והסברתי.

כך זה בעולם, כך זה היכן שהתקנות שלנו ניכתבו ולכן מה שהכותב כתב הוא הקובע. לא מי שהעתיק תקנות שמישהו אחר כתב,
אלא מי שממש כתב והתכוון למה שכתב. איך יודעים שכך התכוון? כי בשאילתות ופרשנויות של מי שכתב הוא הסביר מה
הוא כתב ולמה התכוון בדיוק כשכתב. אילו הפרשנויות המשפטיות של ה- FAA.

שלמה זלקין

ranrang

New member
טיסה ללא תעודה רפואית

שלמה,

עם כל הכבוד לידע שלך בתקנות ובחוקי ה-FAA, אני מציע שתעיין שוב בתקנה 19 שאותה הזכרת וגם בתקנה 67, האוסרות (שתיהן) להשתמש בזכויות שמקנה רישיון הטיס למי שאין בידו תעודה רפואית תקפה. ה"השלמות" שאתה מדבר עליהן לא כוללות טיסה עם/בלי מדריך כדי לקבל תעודה רפואית חסרה, זה לא עומד בשום מבחן של תכלית התקנות והחוק, שלא לדבר על הגיון פשוט שצריך להשתמש בו כדי לפרש תקנות וחוקים.

גם בתקנות ה-FAA חל איסור להשתמש בזכויות טייס ללא תעודה רפואית באופן מפורש בתקנה 61.2(a)(5) ובדרישות לרישוי (עם היתרים שלא רלוונטים לעניינינו) - בתקנה 61.3.

ככלל, לדעתי אפשר לפרש את החוקים והתקנות ולשאת בתוצאות אח"כ, אך זה לא נראה לי נכון וראוי לעשות זאת עבור מישהו אחר שעלול להסתמך על פרשנות מוטעית בדיעבד ולהסתבך כתוצאה מכך.

ranrang, אנא למד והבן את הקונספציה של התקנות.

אני מבין אותך ואני רואה שאתה בעל הבנה וידע של התקנות.

עדיין הקונספציה לא ברורה לך.

אני כתבתי במפורש שיש דברים שבהם אתה חייב לעמוד בדרישות של כל התקנות, כי אתה טייס נידרש, ויש דברים שאתה יכול לעשות
מבלי לעמוד בתקנות, כי אתה לא טייס נידרש. אתה לא משתמש בזכויות שלך כטייס אם אסור לך להשתמש בהן.
אתה כן טס ויכול לרשום שעות.

אשאל שאלה מעניינת: לפי השיטה האמריקאית, האם מדריך טייס צריך תעודה רפואית סוג אחד או שתיים או שלוש?

התשובה היא, שבמיקרים מסויימים התעודה הנידרשת היא אפס !!! כלל לא צריך תעודה רפואית למדריך בתנאים מסויימים.
וגם לא מבחן רמה בתוקף!!
הוא עדיין נותן הדרכה, חותם לתלמיד, רושם לעצמו שעות מפקד ושעות הדרכה שנתן, אבל אין לו תעודה רפואית ואין לו מבחן רמה!

למה? כי הוא לא טייס נידרש.

אני מבין שזה נישמע משוגע, אבל זה אמריקה. שוב, בתנאי מסויימים בלבד.

האמריקאים מסבירים זאת באופן מדוייק וברור בתקנה שאתה הבאת:

§61.3 Requirement for certificates, ratings, and authorizations.
(a) Required pilot certificate for operating a civil aircraft of the United States. No person may serve as a required pilot flight crewmember of a civil aircraft of the United States, unless that person:

מדובר על טייס נידרש. אם לא נידרש - לא צריך לעמוד בדרישות.... קונספציה כבר אמרתי?

ומתי צריך או לא צריך תעודה רופואית?

§61.23 Medical certificates: Requirement and duration.
(a) Operations requiring a medical certificate. Except as provided in paragraphs (b) and (c) of this section, a person—

(b) Operations not requiring a medical certificate. A person is not required to hold a medical certificate—
(1) When exercising the privileges of a student pilot certificate while seeking—
(i) A sport pilot certificate with glider or balloon privileges; or
(ii) A pilot certificate with a glider category rating or balloon class rating;
(2) When exercising the privileges of a sport pilot certificate with privileges in a glider or balloon;
(3) When exercising the privileges of a pilot certificate with a glider category rating or balloon class rating in a glider or a balloon, as appropriate;
(4) When exercising the privileges of a flight instructor certificate with—
(i) A sport pilot rating in a glider or balloon; or
(ii) A glider category rating;
(5) When exercising the privileges of a flight instructor certificate if the person is not acting as pilot in command or serving as a required pilot flight crewmember;
(6) When exercising the privileges of a ground instructor certificate;
(7) When serving as an Examiner or check airman and administering a practical test or proficiency check for an airman certificate, rating, or authorization conducted in a glider, balloon, flight simulator, or flight training device;

אז הנה, מדריך בסעיף 5 או בוחן בסעיף 7 במקרים מסויימים בהם הם לא נידרשים כאנשי צוות במטוס לא זקוקים לתעודה רפואית,
וגם לא למבחן רמה.

אמרתי קונספציה כבר?

זאת אומרת, התקנות מפרשות את הצורך במבחן רמה בתוקף, או בתעודה רפואית בתוקף, וזאת בתנאי שהטייס משתמש בזכויות שלו.
אם הוא לא משתמש בזכויות שלו, אלא נותן למשל למדריך להיות מפקד הטיסה, אז הטייס לא נידרש למבחן רמה או לתעודה רפואית.
או המדריך נותן לטייס מרושיין להיות המפקד והואיל והמטוס לא דורש איש צוות נוסף אזי המדריך לא נידרש לטיסה. הטיסה היתה יכולה
להתבצע בלעדיו.....

התקנות הישראליות שהבאתי קודם מראות שכאשר טייס פרטי לא עומד בדרישות שהוא חייב להשלים, הרי ברור שהוא לא יכול
להשתמש בזכויות שלו להיות טייס מפקד או איש צוות נידרש. זה ברור.

אז איך הוא ישלים את הדרישות? התקנות הישראליות מסבירות שהוא יכול להשלים את הדרישות כטייס מתלמד......
אני טוען עם מדריך, וליברלים יגידו גם סולו אם המדריך חתם לו וכולי, אבל אז הוא כן יצטרך תועדה רפואית כי הוא בסולו.

אבל עם מדריך הוא יכול לדעתי לטוס ללא הדרישות כי יש מדריך שהוא המפקד.

אז האדון ranrang ושאר החברים, אני מקווה שההסבר הרחב יותר לימד אותך משהו. שאל באמריקה מפקח של ה- FAA
ותיראה שאי צודק..... האמן לי, גם מפקחי ה- FAA לא מתווכחים איתי יותר. למדו להבין שמה שאני אומר זה מדוייק מאוד....

שלמה זלקין

ranrang

New member
תודה על ההסבר הממצה - אך קונספציה אינה מתירה מה שאסור

שלמה,
אתה באמת ידען. אין ויכוח. אלא שלדעתי אתה נותן דרור לקונספציה להשתלט על הפשט:
ראשית, אני מניח שתסכים איתי שבחוק הישראלי אין הגדרה לטייס נדרש ולכן טייס חייב להיות עם הכשירות במפורטת בחוק, כולל תעודה רפואית.
לעניין האמריקאים - אתה בקי ממני, ובכל זאת, 61.23 סעיף (b)(7) אינו מחריג בוחן בטיסה רגילה (אלא רק בסימולטורים וכיוצ"ב). לעניין סעיף קטן 5 שהזכרת, ברור לך שזה אבסורד: לפי ההגיון הזה, מדריך עיוור וחרש ואיטר, שיש לו רשיון מדריך לפני 30 שנה, יכול להעלות חניך לאויר... בתנאי, כמובן, שהמדריך אינו טייס מפקד (מתי קורה שהחניך יכול לשמש כטייס מפקד? אולי הכוונה/קונספציה שיש טייס נוסף במטוס הכשיר לשמש כטייס מפקד) או כשהמדריך אינו טייס נדרש (ומתי זה קורה?)... אז אם הקונספציה הזו הגיונית לך - מזל שהפרשנות הישראלית מחמירה במקרה הזה...
אני לא הייתי מייעץ למישהו לעלות בארץ על מטוס ולהשלים דרישות רפואיות חסרות ע"י טיסה עם מדריך או מישהו אחר.
בברכה, רן
בברכה, רן

מדריך עיוור וחרש ואיטר? כן.....

ranrang,

אני לא מכיר אותך ולא יודע מה הרקע שלך, איפה אתה טס, איזה רשיונות יש לך וכולי.

אני אומר לך שאני די מוכר במקומותינו, ומה שאני אומר ה-FAA מקבל והפסיק להתווכח איתי.

אם אתה טס באה"ב כי אני רואה שיש לך ידע בנושא, אנא גם ל-FSDO המקומי או התקשר בטלפון ושאל אותם על
מדריך עיוור וחרש ואיטר שיש לו רשיון מדריך לפני 30 שנה, יכול להעלות חניך לאויר... בתנאי, כמובן, שהמדריך אינו טייס מפקד אתה תיראה שהתשובה היא כן.....

לשאלתך מתי קורה שהחניך יכול לשמש כטייס מפקד? התשובה היא הוא לא יכול......
אבל זה לא המקרה.....

החניך המדובר בו חייב להיות טייס מרושיין עם כל התעודות והמבחנים בתוקף.

אתה לא קורה טוב את מה שאני כותב ברור מאוד....

תן לי מספר טלפון ואתקשר אליך. אם בישראל עדיף קוי. בארה"ב כל מספר.

אבל קח את המלצתי ותתקשר ל-FSDO ותשאל. כשתיראה שאני צודק אולי תתחיל להבין את הקונספציה התעופתית בארה"ב...

לגבי ההחמרה הישראלית שאתה מתאר, כבר הייתי בוועדות ערר (אתה לא היית) וכבר ייצגתי שם טייסים (אתה לא יצגת),
וכבר ראש הוועדה אמר שמה שאני אומר זה נכון.

בינתיים אנשי הוועדה התחלפו, אבל אני בטוח שאפשר להסביר לחדשים את הקונספציה, גם הישראלית,
לאור החוק הישראלי המבוסס על האמריקאי.

אני אמרתי שזו דעתי ומי שרוצה שיקח מדריך שחושב כך ויטוס. לא אמרתי שמה שאני אומר מקובל על רת"א, אלא שאפשר ללכת
לוועדת ערר ובית משפט אם יש צורך.
העובדה שבישראל מחמירים שלא לפי החוק ולא לפי הקונספציה זה ענין אחר לגמרי.

בגלל זה אי מעורב, הולך לכנסת ולרת"א ולוועדות כדי לנסות ולהסביר ולשנות.
אני גם הגשתי בקשה לעבוד כמפקח ברת"א מתוך אותן רעיונות של שינוי ולימוד והסבר.

אם יקחו אותי, ויאפשרו לי לתת פרשנות, זה יהיה בוודאי שונה מאדוארד.

עדיין זה יהיה קשוח ועל פי החוק.

שלמה זלקין

לשאלתך : (מתי קורה שהחניך יכול לשמש כטייס מפקד?

(מתי קורה שהחניך יכול לשמש כטייס מפקד? ובכן לדעתי הלא מלומדת - במבחן רמה.
אם הנבחן הוא בעל רשיון עדיין בתוקף ואפילו יום אחד לפני פקיעתו , וגם בעל תעודה רפואית
מתאימה , אזי הוא רשאי להגדיר עמצו כמפקד הטיסה , והמדריך יכול להיות עיוור וכו....
אגב בררתא שלך/ שלנו מותר לבוחן לבחון להגדר על מטוס שלו עצמו אין הגדר. בתנאי שהוא
עובד ררתא כמובן.......( אם תירצה דוגמאות פנה אלי בפרטי)

talben

New member
אבי, כגולנצ'יק לגולנצ'יק
- תיקון קטן

אם אתה טס במבחן רמה (כשהקודם בתוקף) או בצ'ק חברה עם מדריך, אתה לא נחשב חניך!! ועל כן אתה בהחלט יכול לרשום את הטיסה כשאתה מפקד.

למעלה