שאלה למבינים בלבד

נעמי66

New member
הקליפ של ענף הלול

הייתי צריכה לצפות פעמיים, כדי להיות בטוחה ששמעתי וראיתי נכון... "כמות הכולסטרול בגוף אינה קשורה במה שאנחנו אוכלים" - עד כמה שידוע לי - לא נכון. כך גם לגבי שאר הדברים הנאמרים שם. שוב, עד כמה שידוע לי. פרט נכון אחד אפשר להסיק מהקליפ הזה - ענף הלול רוצה למכור מה שיותר ביצים.

sen sen

New member
יש כאן דעות קצת מנוגדות

אישית, התגובה האחרונה נשמעת כמו תגובה עם הגיון. כי ב-3 ביצים ככל הידוע לי, יש מספיק כולסטרול כדי להרוג אותנו. אבל משום מה אנחנו חיים. כלומר, חייבת להיות עוד השפעה לזה מלבד הביצים עצמן.

נעמי66

New member
הכולסטרול בביצים

מדובר, לפי מה שקראתי, על 200 מיליגרם כולסטרול בכל חלמון, ובמקום אחר צויינה כמות גדולה יותר (300). בעוד שמועצת הלול מעוניינת שכל אדם יצרוך לפחות ביצה אחת ביום, ורוב התזונאים והדיאטנים רואים בביצים מזון בעל ערך תזונתי, קיימת דעה שונה, הממליצה להימנע (כדי למנוע נזק מצטבר).

sen sen

New member
אני מחפש את ה"למה"

כי ככה נוכל לדעת אם זה באמת נכון או לא.

נעמי66

New member
ידיעת ה"למה"

לאור התגובות כאן לאחד העקרונות של שיטת שלטון - המלצתה להימנע ממונוסודיום גלוטמט ("לא נכון!") - נראה שדעות שאינן מבוססות על מחקרים מדעיים נשללות אוטומטית. כך שבאווירה כזאת, מה הטעם להכנס להסבר על יחסה של השיטה לביצים? אם אין נכונות לנסות להבין דעה אחרת, למה לטרוח?... השיטה שוללת צריכת מזונות שמקורם בעולם החי (חלב, ביצים ועוד), והנה ציטוט אחד קצר, לדוגמה, מהספר על השיטה: "בסוף שנות ה-50, כאשר פורסמו בארה"ב המחקרים המדעיים על הקשר בין כולסטרול ומחלות לב, ירדה צריכת הביצים שם באופן מדהים. עשרות אלפי לולים נסגרו".

Gidi Shemer

New member
רוב הכולסטרול שלנו אכן מיוצר בכבד

התרומה של הכולסטרול החיצוני היא משנית, בעיקר מכיוון שיש מנגנון של משוב שלילי- ככל שאנחנו מכניסים יותר כולסטרול, אנחנו מייצרים פחות בכבד. יש ויכוח די ישן לגבי תרומה/אי תרומה של אכילת ביצים לכולסטרול שבדם (יש מחקרים שמראים קשר בין אכילת ביצים (מעל 5 ביום אם אני זוכר נכון) וכולסטרול בדם. יש מאמרים שמראים בדיוק ההיפך. כשמדובר במחקרים אפידמיולוגיים צריך לזכור כל הזמן שאנחנו משווים שתי אוכלוסיות ומתיחסים רק לנתון אחד (לדוגמא: כמה ביצים אנו אוכלים ביום) ולא בהכרח לאלפי נתונים אחרים. אני לא טוען שלא צריך להתייחס למאמרים האלו, אבל בהחלט צריך להתייחס בזהירות. מבלי קשר לאינטרסים של מועצת הלול (שכמובן קיימים), מדענים רבים טוענים שאין בעיית כולסטרול בגלל אכילת מס' סביר של ביצים.

p e b b l e

New member
מה לגבי הקשר בין צריכת חלבון מן החי לכולסטרול

יש כיום מחקרים שמראים קשר חיובי בין רמת הכולסטרול בגוף לרמת הצריכה של חלבון מן החי. בנוסף, תזונאים רבים, כולל מריון נסטלה, מזהירים מפני רמת הכולסטרול הגבוהה שבביצים. ביצה מורכבת מחלמון (כולסטרול) וחלבון (חלבון מן החי), לי אישית נראה שמוטב לא לצרוך ביצים אם יש בעיית כולסטרול. אני אישית הורדתי כ-50 נקודות מהכולסטרול שלי כשהורדתי ביצים מהתפריט.

Gidi Shemer

New member
לגבי בעיית כולסטרול

אני בגישה של "אם אתה לא לגמרי בטוח, ואם יש לך בעיה ידועה, ואם יש מחלוקת לגבי מרכיב בתזונה", למה לא לנקוט בגישת בית שמאי ולא להוסיף (ביצים במקרה הזה)? המחקרים מדברים על פיזיולוגיה בריאה. ייתכן ועודף הכולסטרול שאצלך (לדוגמא- בגלל מנגנוני כבד) גורם לכך שתוספת מן החוץ אכן משפיעה. יתכן שלא. אבל, למה לקחת סיכון? אם במקרה שלך הורדת ביצים עושה לך טוב, אין שום בעיה. אם אני הייתי במצב שלך והייתי רואה את הקשר שראית, הייתי בהחלט מפסיק את צריכת הביצים שלי. לגבי המחקרים שרואים קשר בין רמות הצריכה של אכילה מהחי (שימי לב, כתבתי אכילה ולא חלבון) לבין כולסטרול: בזמנו הבאתי (אני חושב שזה היה בפורום צמחונות) מאמר שמסכם יפה ספרות עניפה בנושא. יש לא מעט מחקרים שמראים קשר, ויש לא פחות מחקרים שמראים אי-קשר או קשר הפוך. אם תרצי אוכל להביא אותו גם כאן. הבעיה במחקרים כאלו היא שמשווים בין קבוצות שונות שהן שונות בהרבה מובנים אבל מסיקים מסקנות לבי מרכיב X, לא לגבי כל השאר. אני לא טוען שכל המחקרים = שטויות. להיפך, אני טוען שמכל מחקר (מקצועי, לא חובבני שמתפרסם מטעם אגודה כלשהיא. מאמר בירחון מדעי אמיתי) אפשר ללמוד משהו, אבל צריך לבוא לנושא מתוך גישה ביקורתית.

p e b b l e

New member
מי אמר שהיתה בעיה?

לפי הרופאה והתזונאית שראיתי בעקבות הבדיקות לא היתה בעיה. שתיהן טענו שהכל בסדר מכיוון שהכולסטרול הטוב שלי גבוה אף הוא ומכיוון שאני צמחונית אין מה לעשות לגבי הכולסטרול, פשוט יש אנשים שאצלם זה גבוה מסיבה גנטית. והנה, לאחר שינוי תזונתי הכולסטרול ירד פלאים. לא גנטי ולא בטיח. כמו המחקר שהסתכל על משפחות עם אנשים שמנים וראה שגם חיות המחמד שלהן שמנות. זה לא תמיד גנטיקה אלא הרגלי תזונה.

Gidi Shemer

New member
טעות שלי

מצטער, חשבתי שציינת שהיה לך עודף והורדת אותו. my bad. בכלל, למרות שאני לא מאלו שנאבקים בביצים וחושב שתרומתם לרמת הכולסטרול זניחה, אני מאמין שהפתרון שלך היה הפתרון הטוב ביותר. הורדת מרכיב "חשוד", עזר לך, נפתרה הבעיה. אני לא חושב שצמחונים או טבעונים לוקחים איזשהו סיכון בריאותי. כל עוד הם עוקבים אחרי ה- B12 והויטמין D שלהם, לוקחים את התוספים המתאימים במידת הצורך, ומנהלים אורך חיים בריא עם תזונה מאוזנת, לא צריכה להם להיות שום בעיה.

J0hnny

New member
זאת רק פרדיגמא של התומכים

בגנטיקה כמשפיעה עלינו ואותו הויכוח הישן של גנים מול סביבה. לא חסר מחקרים שמראים שהגנטיקה היא רק פוטנציאל והסביבה היא זאת שמשפיעה על הביטוי של הגנים. לא חסר מחקרים שמראים שברגע שמספקים לגוף תזונה טבעונית הגוף יודע לרפא את עצמו ברמה של לשחרר סתימות עורקים והמנעות מניתוחי מעקף. אני יכול להביא לך כמות לא קטנה של מדענים שטיפלו באנשים בעלי עודף משקל, כולסטרול גבוה וברגע שהורידו להם מוצרים מן החי ועברו לתזונה טבעונית הכולסטרול פשוט צנח. אנשים שלקחו מלא תרופות ואחרי שעברו לתזונה טבעונית פשוט הורידו את התרופות למינימום או בכלל לא היו צריכים יותר שום כימיקל. העניין הוא שביצים זה רק עוד תוספת לבשר, חלב, דגים וג'אנק למיניהם שרוב האוכלוסיה צורכת. יכול להיות שספציפית בשביל מישהו שבמצב בריאותי טוב שנמנע ממוצרים מין החי,ג'אנק למיניהם ואוכל בריא. כמה ביצים יהיו פחות משמעותיות ואולי לא. אני לא ראיתי מחקר שמוכיח שהגנים הם הקובעים את רמת הכולסטרול. פשוט מה שניסו להגיד בפרסומת באופן כל כך נחרץ זאת הטעייה.

Gidi Shemer

New member
שרשרת אלי

אבל התייחסת למשהו שבכלל לא טענתי- לגבי גנים הקובעים את רמת הכולסטרול. מדענים לא מורידים משקל לבני אדם. מדענים חוקרים. בהקשר לכל מה שכתבת על תזונה טבעונית ושחרור סתימות עורקים וכו': ראה מה שכתבתי למעלה על מחקרים אפידמיולוגיים. אני דווקא אשמח לקרוא מחקרים כאלו, אבל לא על מנת להתנצח (יש לי רושם שזו הנקודה שאתה חותר אליה. אני מתנצל מראש אם טעיתי), אלא על מנת ללמוד.

p e b b l e

New member
הפניות

אני אמנם לא חזקה בקישורים למאמרים אבל יש לי תחושה שאתה תמצא את המאמרים הרלוונטיים בקלות. חוקרים ורופאים מובילים בתחום הם: T. Colin Campbell Caldwell B. Esselstyn Joel Fuhrman ובכלל מאמרים שקשורים ל- PCRM

Gidi Shemer

New member
תודה והפנייה משלי

אני אחפש מאמרים מדעיים שה pcrm מפנה אלייהם, תודה. אם את מעוניינת, אני מצרף review שמסכם ספרות עניפה (ותודה ללמבורגיני על המאמר שהוא שלח לי בזמנו). בעוד שהספרות המדעית כיום בדר"כ שוללת קשר בין כולסטרול בתזונה לכולסטרול בדם, היא בהחלט מתייחסת למקרים פרטיים שבהם יש קשר (אולי אצלך ?
). בכל מקרה, אני בטוח שאלמד משהו מההפניות שלך ותודה מראש. לילה טוב מהצד השני של האוקיינוס.

J0hnny

New member
ממש לא במטרה להתנצח

אבל כן לתת נקודה נוספת למשפט שכתבת "התרומה של הכולסטרול החיצוני היא משנית" זה לא מובן מעליו. זה יועד לפוסט המקורי וגם למשפט שכתבת. וכן זה בהחלט מתקשר לדיון הגדול של השפעות סביבה מול השפעות גנטיקה. גנטיקה זה לא רק צבע שיער וכד, זה כל טענה שמתייחסת לכך שלסביבה יש השפעה משנית על תהליכים פנימיים בגוף האדם. מפנה אותך לחוקרים נוספים כמו: Dean Ornish Neal Barnard John Mcdougall MD Mark Hyman כולם מדברים על השפעות סגנון חיים וביניהם תזונה על ביטוי הגנים. בין השאר גם על רמות הכולסטרול. יש גם את הספר מחקר סין שכדאי לקרוא עם לא יצא לך.

למעלה