שאלה לי :)

elocin

New member
שאלה לי :)

(לא בטוחה שזה קשור לפורום) איך בני אדם ובע"ח אחרים מבדילים בין צבעים? איך זה קורה? מה יש בעין המאפשר זאת? ואיך יש כאלו בע"ח שלא מבדילים, או לא רואים צבעים מסוימים?
elocin

2_be

New member
קשור, קשור../images/Emo13.gif

דבר ראשון את המאמר על צבעים בפורום קראת? יש מינים של בע"ח המבחינים רק בחלק מצבעי הקשת בגלל מבנה העין השונה והרגישות השונה לקרינת האור ועוד על ראיה של בע"ח מסבירים כאן (אם לוחצים על הקישורים למעלה באתר, מגיעים לעוד דברים מענינים..). כעיקרון תחושת הצבע בעין שלנו נוצרת כאשר קרני אור באורכי גל שונים מגרים את חיישני הצבע בעין. התגובה שלהם עוברת דרך הרשתית ועצב הראיה למוח ומעיבוד המידע הזה (מהחישנים השונים) המתבצע במוח מרגישים בצבע.

vvizard

New member
טוב...

במאמר שבפורום ישנם כמה אי-דיוקים. האתר בנוי טוב ומשעשע ולמרות שלא עברתי על כולו נראה שגם הוא לוקה בחסר בכמה נקודות. אני חושב שהפורום הזה צריך לגרות לסקרנות רבה יותר מאשר התאור הפשטני כזה. למשל, שימו לב שבקשת ישנם אינסוף צבעים! החלוקה לשבע שרירותית לגמרי. ועדיין אין שם את כל הצבעים! אין שם, למשל, את חום. אז איזה צבעים יש בקשת? האם ישנו מספר סופי של צבעים בסיסיים? זאת השאלות שכדי שתשאלו את עצמכם. בהצלחה!

2_be

New member
אז...

את ההודעה שלך מתחת..מותר להוסיף למאמרים? מותר להוסיף הודעות שלך באופן קבוע למאמרים? אגב, בד"כ שמישהו שואל שאלה אני באופן אישי נוהגת להתחיל תשובות מהבסיס ולקשר לאתרים שמסבירים ברור ובצורה בסיסית ואח"כ השמיים הם הגבול..תמיד אפשר לשאול (כמובן שהשאלות יתקבלו בשמחה..
) לפרט ולהוסיף עוד, ואם אתה עושה את זה אז בשמחה

vvizard

New member
כן, וודאי... ודרך אגב

איך אפשר לערוך את ההודעות שלי כדי לתקן שגיאות כתיב או להוסיף יותר... אם הופכים את זה למאמר כדאי שתהיה לא אפשרות לעשות זאת.

vvizard

New member
אוקי... אז הנה...

עובדות: * קרינה אלקטרו-מגנטית (א"מ), כמו גל, מורכבת (מתמטית) מגלים פשוטים יותר. נקרא להם גלים בסיסים. על מנת לאפיין גל בסיסי כזה מספיק שני פרמטרים הנקראים משרעת ותדירות. אתה יכול לדמיין גל בסיסי כזה כתנודה של קפיץ או ציור של סינוס. (אם אתה רוצה הסבר נוסף על מושגים אלה, שאל) * ניתן לאפיין כל קרינה א"מ על ידי תאור של כול התדירויות ומשרעות של גלים בסיסיים אלה המרכיבים אותה. מספר של הגלים האלה יכול להיות אינסופי. אפילו רצף שניתן לצייר אותו על מערכת צירים שבה ציר X יהיה תדירויות וציר Y משרעות. ציר כזה נקרא ספקטרום. * כל הגופים פולטים קרינה א"מ, אשר מקורה יכול להיות מפליטה עצמית או החזרה של קרינה ממקור אחר. לעניינו זה לא משנה, כי מבחינתינו זה נראה כקרינה שמגיעה מהגוף. * בעיניהם של בעלי חיים (על הרשתית) ישנם חיישנים של קרינה אלקטרו-מגנטית. החיישנים האלה אינם זהים! במה הם נבדלים? כל אחד רגיש רק לחלק מתדירויות. ולכן מגיב רק יחסית למשרעת של אותם גלים בסיסיים המרכיבים את הקרינה אשר בעלי תדירות השייכת רק לאותה קבוצה של תדירויות שהחיישן רגיש לה. התגובה של החיישנים האלה היא תחושת הצבע. מאחר ולכל בעל-חיים (ואפילו לבעלי חיים מאותו מין) ישנם חיישנים שונים (המגיבים לקבוצות שונות של תדירויות), מכאן נובעת תחושת הצבע השונה והסובייקטיבית. פרטים בדוגמאות: נניח שיש בעל חיים שיש לא רק סוג אחד של חיישנים. לא משנה לאיזה תדירויות הם מגיבים (העיקר שיגיבו לתדירויות שמצויות בקרינה מגופים ביום!) העיקר שכולם זהים. בעל חיים כזה יבחין רק בשינויי המשרעת (שהיא העוצמה) של הקרינה המגיעה (בתדירויות הרגישות) הראיה של בעל חיים כזה תהיה מה שאנו קוראים "שחור לבן". למעשה זה לא רק שחור לבן אלא כול הגווני אפור באמצע גם. אבל חיה אחרת מאותו מין יכולה להיות עדיין עם חיישנים זהים אבל אשר מגיבים קבוצת תדירויות קצת שונה. אז יכולים להיות שני סוגים של קרינה א"מ אשר יגרמו תגובה שונה אצל בעל חיים ראשון אבל תגובה זהה אצל בעל חיים השני (ההבדל בקרינה הוא בדיוק באותן תדירויות שבעל חיים שני לא רגיש להן בכלל). מה קבלנו? קבלנו שבעוד שחיה ראשונה תראה שני צבעים שונים חיה שניה לא תבחין בין צבעים אלה! מערכת ראיה אנושית (בקצרה): אצל האדם ישנם 3 סוגים של חיישנים. התגובה המשולבת משלושתם (תחשוב על 3 מספרים שיכולים להיות מוצגים על שלושה צירים) היא האחראית לתחושת הצבע והעוצמה שלנו. אז בעצם ניתן לחשוב על נפח תלת-מימדי וסופי(!) שכל נקודה בו זה צבע ועוצמה שונים. אם אנו רוצים לבודד רק את תחושת הצבע אז נקבל שטח דו-מימדי וסופי שכול נקודה בו היא צבע שונה. מספר הנקודות כאלה הוא כמובן אין סופי. מה שאומר לך שיש מספר אין סופי של צבעים! (כושר ההפרדה ביניהם זו שאלה אחרת). יש עוד הרבה בנושא הזה. למשל מה בדיוק גורם לבעיות שונות כמו עוורון צבעים וכו'. או למשל הסבר לכך שאין דבר כזה צבעים בסיסיים! אבל אני מקווה שעזרתי קצת. בגדול ברגע שאתה מבין את מה שהסברתי כאן אתה יכול לראות פחות או יותר את התשובות לשאלות שלך. אבל על תהסס לשאול.

elocin

New member
הבנתי בערך, ואת שיטת החיבור וחיסור

של צבעים לא הבנתי
, כי לא למדתי פיסיקה עדיין... אבל בכללי הבנתי, תודה רבה
ובאותו נושא, איך מבדילים בין צלילים אנשים ובע"ח? פעם היה לי ספר שהראה מבנה של עין ואוזן ואיך ומה קורה כשרואים ושומעים, אבל הוא אבד :(

vvizard

New member
למעשה לגבי הצלילים

ההסבר הכללי מאוד דומה. במקום קרינה א"מ. אלה הם גלים של שינויי צפיפות באוויר. פעולת החיישנים דומה. אבל אתה צודק הסברים מפורטים יותר ומעניינים יותר דורשים עיון בספרים המבוססים על מחקר רב. הקשר בין מבנה החיישן לפעולתו, הקשר בין האוזן והעין למוח, כל אלה שאלות מעניינות מאוד ששווה להשקיע בקריאה עליהם.

למעלה