שאלה לי אליכם:

שאלה לי אליכם:

איך אתם מסבירים את התגובה הבאה: מי סיד צלולים עם C02 ויוני הידרוקסיד. כלומר תגובת חומצה בסיס. +CaCO3+H2O ----------- 20H- + CO2+Ca2 כמובן התגובה פה היא מימין לשמאל כי אני לא מבינה כל כך במחשבים. הבנתי שהיתה פה תגובת סתירה בין ה- C02 שזוהי חומצה לתמיסת ההידרוקסידים שאלו בסיסיים. והבנתי שבתגובת סתירה מקבלים מים , אם כך למה לא קיבלנו רק מים ויוני סידן . מאיפה בא ה - CaCO3. תודה רבה על כל תשובה.

סוג של בעיה,לאכן.

בזמנו כשלימדו אותנו בתיכון על חומצות ובסיסים אכן הייתה לי בעיה להבין איך קורה מה שקורה בתגובות ח"ב של חומצות ובסיסי לואיס, שמקבלים/תורמים זוג אלקטרורנים[פר דפינישן,הגדרה
]. אמנם צירפתי את המנגנון[לדעתי. לא זוכר שבאמת אי פעם ראיתי "מקור רשמי" שמדגיזם זאת אבל אני די מאמין שזה המנגנון לפי טבע החלקיקים הנ"ל, שאני יודע], אבל מכיוון שבאמת בתיכון[בזמני לפחות..] לא מלמדים את נושא המנגנונים, הרי שאולי זה עלול להיות לך בעייתי...אני בכ"א,למות שלא אהבתי זאת, את תג' ח"ב של לואיס למדתי כמו תוכי כי לא הייתה לי כל כך ברירה,כאמור. אם בכ"א,בא לך לנסות ולהבין[וזה מבורך כמובן, ועדיף לדעתי משיטת ה"תוכי"], אציין רק שכל חץ כזה באיור שלי מעיד על זוג אלקטרונים שעובר מחלקיק אחד["תחתית החץ"] לחלקיק אחר["שפיץ החץ"]. צריך לשים לב כמובן שבכל שלב של המנגנון יתקיים "אוקטט"[8 אלקטרונים ברמה חיצונית לרוב היסודות, 6 לטור שלישי,2 למימן ועד 12 כמדומני לגופרית,למשל] לכל יסוד במבני הלואיס הנ"ל. יון הקרבונאט שמתקבל יציב[ולכן הוא סוג של "כוח מניע" לתגובה] עקב פיזור מטען אפשרי על פני כל אחד משלושת חמצני האניון ע"י "רזוננס", מושג נוסף שנדמה לי שאת לא מכירה. כמו כן, ניתן לשאול למה בכלל הפד"ח "מותקף" ע"י ההידרוקסיד אבל תשובה לכך תתקבל מהתבוננות במבנה הלואיס של הפד"ח-הפחמן שם "מוחזק" ע"י שני חמצנים מאד אלקטרושליליים יחסית אליו ולכן יש על אותו פחמן קיטוב חיובי[למרות שלמולק' עצמה אין דו קוטב קבוע, כי משיכת האלקטרונים סימטרית לשני צידי הפחמן] שגורם לאלקטרונים "להתקרב אליו"[מה שנקרא,הפחמן כאן אלקטרופילי למדיי,במונחים מנגנוניים]. הפרוטון [H+]על הביקרבונאט[HCO3-] חומצי במידה מסויימת כי האניון שמתקבל אח"F,הקרבונאט,יציב יחסית. מקווה שהדברים הובהרו, ואם לא, תנסי לחדד את הנקודה

תודה רבה...

אבל כפי שאמרת אני בתיכון ולא הבנתי כל כך את ההסברים שלך, אודה לך מאוד אם תנסחם מחדש או ברמה יותר נמוכה , כדי שאני אבין . ותודה בכל מקרה.

רק אח"כ אוכל להשיב לך,אבל

עד אז אשאל אותך: מה בדיוק לא ברור לך? ה"חיצים"?.. אין פה רמה יותר נמוכה מזה בכ"א,אלו ההסברים היחידים שיכולים להסביר למה מתרחשת התגובה הנ"ל ואיך. אני יכול לומר ש"את רואה שאחד פה מתנהג כחומצת לואיס[פד"ח] ושני כבסיס לואיס[הידרוקסיד]" אבל...מה זה נותן לך אני לא יודע, כי את זה את רואה לבד. ההסבר ל"למה זה קורה ככה?" הוא זה שמפריע לך לדעתי, ואני לא מכיר דרך אחרת להסבירו,מלבד ריאקטיביות החומרים.[זה "רוצה לקבל אלקטרונים" כי... וכו' וכו'] ודברים כאלו לומדים מנסיון ולרוב לא בתיכון. עם זאת, כאמור אם יש משהו יותר ספציפי שלא ברור לך, אנסה לעזור בעניין.

למעלה