שאלה ליניב ריז

r a f i f

New member

שי אגם

New member
עדכון תחזית הבקרה - החורף באופק!

למי שלא זוכר או לא ראה - לפני מספר ימים נפתח דיון אשר בסיכומו הוחלט ליצור מעין קבוצה בקרה לתחזיות ארוכות הטווח שיניב מפרסם, לפי הפרמטרים שלו, על מנת לבחון את יעילותן למול תחזיות מושכלות הבנויות בעיקר על אנסמבלים.
החלטתי לקחת על עצמי את מתן תחזיות הבקרה בכדי לעזור בבחינה זו. התחזיות האחרונות שפורסמו אלו התחזיות הבאות:

תאריך: 5 בפברואר. (לפי המפות אכן מסתמן מעבר של אפיק בתאריך זה..)
אפיק של 10DM-5DM.
ייתכנו טפטופים / גשמים שלא יניבו מעל 1 מ"מ.
דגש בטפטופים על צפון הארץ ומישור החוף.
האפיק יחלוף אותנו במהירות רבה צפונית-מערבית לנו בשל התעמקות אפיק רציני במערב אירופה.

לאחר מכן, נחזה מעבר אפיקי נוסף, שאלו מאפייניו:

תאריך: 8 בפברואר (גם לתאריך זה המפות והאנסמבלים מצביעים על אפיק שצפוי לעבור אותנו).
אפיק של 15DM-10DM.
האפיק צפוי להניב גשמים מהצפון ועד הנגב, בדגש על צפון הארץ ומרכזה (עד עשרות בודדות של מ"מ).
גם אפיק זה יחלוף אותנו יחסית מהר, בשל תופעת ביצי השור.

התחזית החדשה לאפיק נוסף בטווח הרחוק מצביעה על אפיק שיחלוף אותנו ב-12/2 (כפי שהיה נראה כבר לפני 3 ימים!) ואלו מאפייניו:

תאריך: כאמור ה-12/2.
אפיק של 20DM-10DM.
האפיק צפוי להניב גשמים מהצפון ועד הנגב, בדגש על צפון הארץ ומרכזה (עד עשרות בודדות של מ"מ).
אפיק זה צפוי לשהות באזורנו כ-48 שעות לערך, ואז לחלוף אותנו.

ומה בהמשך? נראה שלאחר אפיק זה אנחנו מתרכסים, ונהיה ללא גשם לפחות כ-5 ימים. אבל זה עוד רחוק, ואני אמשיך לעקוב אחרי זה..

יניב ריז

New member
עדכון 00Z נתן לי תשובה שלא ציפיתי לה.

אתה חזית אפיק ל-5 ול-8, בעוד ה-NAO הראה רק תנודה אחת, ואני השתגעתי מזה שהמודלים תמכו בתחזית שלך עד כה.
לא הבנתי איך זה שיש רק תנודה אחת, והמודלים מראים 2 אפיקים לא קטנים...
ולא רק זה, אלא שגם עד הבוקר, כל העדכונים שקדמו היו החלטיים על 2 אפיקים.

כעת לראשונה העדכון מציג תמונה שונה, מדובר באפיק סטאטי אחד, שיכנס ב-3/2 ופשוט יעמוד מעלינו כמעט ללא שינוי עד ל-8 אולי אפילו 9/2.

אבל זה רק עדכון אחד שמראה זאת, סביר שיהיו שינויים

יניב ריז

New member
כרגע לטווח הריאלי, ב-3/1 יגיע אפיק של 14DM

בשעה 00Z.
וכרגע נראה שגשמם ירדו החל מה-2-3/1.

ההמשך מחוץ לטווח הריאלי, מראה שאותו האפיק מתעמק שוב מהזרמת הקור שהרכס שצפונית אליו, מזרים אליו, מה שאמור להגביר את הגשמים והקור.

מקווה ששנינו נצליח, ככה נקבל גשם רצוף מה-2-3/2 ועד ה-10/2

שי אגם

New member
כל אחד צדק במשהו ופספס משהו אחר

הפשרת ביניים נשמעת לי מעולה - גשם ל-8 ימים רצוף

וראה הודעתי מטה בהקשרי האנסמבלים..

שי אגם

New member
השאלה איך אתה מחשיב מצב כזה של התעמקות מחודשת

כי לפי האנסמבל בעיקרון, צפויים 3 גלים של תנודות במפלס 500 מ"ב. 3/2, 5/2, וה-8/2.
הרי שאם נתייחס לגלים הללו כנפרדים זה מזה, אתה פגעת באפיק של ה-3/2 ופספסת את השניים האחרים, בעוד שהתחזית שלי עשתה בדיוק את ההפך - פספסה את ה-3/2 (התחזית הייתה מושתתת על ההיגיון שהרכס שנמצא מעלינו מספיק חזק כדי לבלום את האפיק של ה-3/2 ושלא ישפיע עלינו..), אבל צפתה יופי את ה-5/2, ובמיוחד את ה-8/2 שאצלך לא היו סימנים לכך בכלל..

צריך לעבור את היומיים הקרובים ואז נראה מה ייצא בפועל מכל הבלאגן הזה.. לדעתי תהיה איזו פשרת ביניים שבה כל אחד יצא צודק באיזה אפיק, ופספס אפיק אחר.

supercellstorm

New member
סוף כל סוף רואים רצף חורפי -לא סערה- אבל רצף

גשום וטוב בדקאדה הראשונה. אכן נדמה שמדובר באפיקיות ממושכת-אולי בגלי אפיקיות. אבל בטח לא אפיק אחד עיקרי ב-5 בפברואר, אלא משהו שמתחיל ב- 2-3 בפברואר ומסתיים לו כנראה אי שם בסוף הדקאדה.

קצת נחת ? :)

יניב ריז

New member
הגרפים לא מראים את הסינופטיקה.

תריץ אנימציות של ה-500 מ"ב, ותראה שמה שמייצר את הגרפים, זה אפיק שמגיע אלינו ממסת קור פולארית, שמוזרמת דרומה ע"י רכס אימתני באיזור אוקראינה/בלרוס, ובכך יוצרת דפוס חסימה קטן, בשל הקטנת רכיב הסילון למזרחה, וקבלת מצב של אפיק סמי-סטציונרי בזעיר אנפין. מחד- אורך גל קצר = תנועה מערבה חלשה, מאידך גם מהירות הסילון הנגדית-מזרחה, יורדת, ונוצר איזון יציב למחצה, שמביא לתופעת גל עומד.

למעלה