שאלה ליניב ריז

igal patel

New member
שאלה ליניב ריז

אני עוקב (בהנאה די גדולה) אחר הפורום הזה מזה שנים. אני מאלה שקוראים ובדרך כלל לא מגיבים.
אני גם עוקב אחר הויכוח (אני כבר מודיע שאין לי עמדה, כי לא התעמקתי בנושא).

אני מבין שאתה קושר את מזג האוויר לפעילות השמש. זה נשמע מעניין אם כי הדעות חלוקות לא רק לגבי התכנות ההשפעה (סביר להניח שיש השפעה. השמש היא מנוע האקלים כאן), אלא מהו הקשר ואיך אפשר לכמת אותו, אם בכלל.

אני עוקב אחר השמש ברציפות (בימים שאתם לא מקלקלים לי את מזג האוויר עם העננות....). אני צרפתי קישור לאתר ה- youtube שלי עם צילומי השמש)
http://www.youtube.com/channel/UC5PqgmDAFs_PiyIuT6ZrSUw

בימים אלה מתפתח כתם גדול מאוד על שפת השמש. זה אחד הגדולים שהיו בשנים האחרונות (מצוי על השולים המזרחיים שלה). הוא גדול בצורה משמעותית מהכתמים שהיו בשנה האחרונה (למעט כתם 1944 שהיה בדיוק באותו קו אורך, וייתכן שזה התפתחות של אותו כתם מפלצתי).

אין לי מושג אם יש או אין השפעה. אני משאיר לך ולאחרים לבדוק

בהצלחה

יניב ריז

New member
יגאל,אנחנו מכירים מהילדות.

כשהייתי בן 14 הדרכתי איתך במצפה הכוכבים בגבעתים, צפינו ביחד בהתרסקות שומכר לוי בצדק, בגבעתיים.

כידוע לך, ניתן לחלק את קרינת השמש ל-2:
1- חלקיקים אנרגטיים
2- קרינה אלקטרו-מגנטית.

לא מצאתי קשר בין חלקיקים לדפוסי אקלים או מזג האוויר, אך כן מצאתי קשר בין הקרינה האלקטרומגנטית, לאקלים.

בעוד סה"כ השינוי בשטף השמש בין שיא מחזור, לשמש נטולת כתמים הוא רק כ-0.3%, ולכן השפעה ישירה על הטמפ' הגלובלית לא גדולה מסדר גודל של 0.4 מ"צ.
מאידך, שינוי השטף בתחום ה-UV הוא כ-3%, ותדר זה נספג באוזון בסטרטוספירה, ויוצר את גרדיאנט הטמפ' הסטרטוספרי, שהוא המנוע של הורטקס הפולארי.
ומכאן, ששינויים בשטף ה-UV, משנים את הגרדיאנט ב-3%, שזה די והותר להפעיל מערכת משוב חיובי על תנועת האוויר הקר בקרקע באזור הקוטב, ובכך קביעת תצורת עירבול החום, והדרך בה האטמוספירה תנסה להגיע לשיווי משקל תרמאלי.

עליה בשטף ה-UV, יגדיל את הגרדיאנט בסטרטוספירה = הורטקס יתחזק = קווי הרוחב 45+ יתקררו בטווח המיידי, ועדות לכך היא גלי הקור הקיצוניים בשנים האחרונות באירופה ומז' ארה"ב.
לטווח הבינוני, בתקופת מינימום בסגנון דלתון, כיפות הקרח יגדלו, ולכן האלבדו יגדל, וההתקררות תהפוך מקו 45+ לכל קווי הרוחב, קרי התקררות גלובלית, כשמוקד הקור יושב בקו רוחב 45 ומעלה, והאלבדו שגדל מקרר את כל הפלנטה.

יניב ריז

New member
תיקון- עליה = ירידה בשטף.

ירידה בשטף =החלשת הורטקס = ירידת קור חקווי הרוחב הבינוניים

adaros

New member
כתם שמש 1944 שינה את מספרו ל 1967

הוא פעיל מאד מגנטית וכרגע מתחיל לפנות לכוון כדוה"א וישאר על הדיסקה של השמש שפונה אלינו משך 12 יום
מצורפת בזאת תמונה של פליטת הרנטגן ב 3 הימים האחרונים
ניתן ראות סדרת התפרצויות שמש בסדר גודל בינוני m classes solar flares
וסביר להניח שאם הפעילות וההרכב המגנטי של כתם שמש 1967 ימשיכו במגמה הנוכחית נראה פליירים רציניים יותר
X CLASSES SOLAR FLARES
שטף פליטת הרדיו 10.7 עומד כרגע על 137 SFU וסביר להניח שהנתון הזה יעלה המון משך השבוע וחצי הקרובים
יניב - כיצד זה ישפיע ? מה יהיה ? יש לך צפי ?

ברכות ושלומות לכולם

יניב ריז

New member
הורטקס הפולארי יתחזק ונמצא במגמת עליה

מהירה.
וגם צפוי שהשגיאה תהיה חיובית, קרי ה-AO יעלה יותר מהר ממה שהמודלים חוזים.

adaros

New member
זה טוב לנו ? זה רע לנו ?

זה ייעלה את הסיכוי שירד אוויר ברום לכוונינו ?
זה יוריד את הסיכוי ?

יניב ריז

New member
כל מקרה לגופו.

בגדול, ורטקס פולארי חלש = הדרמת קור לקווי הרוחב הבינוניים, שלכאורה זה טוב לנו כישראליים בקווי הרוחב הבינוניים.
הבעיה שהקור יורד בצורת גלים, קרי אם הקור יתעמק בחוף המזרחי של ארה"ב ומערב אירופה, פועל יוצא מכך שאנחנו נתרכס...

כלומר ה-AO מגדיר את ירידת הקור על ציר קווי הרוחב (נניח ציר Y).
וה-NAO מגדיר את תנועת הקור על קווי האורך (נניח ציר X).

לכן האידיאל מבחינתינו, זה ירידה ב-AO, שמלווה בתנודה מעלה של ה-NAO, כלומר אוויר קר יורד דרומה (ירידה ב-AO), יורד לאטלנטי (ה-NAO יורד למינימום מקומי), ואז ה-NAO מבצע עליה, ובכך "בועט" את מסת האוויר שירדה לאטלנטי, לכיוון אגן הים התיכון.

יניב ריז

New member
במבט לאוזון, מסתמן שהשגיאה שלילית

למעשה מאז דליפת האוזון שגדלה מאמצע דצמבר, כל עליה בקרינת השמש הביא להקטנת הגרדיאנט בין המשווה לקוטב, בשל חימום הסטרטוספירה בקווי הרוחב סביב 45-75, ולכן הורטקס נחלש ככל שהקרינה התחזקה, לכן רואים שגיאות ענקיות בחיזוי ה-AO ל-7 ימים מראש ע"י האנסמבל.

בהחלט חורף שנתן גושפנקא להשפעת האוזון בקביעת ההשפעה בין הקרינה לורטקס, כפי שתיאורית הבסיס חזתה, אך בשל קיצוניות הדליפה, ומורכבותה, ייצרה קושי ניכר בחיזוי העונה.

יניב ריז

New member
כן. מספיקה המגמה הכללית, שכן מדובר בסכימה

על פני שטח ענקי, לכן אין משמעות לשינויים הקטנים, אלא רק למגמה הכללית.

adaros

New member
דבר מוזר קורה על השמש שעוד לא יצא לי לראות

מספר כתמי השמש נמוך מאד - כ 70
בעוד ששטף קרינת הרדיו 10.7 עומד כרגע על 157 SFU
מצב מעניין כי 2 הנתונים האלו אמורים להיות קורלטיביים כשההנחה היא ששטף קרינת הרדיו 10.7 הוא אינדיקציה טובה מאד למספר כתמי השמש.

זה בעצם מרמז על עוצמתו של כתם שמש 1944 שבנתיים שינה את שמו ל 1967 ( זה מה שקורה לכתמי שמש שמשלימים סיבוב סביב השמש ומופיעים מחדש - הם גם ממוספרים מחדש)
כנראה שהוא מקור הפליטה העיקרי והוא חזק הרבה הרבה יותר מכל הכתמים האחרים (שד"א אין כרגע מבלדו כמעט כלום על השמש)
כנראה שהצפי הוא שמספר כתמי השמש ירד עוד יותר!!! וששטף קרינת הרדיו יעלה ככל שכתם שמש 1967 יתקרב למרכז הדיסקה של השמש
וממיקום זה ישפיע עלינו בצורה מירבית - זה יקרה בעוד 5-6 ימים בערך.
סיטואציה מעניינת מאד

מצורף בזאת גרף של שטף קרינת קרני הרנטגן ל 3 הימים האחרונים.
ניתן לראות שהפעילות ממשיכה שאנחנו בעיצומה של אותה סדרת התפרצויות בינוניות (M CLASS) שהחלה מתחילת השבוע מרגע הופעתו החוזרת של כתם שמש 1967
כנראה שהפעילות תמשיך - כי המורכבות המגנטיל של כתם שמש 1967 גדולה
זאת ניתן לראות ע"פ ההדמאה בשחור לבן של לווין SDO שאני מצרף שהוא בעצם מודד את השדות המגנטים על השמש עצמה
כאשר שחור מסמל קוטב חיובי ולבן מסמל קוטב שלילי ... ניתן לראות כמה קטבים ואת הערבוב שלהם - דבר שמגדיל את הסיכוי לפעילות

ושמעתי שלפי התחזיות אולי החורף חוזר ?
הפעילות כנראה תמשיך - מה הצפי ??

יניב ריז

New member
וה-NAO עולה.

השגיאה לגביו לא ברורה, בשל התפלגות אוזון זועתית, שמקשה לחשב את קבוע השגיאה.
אך המגמה של עליה כ"כ דומיננטית, שזה בטל בשישים.

לפי תיאורית ה-NAO נוצרת עוד תנודה = יווצר עוד אפיק.
שפל התנודה הוא ב-27/1. שיא התנודה הוא ה-1/2 = משך תנודה של 4 ימים. מכאן שתאריך האפיק הורא ה- 1/2 + מחצית ממשך התנודה (4/2 =2) = ב-3/2.
יש לשים לב שהתנודה מתבצעת תחת משטר NAO חיובי, מה שמתבטא בצפוניות יחסית של האפיק.

מחד מדובר בתנודה גדולה ועמוקה = אפיק עמוק, מאידך האפיק יהיה צפוני, כך שיהיה זה סביר להניח שמדובר במערכת של הצפון והחוף, עם פוטנציאל לשלג בחרמון, אולי מג'דל שאמס/פסגות הגולן במקרה הטוב והאופטימי.

adaros

New member
תודה ,נקווה לטוב, אמשיך לעדכן לגבי ה

במידת הצורך

לדזפ

New member
כבוד לפורום שאתה כאן איתנו, יגאל

ולמי שלא יודע, ד"ר יגאל פתאל, יו"ר איגוד האסטרונומיה בישראל.

למעלה