אבל עם מושא
3. אף אחד אינו טוען שהפיסיקאים הם אנשים צדיקים וטהורים, אבל יש מרחק גדול מאד בין זה לבין הטלת דופי במימצאים פיסיקליים שמוסכמים בגדול על כלל הקהיליה המדעית. אילו היית מראה לי איזה פיסיקאי מטורלל בן איזשהי כת מיסטית, שיוצא בהכרזה חריגה בדבר העובדה שכדור הארץ קיים למעלה מ- 6000 שנה, היה טעם כלשהו בטיעונך לגבי חריגה מאובייקטיביות. אבל נראה לי שגם אתה יודע שרוב הטיעונים שרמזתי אליהם נטענים מצויים כבר תקופה לא קצרה כלל בקונצנזוס המדעי הכללי, ולא בדבריו של מישהו זה או אחר בן איזשהי אמונה דתית ספציפית שעלולה להשפיע על האובייקטיביות שלו. מובן שזכותך לבחור להאמין למה שאתה רוצה, ועל פי בחירתך זו יישפט הליך הבחירה שלך בעיני אחרים. אתה יכול למשל לבחור להאמין לטיעוני הכנסיה שלחמה בויכוחים דומים עם גליליאו לגבי מרכזיותו או אי-מרכזיותו של כדור הארץ במערכת השמש - מובן שאינך עובד על אף חוק בבחירה משונה זאת. אתה יכול גם לבחור להאמין בכך שאדם בשם נח הציל את כל החיות על-פני האדמה. תיבחר מה שתירצה להאמין בו, וככל שבחירתך תימצא בסתירה גדולה יותר לקונצנזוס המדעי, כך תיחשב לחריג ולמשונה יותר. זכותך. 5. אינני מנסה לגרור אותך לפילוסופיה - להיפך, אתה עשית זאת ואני ניסיתי להחזירך לסטטיסטיקה יבשה. המשפט "למה אתה מנסה להדליק את המחשב אם ההסתברות שהוא ידלק היא 0" מגלה אי-הבנה של דברי או הטעייה. *בהינתן* העובדה שאני מנסה להדליק את המחשב כרגע, אזי הסיכוי שהוא יידלק בשניה הבאה גדול מאד. לעומת זאת, לו היית שואל אותי לפני יומיים מה הסיכוי שבדיוק כרגע יגרד לי בסנטר, התשובה היתה קרובה לאפס בערך כמו הסיכוי ליצירת תא חי באוקיינוסים של לפני מיליארד שנים. עובדה ששני הדברים קרו - גם גרד לי כרגע בסנטר וגם נוצר התא החי. אכן הסתברות זה מקצוע שימושי מאד, ובאותה מידה רבים או שאינם מבינים חלקים ממנו כהלכה, או גרוע יותר - מסרסים בכוונה נושאים מסוימים כדי להטעות אחרים. אגב, אם אתה מאמין למדענים בחישובי הסתברויות (וטוב שכך), כדאי לך באותה נשימה להאמין גם לשאר הדברים שהם אומרים. לא לפני פיסקה טענת שהם לא אובייקטיביים ונתונים להשקפות עולם שונות? ופתאום: "כשמדען מסוים גילה שההסתברות היא אפסית אני נוטה להאמין לו"? 6. אתה מבלבל בין חקר דברים שטרם התגלה קיומם לבין חקר דברים "לא מוגדרים". אף מדעו אינו חוקר את קיומו של הקרצוץ השפרני, כיוון שף אחד לא הגדיר מה זה "קרצוץ שפרני" ולכן אין בדיוק מה לחקור... האנלוגיה שלך לדגים מהווה טעות (או הטעייה) גם כן, כיוון שאין קשר בין מה "שלא רואים" לבין מה "שלא קיים", ובנוסף היא קצת מבלבלת בין "קיים" לבין "מוגדר". הואיל והדגים אינם טובים בהגדרות באופן כללי, אזי עם מעט יצירתיות ניתן להצמיד כמעט כל נמשל שתירצה אליהם. ולהמשיך את הטיעון שאתה בעצמך העלית - אין כל טעם לדון בדברים שאתה טוען שהם נשגבים מבינתך, כיוון שבינתך אינה מסוגלת לדון בהם לפי ההגדרה שלך, ולכן קצת, איך נאמר, חבל על הזמן. מעניין אגב, שלמרות שהדברים נשגבים מבינתך אתה יודע בדיוק להגיד לי מה אותו "נשגב" רוצה שאעשה ומה לא. לגבי הבריאה בדיעבד, מה שכתבתי היה לדעתי מספיק ברור, כך שאינני רואה טעם לחזור על דברי שוב. נראה לי שגם אתה עצמך לא סתרת דברים אלה.