שאלה לחברי הפורום

• פותח הנושא gdkln
  • פורסם בתאריך
ועדיין

ישנם הבדלים גדולים בין אז להיום - אז הציונות קרצה והיה פיתוי גם לאידיאליסטים. היום כשאתה מדבר עם אינטיליגנטים חרדיים הם באמת בזים לתרבות החיים החילונית כפי שהיא מוחצנת - מהווה מנוע דעיכה משמעותי לכל תעוזה אינטלקטואלית. שלטון הרבנים והעסקונה בגרעינים הקשים - ידוע. חומות הגטו עבות יותר דווקא עקב הפקת לקחי תקופת ההשכלה.
ד.א. - מהפכות בעולם הערבי - מה קורה שם? עוד לא הבנתי.

nini132

New member
לא רק שזה יכול לקרות

זה גם הולך לקרות.
הזרם החרדי כמו שהכרנו אותו נמצא בשלבי התפוררות.
זה הציבור החילוני שהפסיק להיכנע לתכתיבי הדת, שלמד שאין לחרדים מונופול על אלוהים.
זה הציבור האלטרנטיבי (רפורמי, קונסברטיבי וכדומה) שמרים את הראש ודורש את שלו.
וזה בעיר הציבור החרדי שכבר לא מצליח לסגור את עצמו.
כשהייתי בן 14, היה בחור אחד שהכרתי שיצא בשאלה, השם שלו נמחק מהעולם, אף אחד לא ידע עליו פרט מלבד שהוא הוריד את הכיפה. היום? אין בית שאין בו חלל, בלתי אפשרי למצוא בחור שלא מכיר מישהו מהישיבה שיצא בשאלה.
לפני כמה שנים יוצא בשאלה תמיד היה הערס הזה שמסתובב עם בנות ותופס טרמפים לקברי צדיקים, היום המודעות גוברת ליוצאים בשאלה הנורמטיבים.
שלא נדבר על "חרדים בעל כורחם" תופעה שלא הייתה ידועה ותודות לפורום הזה עולה לכותרות.

תנועות כמו "יוצאים לשינוי" שדורשת הכרה ביוצאים בשאלה כמגזר בפני עצמו.
אינטרנט, אינטרנט, אינטרנט, חושף את המאמינים למידע שלא היה נחשף, חושף ומנגיש מידע עצום, בלתי ניתן לשליטה לחלוטין ועצם המאבק נגדו הופך אותו למקום הראשון שבו בודק כל אחד שהאמונה שלו קצת מתערערת.
התגברות המודעות העצמית של הציבור שכבר מבין שהוא מובל על ידי עסקנים.

ועוד מגוון סיבות שאולי לא משהו בפני עצמן, אבל הכל ביחד מוביל לשינוי, שינוי אמיתי, שמתחולל עכשיו, מתחת לאף של כולנו.
מלבד כמובן אותם אנשים אמיצים, כמו מנהלת הפורום הזה ומילטון ג'ון יו"ר עמותת יוצאים לשינוי, שגוררים את השינוי, מובילים אותו, משתתפים בו.

כן היהדות החרדית עוברת שינוי שבסופו אולי לא תהיה קריסה טוטאלית, אבל יהיה שינוי עמוק בכל מה שהכרנו כחרדים.

ramyc

New member
מרגש שיש תקוה

מול ים שחור של המון כנוע שחוטא בטפשות פה וטומאת שפתיים ומציית כרובוט מתוכנת ללא מחשבה וביקורת על הרבנים שרוצים להחזיק את העדר טיפש, כנוע וממושמע - דבריך הם כקרן אור באפילה :) עשית לי את השבת אפילו אם זה רק העונג מהרעיון והאמונה במשהו יותר טוב.

ישר כח

הלנצח

New member
לא מזלזל ח"ו בפורום

אבל כמות הצפיות בו (לפי הספידומטר של תפוס) נמוכה מאד.
אם אינני טועה אין שרשור שעובר את ה500. (נא לא לתפוס אותי אם אי פעם זה כן קרה. אני שמח אתכם וכמוכם). האמת שאיני מבין את זה. ההגיון (והידיעה) אומר שיש גם הרבה חרדים שמציצים. אולי משהו בספירה לא משקף. הלוואי.
הרוב רואים את המספר הזה רחוק מאד מלמטה.
אם גם כאן, כמו בהייד פארק, כל קליק מוסיף צפיה, גם אם זה מאותה כתובת ip אזי המספרים נמוכים בהרבה.
בעצכ"ח למשל גם אחרי כל הקיזוזים של הקלקות כפולות יש פי כמה צופים.
גם החומר שם, לכאורה, יש לו פונטציאל נפיץ יותר לערעור האמונה.
השילוב של ערעור האמונה בעצכ"ח והמודעות לקהילת האנוסים הקדושה דכאן, יכול להיות קטלני במובן החיובי.

אבל אין ספק שהאינטרט הוא הוא מלך המשיח. הוא יממש את חזון ונבואת הנביאים ומלאה הארץ דעה (אינטרנט) את אי ה' כמים לים מכסים.
כנאמר בילקוט בשעה שמלך המשיח בא עומד על גג בית המקדש והוא משמיע להם לישראל ואומר: אנוסים, הגיע זמן גאולתכם!
ואם אין אתם מאמינים ראו באורי שזרח עליכם.

מהמעט שאני יודע, יש רבים ובעיקר טובים מהמשפחות הכי חשובות ובמעמד גבוה ואפילו משפיע.
בהנחה שאני לא יודע הכול, התופעה רחבה מאד ועמוקה מאד. נצח ישראל לא ישקר.

כל פעולה ופעולה, בוודאי כפורום הנכבד הזה שדינו כקודש הקדשים של היכל הגאולה, עושה רושם למעלה ולמטה.
כידוע ממרנא החזו"א זללה"ה, כי אף תפילה (סליחה, הקלקה) אינה חוזרת ריקם. ואם לא רואים תוצאה מיד, זה רק לעיני בשר אבל ההקלקה מרחפת בעולם עד שבוקעת את כל הרקיעים.
ודמעותיה של האם היהודית המתפללת מעומק הלב וזכני לגדל וגו' בוודאי לא תשוב ריקם ואל מלא רחמים ישמע לשוועת בת עמי ויחיש גאולתנו ופליטת נפשנו בקרוב בימינו אכי"ר.

הלנצח

New member
לענ"ד האלטרנטיבות שהצגת

(חילונית, קונסרבטיבית, רפורמית) אינן מערערות את החברה החרדית. הן מערערות במובן מסויים את שליטתה ובלעדיותה. במובן זה היו לאורך השנים עליות וירידות, אני לא בטוח שזה יפגע בחברה במובן של ערעור פנימי.

אתה צודק לחלוטין שהתופעה התרחבה. אם כי הנתונים על האחוזים בעיתיים מאד כמבואר בארוכה בכמה שרשורים (ויסלחו לנו המאמינים בני מאמינים כי הלמ"ס אמת ותורתו אמת) וייתכן שהגידול הוא יותר מספרי עקב ריבוי אוכלוסי ישראל ופחות יחסי. אני גם לא בטוח שבעבר היה מדובר בערסים. אם אקח את המפורסמים (שנראה לי שמחמת פרסומם אין בעיה לנקוב בשמותם. אם אני טועה תגידו לי ונמחוק) מלפני כעשרים שנה כדב אלבום ואדם שוב הרי רחוקים הם מאד מאד מההגדרה האמורה ואדרבה.

אני מזהה עוד מארה. התפתחות החרדי המודרני גם הליטאי וגם החסידי. יש אברכים חסידים מגודלי פאות וחבושי שטריימל המסתובבים בימות החול עם חולצות צבעוניות ומכנסי ג'ינס. אללי לי. נתינת מרחב לחיים שכאלה יכולה למתן את הדחף לצאת ולקבל עול אי מלכות שמים.

למרות הכל אני מצטרף לדעתך ולשאיפתך הטהורה ולבי אומר לי ולבי אנסני, כי קרוב יום אשר הוא לא יום ולא לילה. איני יודע אם כל החברה תקרוס או תעורער, וכפי שכתבתי בשרשור אחר, זה לא כ"כ חשוב. דיינו שהתופעה תתפשט בצורה מספיק נרחבת וברמה שתבטל את רובי הקשיים עם ההורים החברה וכו' ובא לציון גואל.

או אז הרשויות יצטרכו להתמודד עם בעיות ההשכלה והשילוב של מסות גדולות. מי יתן ויעלה הדבר בידם. לכאורה בכל מקרה, בעיה זו היא מחסום פחות מרתיע, אם כי לא מבוטל כלל. המחסום העיקרי הוא הניתוק מכל הקהילה והמשפחה. במחשבה נוספת, אם התופעה תהיה לגיטימית יותר, אזי היא לא תהיה כרוכה בניתוק טוטלי, כך שבעיות השילוב והפרנסה יתמתנו אף הם.

במבה9

New member
לדעתי ריבוי היוצאים

נובע מהריבוי הטבעי של המגזר. האחוזים עדיין בודדים, ובעיקר קורים אצל משפחות של חוזרים בתשובה/מתחזקים וכו'.
נדיר למצוא יוצאים מהגרעין הקשה של החברה החרדית.

לא מסכים

עם הקביעה שנדיר למצוא יוצאים מהגרעין הקשה.

כיוצא, אני מכיר הרבה, אבל הרבה, יוצאים מחסידויות סגורות ביותר, קהילות משוגעות ביותר, ומשפחות אדוקות ביותר!

אבל יכול להיות שגם זה תוצאה של הריבוי הטבעי.
למרות שנראה לי שגם ביחס לריבוי ישנם יותר יוצאים מפעם.

במבה9

New member
ברור שיש

אבל אין להשוות את מספרם ליוצאים מהמשפחות הפתוחות יותר.
כפי שאין להשוות את מימדי תופעת היציאה מהחברה החרדית לזו הדתית לאומית.

למעלה