שאלה לחברי הפורום

Jazz15

New member
שאלה לחברי הפורום

אני מתרגמת ספר (סיפורת, לא עיון) שבין השאר עוסק בגיאולוגיה ובמאובנים ואשמח מאוד אם תוכלו לענות על שאלתי : באחד הקטעים מדברים על Blue Lias- תצורת סלעים ייחודית שניתן לראות בדורסט שבמערב אנגליה. המשפט המדובר הוא Blue Lias – layers of limestone and shale with a blue-grey tint לגבי shale- מצאתי סלעי צפחה ומצאתי גם פצלים. באילו משתי האפשרויות לבחור בהקשר שכזה? תודה רבה מראש לכל העוזרים!

יובל 1968

New member
פצלים.

צפחה לא תמצא בין שכבות של גיר ואין בה מאובנים. לדעתי הכוונה של התרגום השני היא בכלל ללווחה, Slate.

Jazz15

New member
תודה רבה רבה! רק לא הבנתי

לאיזה תרגום שני התכוונת?

Jazz15

New member
כשחיפשתי תרגום ל-shale מצאתי פצלים וצפחה

אבל היות שאני ממש לא מבינה בכל מה שנוגע לאבנים העדפתי לשאול אנשים כמוך, שמבינים הרבה יותר ממני. אני בטוחה שיצוצו עוד שאלות. בספר הזה מאובנים וגיאולוגיה הם חלק גדול מהעלילה. אשמח להיעזר בחברי הפורום הזה בהמשך. שוב תודה רבה על התשובה.

יובל 1968

New member
צפחה יש בהרי אילת

זה סלע מטמורפי שלא שומר מאובנים או את המבנה הקודם שלו. תמונה של צפחה מצורפת. הפורום בו מרוכזים המבינים בגיאולוגיה הוא פורום טיולים וידיעת הארץ. אולי המנהל יבקש להוסיף גיאולוגיה לשם הפורום מפני שהרבה מהנכנסים לכאן שואלים על גיאולוגיה.

Jazz15

New member
תודה. נראה לי

שבכל זאת הפורום הזה יתאים לי יותר כי הספר שלי מתרחש באנגליה. אין שום קשר לישראל. והנה, אתה ידעת לעזור לי היום. באמת מרפרוף בפורום ראיתי שהרבה שואלים על גיאולוגיה. אם בכל זאת לא ידעו לענות לי פה אנסה גם במקומות אחרים.

Lakedaimon

New member
שואלים על פליאונתולוגיה, לא גיאולוגיה.

למרות שהשיטה הסטרטיגראפית של הארכיאולוגיה שאובה מהגיאולוגיה, הגיאולוגיה היא תחום רחוק הרבה יותר מהפליאונתולוגיה.

Jazz15

New member
עדיין נראה לי שזה הפורום המתאים לשאלות שלי

כולן קשורות למאובנים בדרך כלשהי כי הנושא הזה הוא חלק נכבד מעלילת הספר שאני מתרגמת. ואני מודה מראש לכל העונים תודה על הסבלנות.

פליאונטולוגיה שייכת לגיאולוגיה

אבל למרות שפליאונטולוגיה שייכת למדעי הטבע וארכיאולוגיה למדעי הרוח, ההצעה לצרף את הנושא לפורום שלך לא כל כך אבסורדית.

Jazz15

New member
ועוד שאלה

האם ל-Blue Lias יש שם בעברית? בינתיים פשוט תעתקתי את השם (בלו ליאס) אבל תהיתי אם יש איזשהו שם שאני לא מכירה..

Jazz15

New member
תודה. לא מצאתי אזכורים

לזה בעברית כשחיפשתי. האם שמעת מישהו משתמש בזה?

סוריאל

New member
לא, ואני צריך לסייג את עצמי

מההערה הקצרה שלי עלול להשתמע שאני מומחה לתרגום ו/או לארכיאולוגיה, ולא היא. ההצעה שלי נובעת משיקולים אסתטיים בעיקר: על פניו, מאחר ש-blue הוא שם תואר רגיל אין סיבה שלא לתרגם אותו (להבדיל מ-lias, שנראה כמעין שם פרטי). עם זאת, אם המינוח המקובל בעברית הוא אכן 'בלו ליאס' אפשר שזה התרגום העדיף.

Jazz15

New member
תיאור של אמוניט

בספר יש לי תיאורים של אמוניטים. תיאור אחד הוא: one marked with straight, even suture lines crossing its spiral. אני תרגמתי: אמוניט אחד שקווי תפר שווים באורכם חצו את שדרתו. האם התרגום שלי מדוייק? האם נכון לומר קווי תפר כשמדברים אל אמוניט? והאם spiral מתייחס לשדרה? תיאור שני: on another each line had two knobs picking out the spiral shape אני תרגמתי שתי גבשושיות על כל אחד מהתפרים שהבליטו את צורתו הלוליינית. שוב: האם התרגום שלי מדוייק מבחינת המונחים? תודה.

יובל 1968

New member
נכון להגיד קוי תפר.

אבל המונח "שדרה" לא נראה לי מתאים. שדרה, Keel באנגלית, היא תוספת חיצונית. אני הייתי בוחר ב"פיתול". בשני הייתי משתמש ב"בולטים" ולא "מבליטים".

Jazz15

New member
שוב תודה. אתה מאוד עוזר. השתמשתי במבליטים

ולא ב"בולטים" כי כתוב picking out the spiral shape והנחתי שהכוונה היא ששתי הגבשושיות מבליטות את הצורה הלוליינית..

Jazz15

New member
האם לאמוניט יש בכלל עמוד שדרה? כי

באיזשהו מקום בספר כתוב על אמוניט spiral shaped, with ridges at even intervals around the spine. האם spine מתייחס לעמוד שדרה?

יובל 1968

New member
לא.

עמוד שדרה יש רק לחוליתנים. המבנה הכללי של רוב האמוניטים הוא כמו של חלזון שטוח (תזכרי את זה אם תגיעי לתיאור של אמוניט או מאובן אחר בתור planispiral. חרוטי זה trochospiral), כשהמבנה הפנימי הוא מחיצות רוחב שנקראות septa, יחיד septum. הביטוי החיצוני של המחיצות הוא התפרים או הרכסים. המרחקים ביניהם לא שוים, הם גדלים בטור גיאומטרי ככל שהאמוניט גדל. אבל מספר התפרים לפיתול כן שוה בגלל שגם רוחב הפיתול גדל בטור גיאומטרי.

למעלה