שאלה להורים

tomergl

New member
שאלה להורים

שלום לכולם; אני עוקב אחר הפורום כבר זמן מה, ואני חושב שהכנות של האנשים (וההורים) שמשתתפים בו היא מדהימה, והופכת את הפורום לחם ומעניין. כל הכבוד! אני עורך בדיקה קטנה לגבי הקשר שבין השימוש בריטלין ובין עליה ביצירתיות מצד אחד או פאסיביות - מצד שני. האם ישנם ביניכם כאלה ששמו לב לקשר כלשהו?

חגית35

New member
יש עדויות לכאן ולשם לשאלתך

קראתי מבוגרים שטענו שזה דיכא להם את היצירתיות כי דוקא כשהם לגמרי בתוך האי פוקוס הם יוצרים את הטוב ביותר ויש שללא הריכוז לא יכולים לממש את הכשרון היצירתי ובכלל לשבת על הטוסיק ולהתרכז ולחשוב כדי ליצור לבן שלי זה עשה נהדר ליצירתיות למרות ששוב- כשלא מדובר במשימת למידה אלא יצירה מכל סוג- הוא תמיד מצליח עם ובלי ריטלין הדיוק לעומת זאת ושימת הלב לפרטים והיכולת לשבת בלי קוצים בתחת- אינם קיימים עבורו ללא ריטלין. יש טענות שגדולי הממציאים וה"משוגעים" היו ללא ריטלין.

allonhaas

New member
תשובה בנוגע ליצירתיות בעקבות ריטלין

השאלה שהצגת מעניינת והייתי שמח להתעדכן. אלא שקשה לי קצת למצוא את ההקשרים המדעיים לנושא - למה יצירתיות מול פאסיביות - השינוי הפסיולוגי שאמור להופיע עם נטילת הרילין - שהוא הסם המעורר "מטלפנידייט" - הוא שיחרור של דופמין ואדרנלין - הסיבה שילדים עם ADHD נוטלים את התרופה היא שלכאורה ישנו חוסר בנוירוטרנסמיטורים הללו, כאשר ישנו איזון מתאים, אז המצב הוא "רגיעה" - כלומר הפסקת המצב שבו ישנו חוסר ויסוט - שבו לא מגיע מספיק דופמין/אדרנלין לאיזורים הרלוונטים (במיוחד לאונה הקידמית) - השאלה שלך רומזת כאילו ישנו אפקט לשני אלמנטים שלא אמורים להיות חלק מהטיפול - פאסיביות ויצירתיות - מהיכן שאבת את שני המשתנים הללו ?

סירוקית

New member
הקשר בין יצירתיות לנטילת ריטלין:

אני כותבת כאן מנסיוני כאמא לילדת ADHD שנוטלת ריטלין. בזמן השפעת התרופה אני רואה את הבת שלי עסוקה בפעילות ממושכת, פעמים רבות בפעילות יצירתית, כמו ציור, המצאת המצאות שונות, הדבקה וכו' (היא בת תשע וחצי). כשאיננה תחת השפעת התרופה, היא עדיין אותה ילדה נבונה ויצירתית, אלא שקשה לה יותר "לאסוף" את עצמה ולעסוק בפעילות יצירתית ממושכת. מי שיסתכל מהצד, אולי ישייך את זה לריטלין, לדעתי הריטלין פשוט עוזר לה לממש את היצירתיות שקיימת בה ממילא.

allonhaas

New member
זאת בדיוק הכוונה שלי

אני מבין בדיוק על מה את מדברת, אני רואה אנשים שמצליחים יותר "להתכנס" ובזכות זה גם ליצור. הפרשנות שניתנת על ידי האדם מבחוץ כאילו הריטלין מגביר יצירתיות נראית לי קצת מרחיקת לכת - גם אני חושב שנטרול ההפרעות מאפשר שהייה במצב של ריכוז פנימה - בדיוק כמו שקשה לנו להתרכז במה שאומרים - עשויה גם להיות בעיה להקשיב לעצמינו ולחושים שלנו, כאן האצה של הנוירוטרנסמיטורים מאפשרת "רגיעה" ובסיס לעשות משהו מתוכי. אלון

יצירתיות אפטיות ו ADHD

כחוקר אני יודע על מספר לא מבוטל של דיווחים של הורים על תופעת כזו של ירידה ביצרתיות בזמן ריטלין. הפסיביות לרוב היא יחסית וששואלים אדם נטרלי (במחקר שכלל 400 צופים שבהם שיחקו ילדים לקויי קשב עם ריטלין (מאוזנים), לקוי קשב ללא ריטלין וילדים כקבוצת ביקורת. רוב אנשים לא מצאו הבדלים בין הילדים עם ריטלין וילדי הביקורת. כך שהפסיביות היא לרוב יחסית. יש אפשק של ירידה במצב הרוח ולפעמים בהנעה (מוטיבציה) ביצירה מהשפעת התרופה, תופעה שקשורה לאפשר הבומרגנ אולם לא לזה התייחסתה. לגבי היצירתיות, היצרתיות מקורה בצידו הימני של המוח, והיא קוגניטיבית מבוססת על חשיבה אסוציאטיבית. ואילו החשיבה הללוגית והמילולית נעשת בצד שמאל של המוח, שם קיים גם ליקוי. הריטלין מעורר את צד זה ו"מנרמל" (נורמלי) את פעילות המוח לחשיבה לוגית ומילולית איו פגיעה ביצירתיות אלא יחסית יש לה פחות ביטוי היות שביום יום רוב אנשים חושבים לוגית ודפוס חישבה זה יכולה להפריעה אבל לדעי זו גם הייחודיות של לקויי הקשב. טיפול בבעיה הצד השאמלי לצד אימון ושכלול יכולת היצירתיות היא שילוב מנצח שבעלי התסמונת יכולים בעבודה והכוונה לצאת נשכרים ממנו. גיל

tomergl

New member
המקורות לשאלה:

קודם כל, תודה על כל התגובות. שאבתי את שני המשתנים הללו מתוך דברים שקראתי בפורום, ומתוך שיחות אישיות שלי עם אנשים הלוקים בהפרעה. תהליך היצירה מונע פעמים רבות במוח האנושי על ידי ומתוך חיבור של שני עולמות אשר לכאורה אינם קשורים זה בזה. המצאות רבות הומצאו מתוך העיקרון הזה, ומיטב המטאפורות משתמשות בשילוב של שני מושגים מתחומים שונים, אשר יוצרים קונטקסט חדש ומעניין. התהליך המחשבתי של אדם (ובמיוחד ילד) אשר לוקה בהפרעות ריכוז או קשב ידוע כ"מבולגן", "חסר סדר" - תהליך שכונה כאן "מרובה מוקדים", או "ממוקד לטווח קצר", מביא לכך שהמוח עסוק בנושאים רבים בו זמנית. לא מן הנמנע, שעולמות תוכן מתנגשים עקב התהליך, באופן אשר מביא ליצירת קונטקסטים חדשים אשר נבנים לתוך עולמו הפנימי של המבוגר (או הילד). לעיתים רבות, גם בידוד חברתי אשר גם הוא עלול להיווצר כתוצאה מהההפרעה תורם לבנייה של עולם פנימי גדול יותר, עשיר יותר, אליו נקלט התוכן החדש. אני במיוחד מתעניין בהשפעת THC לגבי ADHD (וידוע כי ישנה נטייה ברורה לכיוון הזה מצד הלוקים בהפרעה).אני מנסה למתוח קווי דמיון בין הריטלין לבין THC על מנת לגלות מנגנוני פעולה משותפים, על רקע התיאורים של אנשים אשר צרכו THC ומעולם לא צרכו ריטלין - ואשר אצלם הופיעו סימנים של ADHD. הדיווחים על "שקט בראש", או "היעלמות הרעש הסטטי" בהחלט מופיעים גם שם, כמו גם עלייה מוכחת ביצירתיות. הנקודה המעניינת היא אם אכן לריטלין תופעת לוואי אשר מתבטאת בפאסיביות, ואם ניתן להשתמש בעתיד בנגזרת כלשהיא של מולקולת ה-THC על מנת להביא מזור למבוגרים וילדים ללא תופעת הלוואי של "עיניים כבויות", או "ילד זומבי".

THC , ריטלין ו ADHD

הריטלין לא תמיד מביא פסיביות. מבחינה פסיכואקטיבית הוא מנעורר, כך גם ה THC. הריטלין מחכא שדר עצב דופמים ואילו THC יותר מתאים לסרוטונין לכן יש לו יותר השפעות על מצב הרוח. לא חושב שיאשרו שימוש בחומר כימי זה בילדים היות שידוע שיש לגוף סבילות עבורו. כלומר יידרש עם הזמן יותר חומר פעיל כדי להביא לאותה תוצאה גם ללא שינוי במשקל או בגיל. בהחלט שימוש ב THC תורם ליצרתיות, כאשר זו ישנה ועכבות וחסימות של האםד מונעות אותן. שום חומר לא יוצר יש מאין, אלא מחרר עקבות ותורם להוצאתם. ניתן להגיע לאותו מקום גם בדמיון מודרך ומדיטציה טרנסדנטאלית.. אבל אין קשר בין הריטלין לירידה ביצמרתיות אלא בגלל הנירמול של המוח לפעילות לוגית זה בא על חשבון פעילות אסוציאטיבית, דפוס חשיבה החיוני ביצרתיות. בכל מקרה לא קיימת סכנה גבוהה יותר להתמכרות לחומר זה אצל לקויי קשב בגלל המהירות שחומר זה פועל על הגוף, ובריכוז גבוהה בהרבה מהריטלין. גיל

חגית35

New member
THC - קנביס ו-ADHD

הנושא ידוע. יש מחקרים ויש שימוש בקנביס רפואי אני מדגישה לא כעישון של גראס!! שלו יש השלכות מסוכנות אלא מיצוי חומר פעיל מזוקק במידה מבוקרת לצרכים רפואיים לבעיות שונות וכיום גם לטיקים וקראתי לא מעט על ניסיונות להפיק ממנו תרופות להפרעות קשב (גם על ניקוטין יש לא מעט) כתבתי פעם על כתבה בנושא ששמתי בפורום טוראט מצרפת בעקרון, לא ניתן יהיה לקבל מאיתנו עדויות על איך מריחואנה משפיעה על היצירתיות של ילדינו... נסה בפורום מבוגרים...

חגית35

New member
תרגום מאמר על קנביס ברפואה:

http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=917&msgid=41286867&FlagSybase=1 קישור

חגית35

New member
על קנביס (מריחואנה) לשימוש רפואי

עוד מידע בקישור להלן http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=917&msgid=29820603

madog

New member
היצירתיות פנים רבות לה

בשלבים שונים נותנים מענה שונה לבעיות שונות. ההסבר: פרק א קשת קשב מורחבת! מעניקה לזוכים בה חשיבה לא שגרתית פרק ב חשיבה לא שגרתית מעניקה לזוכים בה פתרונות מחשבתים "יצירתיים" פרק ג הזוכים המאושרים בקשת דנן מתקשים איך לעיתים להביא את הפתרונות מהפרק הקודם לידי מימוש בפרק הבא פרק ד ריטלין מזיק קשות לפרקים א, וב אך עושה פלאים (כמו גם נוירופידבק ותנועת הגוף) לפרק ג תיקווה אני כי יצא ברור

zivadina

New member
לפי הבנתי והרגשתי האישית

ללא ריטלין, אנחנו הרבה יותר יצירתיים ומקוריים. עם ריטלין, יש לנו היכולת לפתח את הרעיונות המקוריים שכבר הגינו.

למעלה