שאלה לגבי פנסיה

גמד 99

New member
שאלה לגבי פנסיה

שוב שאלה (או תהיה, יותר נכון...). שעלתה לי בהקשר של נושא שבאופן כללי מוכר לי.

ככלל ידוע לי שמרכיב זמן משך ההפקדות הוא קריטי בהקשרים אלו. כלומר, ככל שאדם מתחיל להפקיד לקרן הפנסיה שלו מוקדם יותר כך הקצבה החודשית שלו ככל הנראה תהיה גבוה יותר וזאת משתי סיבות:

1. מן הסתם מרוויחים יותר שנים של הפקדות. ויותר שנים של תשואה וכו'
2. (אני מניח) שמאחר ובפנסיות יש את המרכיב הביטוחי. כלומר גם אם בפועל אדם חי גם מעבר למספר החודשים של מקדם הקצבה שהיה קבוע בעת הפרישה שלו. החברה שבה מנוהלת קרן הפנסיה שלו - מחוייבת להמשיך לשלם לו את הקצבה החודשית, גם אם בפועל נגמר הכסף בקרן של אותו גמלאי. אי לכך שום חברת ביטוח ככל הנראה לא תסכים למישהו להפקיד יום לפני שהוא יוצא לגמלאות 5 מיליון ש"ח בקרן הפנסיה שלו. - שהרי אז הקצבה החודשית שלו תהיה ממש גבוהה ובמידה והוא יחיה מעבר למספר החודשים של מקדם הקצבה שנקבע לו על חברת הביטוח יהיה להמשיך ולשלם קצבה גבוהה, כשלמעשה נגמר הכסף בקרן.

שאלות:

1. האם ההנחה שלי בסעיף 2 לעיל נכונה? האם חברות הביטוח באמת לא יאפשרו לאנשים להפקיד סכום גדול בבת אחת?
2. ככל הידוע לי גם בקופות גמל לא ניתן "להנחית" סכום חד פעמי ענק בקופה. האם נכון?
3. אם כן. מדוע אזרחים לא מפקידים כספים לעצמם. בקרנות נאמנות וכו'. או אפילו בסתם חיסכון בבנק ברגע שיש להם סכום משמעותי - נניח מכרו דירה, זכו בלוטו או השד יודע מה. ואז בגיל פרישה ימשכו סכום "קצבתי" מדי חודש. זה כמובן מצריך מהם אחריות אישית. למשוך בדיוק בגובה הקצבה שהם הקציבו לעצמם. אבל בכ"ז כל אחד נדרש למינימום אחריות אישית. בעיקרון אני ער לכך שיתכן ויש בודדים שנוקטים בשיטה הזו. אבל זה לא תופעה רווחת ואני תוהה מדוע?

ai22

New member
שאלות יפות

1. יש חוק במדינה. לקרנות הפנסיה אסור למנוע שירות מאדם.
הן עובדות על סטטיסטיקה עיוורת. אדם מעשן וחול יניב להם רווח, ואדם בריא הפסד - אבל הכל יתקזז הסוף.
כך שעצמאי לקראת פרישה יכול לקחת כסף מזומן שחסך ולהפקיד הכל לפנסיה.
הסיבה שעצמאים לא עושים זאת (ומנהלים את הכסף אחרת במקום) היא שאין להם הנחת מס בדרך הזאת,
וזו בדיוק הסיבה ששכירים כן מפקידים לפנסיה.

2. לא נכון.
כל חברת ביטוח, בנק, או חברת השקעה תשמח לקבל ממך כסף בתנאים הללו.

3. אבא שלי עצמאי. 10 שנים לפני הפרישה הציעו לו להכניס סכום גדול לתוכנית פנסיה - הוא הבין באילו סכומים מדובר - וויתר.
רק כדי להבין - מדובר על סכום בין מליון וחצי ל2 מליון, כדי להגיע לפנסיה של 10 אלף שקל בחודש.

אם אתה לוקח את אותם 2 מליון שקל, ומשקיע בנכסים להשכרה עם 6% תשואה (פעם היו כאלו) - אתה מקבל 10 אלף שקל בחודש (9 אחרי מס), ונשאר נכס שמורישים לילדים.
זאת הסיבה שכל כך הרבה עצמאיים מושקעים בנדל"ן.

גמד 99

New member
קושיות נוספות

לגבי1:
לא הבנתי אדם שמפקיד לקרן פנסיה במעמד עצמאי לא זכאי להטבות מס (פטור ממס רווחי הון וכו')? או רק מישהו שיפקיד סכום חד פעמי לקרן הפנסיה שלו לא מקבל פטור ממס על קרן הפנסיה שלו? האם שכירים משלמים מס על הפרשות המעביד לפנסיה? או שזה נחשב כהכנסה זקופה? קיצר נהיה לי סלט.

לגבי 3:
למה הוא ויתר בעצם? כי כדי להגיע לקיצבה של 10 א' נדרש היה להפקיד בסביבות 2 מיליון ש"ח? או שוב בגלל נושא של הטבות מס?

ai22

New member
תשובות

1. עצמאי לא זכאי להטבת המס (פטור ממס הכנסה) בהפקדה לקרן פנסיה.
לכן - לרובם אין.
בנוסף - הפקדת סכום חד פעמי לא מזכה בפטור מס.
אז מעטים מבצעים אותם.

3. לאנשים מאוד קשה לשלוף מהכיס 2 מליון שקל.
גם רעיונית וגם טכנית.
אבל קל יותר לקנות נכסים בשווי 2 מליון שקל עם משכנתא מהבנק, ולהחזיר אותם תוך עשור באמצעות השכירות והרווח מעבודה.
וכשיש לך כבר נכס מניב עם ניהול יעיל - לא תמכור אותו כדי שתהיה לך פנסיה.
כי ללא הטבת המס היא מוצר פחות טוב.

המדינה הייתה יכולה לתת אפיק חיסכון מעולה אם הייתה נותנת פטור ממיסי הבנייה וההיטלים לחברות ייעודיות שהיו בונות לשכירות - ולפתוח את האפיק הזה כאפיק חלופי לפנסיה.
אבל המדינה אוהבת מאוד את תוכנית הפנסיה - שגם מנפחת את שוק ההון, וגם מאפשרת לה לגבות מיסוי גבוה על הפקדות פרטיות.
וגם מאוד אוהבת את המיסוי הגבוה על הנדל"ן - שחונק זוגות צעירים.
רק כשזה יוביל למיתון כבד יתעוררו להבין שזה הרסני - אבל זה יהיה מאוחר מדי.

למעלה