שאלה לגבי ניקוד

שאלה לגבי ניקוד

בכיתה א´ נהוג שכל הכתוב על הלוחות, מנוקד. השאלה עד כמה יש להקפיד על ניקוד נכון. לדוגמה: האם אפשר לכתוב כָּחוֹל או חובה לכתוב כָּחׁל האם אפשר לכתוב כְּתוֹב או חובה לכתוב כְּתֹב אני שייכת לאסקולה הישנה שאומרת שאם מנקדים חובה לנקד נכון. אם יש מילה שאני לא בטוחה בה, אני מחפשת במילון, או פונה למנהלת שלי שהיא אלופה בניקוד אישית, אני מעדיפה לא לנקד מאשר לנקד לא נכון. אני יודעת שיש אסקולה שאומרת שזה לא כל כך חשוב , העיקר שקוראים את זה נכון. מה דעתכם? ואשמח לשמוע גם את דעתם של אלה שכיתה א´ כבר מאחוריהם ..מזמןןןןן

פזיתנ

New member
לגבי הניקוד

גם אני מקפידה לנקד בדרך כלל לפי הכללים ובמילים שאינני בטוחה נעזרת במילון. לגבי שלטי ההוראות. אמרה לי אחת המדריכות שהדריכה אותי שמרחר ומילים אלו נכתבות מהר מאוד ללא ניקוד כדאי להרגיל את הילדים לצורת הכתיב המלאה. קיבלתי ומאז אני כותבת כך. אני בטוחה שישנן דעות אחרות. פזית

עתר

New member
אם ניקוד - אז אך ורק נכון!

ניקוד רשלני מותיר רושם של חוסר מקצועיות. מעמד המורה גם ככה לא בשמיים.ניקוד לא נכון, כמו כתיבה בשגיאות או דיבור לא נכון (כמו "עשר שקל"), רק תורמים להנצחת התדמית הנמוכה בעיני הציבור.

tal542

New member
שגיאת ניקוד = שגיאת כתיב

כדאי לכתוב בכתיב מלא. תמיד יש ילדים שלומדים את התבנית השלימה של המילה.

טל וכל השאר

אחזור לדוגמאות שלי כדי להבין טוב יותר כי זה עבורי ממש יציאה מפרדיגמה, אז סליחה על ההתעקשות להיות בטוחה... אם אני כותבת כָּחוֹל זה נכון???? או כְּתוֹב זה נכון?????? אותי לימדו שזה לא נכון, שכתיב מלא נכון רק כשהוא בא ללא ניקוד. ואם מנקדים חייבים לשנות : כחול=כָּחֹל כתוב=כְּתׂב אני מרגישה ממש כמו כשגיליתי שנכון יותר לכתוב כיתה וזאת לאחר שנים רבות בהן כתבתי כתה. מאז אני מקפידה לכתוב כיתה והרבה פעמים מורמות גבות...

sherr4

New member
ניקוד

לי אישית חשוב לכתוב נכון.אם כבר מנקדת אז שיהיה נכון...בכל זאת מורה בארץ ישראל. אני חושבת שהילדים צריכים להיות חשופים ומודעים לשתי האפשרויות... והעיקר שידעו לקרוא גם וגם. בסה"כ הכתה זה לא המקום היחידי שהם פוגשים מילים והוראות ולכן...מודעות...והכרת הצלילים(תנועות) והאותיות...יבטיחו שימוש יעיל נכון ונבון מצידם.

כנראה שלא הובנתי נכון- אנסה שוב

ברור שהילדים יחשפו לשתי האפשרויות והם גם יודעים מה זה כתיב מלא וכתיב חסר. כשאני כותבת ללא ניקוד ואני משתדלת לעשות את זה הרבה כדי שהילדים יראו את המילה עם/בלי ניקוד. כשאני כותבת ללא ניקוד תמיד יהיה בכתיב מלא כאשר אני כותבת עם ניקוד, עד היום , מודה ,תמיד היה בכתיב חסר כשהיה צורך בכך השאלה שלי היא האם זה נכון מבחינה לשונית לכתוב מילה גם בכתיב מלא וגם לנקד? זהו הצלחתי למקד את הסוגיה במשפט אחד.. הללויה.

sherr4

New member
מבחינת הילדים... גם וגם.

אך המורות מקפידות לכתוב בכתיב חסר כנהוג כשהן מנקדות.

יצא משהו מכל הדיון הזה

מאחר ותשובה חד משמעית לא קיבלתי וחשוב לי כפי שאמרתי שהילדים יראו ניקוד נכון. הכנתי פינה פעילה נוספת (ראו קובץ מצורף) בו יהיה עליהם להתאים מילה מנוקדת לאותה מילה בכתיב מלא. כל פעם שניפגש במילה שכותבים אחרת עם/בלי ניקוד , נוסיף אותה. נכון להתחלה, כתבתי את המילים המופיעות בלוחות שיהיו קיימים בכיתה.

עתר

New member
חיה, אם הבנתי נכון את שאלתך...

אין לערבב בין כתיב מלא לכתיב מנוקד. דוגמה: אם החלטת לכתוב ללא ניקוד את המילה "כיתה" תכתבי אותה עם האות "י". אם החלטת לכתוב עם ניקוד - עליך לכתוב "כתה" עם דגש ב אות "כ" ודגש באות "ת"

עתר, הבנת נכון

לכן אשאל שוב , ויסלחו לי אלה שהבינו כבר מזמן... מה לעשות אני מבינה מהר כשמסבירים לי לאט... האם נכון לתלות בכיתה שלט ובו כתוב למשל: גְזוֹר

עתר

New member
עד כמה שידיעתי מגעת...

לא. אבל, עלה בדעתי שתפני את השאלה לאקדמיה ללשון (סביר להניח שיש להם אפילו אתר) כדי לסגור עניין.

sherr4

New member
איזה יופי...

ובכלל היש תשובות חד משמעותיות בחינוך? (:)

שיר, תקראי את ההודעה של עתר

בניקוד, לדעתי יש תשובות חד משמעיות אלא אם כן אנו מחליטים ביודעין לא להתייחס לחוקיות שנקבעה. שנים נתתי לכתיב מלא/חסר.. את הכבוד המגיע להם
פתאום אני מבינה שלא חייבים להיות אדוקים כל כך ואפשר לערבב ביניהם. מאחר ואני לא מקובעת, בד"כ, וזורמת עם חידושים רציתי לוודא שאכן הדרך החדשה נכונה.

sherr4

New member
הניקוד אכן הוא בעל חוקיות..

אך השימוש בו...נתון למשתמשים.

למעלה